Olen Adam Freisinger, CodeBerryn perustaja, ja näin minä työskentelen

  • Reading time:8 mins read

Adam Freisinger valmistui farmaseutiksi ja terveydenhuollon johtajaksi, mutta päätyi tekemään töitä web-kehittäjänä. Tämän jälkeen hän on perustanut kaksi IT-alan yritystä. Toinen niistä on Ohjelmointikoulu CodeBerry, joka opettaa web-kehittämistä verkossa myös suomen kielellä.

Virittäydy lukemaan lisää BASIC-kielellä kirjoitetusta seikkailupelistä, RAM-ytimien kuparijohtojen käämityksestä ja tekoälystä. Tämän lisäksi keskustelemme Adam Freisingerin elämäntavasta yrittäjänä.

Asun: Budapest, Unkari.

Työskentelen: siellä missä läppärini on.

Työvälineet:  iPhone, MacBook Air ja Sublime Text.

Minulla on tehokas työskentelytyyli.

Mitä teet työksesi?

Autan ihmisiä koodaamisen opettelussa.

Kerro minulle enemmän mitä teet ohjelmointiin liittyen?

Haluan kehittää oppituntien sisältöä helpommin opetettavaan ja ymmärrettävään suuntaan. Tämä sisältää vähemmän koodaamista ja enemmän luovaa ajattelua. Vapaa-aikanani puuhastelen omien harrasteprojektieni kanssa, ne ovat yleensä työkaluja asioille joista olen kiinnostunut. Viime aikoina olen rakentanut kolme asiaa:

  • Sosiaalinen soittolista Spotifyihin,
  • Chrome-laajennus, joka näyttää lainauksia kuuluisista kirjoista uudella välilehdellä,
  • Ohjelmisto jonka avulla voin organisoida projektini ja Codeberryn tavoitteet.

Miltä työpisteesi näyttää?

Tunnen oloni parhaaksi minimalistisessa ympäristössä, joten työpöydälläni on vain muutamia tarpeellisia asioita:

That’s the place where the lessons of Codeberry are made

Työpisteeni (Kuvacredit: Adam Freisinger)

Milloin, missä ja miten opit koodaamaan?

Sain tietokoneen kun olin alakoulussa ja vanhempani ajattelivat, että minun tulisi oppia käyttämään sitä. Joka viikko ystäväni tuli käymään ja opetti minulle perusteita. Nautin todella paljon ensimmäisen seikkailupelini kirjoittamisesta Basicilla.

Jatkoin minua kiinnostavien asioiden parissa, pidin DC++ chatbotilla kirjoittamisesta ja verkkosivuston rakentamisesta isälleni. Kun uusi versio Meteorista (verkkokehys) julkaistiin, en voinut vastustaa verkkosovelluksien rakentamista sen avulla.

Suurin osa tietotaidostani on kerääntynyt internet-hauista. Selaan ensin laajempaa aihetta ja syvennyn sitten hämmentäviin yksityiskohtiin.

Mitkä ovat web-kehittäjien työmahdollisuudet? Kuinka paljon vietit keskimäärin aikaa työn etsimiseen?

Koska valmistuin farmaseutiksi ja terveydenhoitopäälliköksi, en ole koskaan etsinyt ohjelmoijan työpaikkaa. Hyödynsin pieniä tehtäviä jotka löysivät minut ja johtivat sitten isompiin tehtäviin. Nyt työskentelen omassa yrityksessäni useissa rooleissa, teen milloin mitäkin tarvitaan. 

Ihmiset ottavat minuun säännöllisesti yhteyttä LinkedIn ja Upwork kautta vaikka tarjolla on vain vähän informaatiota, joten tämä on vaativa työ.

Millainen aikataulusi on?

Pidän aikaisin heräämisestä, kun joka puolella on edelleen hiljaista. Suunnittelen päiväni, juon hieman hedelmämehua ja aloitan työt aamiaisen jälkeen. Käyn läpi myös edellisen päivän erityisiä tapahtumia.

Työviikon aikana ensimmäiset puolitoista päivää on omistettu strategialle ja perjantai arvioinnille. Näiden kahden välillä minulla on aikaa työskennellä ilman häiriöitä.

Pidän myös oman henkilökohtaisen elämäni arvioinnista, partnerini ja minä kirjoitamme viikoittain muistiin asioita joista nautimme ja joiden täytyy muuttua. 

Kahdesti viikossa yritän tavata lounaalla jonkun, jota en ole nähnyt pitkiin aikoihin.

Minun viikkoni, kuukauteni ja vuoteni ovat samanlaisia kuin päiväni. Suunnittelen eteenpäin jokaisen periodin alussa ja katson takaisinpäin oppien kokemuksistani. Joka kuukausi kokoan edellisenä kuukautena ottamani valokuvat. Suoritan myös YearCompassin joka vuosi.

