Miten löydät sinulle sopivimman koodauskurssin?

  • Reading time:9 mins read

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Ohjelmoinnin perusteet” -sarjassa keskustelemme ohjelmointiin liittyvistä aiheista ja kaikesta mitä sinun täytyy tietää päästäksesi alkuun. Pysy kuulolla uusista artikkeleista, ja löydä vastaukset jokaiseen “mitä”, “miksi” ja “miten” -kysymykseesi, joita sinulla on saattanut tulla mieleen koodaukseen liittyen!

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmointikoulu CodeBerryssä.

Ennen kuin aloitat – askel 0

Jos olet harkinnut tutustuvasi koodaamisen maailmaan, haluat luultavasti ensin päästä jyvälle siitä, mitä vaihtoehtoja perusteiden oppimiselle on. Jotta pystyisit valitsemaan markkinoilla olevista kursseista, täytyy sinun tietää, mitä odottaa erilaisilta johdantokursseilta, aloittelevan ohjelmoijan ja kehittäjien kursseilta. Kokosimme tämän yhteenvedon auttaaksemme sinua tutustumaan eri koodauskurssivaihtoehtoihin ja koodauskouluihin.

Uranvaihto, työmarkkinoille palaaminen perheellisenä, tai lapsille sopivan koodauskurssin löytäminen?

Elämäntilanteestasi riippumatta sinullekin löytyy sopiva kurssi

Kurssien rakenne riippuu suurimmaksi osaksi siitä, mille kohderyhmälle ne ovat suunniteltu. Kurssiohjelmat, jotka ovat suunnattu lapsille, lukiolaisille, urapolkua vaihtaville tai äideille, jotka haluavat palata työmarkkinoille, etenevät eri tavoin ja käyttävät siten myös eri metodeja.

Nuoremmat opiskelijat voivat harjoitella analyyttisen ajattelun, sekä ohjelmoinnin perusteita leikkisällä tavalla. Äidit voivat osallistua harjoitusohjelmiin, jotka mukautuvat heidän elämäntyyliinsä silloin, kun heillä on pieniä lapsia: nämä ohjelmat säätävät aikataulua siten, että se tukee perhe-elämää, auttaen heitä kehittämään uuden rutiinin, joka sallii äitien opiskella uutta ammattia.

Niille, jotka haluavat opiskella työn tai yliopiston ohessa, voivat valita erilaisista osa-aikaisista kursseista. Muut saattavat haluta hankkia IT-alalle tarvittavat taidot nopeammin, jopa kuukausien tai vaikkapa viikkojen aikana. Heille supernopean oppimiskokemuksen tarjoavat bootcampit ovat täydellinen vaihtoehto, vaikkakin nämä vaativat 8–10 tuntia päivittäistä opiskelua, joka vastaa jo kokoaikatyötä.

Kurssien rakenne ei välttämättä ole riippuvainen pelkästään kohdeyleisöstä. Joitain teknologioita ei yksinkertaisesti voi oppia vain muutaman kuukauden intensiivisellä harjoittelulla. Artikkelin seuraava osuus kertoo eri teknologioista sekä joistain muista tekijöistä, jotka vaikuttavat saatavilla oleviin kurssivalintoihin.

Joitakin Suomessa saatavilla olevia koodauskursseja eri kohderyhmille:

Koodausbootcampit, aikuisten ja lasten koodauskurssit verkossa: 

Lähiopetus:

Koodausaktiviteetit lapsille verkossa:

Kurssit uuden ammatin opiskelua varten IT-alalle : 

Mitä haluaisit tehdä tulevaisuudessa; mitä työtä näet itsesi tekevän?

Teknologiavalintasi tulisi riippua tästä

Eri toimialueet ja asemat IT-alalla vaativat tietoa eri teknologioista. Valitaksesi oikean ohjelmointikielen opetteluun, tulisi sinun selvittää uuden urasi suunnittelun ensi vaiheessa, mitä tarkalleen haluat tehdä. Full-stack -verkkokehittäjät tarvitsevat täysin eri taidot kuin pelinkehittäjät tai ne, jotka työskentelevät tekoälyn parissa.

