Az Android szoftverfejlesztés vagy Android programozás kifejezések olyan applikációk készítésére vonatkoznak, amik Android mobil operációs rendszerrel rendelkező eszközökön futnak. A cikkben az ilyen alkalmazások létrehozásához szükséges nyelveken és eszköztáron haladunk végig, valamint megemlítjük az Android programozás tanulásának módjait és aktuális trendjeit is. 

 

 

Milyen programozási nyelveket használnak Android applikációk fejlesztéséhez? 

Androidra fejleszteni jelenleg két programnyelven, Javaban és Kotlinban szoktak leginkább. 

A Java az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben elterjedt programozási nyelv, hatalmas kódbázissal, rengeteg elérhető segédanyaggal és tapasztalt programozókkal. 

Találunk tutorialokat és megoldási javaslatokat szinte minden Android programozásban felmerülő kérdésre.

A Kotlin egy újabb nyelv, 16 évvel fiatalabb, mint a Java, számos előnye van, például jóval kevesebb sornyi kóddal létre lehet hozni ugyanazt, ami kevesebb hibalehetőséget rejt. Kevesebb viszont az elérhető tananyag, fórum, információ és nehezebb igazi szakértőket, nagy tapasztalattal rendelkező fejlesztőket találni.

Egyelőre a legtöbb androidos alkalmazás Javaban fut, sőt, maga az Android operációs rendszer részben Javaban íródott, a C++ mellett. Idővel ez a hangsúly eltolódhat, mivel a Google a Kotlin mellett tette le a voksát. 

 

Android programozás Javaban és Kotlinban.

Forrás: Devathon

 

A témához kapcsolódó fórumokat és blogbejegyzéseket olvasva azt láthatjuk, hogy bár a Kotlin népszerű nyelv és az Android programozás jövőjében fontos szerepe lesz, egyelőre a Java sem kerül ki a csatasorból.

Ebben a blogbejegyzésben a Java vs. Kotlin témakörhöz kapcsolódó fórum-hozzászólásokat és egyéb véleményeket fésüli össze a szerző.

Kiemeli, hogy kezdők számára, akik a programozás alapjaival ismerkednek, érdemes Javával kezdeni, Kotlinra később is át lehet térni, hiszen teljesen kompatibilis a Javat futtató JVM-mel (Java Virtual Machine).

 A programozás alapvető műveleteinek, struktúráinak elsajátítására pedig alkalmasabb a Java – fogalmazzák a cikkben összegyűjtött vélemények. További érv a Java mellett, hogy a nyitott pozíciók, elérhető fejlesztői állások száma egyelőre sokszorosa a Kotlinénak, mivel Android fejlesztés mellett sok más területen is alkalmazzák.

Ha szeretnéd te is elsajátítani a programozás alapjait Java nyelven, a CodeBerry kurzusa pont neked szól! – Java programozás tanfolyam I. 

 

Az Android programozásról dióhéjban – eszközök

Az ismerkedéshez ideális kiindulópont az Android Developers, az Android fejlesztői oldala, ahol átfogó áttekintést kapunk az Android programozás menetéről és fejlesztői eszközeiről. 

Az oldalon angol nyelven részletes leírást kapunk magáról az operációs rendszerről, annak egyes verzióiról.

 

 

Tapasztalattal rendelkező fejlesztőként a dokumentáció áttekintése valószínűleg választ ad a legtöbb kérdésünkre. Kezdőként egyéb előismereteket kell elsajátítani ahhoz, hogy boldoguljunk az itt részletezett fogalmakkal és eljárásokkal.

 

Android SDK és Android Studio

A Google sokféle saját eszközzel és könyvtárral segíti elő a fejlesztők munkáját, ezeket az Android Software Development Toolkit (SDK), vagyis Android szoftverfejlesztői eszköztár fogja össze. Moduláris egységekben tartalmazza a különböző eszközöket (Build-Tools, Platform-Tools, Debug-Tool, Emulator, stb). Az emulator segítségével például tesztelhetjük a készülő app megjelenését és működését különböző androidos eszközökön (telefonokon, tableteken stb). 

Mindehhez saját fejlesztői környezetet (IDE) is bocsátott ki a Google, ez pedig az Android Studio. A code editoron kívül számos egyéb specialitást is beépítettek a folyamatosan fejlődő Android Studioba, amikről a User Guide-ban találunk részletes információt. 

 

 

Mennyit kereshetek Android fejlesztőként? 

Android fejlesztőként már kezdéskor eggyel magasabb bérsávban reménykedhetünk, mint a telítettebb, általánosabb informatikai területeken (pl.: frontend fejlesztőként).

Ha értesz a Kotlinhoz vagy az alkalmazásfejlesztéshez Javában, máris megcélozhatsz egy 500-600 ezres bruttó kezdő fizetést. Ha pedig már vannak elkészült projektjeid, amiket prezentálhatsz, vagy esetleg jelentősebb gyakornoki tapasztalattal rendelkezel, akár egy kellemes 750 ezres bért is kialkudhatsz magadnak.

