Python ohjelmointi aloittelijoille – Miten oppia Python-ohjelmointia?

  • Reading time:7 mins read

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Aloittelijan opas” -sarjassa vastaamme kysymyksiiisi siitä, mikä ohjelmointikieli kannattaa valita, kuinka paljon tulet tienaamaan, mitä voit tehdä verkko-ohjelmoijana ja mistä aloittaa.

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmointikoulu CodeBerryssä.

 

Mitä on Python-ohjelmointi?

Python on korkeatasoinen, monipuolinen ohjelmointikieli, joka on suunniteltu äärimmäisen helppotajuiseksi lukea ja ymmärtää. ”Korkeatasoinen” tarkoittaa sitä, että Python on lähempänä puhuttuja kieliä kuin monet muut ohjelmointikielet, jonka ansiosta Python-ohjelmointi soveltuu hyvin myös ensimmäiseksi ohjelmointikieleksi. Python-kielen yhteisö on eloisa ja aktiivinen ja oppimalla tämän ohjelmointikielen pääset käsiksi useisiin upeisiin Python-käyttäjien luomiin työkaluihin.

Millaista Python-ohjelmointi on?

Pythonin filosofiasta voit lukea dokumentista nimeltään “The Zen of Python”. Sen mukaan Python perustuu seuraaviin suunnitteluperiaatteisiin:

  • Mieluummin kaunis kuin ruma
  • Mieluummin täsmällinen kuin epätäsmällinen
  • Mieluummin yksinkertainen kuin monitahoinen
  • Mieluummin monitahoinen kuin sekava
  • Luettavuudella on merkitystä
  • Ja niin edelleen…

Python sopii lisäosiensa avulla monien tehtävien suorittamiseen. Kiitos useiden Pythoniin erikoistuneiden ohjelmointikirjastojen, tätä yleiskieltä voi käyttää lukemattomissa eri tehtävissä! Erikoistuneet ohjelmointikirjastot antavat ohjelmoijille työkalut Pythonin hyödyntämiseen varsin teknisillä aloilla, kuten tekoälyn, tietojenkäsittelyn ja tilastotieteen parissa.

Pythonin perusteiden lisäksi haluat oppia hyödyntämään tiettyjä omaan alaasi sopivia ohjelmointikirjastoja. Ihan kuten JavaScriptissä, tiettyjen ohjelmointikirjastojen ja -kehysten käytön osaaminen tulee olemaan olennainen osa koulutustasi.

Python-ohjelmointikieli soveltuu mainiosti vaikka tekoälyprojekteihin

Pythonin käyttökohteet

Monet pitävät Pythonia ohjelmointikielten ”jeesusteippinä” ja se täyttääkin tämän roolin koko ajan lisääntyvien erikoistuneiden kirjastojen ja kehystensä avulla.

Jos vierailet Pythonin kotisivulla, löydät listan Python-ohjelmistoista, sekä kirjastot ja kehykset kullekin ohjelmistolle. Osaan näistä sovelluksista sisältyy web-kehitystä, tieteellistä ja numeerista alaa, koulutusta, graafisia käyttöliittymiä, ohjelmistokehitystä ja liiketoimintasovelluksia. Python on myös yksi johtavimmista ohjelmointikielistä tekoälyn saralla, kiitos Googlen tekoälyjaoston kehittämän suositun TensorFlow-ohjelmistokehyksen. Ohjelman toiminnasta voit lukea lisää täältä.

Kuinka paljon Python-ohjelmoijan palkka on?

Kuten aiemmissa artikkeleissamme on kerrottu, asuinpaikkasi määrittelee suurimmaksi osaksi sen, kuinka paljon voit tienata ohjelmoijana. Glassdoor-sivuston mukaan yhdysvaltalaiset Python-koodarit voivat odottaa suunnilleen 92 000 yhdysvaltain dollarin (n. 77 800 euroa) vuosituloja, tehden Python-ohjelmoinnista yhden parhaiten palkatuista koodarin työnkuvista!

