Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Aloittelijan opas” -sarjassa vastaamme kysymyksiiisi siitä, mikä ohjelmointikieli kannattaa valita, kuinka paljon tulet tienaamaan, mitä voit tehdä verkko-ohjelmoijana ja mistä aloittaa.

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmointikoulu CodeBerryssä.

C#:in käyttökohteet

C#, eli C-Sharp, on olio-ohjelmointikieli, jota käytetään ensisijaisesti työpöytä-, mobiili-, ja web-sovellusten kehittämiseen Windowsille ja muille Microsoftin alustoille. Käyttämällä .NET-ohjelmistokehystä voit kehittää lähes mitä tahansa Microsoftille C#-kielen avulla. Vaikka .Net Framework tukee monia ohjelmointikieliä kuten VB.NET, C++ ja F#, C# on niistä helposti suosituin.

Mikä oikeastaan on .NET?

Ymmärtääksemme paremmin C#:ia, meidän täytyy käsitellä .NETiä, ohjelmistokehystä joka kulkee käsi kädessä tämän ohjelmointikielen kanssa. Microsoftin kehittämä .NET-ohjelmistokehys sisältää valtavan määrän luokkakirjastoja (valmiiksi kirjoitettua koodia), jotka helpottavat kehittäjiä luomaan sovelluksia nopeammin ja tehokkaammin! Koska niin C#, kuin myös .NET ovat Microsoftin tuotteita, on hyvin yleistä nähdä ne mainittuna samassa yhteydessä. On kuitenkin muutamia muitakin C#-kielen kanssa käytettyjä ohjelmistokehyksiä, kuten esimerkiksi Unity.

Pelikehitys Unityssä

Unity on ohjelmistokehys C#-kielelle, joka on erityisesti suunniteltu videopelien luomiseen. Tänä päivänä Unity on kaikkein laajimmin käytetty pelimoottori, ja yli kolmannes parhaiten myyvistä peleistä perustuu siihen! Unityä käytetään tällä hetkellä myös useimpien VR-pelien kehittämiseen. Suunnilleen 90% kaikista Samsung Gearin ja 53% Oculus Riftin peleistä on kehitetty Unityn avulla.

Tältä näyttää pelinkehitys Unityssä
Tältä näyttää pelinkehitys Unityssä

Web-kehitys

Yksi C#:in valitsemisen parhaista puolista on se, että voit käyttää Microsoftin valtavaa työkalukirjastoa web-kehitykseen. ASP.NETin (osa .NET-kehystä) kautta kuka tahansa voi kehittää verkkosivustoja, -sivuja ja muita web-applikaatioita C#:in avulla.

ASP.NETin avulla voit kehittää C#-pohjaisia verkkosivuja
ASP.NETin avulla voit kehittää C#-pohjaisia verkkosivuja

Mobiilikehitys

Vaikka C# ja .NET kulkevat yleensä käsi kädessä, ohjelmistokehyksen käyttäminen ei ole pakollista C#-ohjelmointia varten. Ne vain toimivat hyvin yhdessä, koska Microsoft on kehittänyt niistä molemmat.

Kiitos .NET frameworkin, voit kehittää mobiilisovelluksia Windowsille, iOS:lle ja Androidille C#:in avulla. Aiemmin .NET oli rajoittunut vain Windows-puhelimiin, mutta Microsoft avasi hiljattain ohjelmistokehyksen alustojen väliseen kehitykseen Windows-puhelinten kaupallisen floppaamisen takia.

Uppoavan Windows-phonen perässä roikkumisen sijaan Microsoft päätti, että on parempi turvata kehitystyökalujen tulevaisuus ja antaa myös iOS- ja Android-kehittäjien käyttää Visual Studiota.

Tältä devaaminen näyttää Visual Studiossa
Tältä devaaminen näyttää Visual Studiossa

Alustojen välinen kehitys

Myös Microsoftiin sitoutumattomat kolmannen osapuolen IDEt (Integrated Development Environments eli integroidut kehitysympäristöt) kuten MonoDevelop ja Xamarin Studios antavat mahdollisuuden käyttää C#:ia ja .NET-kehystä Mac OS- ja Linux-ohjelmointiin.

Tämän lisätyn mahdollisuuden ansiosta C#:ia voidaan nyt käyttää lähes mihin tahansa kehitykseen Xboxista ja Androidista Macin käyttöjärjestelmään ja verkkosivuihin.

Mitä on C#?

Vuonna 200 Anders Hejlsberg kehitti Microsoftilla C#-ohjelmointikielen kilpailemaan Javan kanssa, joka oli luotu hieman aiemmin Sun Microsystemsin toimesta. Vaikka C#:illa oli paljon yhteistä myös Javan kanssa, Hejlsberg sanoi, että C# muistutti paljon enemmän kieltä C++.

C#-kielen nimi, lausuttuna “C-Sharp”, tulee musiikkiteorian merkinnästä, joka ilmoittaa nuotin muuttuvan puolisävelaskeleen korkeammaksi. C#-nimen on sanottu muistuttavan myös merkintää C++++, jossa plus-symbolit ovat 2×2 ruudukon muodossa.

Muiden modernien ohjelmointikielten kuten Javan ja C++:n jalanjäljissä kulkeva C# on yleiskäyttöinen olio-ohjelmointikieli, jonka tavoite on olla samaan aikaan yksinkertainen ja suorituskykyinen.

Millaista C#-koodaus on?

Tältä näyttää perinteinen “Hello World”-esimerkki käyttäen C#:ia.

using System;

class Program
{
    static void Main()
    {
        Console.WriteLine("Hello, world!");
    }
}

Paljonko C#-ohjelmoijat tienaavat?

Koska .NET-ohjelmistokehys mahdollistaa monien erilaisten ohjelmistojen luomisen, C#-kehittäjän palkka saattaa vaihdella suuresti riippuen heidän erikoistumisalastaan. Esimerkiksi kehittäjä, joka luo verkkosivustoja ja web-sovelluksia, saattaa tienata paljon vähemmän kuin ohjelmistokehittäjä tai vanhempi .NET-kehittäjä, vaikka molemmat heistä käyttävät C#-kieltä.

Suomessa C#-ohjelmoijan palkka pyörii 2546–5337€/kk tienoilla, C#-ohjelmoijan keskimääräisen palkan ollessa noin 3465€/kk (vuositasolla 41 580€) palkkadata.fi-sivuston mukaan. Kuten joka alalla, palkka vaihtelee kokemuksen, työnkuvan ja sijainnin mukaan.

Indeed.com-sivuston datan mukaan 1-4 vuotta samassa positiossa työskennelleet C#-kehittäjät Yhdysvalloissa tienaavat keskimäärin $67 970 eli noin 57 000 € vuodessa, mikä on kuukausipalkkana noin $5600 tai 4700 € ennen veroja. Tämä sisältää tietenkin monia palkkoja kalliilta alueilta kuten San Franciscosta ja New Yorkista, joissa palkat ovat nousseet kohonneiden asumismenojen vuoksi.

Miten oppia C#:ia?

Voit valita monia eri polkuja oppiaksesi C#:ia, kuten verkkokursseja, yliopistokursseja tai koodauskoulutuksia.

Verkkokurssit

Yksi parhaista (ja halvimmista) tavoista oppia C#-kieltä on suoraan Microsoftilta itseltään. Microsoft Virtual Academyn kautta voit oppia C#-ohjelmointia ja .NET-ohjelmistokehyksen käyttöä ilmaiseksi heidän tarjoamiensa videotutoriaalien ja muiden resurssien avulla.

Vieraile vain Microsoftin sivuilla aloittaaksesi tutoriaalien katsomisen ja seurataksesi kursseja. Voit saada Microsoftin Virtual Academystä jopa sertifikaatin, jonka voit liittää ansioluetteloosi.

Yliopisto

Kuten usein kerromme opiskelijoillemme, yliopistokoulutus tarjoaa sinulle aina laajemman kuvan ja opettaa myös ohjelmoinnin piilottelevia konsepteja. Tietotekniikan opiskelu ei kuitenkaan takaa sitä, että osaisit koodata valmistuessasi.

viiden yliopistovuotesi aikana käytät suurimman osan ajasta matematiikan, elektroniikan ja tietokonekielten perusteellisen toiminnan opetteluun. Jos haluat oppia kunnolla tiettyä kieltä kuten C#, sinun täytyy joka tapauksessa uhrata siihen vapaa-aikaasi.

Koodauskoulutukset

Niille, jotka haluavat skipata muodollisen opiskelun ja lähteä jahtaamaan uraa saman tien, verkkokurssit ja intensiiviset koodauskoulutukset ovat paljon nopeampi oppimisreitti. Ne myös keskittyvät opettamaan työelämässä tarvittavia ohjelmointitaitoja joka ikisen koodirivin syvällisen ymmärtämisen opettelun sijaan.

Kuinka kauan C#:in oppimisessa kestää?

Aivan kuten mikä tahansa muukin taito, tietyn ohjelmointikielen oppimiseen vaadittava aika voi vaihdella suuresti henkilöiden välillä. Jos sinulla on jo koodaustaustaa, voit olettaa C#:in perusteiden opettelun vievän 2-3 kuukautta.

Taitojen ja tietojen keräämisessä sellaiselle tasolle, että voit saada töitä ohjelmistokehittäjänä, tulee kestämään todennäköisesti 1-2 vuotta.

Toisin kuin web-ohjelmointikielten HTML, CSS ja JavaScript kanssa, kaiken ammattimaiseen C#-kehitykseen tarvittavan tietotaidon sisäistäminen on vaikeaa yhdellä tiiviillä 14 viikon kurssilla. Tästä syystä on paljon hankalampaa löytää intensiivikursseja, jotka opettavat C#:ia.

Ja vaikka intensiivikurssi opettaa sinulle varmasti paljon C#-kielestä, on suositeltavaa että varaat myös omaa aikaa opiskellaksesi ja harjoitellaksesi ohjelmointia ennen hyppäämistä C#- tai .NET-kehittäjän uralle.

Onko C# oikea kieli minulle?

Ennen kuin päätät haluatko oppia tiettyä ohjelmointikieltä, on aina parasta miettiä miten se sopii pitkän aikavälin tavoitteisiisi.

C#:ia pidetään koodareiden keskuudessa varsin vaikeana kielenä oppia, mikä tekee siitä hieman hankalan aloittelijoille. Sen oppiminen puhtaalta pöydältä ei ole mahdotonta, mutta oppimiskäyrä on todennäköisesti varsin jyrkkä.

Koska haluat omata aiempaa ohjelmointikokemusta ennen C#:in opettelemista, suosittelemme aloittelijoille helpompia kieliä kuten HTML, CSS ja JavaScript.

Selvittääksesi onko C# sopiva kieli sinulle, voit lukea artikkelimme “Parhaimmat ohjelmointikielet ja mikä niistä kannattaa valita?”. Artikkelista löydät tietoa monesta eri ohjelmointikielestä ja niiden eri käyttötarkoituksista.

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Aloittelijan opas” -sarjassa vastaamme kysymyksiiisi siitä, mikä ohjelmointikieli kannattaa valita, kuinka paljon tulet tienaamaan, mitä voit tehdä verkko-ohjelmoijana ja mistä aloittaa.

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmointikoulu CodeBerryssä.