Haluan PHP-ohjelmoijaksi – Miten oppia PHP-ohjelmointia?

  • Reading time:7 mins read

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Aloittelijan opas” -sarjassa vastaamme kysymyksiiisi siitä, mikä ohjelmointikieli kannattaa valita, kuinka paljon tulet tienaamaan, mitä voit tehdä verkko-ohjelmoijana ja mistä aloittaa.

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmtointikoulu CodeBerryssä.

Missä PHP-ohjelmointia voi hyödyntää?

Jos olet kiinnostunut web-kehityksestä, olet varmasti kuullut myös PHP:stä.

PHP, Hypertext Preprocessor eli hypertekstin esikäsittelijä, on yksi hyödyllisimmistä kielistä, joita voit opiskella web-kehittäjän urasi alkutaipaleella, sillä se on melko helppo oppia ja tarjoaa monia mahtavia työmahdollisuuksia heti alusta lähtien! On myös melko todennäköistä, että ensimmäiset projektisi ja osa-aikaiset keikkasi web-kehittäjänä sisältävät tämän skriptauskielen käyttöä.

Yksi päällimmäisistä syistä siihen miksi PHP-ohjelmoijille on niin monia työmahdollisuuksia, on internetin suosituin verkkosivustotyökalu WordPress, joka toimii PHP:llä. Itse asiassa yli 60 miljoonaa verkkosivustoa käyttävät WordPressiä, ja 10 miljoonan parhaimman verkkosivuston joukossa sen osuus on 30%.

Vaikka haluaisit opiskella PHP:tä ainoastaan työskennelläksesi WordPressin kanssa, tulee investointisi maksamaan itsensä takaisin. PHP-kehittäjänä voit kehittää ja myydä teemoja ja lisäosia WordPressiin, mikä on mahtava tapa ansaita tienestejä jo uran alkupuolella!

PHP on kuitenkin paljon muuta kuin WordPress, nimittäin todella monet online-yritykset hyödyntävät sitä. Vuonna 2018 jopa 83,5 % verkkosivustoista käytti PHP:tä palvelinpuolen skriptauskielenään, sisältäen teknologiajättejä kuten Facebook, Tumblr ja Slack! Toisin sanoen PHP:n osaaminen voi avata sinulle todella monia ovia web-kehittäjänä.

PHP-ohjelmointia voi käyttää vaikka mihin!

Mitä on PHP-ohjelmointi?

Tätä palvelinpuolen skriptauskieltä käytetään yleisesti back-endin tehtäviin, kuten datan hallintaan palvelimilla, jolloin koodi suoritetaan palvelimella.

PHP:n loi Rasmus Lendorf vuonna 1994, ja alun perin lyhenteen takana olivat sanat “Personal Home Page” eli “Henkilökohtainen kotisivu”. Kuten introssa jo mainittukin, nykyään akronyymillä on eri merkitys, “Hypertext Preprocessor”, joka tarkoittaa suomeksi Hypertekstin esikäsittelyohjelmaa tai lyhyesti Hypertekstin esikäsittelijää.

PHP:tä voidaan upottaa HTML-sivun koodiin ja Lerdorf loi sen alun perin hallitakseen omaa kotisivuaan. PHP:tä ei itse asiassa ikinä suunniteltu tai edes tarkoitettu ohjelmointikieleksi, vaan se kasvoi sellaiseksi luonnostaan! Se tosin johti moniin epäjohdonmukaisuuksiin kielessä.

Siitä lähtien yhteisö on ponnistellut tehdäkseen PHP:stä siistimmän ja johdonmukaisemman, ja siinä on myös onnistuttu aika hyvin.

Suuren yhteisön ja monien työmahdollisuuksien lisäksi PHP on helppo kieli oppia ja sen kanssa ei tarvitse aloittaa nollasta. Teemoja, lisäosia ja WordPress-verkkosivustoja on saatavilla niin paljon, että voit yksinkertaisesti kopioida olemassa olevaa koodia ja editoida sitä luodaksesi jotain uutta.

