Opiskelijatarina: Miten nappasin EPAMin web-ohjelmoijan pestin

  • Reading time:6 mins read

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Opiskelijakertomukset” -sarjassa viemme sinut aikamatkalle tutustumaan entisten CodeBerryn opiskelijoiden tarinoihin.

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmointikoulu CodeBerryssä.

Attila Blascsák on yksi CodeBerryn ensimmäisistä opiskelijoista, joka onnistuneesti vaihtoi alaa ja nappasin web-ohjelmoijan pestin EPAMilla opiskelutaan kursseillamme. Jututimme Attilaa siitä miten hän päätyi CodeBerrylle, mitä hän oppi ja mitä haasteita hän kohtasi etsiessään työtä junioridevaajana. 

Mitä vastasit, jos joku kysyi sinulta ammatistasi muutama kuukausi sitten? 

Työni oli tuolloin IT-palveluiden verkottamista, tarkoittaen että autoin isoja yrityksiä kytkeytymään internetiin. Tehtävämme alkoi reitittimen saapumisesta asiakkaalle ja käyttöönoton varmistamisesta.

Ja mikä on vastauksesi nyt?

Olen front-end UI-kehittäjä EPAMilla. Työskentelen osana isompaa tiimiä kehittäen lähinnä frontti-tekniikkaan perustuvia sovelluksia ja suunnittelen niiden käyttöliittymän (eli UI:n). Käytän työssäni web-kehityksen perustyökaluja kuten HTML:ää, CSS:ää ja JavaScriptiä päivittäin. 

Kuulostaa hienolta! Joten ohjelmointi ei ollut sinulle täysin uutta, vai oliko? Olitko koodannut aiemmin?

Kyllä, itseasiassa opin HTML:n ja CSS:n käytön alakoulun aikana. Myöhemmin lukiossa hyödynsimme Pythonia koko ajan, luottaen antiikin aikaiseen kirjaan. Jouduin kuitenkin lopettamaan, sillä kirjailijan mainitsemia Python-kirjastoja ei ollut enää olemassa, joten tehtävät olivat mahdottomia ratkaista. 🙂

Miksi juuri web-ohjelmointi? 

Lukion viimeisellä luokalla kaksi kaveria lähestyi minua sanoen, että he tarvitsevat web-ohjelmoijan heidän startup-yritykseensä. Sillä hetkellä minulla ei ollut harmainta aavistustakaan mihin tulisin sukeltamaan, mutta suostuin ja pääsin pian kärryille asioista. 

Saatuamme projektin valmiiksi huomasin web-ohjelmoinnin vieneen minut mennessään, joten jatkoin sen opiskelua itsenäisesti. Lopulta törmäsin umpikujaan kevään lopulla, kun minusta tuntui etten voi jatkaa enää yksin vaan tarvitsen opettajan. Silloin löysin teidät. 🙂 

Kuinka kauan olet opiskellut CodeBerryllä?

Kesäkuusta 2016 lähtien.

Piditkö opiskelusta kanssamme ja miten hyödyit opinnoistasi?

Rehellisesti sanottuna uutta tietoa ei ollut valtavasti, mutta kurssi toimi loistavasti vanhan tiedon kertaamisessa. Mentorit auttoivat minua paljon – mentorini olivat luultavasti yksi kurssin parhaista asioista! On valtava etu päästä keskustelemaan tehtävistä jonkun kanssa. 

Hyvä kuulla. Nyt on alkusyksy, mikä tarkoittaa, että sait opit riittävästi kolmessa kuukaudessa alan työpaikan löytämiseksi. Miten kauan sinulta kesti löytää töitä? (Haastattelu toteutettiin syyskuussa 2016). 

Itse asiassa en edes suunnitellut alkavani etsimään töitä. 🙂 

Loin LinkedIn-profiilin, jossa ilmoitin opiskelevani parhaillaan junioritason web-kehittäjäksi ja lisäsin profiiliin myös uudet taitoni. Kaksi viikkoa myöhemmin EPAM otti minuun yhteyttä. Halusin tehdä portfolion ennen töiden etsimistä, mutta EPAM ehti ensin. He kutsuivat minut heti haastatteluun!

Halusin kysyä oliko työnhaku vaikeaa, mutta luulen että voimme ohittaa tämän kysymyksen.

Kyllä. (nauraa) 

Mikä on seuraava askeleesi? Mitä jatkosuunnitelmia sinulla on?

React-ympäristö on tämänhetkinen suosikkini, joten haluaisin oppia siitä lisää tulevaisuudessa. Suuri unelmani on myös opettaa ohjelmointia jollain tavoin, kuten luennoimalla tai osallistumalla johonkin tiettyyn ohjelmaan. En vielä tiedä miten se tulee tapahtumaan, mutta olen varma että tämä toteutuu jollain tavalla tulevaisuudessa.

Onko sinulla harjaantuneen opiskelijan vinkkejä niille, jotka ovat vasta aloittamassa koodaamista?

Mielestäni on tärkeää ymmärtää, että oppimisprosessia ei voi nopeuttaa. Ohjelmointi voi olla monelle iso haaste, eikä se ole kovinkaan helppoa alussa. 

Kun lopulta pääset kärryille ja ymmärrät sen logiikan, asiat selkenevät. Siitä pisteestä eteenpäin kaikki nopeutuu. 🙂 

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Opiskelijakertomukset” -sarjassa viemme sinut aikamatkalle tutustumaan entisten CodeBerryn opiskelijoiden tarinoihin.

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmointikoulu CodeBerryssä.