A webprogramozás alapjai – Webfejlesztés kezdőknek

  • Reading time:22 perc alatt olvasható

A CodeBerry Programozóiskola “Programozási nyelvek” című cikksorozatából megtudhatjátok, hogy például mik a webprogramozás alapjai, milyen alapvető jellemzői vannak az egyes programozási nyelveknek, mire alkalmasak, kinek érdemes választani őket.

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!

Bevezetés a programozásba

Gratulálunk! Már meg is tetted az első lépést afelé, hogy webfejlesztővé válj!  

Ez egy igen bölcs döntés volt, ami rengeteg izgalmas, pozitív változást fog hozni az életedbe. 

A webprogramozás alapjainak kapcsán elsajátított új készségeid nemcsak a jelenlegi karrieredben fognak új lehetőségeket megnyitni előtted, hanem olyan személyes és pénzügyi célokat is segíthetnek elérni, amiket esetleg eddig elképzelhetetlennek tartottál. 

Ezért hoztuk létre ezt az útmutatót is: hogy megoszthassuk veled a tudásunk és a tapasztalatainkat, és így segítsünk neked az álmod megvalósításában – nevezetesen, hogy minél hamarabb webfejlesztő váljék belőled. 

Persze mielőtt végérvényesen elköteleznéd magad a webprogramozás mellett, érdemes minél jobban megismerkedned vele, hogy el tudd dönteni, tényleg neked való-e. 

Ebben a cikkünkben először a webprogramozás alapjairól szeretnénk mesélni, és hogy nagyjából hogy néznek ki a webfejlesztők mindennapjai. 

Lássunk is neki.

 

Mi a (frontend és backend) webfejlesztés?

A webfejlesztés, azaz webprogramozás, egy általános kifejezés, ami a weboldalak és webalkalmazások létrehozásához szükséges folyamatokat és képességeket foglalja magába. 

A webalkalmazások lehetnek például játékok, e-mail- és üzenetküldő alkalmazások vagy webshopok. Kicsit leegyszerűsítve a dolgot mondhatnánk azt is, hogy minden a böngésződben zajló folyamat – akár látod, akár nem – egy webfejlesztő keze munkája.

Attól függően, hogy az általad készített tartalom látható vagy „láthatatlan”, lehetsz úgynevezett frontend vagy backend fejlesztő.

Ha a munkádhoz frontend és backend fejlesztői képességekre egyaránt szükség van, akkor úgynevezett fullstack fejlesztőnek számítasz.

De nézzük meg, hogy mi a különbség a két terület között. 

 

Egy programozó kényelmes és szerethető munkakörnyezete
Egy programozó kényelmes és szerethető munkakörnyezete –  a webprogramozás alapjainak elsajátítása után te is ilyen környezetben dolgozhatsz

Frontend fejlesztés

A frontend fejlesztésbe tartozik minden, amit a felhasználók látnak, miközben az oldaladat vagy webalkalmazásodat használják.

A frontend fejlesztők foglalkoznak az alkalmazásfejlesztés minden olyan részével, ami közvetlenül a felhasználóknak szól, a képek elhelyezésétől a betűtípuson keresztül a színpaletta beállításáig.

Arról is ők gondoskodnak, hogy a látogatók számára megjelenítendő információk a megfelelő helyre kerüljenek. A legfontosabb feladatuk azonban az ideális felhasználói élmény biztosítása. 

Elsődlegesen HTML-lel, CSS-szel és JavaScripttel dolgoznak. Ezek közül a nyelvek közül mindegyik a weboldalakat felépítő három létfontosságú elem egyikéért felelős: a tartalomért, a megjelenésért vagy a funkcionalitásért.

Ezeken kívül még rengeteg programnyelv van, amit érdemes lehet megtanulni, de ezt a három alapeszközt minden frontend fejlesztőnek kívülről-belülről ismernie kell.

Persze ha valaki nagyon nem bír magával, és azonnal a lovak közé csapna, az könnyen találhat magának olyan megrendelőket, akiknek egy egyszerű, statikus honlap is abszolút kielégíti az igényeit, így már a JavaScript elsajátítása előtt el tud kezdeni kisebb vállalkozásoknak dolgozni.

Manapság a frontend fejlesztőktől elvárják, hogy néhány keretrendszert is ismerjenek, amilyen például az Angular.js, a React, a Vue.js vagy a Bootstrap is.  