PHP-työkalujen asentaminen tietokoneelle on äärimmäisen helppoa ja siinä ei kestä päiviä , kuten joillakin muilla ohjelmointikielillä. Aivan kuin koko homma ei kuulostaisi tarpeeksi helpolta, useimmilla web-hotellipalveluja tarjoavilla sivustoilla PHP on asennettu palvelimille valmiiksi, mikä tekee työstäsi uskomattoman nopeaa! Jos ikinä törmäät ongelmiin, laaja ja aktiivinen internet-yhteisö ja kattavat dokumentaatiot ovat käytettävissäsi.

Millaista PHP-ohjelmointi on?

Tässä on esitettynä perinteinen “Hello World” -esimerkki PHP-kielellä:

<!-- wp:paragraph -->
<p>&lt;!DOCTYPE html&gt;</p>
<!-- /wp:paragraph -->

<!-- wp:paragraph -->
<p>&lt;html&gt;</p>
<!-- /wp:paragraph -->

<!-- wp:paragraph -->
<p>&lt;head&gt;</p>
<!-- /wp:paragraph -->

<!-- wp:paragraph -->
<p>&lt;title&gt;PHP Test&lt;/title&gt;</p>
<!-- /wp:paragraph -->

<!-- wp:paragraph -->
<p>&lt;/head&gt;</p>
<!-- /wp:paragraph -->

<!-- wp:paragraph -->
<p>&lt;body&gt;</p>
<!-- /wp:paragraph -->

<!-- wp:paragraph -->
<p>&lt;?php echo '&lt;p&gt;Hello World&lt;/p&gt;'; ?&gt;</p>
<!-- /wp:paragraph -->

<!-- wp:paragraph -->
<p>&lt;/body&gt;</p>
<!-- /wp:paragraph -->

<!-- wp:paragraph -->
<p>&lt;/html&gt;</p>
<!-- /wp:paragraph -->

Kuten voit huomata, PHP-koodi on upotettu HTML-dokumentin sisään www-sivulla. PHP-koodia ei tarvitse upottaa HTML-koodiin, mutta ne vain sattuvat sopimaan hyvin yhteen!

Koska upottaminen ei ole välttämätöntä, voimme esittää saman myös seuraavasti:

<?='Hello world'; ?>

Paljonko PHP-ohjelmoijat tienaavat?

Tutkittuamme ja vertailtuamme eri palkkasivustoja laskimme, että Suomessa PHP-ohjelmoijan palkka on keskimäärin noin 3042€ kuussa, mikä vastaa vuositasolla noin 36 500€ palkkapussia. Kuten muillakin aloilla, sama pätee myös ohjelmointialaan – mitä enemmän kokemusta, sitä korkeampaa liksaa voi odottaa.

Toistaalta taas, sivuston indeed.com tietojen mukaan yhdysvaltalaiset PHP-kehittäjien palkkapussi on varsin pullea, alle vuoden kokemuksella työskentelevät tienaavat $87,886 vuodessa, mikä tarkoittaa noin 6200 euron kuukausiansioita ennen veroja. Nämä luvut sisältävät tietenkin palkkoja kalliilta alueilta, kuten San Fransiscosta ja New Yorkista, joissa palkat ovat nousseet kohonneiden asumismenojen takia.

Miten oppia PHP:tä?

PHP on tunnettu aloittelijaystävällisenä ja helposti opeteltavana kielenä. Näistä syistä monet ohjelmoijat ovat ovat valinneet PHP:n heti seuraavana HTML-, CSS-, ja JavaScript-kielten jälkeen. Näin he voivat aloittaa back-end web-kehityksen samaan aikaan kun he työskentelevät ja tienaavat front-end-kehityksen parissa.

Jos haluat oppia PHP:tä, tässä muutamia askeleita joita voit seurata:

Ensimmäinen askel on rekisteröityä hyvälle verkkokurssille tai koodauskoulutukseen, joka opettaa sinulle PHP-kieltä. Suomessa esimerkiksi Laurea tarjoaa itsenäisesti suoritettavaa PHP-kurssia. Se on varsin helppolukuista ja helposti ymmärrettävää moniin muihin ohjelmointikieliin verrattuna, joten PHP:tä voi oppia myös ilman virallista koulutusta.

