C++ -ohjelmointi – Aloittelevan C++ -ohjelmoijan opas

  • Reading time:9 mins read

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Aloittelijan opas” -sarjassa vastaamme kysymyksiiisi siitä, mikä ohjelmointikieli kannattaa valita, kuinka paljon tulet tienaamaan, mitä voit tehdä verkko-ohjelmoijana ja mistä aloittaa.

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmtointikoulu CodeBerryssä.

C++:n käyttökohteita

C++:lla voit luoda kaikenlaisia siistejä juttuja, kuten AAA-videopelejä, sekä tehokkaita työpöytä- ja mobiilisovelluksia. Matalan tason kielenä C++ on hankalampi ymmärtää kuin monet muut kielet, mutta se antaa enemmän mahdollisuuksia laitteistojen kontrolloimiseen. Joillakin on tapana sanoa, että C++ “auttaa pääsemään lähemmäs rautaa”. Tämä tekee siitä täydellisen valinnan konsolipelien kehittämiseen!

Voit käyttää tätä ohjelmointikieltä myös järjestelmäohjelmoinnissa, sulautetuissa järjestelmissä ja back-end-web-kehityksessä. C++ on mahtava vaihtoehto käyttöjärjestelmien ja laitteiden ajurien koodin päivittämiseen.

Mikä on C++?

C++ on yleiskäyttöinen olio-ohjelmoinnin (engl. Object-oriented programming language) ohjelmointikieli, joka on rakennettu C:n päälle. C on yksi historian eniten käytetyimmistä ohjelmointikielistä. Vuosien aikana C on korvattu kielen päivitetyillä versioilla, kuten C++ ja C#.

C++:n loi vuonna 1985 Bjarne Stroustrup, joka halusi nopeamman ja tehokkaamman version C-kielestä (luotu vuonna 1972). Vaikka C++ sisältää paljon C:n syntaksia, siihen lisättiin uusia ominaisuuksia kuten luokat, joiden ansiosta se soveltuu edeltäjäänsä paremmin olio-ohjelmointiin.

Hyviä esimerkkejä C++ -ohjelmista ovat mm. Spotify, Mozilla Firefox, Adobe Photoshop, YouTube, sekä Microsoftin käyttöjärjestelmä, joista vähintään kaikkien back-end on toteutettu C++ -kielisenä.

C-ohjelmointikielessä komento “++” nostaa numeerisen muuttujan arvoa yhdellä (esim. lukuarvo 1 muuttuisi luvuksi 2). Bjarne lisäsi tämän tiedon nimeen C++, jotta kävi selväksi että tämä uusi kieli oli kehittyneempi versio vanhasta C-kielestä.

Nykypäivänä C++ pitää edeltäjänsä puolia yhtenä aikansa suosituimmista ohjelmointikielistä.

Miltä C++-koodi näyttää?

Tältä näyttää “Hello World” -esimerkki C++-koodina:

1 #include <iostream>
2 
3 int main()
4 {
5    std::cout << "Hello, world!\n";
6 }

Paljonko C++-koodarit tienaavat?

C++ -ohjelmoijan palkka riippuu luonnollisesti monista eri tekijöistä, mukaan lukien kokemusvuosista, onko ohjelmoijalla kenties ammattiosaamista, sopimuksesta ja sijainnista. Monsterin palkkavertailun mukaan C++ -ohjelmoijan palkka Suomessa on keskimäärin 4548 euroa (vuodessa 54 576 €), mutta se voi vaihdella 2761–6879€ kuukausitulojen välillä, eikä yli kymppitonnin kuukausitulotkaan ole mahdoton palkkatavoite riittävällä kokemuksella. 

Kansainvälisellä tasolla, sivuston indeed.comin tietojen mukaan, esimerkiksi Yhdysvalloissa 1–3 vuotta työskennelleet C++-kehittäjät tienaavat keskimäärin $116 115 (n. 96 000 €) vuodessa, joka on kuukausipalkkana $9 676 tai noin 8 000 € ennen veroja. Tämä sisältää tietenkin monia palkkoja kalliilta alueilta kuten San Franciscosta ja New Yorkista, joissa palkat ovat nousseet kohonneiden asumismenojen vuoksi.

Olipa sitten tavoitteenasi nousta C++ -devausmaailman huipulle kotimaassa tai maailmalla, on melko turvallista sanoa, että elantosi on taattu molemmissa tapauksissa!

Miten oppia C++ -ohjelmointia?

C++ tunnetaan varsin monimutkaisena ja vaikeana kielenä oppia. Tästä syystä monet ohjelmoijat opettelevat ensin helpompia kieliä kuten HTML, CSS ja JavaScript. Näin he voivat aloittaa koodausuransa web-kehittäjinä, ja opetella C++:n matkan varrella saadessaan samalla tuloja ja kokemusta web-kehityksestä.