 

Android fejlesztői állásajánlatok 2020 november – Forrás: NoFluffJobs

 

Az IT szektorban viszonylag gyorsan lehet szeniorrá érni – persze az sem árt hozzá, ha az ehhez szükséges 3-5 évet nem csak munkával, de tanulással és önképzéssel is töltöd, és folyamatosan keresed a kihívásokat. Ennyi tapasztalattal a hátad mögött már 750-950 ezer forintos bruttó fizetés vár rád a cégeknél.

Ha pedig még több felelősséget vállalnál, és már legalább 5 év releváns szakmai tapasztalat is van a hátad mögött, jó eséllyel indulsz a milliós álomhatárért; expert Android fejlesztőként kb 850 ezer – 1,2 millió forintos bruttó béreket vihetsz haza idén.

 

Az adatok forrása: Hays Hungary Salary Guide 2020 c. kiadvány

 

Összességében az Android fejlesztés értékes, jól megfizetett és keresett szaktudás, így ha gondolkodsz rajta, hogy összebarátkozz az alkalmazások világával, mindenképp kifizetődő tudásra tehetsz szert ezen a területen.

Ha pedig részletesebben is érdekel, mennyit kereshetsz napjainkban programozóként, Fizetési kalauzunkban összegyűjtöttük a jelenlegi nemzetközi és hazai IT-s fizetéseket.

 

Hogyan tanulhatom meg az Android programozást?

Alapvetően egy programozási nyelv (a Java vagy a Kotlin) megtanulásáról, egy eszközkészlet (az Android SDK) használatának elsajátításáról és a tervezés-megvalósítás-tesztelés lépéseinek megismeréséről van szó, mikor Android fejlesztés megtanulásáról beszélünk. 

Ezeket önállóan, különböző segédanyagokra támaszkodva is el lehet sajátítani, illetve tanfolyamok keretében is. A cikkben a főként magyar nyelvű anyagokra fókuszálunk, de természetesen angolul is számtalan tutorial, online kurzus, tankönyv elérhető. 

 

 

Önálló tanulás Android programozás videók segítségével 

Ha programozás videókat szeretnénk nézni magyarul, érdemes a Youtube-on körülnézni, de a WebUni oldalán is találunk egy izgalmas kurzust. 

 • Youtube tutorialok az alapoktól: 
  • Android programozás kezdőknek – Ez a tananyag az App Inventor grafikus felületét használva mutatja meg az applikációfejlesztés alapjait. 
  • Android Programozás – A fejlesztői környezet és eszköztár megismerésével indul a tanulás, majd a programozás alapjait tanulhatjuk meg, az applikációfejlesztéshez szükséges tudnivalókat helyezve a középpontba. 
  • Android fejlesztés – Alapvető fogalmak, funkciók, az Android Studio használata és sajátosságai. 

 

 

 • WebUni kurzus (Android Studio) 
  • Ez a kurzus azoknak készült, akik rendelkeznek webfejlesztői tudással, viszont nem ismerik a Java nyelvet. Weblapok alkalmazásként való telepítését és futtatását mutatja be, valamint, hogy hogyan lehet  JavaScript alapú pluginok segítségével elérni és vezérelni a tablet vagy telefon funkcióit. Android Studiot és Cordova 6-os fejlesztőkörnyezetet használ a tananyag, alaposan végighaladva az elérhető funkciókon. 

Forrás: WebUni

 

Akinek nem akadály az angol nyelv, az rengeteg tananyagot talál a Coursera, és Udemy oldalán, Android fejlesztés témakörben. 

 

Android programozás könyvek

 • Fehér Krisztián könyvei: 
  • Androidos szoftverfejlesztés alapfokon, BBS-Info Kiadó, 2014
  • Navigációs szoftverek fejlesztése Androidra, BBS-Info Kiadó, 2014
  • Alkalmazásfejlesztés Android Studio rendszerben, BBS-Info Kiadó, 2018
  • Androidos alkalmazásfejlesztés Kotlin nyelven 1-2, BBS-Info Kiadó, 2020

A könyv elérhető PDF-ben, bár nem a legfrissebb ismereteket tartalmazza, de az alapok megismeréséhez bőséges anyagot szolgáltat. 

Android programozás tanfolyamok

Online és offline keretek között is többféle Android fejlesztői tanfolyam vár rád, ha nem önállóan, hanem csoporttal, oktatóval szeretnél tanulni. A magyarországi kurzusokat külön cikkben gyűjtöttük össze: 

Maga a Google is elérhetővé tett egy angol nyelvű, ingyenes Android programozás tanfolyamot, ami igazi mobilapp-fejlesztőt farag a résztvevőkből, kb. 2 hónap alatt. Ez a kurzus a Kotlin nyelvvel és a mobilos fejlesztéshez szükséges gondolkodásmóddal ismertet meg. A tanfolyam oldala: Developing Android Apps with Kotlin

 

Mennyi idő alatt lehet megtanulni az Android programozást?