„Site builder”-ként, magyarul honlapkészítőként – ami egy pályakezdő pozíciónak számít a frontend fejlesztésen belül – viszont csupán arra van gondja az embernek, hogy a megálmodott dizájnt megvalósítsa HTML, CSS és JavaScript segítségével.

A site buildereknek egyáltalán nem kell ismerniük a backend vagy szerveroldali nyelveket, elég azzal foglalkozniuk, hogy egy művészi elképzelést lefordítsanak a számítógépek nyelvére.

Site builderként minimális programozási ismerettel is el tudsz helyezkedni (más munkakörökhöz képest), így ez remek kiindulópontja lehet egy webfejlesztői karriernek.

 

Backend fejlesztés

A webprogramozás alapjainak elsajátítását követően egy webfejlesztőnek szerverekkel, adatbázisokkal és egyéb színfalak mögötti eszközökkel, mechanizmusokkal is akadhat dolga. Az ezekkel foglalkozó webfejlesztőket pedig backend fejlesztőnek hívják. 

Míg a frontend fejlesztők foglalkoznak mindennel, amit a felhasználók látnak, a backend fejlesztők felelősek a láthatatlan folyamatokért, amik létrehozzák, tárolják és a szerverről a böngésződbe juttatják az adatokat.

Bár itt sem lesz teljesen haszontalan, amit a frontend fejlesztés kapcsán megtanultál, egy teljesen új eszköztárral is fel kell vértezned magad, ha úgy döntesz, hogy backend fejlesztésre adod a fejed.

Ez azt jelenti, hogy valószínűleg új programnyelveket kell megtanulnod (bár a JavaScript frontend és backend fejlesztésre egyaránt alkalmas lehet, hiszen a Node.js segítségével a JavaScript már a szerveren is futtatható). A legnépszerűbb backend nyelvek közt szerepel például a Java, a Ruby, a Python és a PHP. 

Backend fejlesztői munkatapasztalattal azután más, olyan informatikai munkakörökben is kamatoztathatod az itt szerzett készségeidet, ahol adatbázisokat vagy rendszereket kell kezelned. Ezekben a pozíciókban ugyan általában nem kell programozni, fontos hozzájuk a szerveroldali folyamatok ismerete. 

 

Adatbázis- és rendszerkezelés

Bár nem a webprogramozás alapjainak tárgykörébe tartozik, előfordul, hogy fullstack fejlesztők átmerészkednek az adatbázis- vagy a rendszerkezelés területére is.

Az adatbázis-adminisztrátorok és rendszergazdák fő feladata, hogy az adatok rendben tartásával és a szoftverek, hardverek megfelelő működésének biztosításával gondoskodjanak róla, hogy egy weboldal vagy rendszer zökkenőmentesen operáljon.

Az adatbázis-kezelés minőségén múlik, hogy milyen gyorsan tölt be egy oldal, milyen felhasználói élménnyel kecsegtet egy honlap, sőt, még azt is befolyásolja, hogy hányadik találatként jelenik meg a Google keresőben.

Jó adatbázis-kezeléssel megelőzhető, hogy egy oldal váratlanul összeomoljon, vagy kellemetlen hibaüzenetekkel ostromolja a felhasználókat. 

A rendszergazda feladata általában egy adott rendszer üzembe helyezéséből, frissítéséből és hatékonyságának folyamatos ellenőrzéséből áll – jellemzően vállalati környezetben. Ő adminisztrálja a céges e-maileket, üzleti alkalmazásokat és a belső kommunikációt is.

A fentiek közül manapság sok feladatot az úgynevezett DevOps mérnökök látnak el, akik a szoftverfejlesztéshez és -üzemeltetéshez egyaránt jól értenek.

 

Mi a különbség a webfejlesztés és a webdizájn között?

Az emberek sokszor felváltva használják a webfejlesztés és a webdizájn kifejezést – pedig nem egészen ugyanaz a kettő. 

A webfejlesztők munkája leginkább a programozás és kódok körül forog, míg a webdizájnerek grafikus tervezőeszközöket, például Photoshopot, Illustratort, Sketchet vagy InDesignt használnak egy honlap arculatának és grafikus elemeinek létrehozásához.

A webfejlesztő fogja a webdizájner koncepcióját, és „kódba önti”, azaz leprogramozza. Egy a fizikai világból kiragadott példán keresztül azt mondhatnánk, hogy a webdizájner az építész, aki elkészíti egy épület tervrajzát és makettjét.

A webfejlesztő pedig a kivitelező, aki a tervek alapján tégláról téglára felépíti végül a házat. Ebben a videóban például bekukucskálhatsz a webprogramozás alapjaiba.

