Miksi ohjelmoinnin opiskelu kannattaa?

  • Reading time:9 mins read

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Ohjelmoinnin perusteet” -sarjassa keskustelemme ohjelmointiin liittyvistä aiheista ja kaikesta mitä sinun täytyy tietää päästäksesi alkuun. Pysy kuulolla uusista artikkeleista, ja löydä vastaukset jokaiseen “mitä”, “miksi” ja “miten” -kysymykseesi, joita sinulla on saattanut tulla mieleen koodaukseen liittyen!

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmtointikoulu CodeBerrysä.

Johdanto

Vuonna 2019 ohjelmointitaidoilla on kova kysyntä. CNBC:n artikkelin “20 parasta työpaikkaa Amerikassa vuonna 2019” mukaan ohjelmistosuunnittelu on kymmenenneksi paras työ 104 000 dollarin keskiarvopalkalla. Lisäksi tämä lista sisältää lukuisia muita töitä, joissa ohjelmointitaidot ovat äärimmäisen hyödyllisiä, jollei jopa erikseen määritelty vaatimus. Listan kärjessä oleva huipputyö on datainsinööri. On täysin järkeenkäypää odottaa, että ohjelmointitaidot auttavat sinua pitkälle, mikäli haluat työskennellä tällä monipuolisella alalla.

Tässä artikkelissa käymme läpi joitakin niistä monista syistä miksi ohjelmoinnin opiskelu kannattaa, ja sitä miten se voi muuttaa elämäsi. Tämä voi tapahtua hankkimalla täysin uuden uran tai yksinkertaisesti rakentamalla siistejä juttuja, joilla kehuskella kavereille. Tulemme puhumaan rahasta ja niistä tavoista, miten koodaustaitoja voidaan hyödyntää eri osa-alueilla. Tulemme myös puhumaan siitä, kuinka tämän osaamisen hankkiminen voi itse asiassa auttaa sinua kehittymään myös ihmisenä tässä jatkuvasti digitalisoituvassa maailmassa.

Raha

On ehdoton fakta, että palkat ovat erittäin tärkeitä. Suurin osa ihmisistä haluaa tietää, että jokainen uusien taitojen oppimiseen käytetty hetki maksaa itsensä takaisin tulevaisuudessa. 

Kuten yllä mainitsimme, suurin osa kysytyimmistä nykyajan taidoista liittyvät ohjelmointiin. Teknologiasta on tulossa yhä luontaisempi osa yhteiskunnan rakenteita, aina kirjoittamisesta nykytieteen rajoja koettelevan ohjelmiston rakentamiseen asti – katsasta vaikka Katie Boumanin ihmeellinen mustan aukon kuvannusohjelma. Osaamista palveluiden tuomisesta verkkoon kaivataan jatkuvasti ja koodi on tämän kaiken kaiken keskiössä. Ei siis varmasti liene yllättävää, että yritykset maksavat kasoittain rahaa saadakseen parhaimmat kehittäjät tiimeihinsä.

Tässä hieman tilastoja ohjelmistoalan palkkioista innostamaan sinua suunnittelemaan tulevaisuuden näkymiäsi. 

Payscale.com -sivuston mukaan aloittelevat ohjelmistoinsinöörit ansaitsevat seuraavasti näissä Yhdysvaltain kaupungeissa:

  • New York, New York – $96,200 vuodessa (n. 78,562€)
  • San Francisco, Kalifornia – $112,368 vuodessa (n. 91,766€).
  • Austin, Texas – $79,154 vuodessa (n. 64,642€). 

Muista: On tärkeää tehdä itsenäistä tutkimusta ennen päätöksen tekoa.

Palkkavertailu.comin mukaan Suomessa ohjelmistoinsinöörin keskipalkka on noin 3587€ kuukaudessa. Se vastaa noin 43,000€ vuosituloja – ei laisinkaan huono summa tuokaan vai mitä?

Hallitse omaa kohtaloasi 

Vastoin yleistä uskomusta, et tarvitse tutkintoa tietotekniikasta ollaksesi ohjelmoija. On olemassa vain pari aloitusvaatimusta – tietokoneen ja toimivan internet-yhteyden omistaminen. Näiden kahden avulla voit aloittaa ohjelmoinnin opiskelun verkossa tuossa tuokiossa, vaikkapa työn ohella tai aamukahvin äärellä. Lisäksi netistä löytyy runsaasti erilaisia maksuttomia ohjelmoinnin oppimateriaaleja, jotka sisältävät käytännönläheisiä tehtäviä. 

Tämä avaa aloittelevalle ohjelmoijalle roppakaupalla uusia mahdollisuuksia. Vaikka kuukausipalkatut ohjelmistokehittäjän työt ovat joskus parempia rahan, työturvan ja työsuhde-etujen kannalta, on olemassa paljon muitakin houkuttelevia mahdollisuuksia. Näistä lisää alla.

Freelance-työt

Jos tykkäät työskennellä itsellesi, valita omat asiakkaasi, sekä kenties päättää milloin nouset sängystä, saattaa freelancerina työskentely olla juuri sinua varten. Verkossa on olemassa erilaisia palveluita tällaista elämäntyyliä varten, kuten esimerkiksi Upwork, Codementor ja Freelancer. Jos et halua käyttää mitään näistä sivustoista, voit hankkia omat asiakkaasi ja luoda suhteita, sekä kontakteja alan sisällä. Monet isot teknologiayritykset ovat aloittaneet tällä tavalla – pienyrityksenä muutaman työntekijän voimin, rakentaen unelmaansa.

