A Codeberrynél mindig arra törekszünk, hogy online kurzusainkat kortól és végzettségtől függetlenül bárki igénybe vehesse, hisz az közérthető és hasznos tudásanyaggal szolgál számára.

Nem csoda hát, hogy nagy örömmel látjuk diákjaink sokszínűségét – és hogy még inkább tanulóink igényeire szabhassuk leckéinket, rendszeresen megkérdezzük őket is személyes tapasztalataikról.

Ebben a cikkben szeretnénk bemutatni a Codeberry legifjabb, illetve rangidős nebulóját, Bonta Lehelt (10) és Komádi Sándort (63).

  • Itt lakom: 
   • Sándor: Magyarország, Orosháza 
   • Lehel: Tibolddaróc, Borsod megye
  • Itt dolgozom/tanulok:
   • Sándor: Guardian Orosháza (üveggyár)
   • Lehel: Forrás Oktatási Központ
  • Ennyi ideje tanulok a CodeBerry-nél:
   • Sándor: 5 hónapja 
   • Lehel: 6 hónapja
  • Ezt használom: 
   • Sándor: Samsung A40-es. Egy öreg Asus laptop, Win 10-es operácós rendszerrel, Sublime Text 
   • Lehel: Lenovo tab 10, Android, Minecraft, Skype, Google Drive, Microsoft One Drive, stb.

Ha be kellene mutatkoznod három sorban, mit mondanál el magadról?

Sándor: Komádi Sándor vagyok. Szakközépiskolai érettségivel, elektroműszerész szakmával. Jelenleg a helyi üveggyárban dolgozom három műszakban. Két gyermekem és három unokám van. 

Lehel: Bonta Lehelnek hívnak, jelenleg általános iskolába járok, 3. osztályos vagyok a Forrás Oktatási Központban. 10 éves vagyok, Borsod megyében élek egy kis faluban a családommal.

Mivel foglalkoztál korábban, mielőtt elkezdtél kódolni tanulni? 

Sándor: Elektroműszerész végzettséggel rendelkezem, egészen a ‘90-es évekig a szakmámban is dolgoztam. Később a jobb kereseti lehetőség miatt váltottam, és immár 30 éve, hogy a lakóhelyemhez közeli üveggyárban dolgozom. De ifjú koromban még a kézilabdázásba is belekóstoltam, illetve edzőként is tevékenykedtem.

Hol találkoztál először a programozással és mikor kezdtél érdeklődni iránta? 

Sándor: Nagyjából húsz évvel ezelőtt, a 2000-es évek környékén találkoztam először olyan weboldalakkal az interneten, amelyek bemutatták, hogy hogyan lehet elkészíteni egy weboldalt, ezt már akkor is nagyon érdekesnek találtam.

Lehel: Nagyjából 1 évvel ezelőtt, egy 5. osztályos informatika tankönyvben. Akkor már érdeklődtem iránta, így úgy döntöttem, kicsit utánajárok a témának.

Miért döntöttél úgy, hogy elkezdesz webfejlesztést tanulni? 

Sándor: Miután először találkoztam a webfejlesztés témakörével, autodidakta módon kezdtem tanulni. Többnyire videó letöltő oldalakról, vagy fizetős oktatóvideók révén gyűjtögettem a tudásanyagot, illetve az ELO weblapkészítő illetve számítógépes grafika tanfolyamain is részt vettem.

Ekkor jött a felismerés, hogy az akkoriban még a weboldal készítéshez elengedhetetlen számítógépes grafikai tudás és a webprogramozás (HTML kódírás) együttes megtanulása nagy energiákat igényel, így a Joomla felé fordultam.

Lehel: Mert az informatika világában képzelem el a jövőm.

Tanulsz a tanfolyam mellett máshonnan is programozni? Ha igen, milyen tanfolyamokat, blogokat, könyveket stb. használsz? 

Sándor: Jelenleg az igényeimet ez az online lehetőség teljesen kielégíti, máshonnan nem tanulok. 

Lehel: Jelenleg én is csak a CodeBerrynél tanulok.

Milyen a CodeBerryben tanulni? Mit ad neked a CodeBerry? 