Bár a webfejlesztés és a webdizájn két külön munkakör, gyakran van köztük átfedés. Ha egy webfejlesztő szeret eljátszadozni a dizájnnal is, akkor ő sem fog idegenkedni a Photoshoptól vagy más hasonló grafikai szerkesztőprogramtól, amivel képeket, logókat vagy háttereket hozhat létre a weboldalához.

Az sem ritkaság, hogy egy webdizájner programozással is foglalkozik a tervezés mellett, mindenesetre ez általában nem elvárás.

Ha nem tudod még, melyik területet találnád érdekesebbnek, ezen a blogon számos témába vágó cikk közül mazsolázhatsz.

 

Egy lépéssel közelebb a tökéletes weboldal létrehozásához – a webprogramozás alapjai tökéletes kiindulópontot adnak más nyelvek elsajátításához is

Milyen webfejlesztőként dolgozni?

A webfejlesztés szórakoztató pálya, amiben sok örömöt lehet lelni, és ahol kiélheted a kreativitásodat és kifejezésre juttathatod művészi hajlamaidat. 

Mint bármilyen más, programozással kapcsolatos szakmában, webfejlesztőként is előfordulhat, hogy nem szokványos időbeosztásban kell dolgoznod, és mindig elérhetőnek kell lenned arra az esetre, ha hibajavításra lenne szükség, vagy valamilyen probléma merülne fel.

Persze sok olyan webfejlesztői állás is van, ahol jellemzően 9-től 5-ig kell dolgozni.

A webfejlesztés egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon sokféle távmunka-lehetőséget kínál. Ez pedig olyan szintű szabadságot és rugalmasságot ad, ami nagyon ritka más szakmákban.

 

Hogy néz ki egy webfejlesztő napja?

Webfejlesztőként egy átlagos munkanapod többnyire a számítógép előtt ülve fog telni. A napodat valószínűleg rövidebb, munkatársakkal vagy megrendelőkkel folytatott megbeszélések tarkítják majd, amik után rögtön visszatérhetsz a programozáshoz, a megbeszéltek alapján.

Az újabbnál újabb problémákkal és kihívásokkal való megbirkózás során sokat fogsz megoldások után kutatni a Stackoverflow.com-hoz hasonló oldalakon, programozóknak célzott internetes fórumokon is.  

A böngésződben egyszerre több fül lesz megnyitva, hiszen párhuzamosan kell majd foglalkoznod a különböző projektekkel, kommunikációval és kutatással. A munkád során pedig a legtöbb időt azzal fogod tölteni, hogy egy szövegszerkesztőbe írsz kódokat.

Ezek a szoftverek megkönnyítik a programozás folyamatát, és többféle eszközzel segítenek rendet tartani a munkádban. A programozók terminálok segítségével közvetlenül is kommunikálhatnak egy-egy szerverrel, adatbázis-kezelő vagy verziókezelő programmal, hogy csak pár dolgot említsünk. 

A webfejlesztés egy másik hatalmas előnye, hogy szinte azonnal láthatod a kódban tett egy-egy változtatásod eredményét. Mivel a kódot a böngésző futtatja le, szinte  bármilyen eszközön megtekintheted a végeredményt.

Ráadásul a programozás összes fajtája közül a webfejlesztésben lehet a leggyorsabban leellenőrizni, és ha szükséges, ki is javítani a kódot. 

 

Hogyan tanulhatom meg a webprogramozás alapjait?

Ha esetleg úgy érzed, mindenképp szükséged van a tanterem biztonságára és az órák adta rendszerre, akkor számos lehetőség közül választhatsz, mint:

Ezekről mind-mind részletesen tájékozódhatsz a Hogyan tanuljunk meg programozni? című cikkünkből, ahol az oktatáson kívül egyéb hasznos tippeket is adunk, amivel játékos formában mélyítheted el a tudásod. 

 

https://codeberryschool.com/blog/hu/hogyan-tanuljunk-meg-programozni/

 

A webprogramozás alapjainak egyik legnagyobb előnye azonban, hogy teljesen online is meg lehet tanulni. Mivel a webfejlesztők szinte minden idejüket a számítógép előtt töltik, feladatsorok, dokumentációk és órák tömkelege érhető el az interneten.

Az online tanfolyamok pedig megadják az intenzív kurzusok rugalmasságát és sűrített tudásanyagát, itt azonban nagyobb szabadságot élvezhetsz: a saját ritmusodban haladhatsz, és a világ bármely pontjáról végezheted őket.

