A C++ programozás alapjai – 8 top tudnivaló a C++ nyelvről kezdőknek

  • Reading time:15 perc alatt olvasható

A  “Programozási nyelvek” sorozatunk ezen epizódjában a C++ programozás alapjai lesznek terítéken.  Ha a többi programozási nyelv is felkeltette az érdeklődésedet, további cikkeinkből megtudhatod, hogy milyen alapvető jellemzői vannak az egyes programozási nyelveknek, mire alkalmasak, kinek érdemes választani őket.

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!

Bevezetés a programozásba

A C++ felhasználása

A C++ programozással mindenféle menő dolgot készíthetsz, például AAA (azaz nagy költségvetésű) videojátokat vagy hatékony asztali alkalmazásokat és mobilalkalmazásokat. A C++ egy alacsony szintű programozási nyelv, így nehezebb megérteni, más, mint magas szintű társai,  de nagyobb kontrollt ad a hardver felett. Azt is mondják, hogy a C++ programozási nyelv  „közelebb visz a fémhez”. Játékfejlesztők esetében ez a tökéletes választás, ha konzolokra szeretne valaki videojátékokat fejleszteni.

 

 

 

 

A C++-t emellett rendszerprogramozásra, beágyazott rendszerekhez, valamint backend webfejlesztésre is használhatod. A C++ nyelv is nagyszerűen alkalmazható operációs rendszerek és eszközmeghajtók létrehozására és finomhangolására.

 

C++ programozással kevesebben foglalkoznak, épp ezért nagyon értékes tudás
C++ programozással kevesebben foglalkoznak, épp ezért nagyon értékes tudás

Mi az a C++?

A C++ egy általános célú programozási nyelv, ami a C-re, a világon a legszélesebb körben használt programnyelvre épít. Az évek során a C nyelven írt kódok helyét átvették a nyelv modernebb változatai, például a C++ és a C♯.

A C++ programozást 1985-ben találta fel Bjarne Stroustrup, hogy ezzel létrehozza az 1972-ben készített C programnyelv gyorsabb, erősebb változatát. A C++ nagyrészt a C szintaxisára épül, azonban belekerült néhány új funkció – például az osztályok, amelyek segítségével a nyelv alkalmassá vált az objektumorientált programozásra is.

A C programozási nyelvben a „++” a numerikus változó értékét növeli (azaz az 1-ből 2 lesz). Bjarne azért adta ezt a nevet a programnyelvének, hogy jelezze, ez a C egy sokkal fejlettebb változata.

A C++ programozás átvette az elődje helyét mint a ma használt egyik legnépszerűbb programozási nyelv.

 

Milyen a C++-ban programozni?

Így néz ki egy C++ kód a „Helló, világ!” példát használva:

 

#include <iostream>
int main()
{
  std::cout << "Helló, világ!\n";
}

 

Mennyit keresnek a C++ programozók?

Az indeed.com adatai alapján az Egyesült Államokban az 1–3 éve a szakmában levő C++-fejlesztők átlagosan évi 116 115 dollárt kapnak ezért a nyelvért, ami nagyjából havi bruttó 2,9 millió forintnak felel meg. Bár ez olyan drága térségek béreit is magába foglalja, mint San Francisco és New York, ahol a fizetések igazodnak a megélhetés magas költségéhez.

Hazánkban jelenleg az alábbiak szerint alakulnak a C++-al foglalkozó szakemberek fizetései:

 

Junior C++ fejlesztő Bruttó 465.000 Ft
Medior C++ fejlesztő Bruttó 705,000 Ft
Senior C++ fejlesztő Bruttó 945.000 Ft-tól

Az adatok forrása: Fizetések.hu

 

Ha pedig részletesebben olvasnál a programozói fizetések alakulásáról hazánkban, informatikai fizetési kalauzunkban megtalálod a legfrissebb adatokat.

A fizetési rangsorban egyébként a 47. helyet foglalja el a C++ programozás, a hölgyek egyelőre sajnos nem igazán vannak jelen ezen a piacon. 

Az átlagéletkor 27 év, úgyhogy a fiatalos lendület ennél a pozíciónál is garantált.

 

 

 

Hogyan tanulhatom meg a C++ programozást?

