Távmunka és home office: egyre gyakrabban hallott és olvasott kifejezések. Mit rejtenek, ha a felszín alá nézünk és megpróbáljuk az automatikus asszociációinkat félretenni? Milyen lehetőségek nyílnak meg az otthoni munkavégzés által, és milyen helyzetekre jelenthet megoldást? 

Ebben a cikkben megnézzük, milyen lehetőségek vannak az otthoni munkavégzésre, és mely okokból döntenek egyre többen ilyen életforma mellett. Arról is szó esik, hogyan tanulhatunk új szakmát, ha otthoni munkát szeretnénk végezni. 

A személyes történetemről is olvashatsz, hogyan csöppentem a távmunka világába és milyen tapasztalataim vannak egy olyan cégnél, ahol minden kolléga távolról dolgozik. 

 

 

Otthoni munka – mit értünk alatta?

Mielőtt a személyes beszámolóba belevágnék, nézzünk kicsivel távolabbról az otthonról végezhető munkára. Válasszuk külön a kényszerűségből hazavitt vagy otthonokba száműzött munkát attól, mikor valaki megfelelő körülmények mellett, lehetőleg saját döntéséből otthonról dolgozik.

 

2020 tavasza, a koronavírus-járvány hatása a munkavégézésünkre

A világ számos pontján szigorú intézkedéseket vezettek be a Covid-járvány megjelenése  miatt, melyeknek része volt az otthon elhagyásának korlátozása valamint az a határozott ajánlás, hogy aki csak teheti, végezze otthonról a munkáját. 

Tömegek tapasztalták meg így – nem éppen optimális körülmények között – az otthoni munkavégzés előnyeit és hátrányait egyaránt. Szorongással körülvéve, a munkáltató oldaláról gyakran felkészületlenül, otthon tanuló gyerekek mellett érte őket a hirtelen váltás kényszere. Sokan és sokféleképp éltük meg ezt a hirtelen váltást, volt, aki a pozitívumokat tapasztalta meg otthonról dolgozva, míg mások alig várták, hogy visszatérhessenek a munkahelyükre.

Otthonról végezhető munka révén megspórolod a munkába járással töltött időt is

Átmeneti home office, vagy tartós távmunka?

Érdemes elválasztani a gondolkodásunkban az átmeneti home office-t a hosszú távú, jól szervezett otthoni munkavégzéstől, mert ideális esetben ez nem olyan munkaforma, amitől az ember menekülni szeretne. 

A home office-t ebben az esetben arra a helyzetre értjük, mikor a munkavállaló egy-egy napot, (vagy a koronavírus-helyzet miatt hosszabb időt) otthon tölt, de munkaidejében folyamatosan rendelkezésre áll, céges eszközöket használ, irodai szerepkörét “viszi haza”. Sokunknak eszébe juthat róla  az a kényelmes helyzet, mikor reggel felkelve nem kell munkába indulni, csak otthon, a kanapéról, szinte pizsamában neki lehet állni a feladatoknak. Ez hatékonyság szempontjából nem feltétlenül mindenkinek optimális, de nem is erről szól ez az írás. 

Másoknak az otthoni munkavégzésről talán magánélet terébe bekúszó, “hazavitt”  feladatok jutnak eszébe, amik ott vannak a vacsoraasztalnál, hétvégén vagy éjjel, és nehezítik, hogy letegyük a munkát és más értékes dolgokra fókuszáljunk. 

A hosszútávú otthoni munkavégzés számunkra jóval többet jelent. Ilyenkor tartósan megteremtjük annak a körülményeit, hogy hatékonyan és kellemesen végezhessük a munkánkat távolról. Sokféle szakmára, foglalkozási formára kiterjedhet: vállalkozóként, szabadúszóként, alkalmazottként egyaránt alakulhat úgy, hogy az otthon válik a munkavégzés helyszínévé. 

 

Kik dolgoznak távolról, és miért?

A jól szervezett távmunka számos különböző élethelyzetben ideális választás lehet. Nagy könnyebbség azoknak, akiknek a lakóhelye közelében nincs megfelelő álláskínálat. A napi szintű ingázás nagyon megterhelő, költséges és időigényes, ehelyett távmunkát választani sok szempontból optimális megoldásnak tűnik. 

 

Akik nem jutnak el egyszerűen a munkahelyükre

Előfordulhat, hogy valaki mozgásában korlátozottként vagy más egészségügyi ok miatt talál az otthoni munkavégzésben megoldást. Egyes családok a gyermeknevelés mellett a távmunka rugalmasságában találják meg azt a lehetőséget, ami által kiegyensúlyozottabb családi életet és biztos anyagi hátteret tudnak teremteni.

 

Távol a nagyvárostól

Egyre többen pakolják össze nagyvárosi múltjukat és kezdenek vidéken új életet, távol a nyüzsgéstől és a forgalomtól. Ehhez nem kell régi munkájukkal is felhagyniuk, ha az végezhető távolról is. Persze többeknek ez teljes életformaváltás jelent, és régi szakmájukat hátrahagyva valami teljesen új szakmába kezdenek, de akik szeretnék biztonságban tudni a jövedelmüket, számukra jó lehetőség egy értékes, keresett szakma távmunkában végezve.

