A CodeBerry Programozóiskola “Programozási nyelvek” című cikksorozatából megtudhatjátok, hogy milyen alapvető jellemzői vannak az egyes programozási nyelveknek, mire alkalmasak, kinek érdemes választani őket.

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!

Bevezetés a programozásba

A C# felhasználási területei

A C# (ejtsd: „szí sárp”) egy objektumorientált programnyelv, amit elsősorban asztali, mobil- és webes alapú alkalmazások fejlesztésére használnak Windowsra és más Microsoft által kibocsátott termékekre. A C#-pal szinte bármit fejleszthetünk Microsoftra a .NET keretrendszer használatával. A .NET keretrendszer rengeteg programnyelvet támogat, például a VB.NET-et, a C++-t és az F#-ot, de a C# a legnépszerűbb közülük.

 

 

Mi is pontosan a .NET?

Ahhoz, hogy jobban megértsük a C#-ot, először a .NET-ről kell beszélnünk, hiszen ez a keretrendszer szinte összenőtt a programnyelvvel. A .NET keretrendszert a Microsoft fejlesztette ki, és rengeteg osztálykönyvtárt (előre megírt kódot) tartalmaz, aminek a segítségével a fejlesztők gyorsabban és hatékonyabban hozhatnak létre új alkalmazásokat.

A C#-ot és a .NET-et gyakran együtt emlegetik, mivel mindkettő a Microsoft terméke. De vannak más keretrendszerek is, amiket C#-pal használnak – ilyen például a Unity.

 

Játékfejlesztés Unityvel

A Unity egy olyan C# keretrendszer, amit kimondottan a számítógépes játékok készítésére fejlesztettek ki. Mára a Unity lett a legelterjedtebb játékmotor, és a legkelendőbb játékok egyharmada ezzel készül. A legtöbb VR-játék fejlesztésére is Unityt használnak. A Samsung Gear játékok körülbelül 90%-át, és az Oculus Rift játékok 53%-át Unityvel fejlesztették.

 

Így néz ki a játékfejlesztés Unity-ben

Így néz ki a játékfejlesztés Unity-ben

Webfejlesztés

A C# programnyelv egyik nagy előnye, hogy felhasználhatod a Microsoft hatalmas eszközkönyvtárát a webfejlesztéshez. Az ASP.NET-en keresztül (ami a .NET keretrendszer része) weboldalakat, weblapokat és egyéb webes alkalmazásokat is fejleszthetsz a C#-pal.

 

Az ASP.NET-en keresztül C#-pal is fejleszthetsz weboldalakat

Az ASP.NET-en keresztül C#-pal is fejleszthetsz weboldalakat

 

A C# és a .NET keretrendszer kéz a kézben járnak, de nem feltétlenül kell a .NET framework-öt használnod, ha C# nyelven akarsz programozni. Csupán arról van szó, hogy ezek jól működnek együtt, mert mindkettőt a Microsoft fejlesztette.

 

Mobilalkalmazás-fejlesztés

A .NET keretrendszernek köszönhetően ezen a nyelven mobilalkalmazásokat is fejleszthetsz Windowsra, iOS-re és Androidra. Korábban csak Windows Phone-ra lehetett fejleszteni vele, de miután az elbukott a piacon, a Microsoft kiterjesztette a .NET keretrendszert, így lehetővé vált a platformfüggetlen fejlesztés is.

Elkerülendő, hogy mobilalkalmazás-fejlesztő eszközei is elbukjanak a Windows Phone-nal együtt, a Microsoft inkább az iOS és az Android operációs rendszereken is engedélyezte a Visual Studio használatát.

 

 Így néz ki a fejlesztés Visual Studioban

Így néz ki a fejlesztés Visual Studioban

Platformfüggetlen fejlesztés

A MonoDevelop és a Xamarin Studioshoz hasonló, a Microsofttól független harmadik féltől származó IDE-k („Integrated Development Environments”, azaz integrált fejlesztői környezetek) lehetővé teszik, hogy Mac OS-re és Linuxra való fejlesztéshez is használhassuk a C#-ot és a .NET keretrendszert.

Ennek köszönhetően bármilyen platformra fejleszthetünk C#-ban, az Xboxtól kezdve az Androidon és a Mac OS-en keresztül a webfejlesztésig.

 

Mi az a C#?

A C#-ot a Microsoft egy dolgozója, Anders Hejlsberg fejlesztette ki 2000-ben a Sun Microsystems által készített Java konkurenciájaként. Hejlsberg azt állítja, hogy a C# közelebb áll a C++-hoz, bár sok közös tulajdonsága van a Javával is.

A „C#” nevében a kottaírásban használatos kereszt szimbóluma jelenik meg, ami egy félhanggal megemeli az adott hangot, és amit angolul „C sharp”-ként lehetne kibontani. A C# emellett a C++++-ra is emlékeztet, ha a pluszokat egy 2×2-es rácsban helyezzük el.

A modern Java és a C++ programnyelvek nyomdokaiba lépve a C# is egy általános célú, objektumorientált nyelv, ami az egyszerűség mellett a kiemelkedő hatékonyságot célozza.

 

Milyen C#-ban programozni?

Így néz ki egy C#-kód a „Helló, világ!” példát használva:

using System;

class Program
{
    static void Main()
    {
        Console.WriteLine("Helló, világ!");
    }
}

 

Mennyit kereshetek a C# programozással?

A C#-fejlesztők bére a szaktudásuknak megfelelően változik, hiszen a .NET keretrendszerrel programok széles választéka hozható létre. Például egy olyan C#-fejlesztő, aki weboldalakat és webes alkalmazásokat készít, lehet, hogy ebben az esetben sokkal kevesebbet keres, mint egy szoftvermérnök vagy egy vezető .NET-fejlesztő, hiába használnak mindketten C#-ot.