Tiedätkö jotain, mikä saattaisi yllättää tavallisen ihmisen?

Ohjelmointi ei ole taikuutta. Siihen liittyy enimmäkseen internetin tutkimista. 🙂

Kenen kanssa työskentelet?

Työskentelen kahdeksatta vuotta ystävieni kanssa.

Mitkä ovat tyypilliset urapolut ammatissasi?

Farmaseuttina olisin voinut seurata määrättyä urapolkua, mutta jätin varmuuden taakse. Tällä hetkellä minun tehtävänäni on tehdä asioita yrityksessä, joka vaatii minua saavuttamaan tietojeni rajat.

Se antaa minulle jatkuvasti mahdollisuuden oppia jotain uutta ja kehittää itseäni. Minulla ei ole määrättyä polkua edessäni nyt, joten minulla on tunne että minusta voi tulla mitä haluan.

Mitkä ovat suunnitelmasi, miten haluat jatkaa?

Sanonta “Hyvä kaikessa muttei mestari missään” kuvaa parhaiten polkuani. Haluaisin kokea niin monta asiaa kuin pystyn ja oppia vähän jokaisesta. Olen kuin ankka, joka haluaa lentää ja uida, mutta ei hallitse kumpaakaan.

Toivottavasti päädyn jonnekin “joitain taitoja” ja “kaikki taidot” välille.

Minkä ammatin valitsisit, jos joudut vaihtamaan? Voisitko vaihtaa?

En haluaisi vaihtaa.

Mitä taitoja loistava devaaja tai IT-asiantuntija omaa? Kenelle et suosittele tätä ammattia?

Muutama taito, jotka eivät ole vahingoksi:

  • Vahva analyyttinen ajattelu
  • Kokeileva sielu
  • Yksityiskohtien huomioiminen.

Mikä on suosikkiasiasi ammatissasi?

Nautin nähdessäni nopeita tuloksia. Voin muuttaa maailmaa yksinkertaisesti muokkaamalla koodia. Olisin todennäköisesti kamala ydinvoimalaitoksen suunnittelija, sillä hän suunnittelee jotain kaikesta sydämestään, ja näkee suunnittelunsa tulokset vuosien päästä jos on onnekas.

Mikä rassaa hermojasi eniten? Mitkä ovat ammattisi vaikeudet ja vaarat?

Enää ei tarvitse tietää miten rakentaa RAM-moduuleja verkkosivustojen selaamiseksi. Vastaavasti on paljon ennalta kirjoitettuja ohjelmia, jotka estävät sinua näkemästä pidemmälle.

Minut tekee vihaiseksi se, kun minun on kirjoitettava kirjautumismoduuli uudelleen ennalta määritettyjen elementtien hyödyntämisen sijasta. Samaan ongelmaan on liian monta ratkaisua, olemme tehottomia tällä tavalla.

Kuinka vakaa työsi on? Kuinka kauan yhdessä yrityksessä työskennellään?

Tällä hetkellä olen melko varma, että löytäisin työpaikan.

Olen onnekas, sillä minulla on varaa työskennellä jossakin kunhan voin keskittyä tehtäviini, parantaa ja oppia uusia asioita. Jos tämä muuttuisi, haluaisin lopettaa.

Jos joutuisit pyytämään yhtä asiaa kaikkien kehittäjien nimissä, mikä se olisi?

Älä kirjoita samaa koodia kahdesti. 🙂

Kuinka paljon tällä ammatilla voi ansaita (aloittelijana, kokeneena ja veteraanina)?

Kiitos vuosien säästämisen minulla on nyt mahdollisuus työskennellä oman yrityksen hyväksi. Toivon, että meillä on varaa maksaa palkkaa lähiaikoina, koska nyt vain innostukseni työntää minua eteenpäin.

Mikä on mielestäsi paras tapa oppia koodaamaan?

Yksi vastaus ei sovi kaikille, jokaisen on opittava heille parhaiten sopiva tapa. Minulle se on helpointa todellisten projektien kautta. Aina kun jään jumiin, etsin apua.

Mikä tekee koodaamisesta oppimisen arvoista?

Ensinnäkin ohjelmointikieli on kuin vieras kieli, se auttaa ymmärtämään muita kulttuureja ja muuttaa koko elämäsi, jos haluat. Toiseksi se on ammatti, joka ei varmasti tule häviämään seuraavien vuosikymmenien aikana (tai kunnes tekoäly ottaa vallan).

Tapaa CodeBerryn tiimi” -artikkelisarjasta löydät perustajiemme ja kollegoidemme haastatteluja, joissa he puhuvat siitä millaista on olla IT-alan ammattilainen tänä päivänä.

Haluaisitko oppia koodaamaan? Tule ja kokeile ensimmäiset 25 oppituntia ilmaiseksi Ohjelmointikoulu CodeBerryssä.