Opi koodaamaan netissä: opiskelijamme Krisztan tarina

  • Reading time:8 mins read

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Opiskelijakertomukset” -sarjassa viemme sinut aikamatkalle tutustumaan entisten CodeBerryn opiskelijoiden tarinoihin.

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmointikoulu CodeBerryssä.

 

Kriszta Klement varttui Orosházassa, Unkarissa, jossa hän myös valmistui lukiosta ravintola-alan painotuksella. Valmistumisen jälkeen hän muutti pääkaupunki Budapestiin löytääkseen töitä tarjoilijana. Kun hän ei ollut vuorossa ravintolassa, Kriszta piti huolta kolmesta lapsestaan ja opiskeli koodausta yöllä. Nyt hän opettaa 5-18-vuotiaille lapsille robottien ohjelmointia paikallisella Abacusan Studiolla.

Asun: Budapest, Unkari

Työskentelen: Abacusan Studio

Opiskeluaika CodeBerryssä: noin 10 kuukautta

Mitä vastaat, kun sinulta kysytään ammatistasi?

Opetan tiimimme avustajana ohjelmointia 5-18-vuotiaille lapsille ja heidän opettajilleen. Lasten tapauksessa tavoitteemme on näyttää heille koodaamisen hauskuutta ja herättää heidän mielenkiintoaan ohjelmoinnin maailmaan. Haluaisimme myös poistaa digitaalisen lukutaidottomuuden.

Tällä tarkoitamme, että haluamme lasten kasvavan ulos pelkästä digitaalisen maailman käyttämisestä ja osallistuvan myös sen luomiseen. Opettajien osalta se tarkoittaa robotiikan/ohjelmoinnin sisällyttämistä eri kouluaineisiin. Emme keskity ainoastaan perinteisesti koodaukseen liittyvien aineiden opettajiin, vaan otamme mukaan erityisesti historian ja kirjallisuuden opettajia.

Mitä teit työksesi ennen kuin opit koodaamaan?

Olin maailman intohimoisin tarjoilija. Työni oli harrastukseni, ja sama pätee myös nykyiseen työhöni. Voisin siis sanoa, että 42-vuotiaaksi mennessä en vielä ole työskennellyt päivääkään elämässäni, sillä olen aina tehnyt asioita joista nautin. Nykyisessä työssäni pidän eniten jatkuvasta mahdollisuudesta oppia uutta ja kehittää itseäni henkilökohtaisella tasolla. Suosikkiasiani tässä työssä on se, kun opin jotain uutta, ja voin lähes välittömästi jakaa uuden tietämykseni muiden kanssa.

Krisztan työpöytä

Miksi päätit aloittaa opettelemaan web-ohjelmointia?

Rehellisesti sanoen 9-vuotias lapseni ja hänen ystävänsä osoittivat ensimmäisenä kiinnostusta ohjelmointia kohtaan, jonka ansiosta osallistuimme Skooliin (unkarilainen järjestö, joka tarjoaa ilmaisia, innovatiivisia teknologiaan liittyviä kursseja tytöille).

Ryhdyin noin vuotta myöhemmin pohtimaan, että ehkä minunkin pitäisi harkita ohjelmointia. Siinä oli kaikki mitä etsin uudelta uralta: vaihtoehto työskennellä kotoa käsin, haastetta, joustavat työajat (voit edistyä öiseen aikaan paljon :)), jatkuva kehittyminen, oppiminen ja uudet kontaktit.

Kaikkia näitä asioita voit tehdä myös eläkkeellä. Näytti siltä, että minun täytyisi ottaa lapset kiinni digitaalisessa lukutaidossa!

Miten opit koodaamaan? Millaisia kursseja, kirjoja, tai muita materiaaleja käytit? 

En kutsuisi itseäni oikeaksi koodariksi. Sanoisin ennemmin, että olen opetellut ohjelmoinnin perusteet ja käytän niitä nyt päivittäin ammattimaisen ohjauksen ja tuen avulla. Ensimmäinen suuri askeleeni koodausmaailmaan oli Dániel Pasztuhovin sähköpostikurssi Java-ohjelmoinnista. Sen jälkeen luin Gusztáv Nagyn kirjan web-kehityksestä ja sain häneltä mentorointia Skypen kautta.

