Anikó Borosová – JavaScript-kehittäjä sosiaalityön tutkinnolla

  • Reading time:8 mins read

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Opiskelijakertomukset” -sarjassa viemme sinut aikamatkalle tutustumaan entisten CodeBerryn opiskelijoiden tarinoihin.

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmointikoulu CodeBerryssä.

 

Anikó Borosová suoritti sosiaalityön tutkinnon Eötvös Lorándin yliopistossa. Valmistumisen jälkeen hän työskenteli sosiaalialalla, sitten tietojenkäsittelijänä ja asiakaspalvelussa. Nykyään hän tekee töitä junioritason JavaScript-kehittäjänä EDMdesigner.comissa.

Asun: Budapest, Unkari

Työskentelen: EDMdesigner.com

Opiskeluaika CodeBerryssä: neljä kuukautta

Työvälineet: töissä ASUS kannettava ja Ubuntu / kotona Lenovo ThinkPad Edge ja Windows 10 / Sublime Text / 11 vuotta vanha Nokia-puhelin (tosin ei 3310, en ole niin cool)

Mitä vastaat, kun sinulta kysytään ammatistasi?

Sanon olevani ohjelmoija tai junior JavaScript-devaaja. Lähipiirissäni ei ole montaa ohjelmoijaa tai itseoppinutta gurua, joten en yleensä mene yksityiskohtiin.

Joka tapauksessa, tämä on vaikeampi kysymys kuin miltä se aluksi vaikuttaa. En ole enää sosiaalityöntekijä, mutta en tunne itseäni vielä ohjelmoijaksikaan, sillä siitä ei ole tullut osa identiteettiäni. Tämä on outo tunne.

Mitä teit työksesi kunnes rupesit koodaamaan?

Eötvös Lorándin yliopistosta sosiaalityöntekijäksi valmistumisen jälkeen palasin Slovakiaan ja ryhdyin työskentelemään alalla. Tein töitä työkeskuksessa ja paikallishallinnossa,  pääsääntöisesti työttömien ja sosiaalisesti heikommassa asemassa olevien asiakkaiden kanssa kodittomien ja romanien alueella. Myöhemmin työskentelin tietojenkäsittelijänä/asiakaspalvelutehtävissä autoalalla.

Miksi päätit aloittaa opiskelemaan verkkopalveluiden kehittämistä? 

Aikaisemmat työpaikkani eivät tehneet minua onnelliseksi. Sosiaalityöntekijänä näet harvoin uurastuksesi hedelmiä, sillä meidän tukemme ja aikamme ovat yleensä laastariratkaisu, ja työssä on vain pieni mahdollisuus todelliseen muutokseen.

Se on kuin Kafkan novelli: lähdet marssille systeemiä vastaan yrityksenä auttaa ilman todellisia resursseja, tai lannistuneeseen ympäristöön joka vain jatkaa asiakkaan nolaamisesta, luovut nopeasti toivosta ja päätät paeta ennen kuin päädyt itse koko systeemin suupalaksi.

Kuulin viime vuonna devaajien suuresta kysynnästä ja kaikista verkkokursseista, joten päätin itsekin kokeilla yhtä. Pidin siitä ja mikä tärkeintä: pystyin näkemään työni tulokset. Kehityin hitaasti mutta varmasti, ja muutamaa kuukautta myöhemmin ajattelin itsekseni että olisi aika ottaa tämä vakavammin, sillä se saattaisi johtaa oikeaan työhön. Ja näin teinkin.

Miten opit koodaamaan? Millaisia kursseja, kirjoja jne. käytit? 

Aloitin Codecademyssä ja FreeCodeCampissä lukemalla dokumentteja ja seuraamalla siinä sivussa videotutoriaaleja, ja tämän jälkeen starttasin opinnot CodeBerryssä. Tänä kesänä osallistuin myös Rails Girls -työpajaan Bratislavassa.

Mitä CodeBerry tarjosi sinulle? Millaista oli opiskella koulussamme?