 

Digitális nomád, avagy a “mindig máshonnan dolgozom” életmód

Szintén terjedőben van az a merőben új és jellegzetesen 21. századi életforma, amit “digitális nomád” életmódként szoktak leginkább nevezni. Azok, akik ezt választják, folyamatosan úton vannak, bejárják a világot, és közben távmunka formájában dolgoznak, általában csupán megbízható internetre és laptopra van szükségük hozzá.

Adventurous Kate oldalán azt követhetjük, hogyan utazik már 2010-óta a világ körül egy fiatal nő, akinek a vállalkozása is eköré épül: más nőket tanít – távolról, természetesen – arra, hogyan utazzanak biztonságosan egyedül. Magyar nyelvű digitális nomád blogot is olvashatunk, ha egy világjáró angoltanár őszinte vallomásaira vagyunk kíváncsiak az utazó-dolgozó életmód előnyeivel és nehézségeivel kapcsolatban. 

Itt pedig 31 izgalmas blogot találunk összegyűjtve, ha más digitális nomádok életébe pillantanánk bele.

Milyen munkákat lehet otthonról végezni? 

A skála szélesebb, mint talán elsőre gondolnánk, és a lehetőségek folyamatosan bővülnek. Nagy, nemzetközi cégek kínálnak egyre több részben, vagy teljesen otthonról végezhető munkakört. Az álláskereső portálok többségén, (mint például a LinkedIn) már lehet távmunkára szűrni, valamint léteznek kifejezetten távmunkára specializálódott oldalak is, mint amilyen a We work remotely

Rengeteg kreatív szakma (grafikus, fotós, vágó, szövegíró, designer stb.) végezhető otthonról. Vállalati közegben számtalan pozíció szóba jöhet, ahol csak a kapcsolattartás a feltétel, nem kell jelen lenni személyesen, tehát végezhető távolról, ha a cég működése ezt megengedi,  például HR területen, ügyfélszolgálati pozíciókban, tanácsadóként, marketing területen, kapcsolattartóként, értékesítőként stb.

IT területen a feladatkörök jelentős része végezhető otthonról, szoftver- vagy webfejlesztés, UX design, adattudomány, vagy bármilyen más szakterület, ahol a cégstruktúra és a kapcsolattartás módjai ezt megengedik.

Az alkalmi munkák egy része is tartozhat ide, mint például a fordítás, adatrögzítés, közvélemény-kutatás. 

Ha olyan tudásod, szakmád, tehetséged van, amit vállalkozást alapítva vagy szabadúszóként, más cégeknek bedolgozva tudnál kamatoztatni, szintén megoldást jelenthet, ha otthon alakítasz ki megfelelő környezetet a munkavégzéshez. 

Otthoni munkavégzés nyugodt környezetben

A 15 leggyakoribb otthonról végezhető munka az upwork.com online távmunka-közvetítő oldalon:

 • Szoftverfejlesztés és -tesztelés 
 • IT hálózatépítés (rendszeradminisztrátor, adatbázis adminisztrátor, információbiztonság, adatvédelem, stb) 
 • Adattudomány, adatelemzés
 • Mérnöki munkakörök, tervezés, 3D modellezés, enteriőrdesign, formatervezés
 • Design, kreatív szakmák (animáció, grafika, illusztráció, audio- és videómunkák, brandtervezés, fotográfia)
 • Írás (cikkek, marketinganyagok, blog, szerkesztés, korrektúra)
 • Fordítás
 • Jog (vállalati jog, szerződéskötés, tanácsadás, stb)
 • Adatrögzítés, transzkripció
 • Menedzsment
 • Asszisztensi munkakörök
 • Ügyfélszolgálat
 • Értékesítés, marketing (social media, SEO, telemarketing, stb) 
 • Könyvelés, számvitel
 • HR tanácsadás, toborzás, kiválasztás

 

A világ legismertebb cégei közül egyre több kezd átállni a “dolgozz bárhonnan” berendezkedésre: pl. a Google, Microsoft, Morgan Stanley, Amazon, Apple stb. 

 

Személyes tapasztalataim az otthonról végezhető munkával kapcsolatban

Tolmácsból szövegíró

2020 tavaszán a koronavírus nyomán abba a helyzetbe kerültem, hogy nem tudtam azt a munkát folytatni, ami korábban – szabadúszóként – a fő bevételi forrásomat jelentette. Tolmácsként dolgoztam, a kötelező lezárások idején pedig nagyon megcsappant a megrendeléseim száma.

Új munka után kellett néznem, több pozícióhoz is végigjártam online (tehát szintén távolról) a felvételi folyamat állomásait.

Fontos volt nekem, hogy a pozíció, ahova jelentkezem, engedjen némi rugalmasságot, szerettem volna magamnak beosztani az időmet, hogy alkalmanként a tolmácsolással kapcsolatos megkereséseknek is eleget tehessek. 