Természetesen mint minden más programozási ismeret – és egyáltalán, bármilyen ismeret – megszerzésének ideje függ a befektetett óraszámtól, az egyéni készségektől, motiváltságtól, tanulási módszerektől, előismeretektől. 

Bár gyakori kérdés, mennyi idő alatt lehet megtanulni egy adott nyelvet, technológiát stb., tulajdonképp erre nem lehet objektíven válaszolni, ha a fent felsorolt befolyásoló tényezőket figyelembe vesszük. A gyakorlással töltött idő, a valódi, elmélyített, alkalmazható tudás az igazán mérvadó. Elsősorban magunkat, a tanulási stílusunkat és a számunkra hatékony módszereket kell jól ismerni. 

Ha mégis szeretnénk nagyságrendileg megsaccolni, mennyi időt kell az Android programozás tanulására szánni, és kutatásba kezdünk ebben a témában, a következőket találjuk: 

 • kb. 3-6 hónap, ha vannak programozási előismereteink, ismerjük az androidos fejlesztéshez használt nyelvek valamelyikét, és tulajdonképp az Android eszköztárát és specialitásait kell csak megtanulnunk. (Természetesen ennél kevesebb és több is lehet, még alapismeretekkel is). Ennyi időt befektetve már komplex appokat is fogunk tudni készíteni. 
 • Egyszerű alkalmazásokat a megfelelő előismeretekkel rendelkezve 1 hónap alatt is meg lehet tanulni összerakni
 • Azoknak, akik még sosem programoztak, és most sajátítják el a programozás alapjait, előbb a Java vagy a Kotlin nyelvek egyikét kell elsajátítani. Ez szintén igénybe vesz 3-6 hónapot, mielőtt el tudunk kezdeni Android programozással foglalkozni. 
 • Akik önálló tanulás helyett tanfolyamot választanak, jelenleg olyanokat találnak a magyar piacon, amik előzetes programozói tudást várnak el. Erre építve általában 40 órában, egy hónap alatt tanítják meg az applikációfejlesztés legfontosabb tudnivalóit. 

Összefoglalva a fentieket, elmondhatjuk, hogy egy éven belül kezdő szintről indulva is meg lehet tanulni Android appokat fejleszteni, a ráfordított időtől és gyakorlástól függ, mennyire komplex alkalmazások létrehozására leszünk képesek. 

 

 

Jó választás nekem az Android programozás? 

Ahhoz, hogy eldöntsd, érdemes-e belevágnod az Android programozás tanulásába, azt kell mérlegelni, hogy összhangban van-e a hosszútávú céljaiddal. 

Ha saját appot fejlesztenél, mindenképpen gondosan tervezz, hogy minél nagyobb legyen az esélye, hogy sikeres, keresett termék lesz az applikációd. 

Amennyiben már van programozási tapasztalatod, esetleg már használod a Java nyelvet, mindenképp érdemes lehet megismerni az Android világát, hiszen egyértelmű trend, hogy a mobileszközök egyre népszerűbbek, egyre több rendszert használunk a mindennapjainkban, így az Android programozás piaca folyamatosan bővül. 

Az Android mára rengeteg területen megjelent: az autós navigáció megkönnyítésétől kezdve a fogyatékos személyek hozzáférését segítő automata feliratozó- és felolvasórendszerek fejlesztésén át számtalan új irány várja a programozókat. 

További böngészésre ajánljuk az Android app fejlesztés aktuális trendjeit bemutató cikket (angol nyelvű), amelyben például gépi tanulás, AI fejlesztés, chatbotok és más izgalmas lehetőségek is szóba kerülnek.

 

 

Biztosan elmondhatjuk tehát, hogy akár kezdő vagy tapasztalt fejlesztőként az Android felé fordulni jó döntés, ha az egyéni érdeklődésednek és céljaidnak megfelel, hiszen az androidos fejlesztés ismerete keresett skill a munkaerőpiacon. 

Ebben a cikkben röviden körüljártuk az Android programozással kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket, és az androidos fejlesztés megtanulásának módjait, magyar és angol nyelvű lehetőségeit, időtartamát. Reméljük, hasznosnak találtad a cikket és további programozással kapcsolatos kérdéseidre is választ találsz a blogunkban. 

 

A CodeBerry Programozóiskola “Programozási nyelvek” című cikksorozatából megtudhatjátok, hogy milyen alapvető jellemzői vannak az egyes programozási nyelveknek, mire alkalmasak, kinek érdemes választani őket.

Bevezetés a programozásba

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!