Opiskelijatarina: Näin minusta tuli front end developer

  • Reading time:5 mins read

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Opiskelijakertomukset” -sarjassa viemme sinut aikamatkalle tutustumaan entisten CodeBerryn opiskelijoiden tarinoihin.

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmointikoulu CodeBerryssä.

 

Gábor Baranyi työskenteli aiemmin personal trainerina ja veti ryhmäliikuntatunteja kuntosalilla. Sittemmin hän on löytänyt jotain, joka tuntuu omalta ja kehittää häntä jatkuvasti: nykyään hän työskentelee komealla tittelillä “junior front end developer” keskisuuressa yrityksessä.

Asun: Szeged, Unkari

Työskentelen: Minero IT Hungary KFT.

Opiskeluaika CodeBerryssä: 10 kuukautta

Työvälineet: Fujitsu Lifebook A555, Windows 7, IntelliJ, SourceTree

 

Mitä vastaat, kun sinulta kysytään ammatistasi?

Riippuu siitä kuka kysyy. Jos kyseessä on alan ammattilainen, vastaan olevani frontend-devaaja. Kiinnnostuneelle maallikolle vastaan olevani ohjelmoija tai ohjelmistokehittäjä.

Mitä teit työksesi ennen kuin hyppäsit front end web developmentin pariin?

Työskentelin täysipäiväisesti PT:nä, ja ohjasin ryhmille treenisessioita toiminnallisella salilla. Tarjoan edelleen näitä ryhmäsessioita ohjelmoijan työni ohessa.

Miksi päätit aloittaa opiskelemaan verkkopalveluiden kehittämistä? 

Web design on aina kiinnostanut minua, ja se miten ja miksi verkkosivusto näyttää sellaiselta miltä näyttää. Sen lisäksi salin verkkosivusto oli osittain meidän valmentajien hallinnoima, joten käytin paljon aikaani kirjoittamalla ja suunnittelemalla meidän WordPress-blogiamme, josta nautin todella.

Huomasin hyvän mahdollisuuden Facebookista, missä mainostettiin verkossa suoritettavaa web design -kurssia. Etsin kurssin ja tiesin, että minun on opittava tämän ammatin hienoudet tällä alustalla…tai ainakin perusasiat. Kyseessä oli CodeBerryn mainos.

Miten opit koodaamaan? Millaisia kursseja, kirjoja jne. käytit? 

Mainoksen nähtyäni aloitin opiskelun CodeBerryn verkkosivukurssilla syyskuussa 2016, ja lisäsin myöhemmin Codecademyn ja Udemyn kursseja oppimateriaalieni joukkoon. Etsin ja opettelin ohjelmointikieliä videonjakosivustoilta.

Mitä CodeBerry tarjosi sinulle? Millaista oli opiskella koulussamme?

Se oli erittäin hyödyllistä. Pidin paljon kuukausitilausjärjestelmästänne, sillä pystyin sen avulla opiskelemaan omaan tahtiin. Rakastin myös selityksiä ja esimerkkejä joiden avulla tehtävät esiteltiin.

Onko sinulla kokemuksia, vinkkejä tai keinoja jaettavaksi niiden kanssa, jotka vasta aloittelevat opintojaan? 

Minusta on erittäin tärkeää oppia perusteet hyvin, ja tarkistaa aikaisemmat oppitunnit nähdäksesi yhteydet ja pystyäksesi asettamaan uuden materiaalin asiayhteyteen. Tarkistaminen on myös ratkaisevan tärkeää.

Kerro hieman nykyisestä työstäsi, mitä front end developer tekee? Mitä teet tyypillisenä työpäivänä tai -viikkona?

Tällä hetkellä työskentelen Budapestilaisen yrityksen Szegedin toimistossa. Kehitämme sisäistä projektia, jossa käsittelen HTML:stä, CSS:stä ja JavaScriptistä koostuvaa käyttöliittymää (user interface).

Tulen toimistolle noin klo 8 ja lähden klo 17. Yritän tehdä jotain erilaista kun en ole töissä, esimerkiksi treenata tai vetää ryhmätreenejä, jotta voin kohdata seuraavan työpäivän energisenä ja virkistyneenä.

Kenen kanssa työskentelet, ja miten he auttavat sinua työssäsi? 

Toimistollamme työskentelee tällä hetkellä noin 20 ihmistä. Minulla on mentori, joka auttaa minua edistymään, ja valvoo projektia jonka parissa työskentelemme.

Mitä ohjelmistoja, laitteita ja teknologioita front end developer käyttää työssään? 

Meillä kehitysympäristö on IntelliJ, versionhallintaan käytämme SourceTreetä ja repossa BitBucketia. Projektissa käytämme kieliä HTML, CSS (SCSS), jQuery, Angular JS, Angular Material ja FUSE.

Kuinka pitkään etsit työtä? Oliko hankalaa löytää työpaikka?

Itseasiassa opiskelin parhaillaan kun ystäväni ehdotti, että lähettäisin ansioluetteloni yritykselle, jossa hän työskentelee. He kutsuivat minut haastatteluun, ja muutama viikko myöhemmin soittivat sanoakseen, että suoritukseni perusteella haluaisivat työskennellä kanssani.

Millainen haastatteluprosessi oli?

Lyhyen yritysesittelyn jälkeen haastattelu jatkui englanniksi ja oli minun vuoroni esitellä itseni, puhua hieman henkilökohtaisesta elämästäni, ja kertoa missä ja miten opin ohjelmointia. Kaikki tämä tapahtui siis englanniksi.

Tätä seurasi tekninen osuus, jossa he arvioivat tietotaitoni ja antoivat minulle muutaman logiikkatestin ratkaistavaksi.

Kokonaisuudessaan haastattelu kesti noin tunnin.

Onko sinulla antaa vinkkejä niille, jotka parhaillaan valmistuvat työhaastatteluun?

On tärkeää sanoa pelkästään positiivisia asioita. Jos jotain negatiivista tulee esille, kokeile puhua siitä positiivisesta näkökulmasta ja perspektiivistä. Pysy aina itsevarmana, ja näytä olevasi pystyvä ja halukas kehittymään millä tahansa osa-alueella.

Minkä askeleen otat seuraavaksi? Mihin suuntaan olet menossa? 

Haluan tietää frontend-devaamisesta mahdollisimman paljon, ja saada maistiaisia myös server side -devaamisesta (back end) ymmärtääkseni miten koko taustaprosessi toimii.

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Opiskelijakertomukset” -sarjassa viemme sinut aikamatkalle tutustumaan entisten CodeBerryn opiskelijoiden tarinoihin.

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmointikoulu CodeBerryssä.