Minulla on kolme lasta, joten ainoa vaihtoehtoni oli löytää koulutuksen muotoja, joita saatoin suorittaa kotoa käsin. Näissä kursseissa, ja etenkin CodeBerryssä, pidin eniten siitä että voit opiskella ja edistyä myös ilta- ja yöaikaan, mikä antaa mahdollisuuden hoitaa lapsia, juoksevia asioita ja muita haasteita päivisin.

CodeBerryssä opiskelu mahdollisti jopa päivätyön tekemisen ja opiskelutahdin valitsemisen täysin oman tahtoni mukaan. Sain aina tehtyä niin paljon kuin aikani antoi myöden.

Mitä CodeBerry tarjosi sinulle? Millaista oli opiskella koulussamme?

Pidin paljon henkilökohtaisesta mentoroinnista. Sain apua aina nopeasti jäätyäni jumiin ja tiesin, etten ollut yksin. Useimmiten mentorini Amanda ei antanut minulle valmista ratkaisua, vaan hän yritti ohjata minua ratkaisua kohden antamalla vinkkejä, jotta voisin selvittää toimivan koodin itse.

Rakastin sitä, miten saatoin nähdä edistymiseni ja seuraavat askeleet jokaisen oppitunnin jälkeen.

Virtuaalinen opiskeluryhmä oli myös erittäin aktiivinen ja sieltä löysin toisen mentorini, joka myös auttoi minua paljon. Arvostan sitä, miten jokainen tässä yhteisössä on valmiina auttamaan ja käyttävät siihen vapaa-aikaansa hyötymättä siitä itse. Csaba Kapus on myös aina vastannut kysymyksiini. Hän tarjosi minulle epäitsekkäästi valtavan määrän käytännön tietoa, josta haluaisin kiittää häntä vielä kerran.

Onko sinulla kokemuksia, vinkkejä tai keinoja jaettavaksi niiden kanssa, jotka vasta aloittelevat opintojaan? 

Ensinnäkin, jos koodaus on edes käynyt joskus mielessäsi, sinun tulisi kokeilla sitä. Verkossa on sivustoja, joilla voit opetella koodauksen perustaitoja ilmaiseksi ja saada makupaloja ohjelmoinnista nähdäksesi onko se todella sinua varten. Perusteiden opettelun jälkeen voit edetä opiskelemaan järjestelmällisemmin (esimerkiksi online-koulussa kuten CodeBerry). Monet asiat, joista pidän web-koodauksessa ovat minulle tuttuja tarjoilijan maailmasta: luovuus ja mahdollisuus “palvella”.

Opittujen taitojen “kertautumisefekti” on myös ehdottoman tärkeä. Se tulee myös olemaan tärkeä niin kauan, kuin koulutusjärjestelmästämme puuttuu tämä oppiaine. Teen parhaani vakuuttaakseni ympärilläni olevia ihmisiä antamaan lastensa tutustua tähän alaan, jotta he eivät olisi ainoastaan digitaalisten palveluiden käyttäjiä, mutta myös pelien/sovellusten luojia.

En voi myöskään omien tyttärieni kanssa painottaa liikaa sitä, miten tärkeitä nämä taidot ovat myös heille! Ensin se vaikutti olevan varsin kaukana muotisuunnittelusta, piirtämisestä tai mistä tahansa muusta tyttöjen suosimasta ammatista. Mutta mielestäni web-kehitys on aivan yhtä luovaa, ja puhun omasta kokemuksestani!

Kerro hieman nykyisestä työstäsi, mitä velvollisuuksia sinulla on? Mitä teet tyypillisenä työpäivänä tai -viikkona?

Sanotaan, että vanhemmuus on varsinainen logistinen haaste (kielet, urheilu, musiikki, kilpailut, kaikki nämä kertaa kolme) ja se todella on sitä! Voin hyödyntää näitä taitoja työssäni.

