A CodeBerry Programozóiskola “Programozási nyelvek” című cikksorozatából megtudhatjátok, hogy milyen alapvető jellemzői vannak az egyes programozási nyelveknek, mire alkalmasak, kinek érdemes választani őket.

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!

Bevezetés a programozásba

Mire jó a PHP programozás?

Ha érdekel a webfejlesztés vagy az adatbázis kezelés, akkor már biztosan hallottál a PHP programozásról.

A PHP az egyik leghasznosabb programnyelv, amit egy webfejlesztői karrier elején elsajátíthat az ember, hiszen viszonylag könnyű megtanulni, és már a kezdetektől rengeteg szuper álláslehetőségnek nyit utat. Ráadásul webfejlesztőként elég jó eséllyel lesz szükséged rá az első projektjeid vagy alkalmi megbízásaid során, ahol általában ezzel a parancsnyelvvel kell majd dolgoznod.

A PHP-fejlesztők részben azért ilyen keresettek, mert a WordPress is PHP nyelven fut, ami pedig a világ egyik legnépszerűbb weboldalkészítő alkalmazása. Az interneten található weboldalak közül több mint 60 millió használ WordPresst, beleértve a felső 10 millió honlap 30%-át. 

Még akkor is többszörösen megtérülne a befektetésed, ha kizárólag a WordPress kedvéért tanulnád meg a PHP programozást. PHP-fejlesztőként WordPresses témákat és bővítményeket készíthetsz és adhatsz el, ami nagyszerű módja a pénzkeresésnek a karriered elején. 

A PHP persze sokkal messzebb mutat a WordPressnél – rengeteg internetes vállalkozás használja. 2018-ban a weboldalak 83,5% választotta a PHP-t szerveroldali programnyelvének, köztük olyan óriások is mint a Facebook, a Tumblr és a Slack. Tehát a PHP programozás alapjainak ismerete kétségtelenül sok kaput megnyithat előtted webfejlesztőként. 

Mi a PHP?

Egy szerveroldali parancsnyelv, amit előszeretettel használnak például olyan backend feladatokhoz, mint a szervereken lévő adatok kezelése. Segítségével dinamikus weblapokat tudsz készíteni, ami azt jelenti, hogy nem ugyanazt a tartalmat fogja a keresett oldal minden esetben megjeleníteni a felhasználóknak, hanem bizonyos körülmények között mindig mást és mást. 

A PHP-t 1994-ben alkotta meg Rasmus Lerdorf, és az elnevezése eredetileg annak a rövidítése volt, hogy „Personal Főoldal Page”, azaz személyes honlap. Ma már viszont a rövidítés a „Hypertext Preprocessor” kifejezésre utal, ami magyarul annyit tesz: hiperszöveg előfeldolgozó.

A PHP-t be lehet ágyazni egy HTML-kódba, és eredetileg azért született, hogy Lerdorf a személyes weboldalát tudja vele kezelni. Igazából a PHP-t egyáltalán nem arra fejlesztették, nem arra találták ki, hogy programnyelv legyen. Magától fejlődött azzá. Ezért viszont pár kevésbé következetes jelenség is kialakult benne. 

A programozói közösség persze nagy erőkkel igyekszik kitisztogatni és következetesebbé tenni ezt a nyelvet, és nem is sikertelenül! 

Amellett, hogy hatalmas közösség épült köré és könnyen el lehet vele helyezkedni, a PHP-t kifejezetten könnyű megtanulni is, és nem is kell nulláról kezdened ahhoz, hogy használni tudd. Elég ha kiválasztasz egyet a már létező számtalan WordPressre készített téma, bővítmény vagy weboldal közül, és kicsit átszerkeszted a kódját a saját igényeidnek megfelelően. 

A PHP-t nagyon gyorsan be lehet üzemelni a számítógépen, a megfelelő környezet felállítása nem tart napokig mint néhány másik programnyelv esetében. Sőt, a legtöbb webhosting, azaz webhelyek tárolásával foglalkozó oldalnál már eleve telepítve van a szerverre a PHP, így neked szinte a kisujjadat sem kell mozdítani. Ha pedig bármilyen problémába ütköznél a későbbiekben, egy hatalmas, aktív online közösség és rengeteg írásos anyag áll rendelkezésedre az interneten, ami segíthet megoldást találni.

a WordPress mögött álló PHP programozás ma az egyik legkeresettebb készség

a WordPress mögött álló PHP programozás ma az egyik legkeresettebb készség

Milyen PHP-ben programozni?

A klasszikus „Helló, világ!” példa így néz ki PHP-ben:

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <title>PHP Test</title>
  </head>
  <body>
    <?php echo '<p>Helló, világ!</p>'; ?>
  </body>
</html>

 

Ahogy látható, a PHP-kód egy HTML-dokumentumba van beágyazva. A PHP-t nem feltétlenül kell HTML-ben használni, de úgy alakult, hogy nagyon jól működik ebben a formában. 

Mivel a PHP kódok úgy működnek, hogy nem szükséges őket HTML-be ágyazni, egyszerűen így is leírhatnánk az állítást:

<?='Helló, világ!'; ?>

 

 

Mennyit kereshetek PHP programozással?