Mentorin tuki oli suurin apu minulle, koska se osoittautui kaikkein tehokkaimmaksi tavaksi opiskella. Ennen CodeBerryä opiskelin itse, mutta varsinkin aloittelijana et voi olla varma ymmärrätkö yhteydet ja logiikan oikein. On vaikea nähdä mitä jäi huomaamatta ja minkä tulisi olla seuraava askeleesi.

CodeBerryn mentorointi oli todella tehokasta ja vapaamuotoista. Voit kysyä apua silloin kun kohtaat esteen ja saat vastauksen melko nopeasti vaikka sinulla olisi 10 kysymystä samanaikaisesti. Tämä oli todella positiivinen kokemus verrattuna aikaisempiin opintoihin perinteissä koululaitoksessa.

Hyödynsin teidän apuanne myös haastatteluihin valmistumisessa. Sain vinkkejä siitä millaisia kysymyksiä odottaa ja miten vastata niihin. Tämä ylimääräinen tieto auttoi minua todella paljon, varsinkin kun olin vaihtamassa toiseen ammattiin aloittaessani nollasta tällä alalla.

Onko sinulla kokemuksia, vinkkejä tai keinoja jaettavaksi niiden kanssa, jotka vasta aloittelevat opintojaan? 

Ei haittaa, jos et ymmärrä jotain ensimmäiselle kerralla (tai toisella, kolmannella, tai vaikka kuinka monennella vilkaisulla), joten jatka vain yrittämistä. Jatka kunnes onnistut. Katso kunnes tajuat sen (ohje yläkoulun opettajaltani, joka on niin totta). Kohtaat aina esteitä, mutta se ei ole syy luovuttaa.

Kysy apua, rohkene kysyä kysymyksiä tai löydät itsesi yksin kotoasi, jumissa ilman vastauksia ja motivaatiota. Sen jälkeen osallistu IRL (“in real life”, tosielämän) ohjelmointitapahtumaan tai työpajaan tavataksesi ja jutellaksesi muiden samassa veneessä olevien kanssa. The Rail Girls tarjosi minulle loistavan alkusysäyksen oikealla hetkellä antaen todella hyvän tunteen. Palasin työpajasta ajatellen että mentorini (sankarini Pilar Huidobro), joka aloitti koodauksen samanlaisesta tapahtumasta, pystyi työskentelemään ohjelmistokehittäjänä ja opettajana viiden koodarivuoden jälkeen, joten minäkin voisin oppia.

 

Kerro hieman millaista on olla JavaScript-kehittäjä, mitä velvollisuuksia sinulla on? Mitä teet tyypillisenä työpäivänä tai -viikkona?

Työskentelen JavaScript-kehittäjänä yrityksessä nimeltä EDMdesigner. Työskentelemme pienemmissä tiimeissä sähköpostin sisällönhallintaohjelmiston kanssa, missä jokaisella on oma osansa työstä.

Tätä lukuun ottamatta, meillä on jatkuvasti kasvava komponenttikirjasto Knockouts.js, Knob.js. Olen tehnyt komponentteja myös tähän.

Tiimini (noh, olemme työpari) tehtävä on käyttäjähankinta eli selvitämme miten saisimme rekisteröintejä ja tilauksia. Käytämme työssämme Google Analyticsia, Intercomia ja Hotjaria.

SCRUM-menetelmän mukaiseti meillä on joka aamu tapaamisia, “stand-upeja”, joissa puhumme päivän tehtävistä, esteistä ja tulevista tehtävistä.

Vaikeuksista huolimatta osoittautui hyödyksi, että olen joutunut kirjoittamaan koodia alusta alkaen. Tällä tavoin saan opetella yrityksen työprosessin lennossa, ja minulle valkenee kuinka koodini yhdistyy jo olemassa olevaan, jonka työkaverini ovat luoneet. Kuluneiden kuuden viikon aikana olen tehnyt vain asioita joita en ole koskaan aiemmin tehnyt, joten opin itse asiassa uusia asioita joka päivä.