Sándor: Nagyon jól érzem magam itt, teljesen önálló tempóban haladhatok, ha nem érek rá egy hétig, akkor majd pótolom. Az anyagok világosak, könnyen érthetőek. 

Lehel: Nagyon részletes de egyszerű feladatokat találtam a CodeBerry kurzusaiban, kedvező áron.

Lehel, a Codeberry növendéke, és a jövő IT-cégtulajdonosa

Milyen tapasztalatot, tippet-trükköt osztanál meg szívesen azokkal, akik most kezdik a tanulást? 

Sándor: Azoknak, akik most kezdik a tanulást, azt tudom tanácsolni, hogy folyamatosan figyeljék a trendeket és az új lehetőségeket. Mikor én kezdtem, egy valamire való weboldal elképzelhetetlen volt egy pár photoshop vagy grafikai trükk nélkül (gombok, headerek, hátterek, különleges betűkkel szövegek készítése), a mai környezetben például már erre sincs szükség. 

Lehel: Azt, hogy ne androidról vágjanak bele a tanulásba, mert nehezebb úgy a kódolás.

Mesélj arról picit, hogy hol dolgozol/tanulsz most, mik a feladataid? Hogy telik most egy napod, egy heted? 

Sándor: Jelenleg is a helyi üveggyárban dolgozom, targoncázok, raktárkezelő programmal dolgozok, logisztikai okmányokat készítünk, stb. 

Lehel: Mostanában az online oktatás miatt főleg itthon töltöm az időm, délelőtt az iskolai anyaggal haladok, utána pedig a CodeBerry leckéivel foglalkozom.

Milyen szoftvereket, eszközöket, technológiákat használsz jelenleg? Milyenekkel szeretnél megismerkedni? 

Sándor: Jelenleg egy Samsung A40-es mobiltelefont használok, a számítógépes feladatokhoz pedig egy Asus laptopot, Windows 10 operációs rendszerrel. Ezen kívül főként Sublime Texttel és Total Commanderrel dolgozom, illetve tanulok.

Lehel: Androidos tabletem van de érdekel az Apple cég operációs rendszere is, szívesen kipróbálnám a későbbiekben. 

Lehel “munkahelye”, ahol a Codeberry leckéket is szorgalmasan tanulmányozza

Mit gondolsz, szeretnél majd foglalkozásszerűen a kódolással foglalkozni, vagy csak hobbi szinten érdekel? 

Sándor: Egyelőre még nincsenek határozott terveim ezzel kapcsolatban, jelenleg hobbi szinten foglalkozom vele, de nem elképzelhetetlen, hogy később még hasznát fogom venni a munkám során is.

Lehel: Mindenképp szeretnék a programozással foglalkozni, úgy tervezem, hogy lesz egy saját informatikai cégem.

Mi a következő lépés a számodra, ha elvégezted a Codeberry képzését? Merre tovább? Mire számítasz, mennyiben fog megváltozni az életed attól, hogy már tudsz kódolni? 

Sándor: Azt hiszem, ha ezt a teljes anyagot elsajátítottam, amihez most hozzáférésem van teljesen elégedett leszek. Hogy milyen ráhatással lesz az életemre, az még egyelőre a jövő zenéje.

Lehel: Még nem tudom, merre fogok tovább haladni, de abban már most biztos vagyok, hogy a végcél a saját cégem megalapítása. 🙂 Szerintem egyébként minden szempontból nagyon sokat segít a mai világban, ha valaki tud kódolni.

Milyen volt a felvételi? 

Lehel: A felvételi folyamat nagyon egyszerű volt és rövid, viszont semmiképp sem nevezném könnyűnek.

Mit tanácsolsz azoknak, akik felvételire készülnek épp? 

Lehel: Kicsit olvassanak utána a témànak, mielőtt belevágnak, majd tanuljanak sokat ( a CodeBerry-nél!😀)

A “CodeBerry Programozóiskola — Diákjaink Történetei” sorozatban olyan diákjainkkal beszélgetünk, akik sikeresen elhelyezkedtek fejlesztőként.

Szeretnél te is megtanulni programozni? Gyere és próbáld ki ingyen az első 25 leckét a CodeBerry Programozóiskolában.