Erilaiset urapolut luovat erilaiset työolosuhteet ja erilaiset palkkamallit, joten tarvitsemasi ohjelmointikielet riippuvat haluamastasi suunnasta. Ohjelmoijana voit toimia freelancerina, lanseerata oman projektisi tai toimia työntekijänä pienelle startup-yritykselle tai monikansalliselle yhtiölle.

Jos haluat työskennellä isolle vakaalle yritykselle, jolla on turvattu tausta, saatat tarvita hiukan monipuolisemman tietotaidon ohjelmoinnista. Java-kurssin suorittaminen antaa sinulle arvokkaita taitoja käytettäväksi lukemattomille alueille, kun taas erittäin monimutkaisen C++ -ohjelmointikielen (jota ei todellakaan suositella aloittelijoille) opettelu tekee sinusta erittäin arvokkaan työntekijän.

On olemassa Android-ohjelmointikursseja, jotka ovat suunniteltu eritoten mobiilisovellusten luomiseen ja voit päästä verkkokehittämisen eri osa-alueille front-end- ja back-end-teknologioiden kautta. Tiukka ja varma ote HTML-, CSS- ja JavaScript-kielistä voi olla tarpeeksi rakentaaksesi hienostuneita ja sisältörikkaita verkkosivuja, mutta datatieteen syövereihin sukeltaaksesi haluat opiskella kieliä kuten R tai Python.

Voisimme jatkaa tätä vaikka loputtomiin, mutta sait varmasti kiinni ydinajatuksesta: aloita siitä mikä vie valitsemaasi päämäärää kohti.

Ohjelmointikurssin pituus, aikataulu ja mentorointi

Kuten olemme maininneet artikkelin alussa, koodarikoulut tarjoavat eripituisia kursseja muutamasta viikosta kuukausiin tai jopa muutamiin vuosiin. Kurssin pituus riippuu kurssin aikataulusta sekä opittavan materiaalin määrästä.

Muutamassa viikossa suoritettavat kurssit toimivat yleensä johdantona koodaamisen maailmaan. Ne auttavat sinua päättämään onko tämä tie ja suunta sinulle oikea. Superintensiiviset kurssit tai bootcampit vievät yleensä koko päivän, ja ne antavat sinulle tarvittavat valmiudet uuden uran aloittamiseen, esimerkiksi monitasoiset taidot verkkokehittämiseen, vain kuukausien sisällä. Muut ohjelmointikurssit vievät vain muutaman tunnin viikostasi, mutta ne kestävät useita kuukausia ja saat todennäköisesti kurssilta myös kotitehtäviä.

Toinen merkittävä huomioon otettava tekijä on se, että onko kyseessä verkkokurssi vai tapahtuuko koodaus kurssilla esimerkiksi luokkahuoneessa. Kampusharjoittelun hyöty on se, että voit työskennellä opiskelijayhteisössä reaaliajassa ja -tilassa. Se voi antaa sinulle sisäistä motivaatiota ja varmuutta, sekä voit käyttää ammattilaislaitteistoa ja niihin asennettua teknologiaa.

Verkkokurssit vaihtelevat aikataulullisesti, sillä ne voidaan toteuttaa etäopetuksella räätälöidyssä aikataulussa ja ryhmätyöskentelyssä, tai ne voivat sallia oppilaiden edistyä täysin omassa tahdissa. Tämän vaihtoehdon valitsemisen hyöty on siinä, että voit opiskella missä tahansa, yleensä osittain tai kokonaan joustavalla aikataululla täysin omaan tahtiin. Vaihtoehto oman aikataulun tekemiselle on hienoa, mutta se vaatii sisua ja itsekuria saadaksesi kurssista kaiken irti. Totta kai nämä ominaisuudet ovat myös tärkeitä, jos etenet koulussa tai yhteisön kanssa.