Kenen kanssa työskentelet, ja miten he auttavat sinua työssäsi? 

Kyseessä ei ole iso yritys, meitä on tuskin 20 toimistossa. Monet kollegoistani työskentelevät osa-aikaisesti  ja joukossamme on myös opiskelijoita. Tapaamisten aikana puhumme siitä miten minun tulisi edetä, ja voin kysyä apua keneltä vain jos jään jumiin, sillä kaikki ovat todella avuliaita.

Mitä ohjelmistoja, laitteita ja teknologioita käytät työssäsi? 

Käytän työkaluja kuten Ubuntu, Slack, Sublime Text, terminator, GitKraken, Node.js, Jasmine, gulp, mongoDB, redis, docker, nginx ja niin edelleen…myös uusia JavaScript-kirjastoja ja npm-paketteja, joita julkaistaan ​​päivittäin tai viikoittain.

 

Kuinka pitkään etsit työtä? Oliko hankalaa löytää työpaikka?

Minun tapaustani ei voi kutsua tyypilliseksi, sillä vaati aika paljon tuuria että asiat järjestyivät niin kuin järjestyivät. Minun strategiani oli lähettää hakemus ainakin kahdeksasta kymmeneen työpaikkaan, kamppailla hiukan aluksi päästäkseni läpi ensimmäisistä haastatteluista, mutta päästä lopulta kärryille. Toivoin kymmenennen haastattelun, tai sinnepäin, onnistuvan ja minulle tarjottaisiin lopulta työtä.

Sen sijaan EDMdesigner oli ensimmäinen paikka mihin otin yhteyttä ja he myös palkkasivat minut. Älä kuitenkaan unohda,  on yksi asia saada työpaikka ja toinen onnistua säilyttämään se.

Olin täysin paniikissa haastattelujen jälkeen sillä minusta tuntui, etten ollut tarpeeksi valmistunut eikä se ollut sitä mitä suunnittelin. Ensimmäiset viikot olivat hankalimmat, sillä pelkäsin etten sopeutuisi porukkaan enkä suoriutuisi tehtävistäni. Nyt kun kuusi viikkoa on kulunut, olen edelleen kärryillä.

Millainen haastatteluprosessi oli?

Puolentoista viikon aikana oli kolme vaihetta. Ensimmäiseksi puhelinhaastattelu, jossa minulta kysyttiin kysymyksiä JavaScriptistä. Tämän jälkeen minulla oli kolme päivää aikaa luoda tehtävälista JavaScriptiä ja HTML-koodia käyttämällä. Ja lopuksi meillä oli Skype-haastattelu, jolloin keskustelimme työpaikasta, päivittäisistä tehtävistä, tiimistä ja työtehtäviin liittyvistä vaatimuksista.

Onko sinulla antaa vinkkejä niille, jotka parhaillaan valmistuvat työhaastatteluun?

Älä jännitä liikaa. Nuku hyvin edellisenä yönä, ehdottomasti enemmän kuin kaksi ja puoli tuntia. Tämä on tosi tärkeää! Ja älä panikoi, jos saat työn. Kaikki järjestyy kyllä.

Minkä askeleen otat seuraavaksi? Mihin suuntaan olet menossa? 

Tulevaisuutta on hankala nähdä. Nykyään on niin paljon uutta tietoa, joten olen onnellinen onnistuessani suunnittelemaan muutaman päivän päähän. Varmaa on se, että minun täytyy oppia paljon uusia asioita ja työkaluja, kehittyä päästäkseni seuraavalla tasolle ja onnistua työskentelemään itsenäisemmin. Olen kaukana ollakseni mestari JavaScriptissä, mutta toivon pääseväni siihen pisteeseen jonain päivänä.

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Opiskelijakertomukset” -sarjassa viemme sinut aikamatkalle tutustumaan entisten CodeBerryn opiskelijoiden tarinoihin.

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmointikoulu CodeBerryssä.