Suomessa Python-ohjelmoijan palkka pyörii raportoidusti keskimäärin noin 3689€ tienoilla (n. 44 200 euroa vuodessa) mutta palkkadata.fi-sivuston mukaan Python-ohjelmoija voi kivuta jopa 4690€ kuukausiansioihin (vuositasolla n. 56 200€). Junioritason Python-devaajan lähtöpalkaksi sivustolla on kerrottu olevan noin 2950€ kuussa.

Python aloittelijoille

Kiitos Pythonin suosion ja sen suhteellisen korkean iän (27 vuotta), Python-ohjelmointikielestä on saatavilla paljon oppimateriaalia aloittelijoille. Jos suosit perinteisempiä opiskelutapoja, yliopiston kurssit ovat loistava vaihtoehto. Koodausleirit ja nettikurssit taas sopivat parhaiten nopeita tuloksia haluaville, motivoituneille opiskelijoille.

Tässä alkuun joitakin vaihtoehtoja Python-ohjelmoinnin alkeiden opiskeluun:

Nettikurssit

Nettioppaat ja pelit Python-ohjelmoinnin harjoitteluun

Python-videoita ja -kirjoja

Jos haluat lukea lisää siitä, mitä vaihtoehtoja sinulla on ohjelmoinnin oppimiseen, tsekkaa artikkelimme ”Kuinka oppia koodaamaan”.

Kuinka kauan Pythonin oppimisessa kestää?

Ohjelmointikielen oppimisen kesto riippuu käyttämistäsi opiskelutavoista, oppien jäämisestä mieleesi ja siitä kuinka monta tuntia jaksat opiskella viikossa. Et voi tietenkään olettaa tietäväsi kaikkea Pythonista yhden lukukauden yliopistokurssin tai 14 viikon ohjelmointikoulutuksen jälkeen. Motivaatiostasi riippuen voit kuitenkin oppia vahvat perusteet varsin nopeasti!

Perusteiden lisäksi sinun on käytettävä runsaasti aikaa eri ohjelmistokehysten ja -kirjastojen käytön opettelemiseen. Tunnetuimpia Pythonin frameworkkeja ovat Django ja Web2Py. Aivan kuten JavaScriptin kanssa, Python-ekspertiksi kehittyäksesi sinulla täytyy olla laaja tietämys erilaisista vuosien aikana luoduista ohjelmistokehyksistä.

Sopiiko Python-ohjelmointi minulle?

Selvittääksesi sopiiko tietty ohjelmointikieli sinulle, sinun täytyy miettiä miten se sopii pitkän aikavälin tavoitteisiisi. Python on käytännöllinen kieli valtavaan määrään eri käyttötarkoituksia, mikä tekee siitä mainion aloituspisteen koodarille kuin koodarille. Jos kuitenkin tavoitteesi on oppia web-kehittäjän tarvitsemat taidot, sinun ei kannata investoida hirveästi aikaa Pythonin opetteluun. Sen sijaan sinun pitäisi keskittyä kieliin HTML, CSS ja JavaScript.

Selvittääksesi onko Python sopiva kieli sinulle, tsekkaa ihmeessä artikkelimme “Parhaimmat ohjelmointikielet ja mikä niistä kannattaa valita?”. Artikkelista löydät tietoa monista eri ohjelmointikielistä ja siitä mitä voit tehdä niiden avulla.

 

Ohjelmointikoulu CodeBerryn “Aloittelijan opas” -sarjassa vastaamme kysymyksiiisi siitä, mikä ohjelmointikieli kannattaa valita, kuinka paljon tulet tienaamaan, mitä voit tehdä verkko-ohjelmoijana ja mistä aloittaa.

Haluaisitko oppia koodaamaan verkossa? Tule ja kokeile ensimmäisiä oppituntejamme maksutta Ohjelmointikoulu CodeBerryssä.

Learn to code and change your career!

100% ONLINE

IDEAL FOR BEGINNERS

SUPPORTIVE COMMUNITY

SELF-PACED LEARNING

Not sure if programming is for you? With CodeBerry you’ll like it.