Edistystäsi ohjaa yleensä mentori, mutta eri kouluilla on erilaisia vaihtoehtoja tämän suhteen. Toisinaan kokonaiselle opiskelijaryhmää kohden voi olla yksi mentori tai sitten mentori määrätään yksilöllisesti jokaiselle opiskelijalle. Yleinen lähestymistapa on antaa oppilaiden edistyä itsenäisesti, tarjoten vaihtoehton esittää kysymyksiä ja saada vastauksia mentoreilta milloin tahansa.

Mikäli mentorointi ei ole osa annettua kurssia, saattaa sinulla silti olla mahdollisuus kysyä kysymyksiä ja saada tukea virtuaalisessa opiskelijayhteisössä. Tietysti on olemassa opetussuunnitelmia, joissa sinun täytyy oppia kaikki itseksesi.

  • Omaan tahtiin suoritettavat kurssit verkko-opiskelijayhteisöllä ja mentorien tuella tarjoaa: CodeBerry

Harjoittelun rooli oppimisprosessissa

Kuten mikä tahansa uusi taito, jonka opit, ohjelmointi tarvitsee paljon harjoitusta ennen kuin voit käyttää sitä itsevarmasti. Jokainen kurssi ei tarjoa samaa määrää teoriaa ja käytäntöä sen opetussuunnitelmassa. Jotkin koulut keskittyvät projektien luomiseen yhdessä, joiden aikana voit oppia uusia taitoja työskentelemällä askel kerrallaan projektin jokaisen tason läpi. Toiset antavat sinun koodata omillasi luodaksesi verkkosivut, sovelluksen, pelin jne. On olemassa jopa ketterän metodin kursseja, valmennusta ja tiimityöskentelyä yritysmäisen ympäristön simuloimiseksi.

Osa ohjelmointikouluista järjestävää oppisopimuksia valmistuneille opiskelijoille kumppanuusyrityksistä, jolloin he voivat syventää osaamistaan palkallisina harjoittelijoina.

Koodauskoulut työpaikkatakuulla? Vaihtoehdot etukäteen tai jälkikäteen maksamiselle?

Lyhyt huomautus maksurakenteista

Nykyään monet koodauskoulut tarjoavat sinulle tukea työnhakuun, ja jotkut jopa tarjoavat työpaikkatakuita. Tämä tarkoittaa, että jos et löydä sopivaa työtä tietyn aikaikkunan sisällä kurssin suorituksesta, saat hyvityksen – tai jälkikäteen maksettavissa vaihtoehdoissa sinun ei tarvitse maksaa tiettyjä kuluja. Jos työnhakusi on menestyksekästä, voit maksaa kurssin kulut palkastasi jälkikäteen maksujärjestelyllä. On siis olemassa mittava valikoima koodauskursseja erilaisilla palkkio- ja maksutavoilla mukaan lukien ilmaiset ohjelmointikurssit, valtion tukema opiskelu ja erilaiset apurahat.

Kuten huomaat, on olemassa monia vaihtoehtoja mistä valita, joten sinun tarvitsee vain löytää itsellesi paras vaihtoehto. Saatavilla olevien koodauskurssien valikoima saattaa tuntua nyt hiukan ylivoimaiselta, mutta ei hätää. Tarvitset vain hieman suunnittelua, itsetietoisuutta ja -tutkiskelua päästäksesi askeleen lähemmäksi päätöstäsi koodaamisen opettelun aloittamiseksi.

 

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Ohjelmoinnin perusteet” -sarjassa keskustelemme ohjelmointiin liittyvistä aiheista ja kaikesta mitä sinun täytyy tietää päästäksesi alkuun. Pysy kuulolla uusista artikkeleista, ja löydä vastaukset jokaiseen “mitä”, “miksi” ja “miten” -kysymykseesi, joita sinulla on saattanut tulla mieleen koodaukseen liittyen!

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmointikoulu CodeBerryssä.