Vastuuni studiolla ovat moninaisia. Sen lisäksi, että opetan lapsille miten käyttää japanilaisia ArTec-robotteja, hallinnoin ja palvelen yrityksen nettikaupassa. Olen myös vastuussa maksuttoman, kansallisen Abacusan-GE-robotiikkaohjelman koordinoinnista ja viestinnästä.

Tämä ammatti tarjoaa monia mahdollisuuksia tehdä vapaaehtoistyötä, joka inspiroi minua ja antaa tiimille uutta potkua.

Kun pidämme viikonlopputapahtumia, voin yleensä ottaa lapseni mukaan. Viikon aikana minua tarvitaan enimmäkseen kouluissa, joten olen päivisin tietyssä toimistossa tai koulurakennuksessa. Jos lapseni tarvitsevat minua (lääkärissä käynti, koulu on peruttu, tai he tarvitsevat lepopäivän), löydämme aina tavan jonka ansiosta voin työskennellä kotoa käsin.

Kenen kanssa työskentelet, ja miten he auttavat sinua työssäsi? 

Työskentelen kahden yrityksen perustajan kanssa, heidän nimensä ovat Sára Sugár ja István Büti. He auttavat minua kehittymään ammatillisesti ja henkilökohtaisesti ohjaamalla ja tukemalla minua. Se auttaa minua antamaan työlleni sata prosenttia ilman, että minun täytyy laiminlyödä perhettäni.

Varsinaiset työni (esim. robotiikan parissa) teen kollegani Balázs Szandavárin kanssa. Teemme kaikki koulutukset ja ohjelmat kouluissa tiiminä, niin että me kaikki neljä työskentelemme yhdessä.

Luokkahuoneemme

Mitä ohjelmistoja, laitteita ja teknologioita käytät työssäsi? 

Tällä hetkellä käytän japanilaista Studuino-ohjelmistoa, jonka ovat kehittäneet yhdessä yhdysvaltalainen MIT ja japanilainen ArTec-tiimi. Se on melkein kuin Scratch, mutta Studuino on optimoitu robotteja varten. Tänä vuonna Studuinosta tulee yhteensopiva myös Micro:bitin kanssa. Tällä hetkellä nämä ovat laajimmin hyväksytyt, tehokkaimmat ja käyttäjäystävällisimmät alustat koulutukseen kansainvälisellä tasolla.

Kuinka pitkään etsit työtä? Oliko hankalaa löytää työpaikka?

Olen yksi onnekkaista, jotka saivat puhelun, jossa minulta kysyttiin olisinko kiinnostunut mahdollisista avoimista työpaikoista! Lapseni ja minä vierailimme ensin Abacusan Studiolla, kun minulla oli pari päivää vapaata töistä, ja jätin heille puhelinnumeroni saadakseni tietoa heidän tulevista ohjelmistaan. Vähän ajan kuluttua he soittivat ja tarjosivat minulle töitä. 🙂

Onko sinulla antaa vinkkejä niille, jotka parhaillaan valmistuvat työhaastatteluun?

Osallistumiseni vapaaehtoisohjelmiin antaa minulle mahdollisuuden vierailla monikansallisissa yrityksissä. Ensivaikutelmani on ollut, että motivoituneet englantia ja paikallista kieltä osaavat työnhakijat ovat aina tervetulleita, jopa aloittelijatasolla, joskin painotus on paikallisessa eurooppalaisessa kielessä.

Minkä askeleen otat seuraavaksi? Mihin suuntaan olet menossa? 

Työskentelen tällä hetkellä ArTec Innovator Academyn lapsille suunnattujen johdantojen parissa. Näiden johdantojen tavoite on saada nuorempi sukupolvi kiinnostumaan koodauksesta, jota ei ole koskaan aiemmin painotettu ainakaan Unkarissa tällä tavoin. Tätä varten minun täytyy myös opetella joitakin uusia taitoja. Samaan aikaan lokalisoin japanilaista opetusohjelmaa Sáran avustuksella ja kouluista saamiemme kokemusten pohjalta.

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Opiskelijakertomukset” -sarjassa viemme sinut aikamatkalle tutustumaan entisten CodeBerryn opiskelijoiden tarinoihin.

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmointikoulu CodeBerryssä.