Javan perusteet – Miten oppia Java-ohjelmointia?

  • Reading time:8 mins read

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Aloittelijan opas” -sarjassa vastaamme kysymyksiiisi siitä, mikä ohjelmointikieli kannattaa valita, kuinka paljon tulet tienaamaan, mitä voit tehdä verkko-ohjelmoijana ja mistä aloittaa.

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmointikoulu CodeBerryssä.

Mitä on Java-ohjelmointi?

Java (älä sekoita JavaScriptiin) on yleiskäyttöinen ohjelmointikieli, joka kehitettiin käytettäväksi monien eri laitteiden ohjelmistoissa, älypuhelimista ja -televisioista tietokoneisiin. Stack Overflow -sivuston tekemän ohjelmoijille suunnatun kyselyn perusteella Java-ohjelmointi on viidenneksi suosituin ohjelmointimuoto heti SQL-ohjelmoinnin jälkeen!

Java kehitettiin Sun Microsystemsin toimesta vuonna miekka ja kivi, toisin sanoen 1995, mutta se on edelleen suosittu kieli. Se on kuin yksinkertaisempi versio ohjelmointikielestä C++, ja Java on perinyt monia ominaisuuksia isoisältään Oakilta. Java-kielen iskulause ”WORA” on kirjainlyhenne sanoista ”Write Once, Run Anywhere”, joka kuuluu suomeksi ”Kirjoita kerran, suorita missä haluat”. Valmis koodi voidaan suorittaa millä tahansa Java-yhteensopivalla laitteella (sisäänrakennetun Java-kääntäjänsä ansiosta) ilman uudelleenkääntämistä.

Tässä on klassinen ”Hello World”-esimerkki, jotta näet miltä Java näyttää:

class HelloWorldApp {
    public static void main(String[ ] args) {
        System.out.printIn(“Hello World!”); // Tulostaa tekstin ruudulle. 
    }
}

Java-ohjelmoijalle löytyy aina töitä

Millaista Java-ohjelmointi on?

Java on riittävän fiksu olio-ohjelmointiin, mikä tarkoittaa että voit järjestää ominaisuuksia olioihin ja luokkiin. Kun olet määritellyt jotakin ohjelmassasi, voit viitata siihen myöhemmin kirjoittamatta koodia uudelleen! Toisen tyyppisillä, proseduraalisilla ohjelmointikielillä sinun on kirjoitettava valtava nippu toisistaan riippumattomia rivejä. Olioiden käytännöllisyyden puuttuessa kaikki täytyy aina määritellä uudelleen.

Käyttökohteet

Java-kielen mahtava juttu on se, että se on todella monipuolinen ja sillä kirjoitettua koodia voi löytää lähes miltä tahansa alalta. Itse asiassa sen jälkeen kun olet opetellut koodaamaan Javalla, käyttötarkoitukset sille eivät tule ikinä loppumaan. Yleisimpiä käyttökohteita ovat web-, mobiili- ja desktop-sovellukset.

Mobiili

Android-sovelluksia voi luoda kokonaan Javaan perustuen, eli sinusta voi tulla Android-kehittäjä jos tunnet kielen hyvin.

Web

Vaikka verkkosivustot luodaan HTML-, CSS-, ja JavaScript-koodilla, web-sovellukset ovat täynnä erilaisia komponentteja, joita voidaan kirjoittaa monilla ohjelmointikielillä. Monet web-sovellukset toimivat palvelinpuolen Java-koodilla. Se tukee myös applettien luomista, jotka ovat pieniä ohjelmia kuten pelejä, joita voidaan suorittaa suoraan selaimessa.

Desktop

Linjassa “Write Once, Run Anywhere” -filosofian kanssa, Javaa voidaan käyttää työpöytäsovellusten suorittamiseen monilla käyttöjärjestelmillä kuten Windows, MacOS ja Linux. Vaikka kieli itsessään ei kuulu täysin millekään alustalle, tarjolla on monia työkaluja joiden avulla voit suorittaa Javaa millä tahansa käyttöjärjestelmällä. Oracle, yritys joka osti Sun Microsystemsin (Javan luojan), tarjoaa kehittäjätyökaluja Java-ohjelmien kirjoittamiseen monille eri alustoille.

Enterprise

Java ei ole ainoastaan ohjelmointikieli, vaan se on myös alusta. Java EE, tai Java Enterprise Edition, on Java-alustan erityisversio yritysten sovelluksia varten. Java EE:tä hyödynnetään usein suuren mittakaavan tietoverkoissa ja se tarjoaa korporaatioille korkeatasoista turvallisuutta.

