Jankovics Péter (barátainak csak Ork) mindig valami olyat akart csinálni, ami jó másoknak. Így lett orvos, majd néhány év praktizálás és Németországba való költözést követően kezdett el programozást tanulni. Azóta nincs megállás. Azt állítja: az itt megtalált kreatív szabadság és az erre való készség összehasonlíthatatlan más szakmákkal.

Itt lakom: Berlin, Németország
Itt dolgozom: COPRA GmbH
Ezt használom: C#.NET, Visual Studio, Windows

Ha megkérdezik, hogy mi a foglalkozásod, mit válaszolsz?

“Lázadó vagyok!”. Mindig is lázadó voltam, nem a konvencionális utakat kerestem, így már nem nagyon szokták megkérdezni. Alkotok, minden nap újat tanulok, vagy építek. A nagymamámnak meg egyszerűen azt mondanám, hogy számítógéppel dolgozom.

Egyébként hivatalosan egészségügyi szoftverfejlesztő és tanácsadó pozícióban dolgozom egy egészségügyi dokumentációs szoftvereket fejlesztő cégnél.

 

 

Mivel foglalkoztál korábban, mielőtt elkezdtél kódolni tanulni?

Orvosnak tanultam, Magyarországon kezdtem dolgozni orvosként, majd a barátnőmmel egy év után Németországba költöztünk. Itt további 4 évig dolgoztam orvosként.

A családom, barátaim mai napig elsősorban egészségüggyel kapcsolatos kérdésekkel fordulnak hozzám, ezt láthatóan sosem fogom magam mögött hagyni, de ez nem baj, sőt, örülök, ha segíthetek.

Egészségügyi szoftverfejlesztőként kreatív és izgalmas karriert építhetsz

Egészségügyi szoftverfejlesztőként kreatív és izgalmas karriert építhetsz

Miért döntöttél úgy, hogy elkezdesz webfejlesztést tanulni?

Mindig is volt bennem egy érdeklődés, egyfajta vonzalom a programozás iránt, szóval “kocka” vagyok valahol legbelül, de az orvoslás mellett ezt sokáig nem tudtam kihasználni. Az utolsó két évben lett annyi szabadidőm, hogy végre el tudjak kezdeni foglalkozni vele. Hobbikeresés volt, majd a hobbiból szenvedély lett, abból szerelem, ez pedig azóta is tart.

Az orvosi szakmában minden szabályozva van (mert nagyon sok esetben a felelősséget a felettesek viselik), egy orvosnak gyakorlatilag nagyon kicsi a mozgástere a szigorúan szabályozott protokollok között. Rájöttem, hogy a programozás olyasvalami, amit mindig is kerestem, imádom csinálni.

Ez a fajta szabadság összehasonlíthatatlan bármi mással. Konkrétan világokat tudok megmozgatni. Gondolj bele: a semmiből létrehozol egy működő valamit. Egy addig nem létező, gondolati konstrukciót. Teremtesz! Ez egy csoda! Egy szó, mint száz, megtaláltam magam, boldog vagyok!

Hogyan tanultál meg programozni? Milyen tanfolyamokat, könyveket, blogokat, könyveket stb. használtál?

Két éve találtam egy internetes programozó iskolát, ahol végigcsináltam az összes JavaScript, HTML és CSS-hez kapcsolódó anyagot, adatbázis-kezelésbe és néhány más témakörbe is belekezdtem. Egy másik honlapon aztán elvégeztem egy teljes PHP kurzust is.

Ennek a tudásnak köszönhetően sikerült szert tennem egy gyakornoki munkalehetőségre. Nekem a könyv, az írott anyag nem bizonyult annyira hasznosnak, én videókból és a hozzájuk kapcsolódó gyakorlatokból tudok jól tanulni. A programozásnál magát a gondolkodásmódot kellett elsajátítanom.

Milyen volt a CodeBerryben tanulni? Mit adott neked a CodeBerry?

Amikor végignéztem a tananyagot, kiderült, hogy már elsajátítottam a CodeBerry által kínált anyag nagy részét. Azt a tanácsot kaptam, hogy ne fizessek elő, mert bár biztosan tudna még újat mondani, de a kurzus a programozás kezdő lépéseire fókuszál, én pedig azokon már túl voltam.

Roppant szimpatikus volt ez a korrektség: végre egy hely, ahol nem akarnak lehúzni! 🙂 Mégis innen kaptam a legtöbbet az általam érintett iskolák közül. Több egyetemi ismerősöm dolgozik a CodeBerryben, nagyon támogatóan álltak hozzám, főleg az álláskeresés, a portfolióm és az önéletrajzom összerakásakor, amikor a legnagyobb szükségem volt rá.