A C++ egy eléggé bonyolult, nehezen megtanulható nyelv, éppen ezért sok programozó inkább a HTML-lel, CSS-el vagy a JavaScripttel kezd. Így elkezdhetik a programozói karrierjüket a webfejlesztéssel, mellette pedig megtanulhatják a C++-t, miközben már pénzt keresnek és programozási tapasztalatot szereznek.

 

A C++ programozás “közelebb visz a fémhez”
A C++ programozás “közelebb visz a fémhez”

 

Néhány lépés, ami segíthet a C++ programozás megtanulásában:

Első lépésként iratkozz be egy helyi egyetem informatikai képzésére! Érdemes minden alapvető számítástechnikai koncepciót megérteni, mielőtt belevágnál egy olyan alacsony szintű programozási nyelv elsajátításába, mint a C++.

Sok időt kell vele töltened majd az iskolán kívül is, mivel az informatikai képzések inkább az elmélet megtanítására koncentrálnak, nem a gyakorlati készségekre.

Éppen ezért a C++-tanulás második lépése a megfelelő nyomtatott és digitális források felkutatása, amikből a szabadidődben tanulhatsz. Rengeteg könyv és tananyag áll rendelkezésre, amiből megtanulhatsz C++-ban programozni, és az interneten is bőven lelhetők fel kurzusok és különböző útmutatók. A C++ már régóta létezik, így akár a helyi könyvtárban is találhatsz jó könyveket a C++-programozásról.

Harmadik lépésként keress olyan online közösségeket, fórumokat és üzenőfalakat, ahol segítséget kaphatsz tapasztaltabb C++-programozóktól! Gyakorolj folyamatosan, és ha elakadsz, kérj segítséget a közösségtől! Az olyan weboldalakon, mint például a Cplusplus.com, fórumok is vannak a nyelvhez kapcsolódó témákról, ahol szívesen válaszolnak a kérdéseidre.

 

 

Mennyi idő megtanulni a C++-t?

A programozási nyelvek megtanulásának ideje nagyban függ attól, milyen módszereket használsz, mennyi mindent tudsz megjegyezni, és hetente hány órát szánsz a tanulásra. Ne számíts arra, hogy mindent tudni fogsz a C++-ról egy féléves egyetemi képzés vagy egy 14 hetes programozóképzés elvégzése után.

Ha már ismered a C programnyelvet, körülbelül 3–4 hónap alatt elsajátíthatod a C++ további funkcióit. Ha viszont most találkozol először a nyelvvel, akár több mint 6 hónapodba is telhet megtanulni az alapjait.

A C++ olyan szintű megtanulása, amivel már el is lehet helyezkedni C++-programozóként, 3–4 évbe is beletelik. Sajnos még a több évtizednyi tapasztalattal rendelkező C++-programozók szerint is ez az egyik legnehezebb nyelv.

 

Jó választás nekem a C++?

Mielőtt eldöntöd, megtanulj-e egy programnyelvet, mindig jó ötlet áttekinteni, hogy az hogyan illik bele a hosszú távú terveidbe.

A C++ bizony nem való nyúlbéláknak. Biztos, hogy csak több évnyi tanulás és gyakorlás árán sajátítható el. Éppen ezért fontos, hogy biztos legyél a döntésedben, mielőtt belevágsz.

 

A C++ programozás összetett tudást igényel, épp ezért több ideig tart elsajátítani
A C++ programozás összetett tudást igényel, épp ezért több ideig tart elsajátítani

 

A kezdőknek azt javasoljuk, hogy inkább könnyebb nyelvekkel kezdjenek, például HTML-lel, CSS-szel vagy JavaScripttel, mivel programozói háttér nélkül elég valószínűtlen, hogy meg tudják tanulni a C++-t.

Hogy megtudd, neked való-e a C++, olvasd el a „Melyik programozási nyelvet válasszam?” című cikkünket! Ebben több programnyelvről és azok felhasználásáról is szó esik.

 

A CodeBerry Programozóiskola “Programozási nyelvek” című cikksorozatából megtudhatjátok, hogy milyen alapvető jellemzői vannak az egyes programozási nyelveknek, mire alkalmasak, kinek érdemes választani őket.

Bevezetés a programozásba

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!