Az indeed.com adatai alapján az Egyesült Államokban az 1–4 éve C#-fejlesztőként dolgozó programozók átlagosan évi 67 970 dollárt keresnek, ami havi bruttó 1,7 millió forintnak felel meg. Persze ebbe az olyan drága térségek bérei is beleszámítanak, mint San Francisco vagy New York, ahol a fizetések a magas megélhetési költségekhez igazodnak.

Hazánkban jelenleg az alábbiak szerint alakulnak a C# programozással foglalkozó szakemberek fizetései:

Junior C# fejlesztő Bruttó 388.000 Ft
Medior C# fejlesztő Bruttó 670,000 Ft
Senior C# fejlesztő Bruttó 980.000 Ft

Az adatok forrása: Fizetesek.hu

 

A fizetési rangsorban egyébként a 72. helyet foglalja el a C# programozás, a hölgyek itt is elég alulreprezentáltak, mindössze 6%-át teszik ki a C# fejlesztőknek.

Az átlagéletkor 24 év, úgyhogy ha fiatalos csapatban szeretnél dolgozni, akkor mindenképp jó helyen jársz.

Ha pedig részletesebben is érdekel, mennyit kereshetsz napjainkban programozóként, Fizetési kalauzunkban összegyűjtöttük a jelenlegi nemzetközi és hazai IT-s fizetéseket.

Hogyan tanulhatom meg a C# programozást?

A C#-ot több módon is megtanulhatod, például online tanfolyamok, egyetemi képzések vagy intenzív programozókurzusok keretében.

Online képzések

A C# programozás megtanulásának egyik legjobb (és legolcsóbb) módja az, ha magától a Microsofttól tanulsz. A Microsoft Virtuális Akadémiáján keresztül ingyen megtanulhatsz C#-pal programozni kifejezetten erre a célra készített oktatói videósorozatok és egyéb források segítségével.

Egyszerűen menj fel a Microsoft oldalára, kezdd el nézni a videókat és kövesd az utasításokat! A Microsoft Virtuális Akadémiájától még egy tanúsítványt is kapsz a végén, amit csatolhatsz az önéletrajzodhoz.

 

 

 

Egyetem

Gyakran említjük a diákjainknak, hogy az egyetemi képzések mindig átfogóbb képet adnak, és megtanítják azokat az alapvető koncepciókat is, amikre a programozás elmélete épül. Azonban az informatikai képzések nem garantálják, hogy az egyetem befejeztével programozni is tudni fogsz.

Az egyetemi képzésed 4 éve alatt leginkább a matematikát, az elektronikát és a számítógépes nyelvek működésének alapjait fogod tanulni. Ha egy bizonyos programnyelv érdekel, például a C#, akkor bizony a szabadidődet kell rááldoznod annak megtanulására.

Intenzív programozó kurzusok

Akinek nem fűlik a foga a hagyományos oktatási formákhoz, és azonnal bele szeretne kezdeni a karrierépítésbe, gyorsabban hozzájuthat a kívánt tudáshoz online képzések és tanfolyamok keretében. Itt nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a résztvevők elsajátítsák a munka tényleges elvégzéséhez szükséges képességeket, mint arra, hogy minden sor kódot töviről hegyire megértsenek.

Ha pedig szívesen olvasnál bővebben a témában, less be a “Hogyan válasszunk a számtalan kezdő programozó tanfolyam közül?” című cikkünkbe. 

Mennyi idő megtanulni a C# programozást?

Ahogy minden szakismeretnek, úgy egy programnyelv megtanulásának időtartama is nagy mértékben változhat az egyéntől függően. Ha rendelkezel programozói háttérrel, a C# programozás alapjainak elsajátítása 2–3 hónapodba telhet.

A fejlesztőként való elhelyezkedéshez szükséges tudás és képességek megszerzéséhez viszont körülbelül 1–2 évnyi gyakorlás kell.

A webfejlesztői nyelvekkel (HTML, CSS és JavaScript) ellentétben egy intenzív, 14 hetes kurzus keretében nehéz mindent magadba szívni, ami elég ahhoz, hogy munkát is találj C#-fejlesztőként. Éppen ezért sokkal ritkábbak azok a programozókurzusok, amik C#-ot tanítanak. 

Egy ilyen programozókurzus sokat taníthat neked a C# programozásról, de ajánlott további időt szánni a tanulásra és gyakorlásra, mielőtt munkába állsz C#- vagy .NET-fejlesztőként.  

 

 

Jó választás nekem a C# programozás?

Mielőtt eldöntöd, megtanulj-e egy programnyelvet, mindig jó ötlet áttekinteni, hogy az hogyan illeszkedik a hosszú távú céljaidhoz. 

A C# sokak szerint egy elég nehezen megtanulható nyelv, ezért kezdő programozók számára nem feltétlenül ideális választás. Persze ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen a semmiből megtanulni, de elég meredek a tanulási görbéje.

A kezdőknek inkább az egyszerűbb nyelvek (pl. HTML, CSS vagy JavaScript) elsajátítását javasoljuk, ugyanis nem árt némi előzetes programozási tapasztalat a C# megtanulásához. 

Hogy megtudd, neked való-e a C#, olvasd el a „Melyik programozási nyelvet válasszam?” című cikkünket! Ebben több programnyelvet és azok felhasználási területeit is megismerheted.

 

A CodeBerry Programozóiskola “Programozási nyelvek” című cikksorozatából megtudhatjátok, hogy milyen alapvető jellemzői vannak az egyes programozási nyelveknek, mire alkalmasak, kinek érdemes választani őket.

Bevezetés a programozásba

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!