Jos haluat vastaanottaa haasteen opetella C++:n, tässä on muutamia askelia joita voit seurata:

Ihanteellisin ensiaskel olisi ilmoittautua tietotekniikan koulutusohjelmaan paikallisella yliopistolla. C++ on matalan tason ohjelmointikieli, joten on todella hyödyllistä tuntea useimmat ohjelmoinnin takana piilevät konseptit ennen tämän kielen opettelemista.

Sinun täytyy kuitenkin käyttää myös runsaasti omaa aikaasi luokkahuoneen ulkopuolella, sillä tietotekniikan koulutusohjelmissa keskitytään usein opettamaan konsepteja taitojen sijaan.

Tästä syystä seuraava askel C++:n opettelussa on hyvien tulostettujen ja digitaalisten materiaalien etsiminen omaehtoista opiskelua varten. Kirjoja ja manuaaleja C++:n opetteluun on tarjolla runsaasti, kuten myös verkkokursseja ja -tutoriaaleja. C++ on jo niin kypsä kieli, että voit löytää hyviä kirjoja C++:sta jopa paikallisesta kirjastostasi.

Kolmas askel on etsiä verkosta yhteisöjä, foorumeita ja keskustelukanavia, joissa voit saada apua kokeneemmilta C++-ohjelmoijilta. Jatka harjoittelua ja kysy yhteisöltä apua, jos jäät jumiin etkä keksi ratkaisua ongelmaan itse. Sivustot kuten Cplusplus.com tarjoavat keskustelualustoja, joiden käyttäjät keskustelevat aktiivisesti kieleen liittyvistä aiheista ja vastaavat muiden kysymyksiin.

Mikäli yliopisto-tason opiskelu ei tunnu sinulle ominaisimmalta tai kaipaat ehkäpä lisämateriaalia kurssisi oheen, tsekkaa tästä linkkikirjastomme:

C++ -kurssit:

Tie koodariksi (suomeksi, itsenäisesti suoritettava web-kurssi)
Laurea (suomeksi, itsenäisesti suoritettava web-kurssi)
Udemy (englanniksi)
Codecademy (englanniksi)

C++ -videoita:

Koodaa pelejä Juhan kanssa (C++ ja Unreal Engine) -videosarja (suomeksi)
Wondriumin videosarja (englanniksi)
C++ Tutorial for beginners (englanniksi)

C++ -nettioppaita:

Ohjelmointiputkan C++ -opas (suomeksi)
CSESin nettiopas (suomeksi)LearnCpp.com (englanniksi)

Kuinka nopeasti voi oppia C++ alkeet?

Kuinka kauan C++:n oppimisessa kestää?

Ohjelmointikielen oppimisen kesto riippuu käyttämistäsi opiskelutavoista, oppien jäämisestä mieleesi ja siitä kuinka monta tuntia jaksat opiskella viikossa. Et voi tietenkään olettaa tietäväsi kaikkea C++:sta yhden lukukauden yliopistokurssin tai 14 viikon ohjelmointikoulutuksen jälkeen.

Jos sinulla on taustaa C-ohjelmoinnista, voit olettaa oppivasi C++:n kehittyneemmät ominaisuudet 3–4 kuukaudessa. Jos kuitenkin aloitat nollasta, tulet todennäköisesti käyttämään yli puoli vuotta kielen perusteiden oppimiseen.

Jotta opit C++:n niin hyvin että voit työskennellä sen parissa, sinun on todennäköisesti opiskeltava 3–4 vuotta. Valitettavasti jopa erittäin kokeneet C++-koodarit sanovat sen olevan yksi hankalimmista ohjelmointikielistä.

Onko C++ oikea kieli minulle?

Päättääksesi sopiiko tietty ohjelmointikieli sinulle, on sinun ensin selvitettävä miten se sopii pitkän aikavälin tavoitteisiisi.

C++ ei ole tarkoitettu heikoille. Sen opiskeleminen syvälle tasolle kestää vuosia. Sinun kannattaa olla varma päätöksestäsi ennen kuin aloitat tämän pitkän matkan.

Et todennäköisesti tule oppimaan C++:aa ilman aiempaa ohjelmointikokemusta, joten suosittelemme aloittelijoille helpompia kieliä kuten HTML, CSS ja JavaScript.

Selvittääksesi sopiiko C++ sinulle, voit tsekata artikkelimme “Parhaimmat ohjelmointikielet ja mikä niistä kannattaa valita?” Siinä kerromme monista eri ohjelmointikielistä ja niiden käyttökohteista.

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Aloittelijan opas” -sarjassa vastaamme kysymyksiiisi siitä, mikä ohjelmointikieli kannattaa valita, kuinka paljon tulet tienaamaan, mitä voit tehdä verkko-ohjelmoijana ja mistä aloittaa.

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmtointikoulu CodeBerryssä.

 

 

Learn to code and change your career!

100% ONLINE

IDEAL FOR BEGINNERS

SUPPORTIVE COMMUNITY

SELF-PACED LEARNING

Not sure if programming is for you? With CodeBerry you’ll like it.