Perusta oma verkkoyrityksesi

Eikö sinulla ole kiinnostusta opiskella valmistuaksesi ammattimaiseksi ohjelmistosuunnittelijaksi? Ei se mitään! Voit silti hyödyntää ohjelmointitaitojasi rakentaaksesi omaa liiketoimintaasi, oli se sitten verkkokauppa, konsultointifirma, suunnitteluyritys tai… oikeastaan mitä vain!

Kehitä uusia taitoja

Koodaamisen opettelu on enemmän kuin vain koodauksen opettelua. Itse asiassa se on analyyttisen ajattelun opettelua, suunnitteluratkaisuja ja kasoittain muita taitoja. Esimerkiksi, jos työskentelet muiden kanssa, opit yhteistyötaitoja. Jos olet rakentamassa monimutkaista ohjelmistoa tai tietokoneohjelmaa, jonka haluat lähettää muille, opit kommunikointitaitoja, sillä sinun täytyy varmistaa, että dokumentoit kaiken niin hyvin kuin mahdollista. 

Koodaamisen opettelussa ei ole kyse vain sanojen laittamisesta näytölle tietyssä järjestyksessä, vaan oman ajattelutapasi muutoksesta. Ja kaikki tällaiset kyvyt auttavat sinua modernin elämän jokaisella osa-alueella.

Älä opiskele suosittuja ohjelmointikieliä vain, koska kaikki muutkin tekevät niin. Valitse mitä haluat oppia!  

Ohjelmoinnin opiskelu tarjoaa loputtomia mahdollisuuksia

Koodaamisen opettelu avaa sinulle maailman täynnä jännittäviä mahdollisuuksia, päätitpä sitten opiskella verkkokehitystä, pelinkehitystä, tai Android-kehitystä. Kun olet oppinut perusteet, voit rakentaa videopelejä, verkkosivuja, työpöytä- ja mobiilisovelluksia. Voit luoda tiedonlouhintaohjelmia (scrapers), jotka selaavat verkkoa ja keräävät tietoa. Voi myös rakentaa visualisointiohjelmiston, joka kykenee esittämään valtavan määrän saatavilla olevaa tietoa ja esittämään sen selkeästi. Haluatko rakentaa koneoppivan, ilkeän tekoälyn ja orjuuttaa ihmiskuntaa, sekä lopulta valloittaa koko tunnetun universumin? Miksipä ei? Sekin onnistuu (ehkä).

Toinen hauska ja luova asia, jonka koodaustaidot mahdollistavat on generatiivinen taide. Se on taidetta, joka tehdään piirtämällä pikseleitä näytölle perustuen johonkin algoritmiin. Vähän aikaa sitten törmäsin verkkosivuun, joka ottaa kolme arvoa, päivän, kuukauden ja vuoden, ja käyttää niitä matemaattisessa yhtälössä generoidakseen siitä kuvan. Voit nähdä esimerkin täältä. Siistiä, vai mitä?

Voit myös osallistua avoimen lähdekoodin projekteihin. Nämä ovat ohjelmistoja, jotka ovat rakennettu tietyn erikoislisenssin alaisuudessa ja ovat kaikkien käytettävissä missä tahansa muissa ohjelmistoissa. Tälläiset projektit ovat usein tiimityön tulosta ja mahtava tapa saada ystäviä, sekä olla osa jotain itseäsi suurempaa. Tälläkin hetkellä on olemassa lukemattomia projekteja, jotka odottavat panostasi. 

Nämä ovat hienoja esimerkkejä mitä voit tehdä koodin avulla, mutta totta puhuen, ne hädin tuskin edes raapaisevat pintaa. Ainoa tapa miten voit aloittaa näiden lukuisten mahdollisuuksien tutkimisen on, että pistät sormesi näppäimistölle ja pistät tuulemaan.

Yhteenveto

Olemme tarkistelleet muutamia eri syitä sille miksi ohjelmoinnin opettelu kannattaa. Olemme puhuneet palkkamalleista, kyvystä hallita omaa kohtaloasi, koodaamisen hyödyistä muiden taitojen kehittämiseen, sekä kaikista siisteistä ja luovista mahdollisuuksista mitä ohjelmoinnin maailma tarjoaa.

Pidemmittä puheitta, koodaamisesta on tulossa jatkuvasti yhä olennaisempi osa jokapäiväistä elämäämme ja arkipäiväämme. Elämme digitalisoituvassa maailmassa. Jos aloitat näiden taitojen kehittämisen nyt, niin voit yrittää ratsastaa aallon harjalla sen sijaan, että kulkisit virran mukana avuttomana. Nämä resurssit ovat myös sinunkin saatavillasi, voit aloittaa jo tänään!

Joten, mitä enää odotat?

 

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Ohjelmoinnin perusteet” -sarjassa keskustelemme ohjelmointiin liittyvistä aiheista ja kaikesta mitä sinun täytyy tietää päästäksesi alkuun. Pysy kuulolla uusista artikkeleista, ja löydä vastaukset jokaiseen “mitä”, “miksi” ja “miten” -kysymykseesi, joita sinulla on saattanut tulla mieleen koodaukseen liittyen!

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmtointikoulu CodeBerrysä.