A CodeBerry Programozóiskolánál találtam meg a lehetőséget arra, hogy egy állandó, kiszámítható jövedelmet jelentő, izgalmas, kreatív folyamatban dolgozhassak, és a szabad időbeosztás révén más, számomra fontos tevékenységeknek is maradjon idő az életemben.  A munkaszervezés ennél a cégnél száz százalékig távmunkára épül, minden kolléga távolról végzi a feladatait, a Föld különböző pontjairól kapcsolódva be egy dinamikusan és gördülékenyen működő csapatba.

 

 

Hogyan kommunikálunk egymással egy teljes mértékben távmunkában működő cégnél?

A cégen belüli kommunikáció és projektmenedzsment néhány – kifejezetten erre a célra kifejlesztett – szoftver segítségével valósul meg. Kapcsolattartáshoz e-mail helyett a Slack chatalkalmazást használjuk, ezen belül külön-külön csatornákat hoztunk létre az egyes munkacsoportok számára, a technikai problémák jelzésére, programszervezésre stb.

 Basecampen követjük projekttervezést és ütemezést, az egyes csapatok munkájába is ott nyerünk bepillantást. A hét eseményeit és a következő hét feladatait is a Basecampen látjuk, valamint nagyobb 6+2 hetes projektciklusokban is tervezünk. Az egyes részfeladatok teljesítését Trellon követjük. 

A meetingeket Zoom videochaten bonyolítjuk, dokumentumok kezelésére pedig a Google közösen szerkeszthető felületeit (Docs, Sheets) használjuk. Minden fájl – például megbeszélési jegyzőkönyvek, cikkek, táblázatok, jegyzetek – hozzáférhető minden kolléga számára.

Otthoni munkával azzal foglalkozhatsz, ami érdekel

Az otthoni munka előnyei és nehézségei – szubjektív nézőpont

Számomra az otthoni munkavégzés legnagyobb pozitívuma, hogy magamnak választom ki azokat az idősávokat, amikor a munkámmal foglalkozom, és ezeket hétről hétre alakíthatom, ha szükséges.

A hatékonyság érdekében mindig pontosan kijelölöm, a nap mely részeiben foglalkozom a feladataimmal, reggel, napközben vagy este, esetleg hétvégén, és mikor van a többi elfoglaltság helye. Ha a következő évszak vagy élethelyzet más időbeosztást igényel, akkor csak rám van bízva, hogyan változtatom a napirendet.

Az, hogy nem vagyok helyhez kötve, szintén óriási előnyt jelent nekem: dolgozhatok külföldről, vidékről, a fővárosból, könyvtárból, kávézóból, közösségi irodából vagy otthonról. Ez nekem valódi biztonságot jelent, hogy ha változhatnak az életkörülményeim – például a lakhelyem – nem kell a munkába járásom miatt aggódnom. 

Azzal, hogy távmunkára váltottam, néhány dolog alapvetően megváltozott a mindennapjaimban. Jelentősen kevesebb időt töltök utazással, ezt az értékes időt így másra fordíthatom és a sietségből, tömegből fakadó stressz is kikerül a hétköznapok reggeleiből. 

Meg kell küzdeni viszont az emberi kapcsolatok számának csökkenésével, meg kell találni máshol a kapcsolódási lehetőségeket, mert a kollégáit képernyőn keresztül sem túl sűrűn látja az ember, ha otthonról dolgozik. Egy jó munkahelyi légkörhöz hozzátartozik a beszélgetés, nevetés, közös ebédek a kollégákkal. Távmunkában ezeket az impluzusokat máshol kell megtalálni – bár ez segít a munkára koncentrálni – nehéz helyzetet teremt azoknak, akik nagyon igénylik a társaságot.  

 

 

Távolról nem csak dolgozni, de tanulni is érdemes 

Ha fejlődni szeretnél, vagy váltani és új területet kipróbálni, számtalan lehetőség van arra, hogy továbbképezd magad. Tanulj, gyakorolj új készségeket, fejleszd professzionális szintre azt, ami eddig a hobbid volt. Találd meg, mi az, amiben tehetséges vagy és szívesen  foglalkoznál vele akár szakmaként is. Ha otthonról végezhető munkát szeretnél végezni hosszú távon, képezd magad olyan területen, ami ezt lehetővé teszi.

Otthonról is hatékonyan lehet tanulni, ezt bizonyítják sikeres diákjaink, akik a CodeBerry online tanfolyamain tanulták meg a programozás alapjait és váltottak szakmát. Olvass bele Diákjaink történeteibe, ha érdekel, miért döntöttek a programozás mellett és hogyan helyezkedtek el fejlesztőként.

Az otthonról végezhető programozó képzés mindazokkal az előnyökkel rendelkezik, amivel az otthoni munka is: hozzáigazíthatod az életed ritmusához és a saját igényeidhez.  

 

A Codeberry blogján összegyűjtjük neked a leghasznosabb tippeket és trükköket tartalmazó cikkeket, hogy könnyebben eligazodj a programozás útvesztőjében.

Ha tetszett a cikk, ajánljuk figyelmedbe további bejegyzéseinket is a témában: