CodeBerry-kokemuksia: Näin minusta tuli ohjelmistokehittäjä

  • Reading time:5 mins read

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Opiskelijakertomukset” -sarjassa käymme läpi opiskelijoidemme CodeBerry-kokemuksia.

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmointikoulu CodeBerryssä.

 

Balázs Gergely Soós, lyhyesti “BeeGee”, on valmistunut tietojenkäsittelytieteen insinööriksi ja tohtoriksi PPKE:n monitieteellisestä tohtorikoulusta, ja lisäksi hän on BME Schönherz Collegen alumni. BeeGee työskenteli aiemmin tutkimusassistenttina SZTAKI:ssa, tutkimusinsinöörinä SearchLabissä, toimi senioridevaajana ja perustajana Streamnovationissa, sekä oli johtava ohjelmoija Zinemathissa.

Asun: Budapestissä, Unkarissa

Työskentelen: MorganStanleylla

Opiskeluaika CodeBerryssä: kolme kuukautta

Työvälineet: HP ENVY, Samsung Galaxy S4 mini, Chrome, Notepad++, git

Mitä vastaat, kun sinulta kysytään ammatistasi?

Olen ohjelmistokehittäjä.

Mitä teit työksesi kunnes rupesit koodaamaan? Oliko sinulla alaan liittyvää kokemusta? 

Ollessani lapsi minulla oli tapana etsiä vaihdettuja O-kirjaimia ja nollia Basic-ohjelmassa. Luovuin lentokoneen mallinnusharrastuksesta piirtääkseni Commodore+4:llä, ja puuhastelin usein GV-Basicin (C64) kanssa. Käytin Turbo Pascalia yläasteella ja C++:aa yliopistossa muiden mielenkiintoisten kielien kanssa. C++ pysyi mukanani aika kauan… ja sitten konenäkö, robotiikka ja GPU-ohjelmointi tulivat mukaan kuvioihin.

Miksi päätit aloittaa opiskelemaan web-kehittämistä? 

Mielestäni työpöytäsovellukset ovat menneen talven lumia. Niiden sijaan olin kiinnostunut mobiilikehittämisestä ja pilvipalveluista. Halusin oppia WebGL:n sen jälkeen kun törmäsin siihen muutama vuosi sitten. Ajattelin, että ensimmäisen askeleen tulisi olla web-osaamiseni päivittäminen, sillä olin aiemmin käyttänyt PHP:tä ja MySQL:ää, mutta käyttöliittymän oli tehnyt aina joku muu. Monet projekteistani keskittyivät laskemiseen, eivät käyttöliittymään. Kuitenkin minua rupesi kiinnostamaan GUI-velhojen tekemät taiat.

Kerro hieman nykyisestä työstäsi, mitä velvollisuuksia sinulla on? Mitä teet tyypillisenä työpäivänä?

Työskentelen pankissa, joten se on salaisuus. 🙂 Mutta työni sisältää joitain päivittäisiä front-end-tehtäviä.

Kuinka pitkään etsit työtä? Miten pääsit nykyiseen tehtävääsi?

Edellinen työni oli unelmatyö: tosielämän unelmoijasieluja, upeita insinöörejä, kansainvälisiä messuja ja kivenkovia sijoittajia. Mutta yhtenä päivänä minusta tuntui, että se oli liikaa. Tarvitsin hieman rauhaa ja hiljaisuutta, sekä lisää aikaa perheelleni ja itselleni.

Impulssi iski minuun kesällä. Vaimollani oli neljä viikkoa vapaata, joten muutimme hetkeksi Venetsiaan. Järven rannalla rentoutuminen sai minut ymmärtämään miten paljon olin kaivannut älykästä tekemistä, joten ryhdyin opiskelemaan.

Muutaman kuukauden jälkeen kävin muutamissa haastatteluissa. Kun tieto levisi siitä etten ole enää töissä, yksi yliopistoaikaisista kämppiksistäni soitti ja kertoi hänen vieressään olevasta tyhjästä työpöydästä. Hän oli pohtinut josko sattuisin vielä rakastamaan tiettyjä ohjelmointikieliä ja olemaan kiinnostunut isoista tietokannoista…

Miten opit koodaamaan? Millaisia kursseja, kirjoja jne. käytit? 

En muista enää, se vain tapahtui. Omistin muutaman tietokoneista kertovan kirjan. Seuraavana sitten yliopisto, huippuluennoitsijoinaan György Pongor ja Zoltán László. Sen jälkeen pitäydyin verkkomateriaaleissa.

Jaa kanssamme hieman joitakin CodeBerry-kokemuksia? Millaista oli opiskella koulussamme?

Luin Node.js:stä ja Angularista, ja tunsin niiden yhdistelmän voiman. Tohtorikoulutukseni aikaan rakastuin itsenäiseen tutkimukseen, uuden löytämisen iloon. Toisaalta arvostan opettajiani, jotka antoivat minulle hyvän startin ennen matkan alkua. Blogeista oppiminen on kuin olisi suurkaupungissa ilman karttaa: siellä on tusinoittain busseja, monta ratikkalinjaa ja muutama metro. Joskus tarvitset apua suunnan kanssa, jos haluat oikeasti päästä jonnekin.

Andris ja minä tapaamme joka kuukausi. Hän kertoi minulle CodeBerrystä, silloin kun se oli vasta pilke hänen silmissään. Myöhemmin Bini sanoi, että hän pitää ideasta. Ajattelin: miksi ei? Olin luultavasti yksi ensimmäisistä 20 hakijasta. 🙂

Sitten hieman niitä CodeBerry-kokemuksia 🙂 Aiemmin tehtävänäni ei ollut tehdä mitään kaunista. Oppituntien alussa keskityttiin käyttöliittymään. En kuitenkaan katunut tätä. Oli erittäin hyödyllistä pystyä kokeilemaan kaikkea mitä olin juuri oppinut ja testata osaamistani testein. Kun olin tehnyt WordPress-sivuston, CSS:stä ja minusta tuli hyviä ystäviä.

Onko sinulla kokemuksia tai vinkkejä jaettavaksi niille, jotka vasta aloittelevat opintojaan? 

Sinun tarvitsee vain istua alas ja aloittaa…Sain viimeisen kimmokkeen ystävältäni: hän pyysi minua tekemään responsiivisen verkkosivuston itselleen. Hän käytti minua hyödykseen silloin kun en tehnyt töitä. 🙂

Minkä askeleen otat seuraavaksi? Mihin suuntaan olet menossa? 

Heti kun minulla on muutama vapaa viikonloppu, suuntaan alkuperäisen tavoitteeni, eli WebGL:n pariin. Ehkäpä maustettuna virtuaalitodellisuudella.

 

 

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Opiskelijakertomukset” -sarjassa käymme läpi opiskelijoidemme CodeBerry-kokemuksia.

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmointikoulu CodeBerryssä.