Az indeed.com adatai alapján az Egyesült Államokban az olyan programozók, akik még kevesebb mint egy éve dolgoznak PHP-fejlesztőként, átlagosan évi bruttó 87 686 dollárt (tehát havi bruttó 2,2 millió forintot) keresnek. Ebbe a kalkulációba persze beleszámítanak olyan drága környékek is, mint San Francisco és New York, ahol a fizetések a magas megélhetési költségeknek megfelelően alakulnak.

A jó keresethez itthon sem kizárólag alacsony szintű programnyelvek mesterének kell lenni – PHP programozással az alábbi fizetéseket érheted el kezdőként, mediorként és seniorként:

Junior PHP fejlesztő:Bruttó 320.000 Ft-tól
Medior PHP fejlesztő:Bruttó 470.000 Ft
Senior PHP fejlesztőBruttó 820.000 Ft
Az adatokért köszönet az indeed.com illetve a fizetesek.hu oldalaknak

A hazai fizetések rangsorában egyébként a PHP fejlesztő most jelenleg a 112. helyet foglalja el. Szomorú tény, hogy a hölgyek egyelőre csupán 5%-os arányban képviseltetik magukat; nekik kiemelten ajánljuk figyelmükbe a Codeberry első 25 ingyenes leckéjét, hátha javítani tudunk ezen a statisztikán. 🙂

Hogyan tanulhatom meg a PHP programozást?

A PHP a kezdők számára is könnyen megtanulható nyelvek közé tartozik. Ezért aztán a HTML, a CSS vagy JavaScript elsajátítása után sok programozó rögtön ezzel folytatja a tanulást. Így belevághatnak a backend fejlesztésbe is, miközben a frontend fejlesztéssel már elkezdenek pénzt keresni és szakmai tapasztalatot gyűjteni. 

Ha szeretnéd megtanulni a PHP programozást, érdemes az alábbi lépéseket követned:

Első lépésként iratkozz be egy jó online, illetve intenzív tanfolyamra, ahol megtanulhatod a PHP programozást. Mivel más programnyelvekhez képest a PHP elég jól olvasható és könnyen érthető, gond nélkül el lehet sajátítani mindenféle formális oktatás nélkül is.

 

 

Második lépésként olyan nyomtatott vagy digitális anyagokra lesz szükséged, amiből szabadidődben magad is meg tudod tanulni a PHP-t. Rengeteg olyan könyv és útmutató, online videó és tananyag érhető el, ami bevezet a PHP-programozás rejtelmeibe. A PHP ráadásul olyan régi nyelv, hogy jó eséllyel még a helyi könyvtárban is találhatunk hasznos könyveket, melyek bemutatják PHP programunknak minden csínját-bínját.

Harmadik lépésként pedig keress olyan online közösségeket, fórumokat és üzenőfalakat, ahol tapasztalt PHP-programozóktól kérhetsz segítséget. Gyakorolj kitartóan, és ha elakadsz, vagy nem találsz egyedül megoldást egy problémára, fordulj tanácsért a közösséghez. Például a Slacken és a Redditen is vannak olyan közösségek, ahol PHP-programozók aktív beszélgetéseket folytatnak és megválaszolják a témához kapcsolódó kérdéseket.

Mennyi idő alatt lehet megtanulni a PHP-t?

Az, hogy mennyi idő alatt tudsz megtanulni egy programozási nyelvet, attól függ, hogy milyen módszerrel tanulsz, mennyire hatékonyan tudsz maradandó tudásra szert tenni, és hogy hetente hány órát fordítasz a tanulásra. Természetesen az sem mindegy, hogy mit jelent számodra az, hogy „megtanultál programozni”. Mindettől függetlenül a PHP annyira egyszerű, hogy a lényege meglepően rövid idő alatt elsajátítható.

Még ha nincs is korábbi tapasztalatod a programozásban, valószínűleg pár nap vagy pár hét alatt már használható tudásra tehetsz szert a PHP területén. Ahhoz, hogy a PHP kiegészítőfunkcióit is megtanuld, és elég magabiztos tudásra és gyakorlatra tegyél szert ahhoz, hogy hivatásos fejlesztőként dolgozhass, valószínűleg nagyjából 3 hónapra lesz szükséged.

 

 

Honnan tudhatom, hogy nekem való-e a PHP?

Ahhoz, hogy eldöntsd neked való-e egy programnyelv, először azt kell megnézned, hogy mennyire van összhangban a hosszú távú céljaiddal. 

Kezdőként remek választás lehet a PHP. Segítségével a lehető leggyorsabban vághatsz bele a backend fejlesztésbe és keresheted vissza a befektetett pénzedet. 

De az is igaz, hogy mostanában a PHP oldalak leginkább a WordPressre korlátozódnak, ezért ahhoz, hogy a lehető legkönnyebben tudj elhelyezkedni, érdemes népszerűbb nyelvekkel kezdeni – például HTML-lel, CSS-szel vagy JavaScripttel. Ezzel a három nyelvvel igazán sokoldalú programozó válhat belőled.

Ha segítségre van szükséged annak eldöntéséhez, hogy neked való-e a PHP, olvasd el a „Melyik programozási nyelvet válasszam?”  című cikkünket! Itt sorra veszünk különböző programnyelveket, és megnézzük, hogy melyik mire jó.

 

A CodeBerry Programozóiskola “Programozási nyelvek” című cikksorozatából megtudhatjátok, hogy milyen alapvető jellemzői vannak az egyes programozási nyelveknek, mire alkalmasak, kinek érdemes választani őket.

Bevezetés a programozásba

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!