Palvelimet

Listalla viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä on Javan käyttö palvelimilla. Java EE:n lisäksi Oracle tarjoaa Server JRE -palvelua, joka on täysin palvelimia varten suunniteltu Javan alusta. Lyhenne JRE tulee sanoista “Java Runtime Environment”.

 

Paljonko Java-ohjelmoijan palkka on?

Payscalen mukaan Yhdysvalloissa toimivan Java-ohjelmoijan palkka on vuodessa keskimäärin $72 611, mikä tarkoittaa noin 5100 euron kuukausipalkkaa! Saatoitkin jo tietää, että pohjoisamerikkalaiset ohjelmoijat ovat tienesteissään maailman kärkipäätä.

Vaikka kotimaassasi palkat olisivat vähän matalampia, avaat kuitenkin itsellesi mahtavia tienausmahdollisuuksia kun opettelet koodaamaan Javalla, riippumatta siitä missä päin maailmaa asut. Tiesitkö, että Malesiassa asuvat Java-ohjelmoijat voivat tienata jopa 1 200 % enemmän maan keskipalkkaan verrattuna? Ei huono! (Katso tiedot täältä: Java Developer Salary: Local & Worldwide Comparison Infographic).

Suomessa Java-ohjelmoijan palkka pyörii palkkadata.fi:n mukaan noin 2972€ ja 4234€ välillä. Kuuden kotimaisen palkkavertailusivuston keskivertotulokseksi saimme kuitenkin 3762€ kuukaudessa, joka vastaa noin 45 000€ vuosituloja. Vastaava luku oli myös monen muun palkkavertailusivuston keskipalkka.

Aika laittaa hihat heilumaan?

 

Java-kirjoja löytyy myös kirjastosta

 

Miten oppia Javan perusteet?

Kielen valtavan suosion ja kysynnän ansiosta niin verkossa, kuin muissakin muodoissa on saatavilla paljon oppimateriaalia oppiaksesi Javan perusteet. Lukeaksesi aiheesta kattavammin lisää voit selata läpi artikkelimme ”Miten oppia koodaamaan?”.

Tässä joitakin ideoita oppiaksesi Javan perusteet kotona:

Nettikursseja tarjoavia sivustoja:

Ilmaisia nettimateriaaleja Java-opintojen tueksi tai alkupalaksi:

Java-ohjelmointipelejä alkeiden harjoittelemiseen:

Videotutoriaaleja:

Lukusuosituksia:

Kuinka kauan Javan oppimisessa kestää?

Ohjelmointikielen oppimisen kesto riippuu käyttämistäsi opiskelutavoista, oppien jäämisestä mieleesi ja siitä kuinka monta tuntia jaksat opiskella viikossa. Et voi tietenkään olettaa tietäväsi kaikkea Javasta yhden lukukauden yliopistokurssin tai 14 viikon ohjelmointikoulutuksen jälkeen. Motivaatiostasi riippuen voit kuitenkin oppia osan Javan perusteista varsin nopeasti!

Onko Java oikea kieli minulle?

Yksi parhaista asioista ohjelmistokehityksessä on se, että erilaisia kieliä on tarjolla runsaasti. Jos esimerkiksi inhoat C#-ohjelmointia, voit valita sille korvaajan monien kielien joukosta. Opiskeltava ei tule koskaan loppumaan.

Useimmille Java on hyvä kieli ohjelmoinnin aloittamiseen, sillä sen avulla voit koodata sovelluksia monille laitteille ja eri käyttötarkoituksiin.

Mikäli aloitat vasta ohjelmointia ja olet epävarma siitä, onko Java oikea kieli sinulle, tsekkaa ihmeessä artikkelimme “Mikä ohjelmointikieli sopii sinulle parhaiten?”.

 

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Aloittelijan opas” -sarjassa vastaamme kysymyksiiisi siitä, mikä ohjelmointikieli kannattaa valita, kuinka paljon tulet tienaamaan, mitä voit tehdä verkko-ohjelmoijana ja mistä aloittaa.

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmointikoulu CodeBerryssä.

Learn to code and change your career!

100% ONLINE

IDEAL FOR BEGINNERS

SUPPORTIVE COMMUNITY

SELF-PACED LEARNING

Not sure if programming is for you? With CodeBerry you’ll like it.