Mikrohullámú sütőktől a webfejlesztésig – Binecz Árpád diákunk története

  • Reading time:8 perc alatt olvasható

Binecz Árpád (Bini) beágyazott szoftverfejlesztőként kezdte, aztán dolgozott startupnál, alapított saját céget, most pedig váltott egyet, és junior sitebuilderként webfejlesztéssel foglalkozik. A CodeBerry “Diákjaink története” sorozat 2. részében ismét egy nálunk végzett diákkal beszélgettünk.

Ha te is szívesen megismerkednél a webfejlesztéssel, a következő cikkekből megtudhatod, hogyan vágj bele, illetve tippekkel és trükkökkel is segítünk, hogy a lehető leghamarabb új karriered építésébe kezdhess:

Mivel foglalkoztál, mielőtt váltottál a webfejlesztésre?

Végzettségem szerint okleveles villamosmérnök vagyok, beágyazott szoftverfejlesztéssel foglalkoztam egy autóipari cégnél négy évig. Ezenkívül dolgoztam startupnál, és csináltam saját szabadidőszervező vállalkozást is, amit aztán eladtam.

 

 

Mit csinál egy beágyazott szoftverfejlesztő?

A beágyazott szoftverfejlesztő olyan mérnök, aki áramköröket programoz — nem a számítógépet, hanem például a mikrohullámú sütődet vagy az autódat. A feladata az, hogy amikor megnyomsz egy gombot, akkor történjen is valami a mikróban.

Az eredetei szakmád könnyebbé tette a tanulást?

Jócskán. Algoritmikus gondolkodásban, stb. nagyon sokat segített.

Webfejlesztéssel akár saját projektjeid is megvalósíthatod
Webfejlesztéssel akár saját projektjeid is megvalósíthatod

Miért döntöttél úgy, hogy váltasz a webfejlesztés irányába?

Egyrészt nagyon érdekel az IoT. (Internet of Things — a szerk.) Az eszközök oldalát jól ismertem az eredeti szakmámnak hála, de fogalmam sem volt, hogy mindez hogyan jelenik meg a böngészőben. Kíváncsi voltam erre. Mérnöknek is azért tanultam, mert szeretem érteni a dolgokat. 🙂

A másik oka pedig az, hogy szeretnék még vállalkozást csinálni, és ez egy viszonylag jó útnak tűnik. Elkezdeni saját weblapokkal, aztán alapítani egy pici digitális ügynökséget. Sok ismerősöm megcsinálta most ezt a környezetemben, és egy járható, király útnak tűnik.

Ha megkérdezik most, hogy mi a foglalkozásod, mit válaszolsz?

Attól függ, hogy ki kérdezi — egy laikus, vagy egy műszaki egyetemista barátom. A laikusoknak kezdő informatikus vagyok, a barátaimnak junior sitebuilder. 🙂

 

 

Ez mit jelent? Mivel telik a napod?

Nagy informatikai rendszereket építünk az Apertus Kft.-ben, ennek egy kis szeletéért felelek én. Kicsit leegyszerűsítve: kapok kész designokat, és ezeket alakítom weboldallá. A dolgok külsején dolgozom, de például a gombot, amire kattint a felhasználó már nem én csinálom.

Egy többszörös képzavarral élve, körülbelül így írnám le a sitebuilder munkát: egy jó ugródeszkának tartom, ez egy olyan tudás, amit gyorsan fel lehet szedni, és megvetheted a lábadat a webfejlesztési technológiák ingoványos talaján, illetve az informatikai munkaerőpiacon egyaránt.

Milyen nyelveket használsz a napi munkád során?

HTML5, CSS3, SCSS, Bootstrap. JQuery egyszer fordult elő. Sitebuilderként én megcsinálom a darabokat, amelyeket a vezető fejlesztő átemel és összerakja belőle a kész oldalt.

A webfejlesztés izgalmas és kreatív foglalkozás
A webfejlesztés izgalmas és kreatív foglalkozás

Élvezed a munkát? 🙂

Igen. Jó a társaság, magammal vagyok még egy picit elégedetlen. Azt érzem, hogy lehetne ezt még gyorsabban, jobban csinálni, gyorsabban tanulni.

Mennyi ideig kerestél állást?

Júniusban hagytam ott az előző állásom, júliusban kezdtem el tanulni, szeptember elején kaptam állást. Barátokon keresztül jött a megkeresés.

 

 

Használtál valamilyen más forrást a tanuláshoz a CodeBerry mellett?

Nem, csak a CodeBerry-t.

Mint “végzett hallgató”, van-e valamilyen tipped azok számára, akik most kezdik a kódolást?

Szerintem érdemes átnézni a területet gyorsan, aztán választani egy technológiát, és azt nyomni minél mélyebben, keményebben. Érdemes megtanulni a legkisebb eladható egységet a legmélyebben, és nem arra törekedni, hogy mindenhez érts egy picit. Például a HTML5, CSS3, SCSS, Bootstrap kombóval már simán el lehet menni junior fejlesztőnek itthon.

A “CodeBerry Programozóiskola — Diákjaink Történetei” sorozatban olyan diákjainkkal beszélgetünk, akik sikeresen elhelyezkedtek fejlesztőként.

Ha te is szívesen lépnél fejlesztői pályára, a következő cikkekből megtudhatod, hogyan vágj bele, illetve tippekkel és trükkökkel is segítünk, hogy a lehető leghamarabb új karriered építésébe kezdhess:

Szeretnél te is megtanulni programozni? Gyere és próbáld ki ingyen az első 25 leckét a CodeBerry Programozóiskolában.