Toinen askel PHP:n opetteluun on hyvien tulostettujen ja digitaalisten materiaalien etsiminen, joita voit opiskella vapaa-ajallasi. Saatavilla on paljon kirjoja ja oppaita, kuin myös videoita ja tutoriaaleja, joiden avulla voit opetella PHP-sivun koodaamisen saloja. Tämä kieli on ollut menossa mukana niin kauan, että saatat löytää PHP-ohjelmoinnista kirjoja jopa paikallisesta kirjastostasi!

Kolmas askel on etsiä online-yhteisöjä, foorumeita ja alustoja, joilta voit saada apua kokeneemmilta PHP-koodaajilta. Jatka harjoittelua ja kysy yhteisöstä apua aina jäädessäsi jumiin, ellet keksi ratkaisua ongelmaasi itse. Sekä Slackista että Redditistä löytyy yhteisöjä, joissa PHP-ohjelmoijat keskustelevat aktiivisesti aiheesta ja vastaavat muiden käyttäjien esittämiin kysymyksiin.

Tässä muutamia sivustoja, joiden avulla pääset tutustumaan PHP:n alkeisiin itsenäisesti:

Ohjelmointiputkan PHP-opas (suomeksi)
W3Schoolsin PHP-tutoriaali (englanniksi)

PHP-ohjelmoijana voi työskennellä joustavasti vaikka kotoa!

Miten kauan PHP:n oppimisessa kestää?

Ohjelmointikielen oppimisen kesto riippuu käyttämistäsi opiskelutavoista, oppien jäämisestä mieleesi ja siitä kuinka monta tuntia jaksat opiskella viikossa. Se riippuu myös siitä miten määrittelet sen, milloin olet “oppinut kielen”. PHP:n äärimmäisen yksinkertaisuuden ansiosta voit oppia sen tärkeimmät ominaisuudet uskomattoman lyhyessä ajassa.

Vaikka sinulla ei olisi lainkaan aiempaa ohjelmointikokemusta, voit varmaankin odottaa käyttäväsi aikaa muutamasta päivästä muutamaan viikkoon ennen kuin sinulla on PHP:n käyttämiseen tarvittavat tiedot. Lisäominaisuuksien opettelussa ja PHP-taitojen kehittämisessä ammattimaiselle tasolle kestää todennäköisesti noin 3 kuukautta.

Onko PHP oikea kieli minulle?

Selvittääksesi sopiiko tietty ohjelmointikieli sinulle, sinun täytyy ensin miettiä miten se sopii pitkän aikavälin tavoitteisiisi.

PHP:n opettelu on mahtava aloituspiste vasta-alkajille. Sen avulla pääset kiinni back-end-kehitykseen ja voit päästä tienesteihin kiinni todella lyhyessä ajassa.

Nykyään PHP on kuitenkin rajoittunut lähinnä WordPressiin, ja saavuttaaksesi parhaat työmahdollisuudet, suosittelemme ensikertalaisille aloittamista suositummista kielistä kuten HTML, CSS ja JavaScript. Näiden kolmen kielen opetteleminen tekee sinusta monipuolisemman ja paremmin mukautuvan ohjelmoijan.

Selvittääksesi sopiiko PHP sinulle hyvin, tsekkaa ihmeessä artikkelimme “Kuinka nopeasti voi oppia koodauksen alkeet?”. Sieltä löydät tietoa myös monista muista ohjelmointikielistä ja siitä mihin voit niitä hyödyntää.

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Aloittelijan opas” -sarjassa vastaamme kysymyksiiisi siitä, mikä ohjelmointikieli kannattaa valita, kuinka paljon tulet tienaamaan, mitä voit tehdä verkko-ohjelmoijana ja mistä aloittaa.

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmtointikoulu CodeBerryssä.