Azon túl, hogy hihetetlenül kényelmesek, az online kurzusok sokkal olcsóbban és kevesebb időbefektetéssel adják meg ugyanazt a minőségi oktatást.

Ahelyett, hogy albérletet kéne fizetned, be kéne járnod az egyetemre és drága könyveket kéne vásárolnod, az online tanfolyamokhoz csak egy számítógépre és stabil internetkapcsolatra van szükséged.

Ha kíváncsi vagy, milyen lenne, ha te is a foteled kényelméből tanulnál velünk webprogramozni, próbáld ki a Codeberry első 25 leckéjét teljesen ingyen!

 

Mennyi idő alatt lehet megtanulni a webprogramozás alapjait?

Mint bármi más, a webfejlesztés elsajátítása is időt és sok-sok gyakorlást igényel.

Ha gitározni vagy zongorázni szeretnél megtanulni, minden héten el kell különítened bizonyos számú órát a gyakorlásra, és valódi erőfeszítést kell tenned a képességeid fejlesztése érdekében. 

A hangszeres gyakorláshoz hasonlóan a webprogramozás alapjainak elsajátításához szükséges időt is órákban érdemes mérni. Így aztán a teljes idő, amibe a webprogramozás alapjainak megtanulása kerül, attól fog függeni, hogy hetente hány órát szánsz rá. 

Tegyük fel, hogy körülbelül 200 óra alatt lehet elsajátítani az ahhoz szükséges készségeket, hogy frontend fejlesztő lehess. Ha hetente 1 órát töltesz tanulással, akkor 200 hétre lesz szükséged, ha heti 5 órát tanulsz, akkor már 40 hét alatt elsajátíthatod ezt a tudást. Szóval minden attól függ, hogy milyen ütemben tudsz haladni. 

Tipp: A tanulásra fordított idődből úgy tudod a legtöbbet kihozni, ha kitágítod kicsit a hagyományos tanulás fogalmát, és inkább “új képességek fejlesztéseként” gondolsz rá.

Ebbe továbbra is beletartozik a szabályok, szintaxisok és egyéb szárazanyag megtanulása, de ezek mellett helyet kapnak problémamegoldó gyakorlatok és más szórakoztató feladatok is, amik segítenek kialakítani egy igazi programozói gondolkodásmódot. 

A „Hogyan tanuljunk meg programozni?” című cikkünkben bemutatunk pár programozójátékot, amik pont ebben segítenek. Ha felváltva alkalmazod a tanulás e két formáját, az elméd friss és befogadóképes marad, ráadásul ha az újonnan tanult információkat egyből gyakorlatba ülteted, könnyebben tudod majd hosszú távon is megjegyezni őket.

 

online kurzuson keresztül bárhonnan elsajátíthatod a webprogramozás alapjait
Online kurzuson keresztül bárhonnan elsajátíthatod a webprogramozás alapjait

Honnan tudom, hogy nekem való-e a webfejlesztés?

Ha elolvastad az előző cikkünket a programozásról, akkor már tisztában vagy vele, hogy miről ismerszik meg egy jó webfejlesztő.  

De fussuk át gyorsan újra: figyel a részletekre, jó a problémamegoldó képessége, türelmes, tud angolul, szeret tanulni és rajong a technológiáért.

Ezzel szemben ha nem tudsz órákig egyhelyben ülni, rossz a koncentrációs képességed és ki nem állhatod a számítógépeket, akkor érdemes kétszer is meggondolnod, hogy valóban ezt a pályát szeretnéd-e választani. 

Ha nem gépelsz jól, vagy lassan olvasol, az szintén rányomhatja a bélyegét a programozásra, amit így esetleg kevésbé fogsz élvezni, és a határidőket is nehezebben tudod majd betartani – bár ezek a készségek többnyire jól fejleszthetők egy kis odafigyeléssel. 

Következő lépésként már csak azt kell kiderítened, hogy melyik programozási nyelv szolgálná a céljaidat a legjobban, és hogy miként kezdj neki a tanulásnak. Találkozzunk a következő, „A Java programnyelvről kezdőknek” című cikkünkben!

A CodeBerry Programozóiskola “Programozási nyelvek” című cikksorozatából megtudhatjátok, hogy milyen alapvető jellemzői vannak az egyes programozási nyelveknek, mire alkalmasak, kinek érdemes választani őket.

Bevezetés a programozásba

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!