Amikor kétség merült fel bennem egy durva munkanap után, összetörve a fáradtságtól, ezek az emberek újra és újra elmondták, hogy amit csinálok az jó, tartsak ki, össze fog jönni! Ennél — a lelkesedés és a remény fenntartásánál — nem lehet többet adni.

Mennyi ideig kerestél állást? Nehéz volt munkahelyet találni?

Magyarországon ismerősök által néhány hét alatt sikerült programozó munkát találni (ezúton is hálás köszönet nekik és a volt kollégáknak is mindenért; remek emberek!).

Berlinben más a helyzet, nagyon sokan akarnak ide jönni dolgozni. A gyakornoki pozíciókhoz nem ritka, hogy 1–3 év munkatapasztalatot várnak el. Három hónapig nem is találtam semmit, pedig rengeteg helyre pályáztam.

Néhány helyre be is hívtak interjúzni, volt, ahol próbafeladatot is kaptam, megoldottam, de valahogy mindig volt tapasztaltabb jelentkező. Itt az első gyakornoki helyemet egy Facebook csoportból szereztem, szerződéssel dolgoztam náluk egy ideig. A jelenlegi munkahelyemmel egy fejvadász cég hozott össze.

 

 

Mesélj arról picit, hogy hol dolgozol most, mik a feladataid?

Jelenleg Berlinben dolgozom a COPRA GmbH-nál, ahol egészségügyi szoftvereket gyártanak: ez magában foglal egy komplett PDMS-t (Patient Data Management System), de a különböző osztályokon található szinte összes berendezéshez készítünk a saját programunkhoz kiegészítéseket, hogy kompatibilis legyen bármelyik géppel, illetve másik programmal.

A pozícióm név szerint consultant, ami elsőre nem hangzik programozásnak, viszont a helyszínen mi tárgyalunk az orvosokkal és a többi felhasználóval a termékről (mit szeretnének, ez hogyan ültethető át gépi nyelvre, illetve mennyire működőképes és effektív, amit ők elképzeltek).

Ha kisebb fejlesztésre van szükség, akkor azt mi magunk (a tanácsadók) is meg tudjuk csinálni, a nagyobb volumenű feladatokat pedig a fejlesztő csoporttal közösen végezzük el. A cégnek nagyon jó, hogy orvosi végzettségem és tapasztalatom is van, így tudom, hogy kiknek fejlesztek.

Ha jól írom meg a programot, akár perceket is tudok spórolni egy ápolónak vagy orvosnak minden egyes beteg dokumentálásánál, ami mondjuk naponta 40 betegnél nagyon fontos, mert a spórolt időben az ápoló vagy orvos tud foglalkozni a beteggel a papírmunka helyett. Ha ezt az időt felszorzod a több tízezer felhasználónkkal egy évben, máris látszik, mennyi időt jelent ez.

Milyen szoftvereket, eszközöket, technológiákat használsz jelenleg a munkád során?

A gyakornoki helyemen Windows 10, backend PHP és Symphony, Hapi.js, Node.js, frontend HTML, CSS, JavaScript, Angular, React. Jelenleg C#, .NET, Visual Studio, Win10, ami más, mint a webfejlesztés, de a kurzusok alatt tanult gépi logika mindig visszaköszön. C# kurzust is végeztem korábban, amire pedig még szükség van, azt gyorsan és menet közben meg tudom tanulni.

Mi a nyelv, amin kommunikáltok?

Ez cégenként változó, az előző helyemen angol, a mostanin német a céges nyelv, de gyakorlatilag mindenkivel olyan nyelven beszélek, amit a legjobban megért.

Berlinben teljesen vegyes a társaság: hollandok, angolok, németek, írek, svédek, kongóiak, ausztrálok, magyarok, közel-keletiek, távol-keletiek, brazilok, ukránok, kenyaiak már konkrétan voltak mind munkatársaim. Elképesztő társaság! 🙂

Egészségügyi szoftverfejlesztőként te is része lehetsz egy nemzetközi csapatnak

Egészségügyi szoftverfejlesztőként te is része lehetsz egy nemzetközi csapatnak

Kikkel dolgozol együtt, kik és hogyan segítik a munkádat?

A mostani munkahelyem még nagyon friss, de az eddigi tapasztalataim nagyon jók. Az előző, gyakornoki pozícióban a napom szerencsére úgy nézett ki, ahogy csak megbeszéltem.

Támogatták az otthonról való munkavégzést, de természetesen rendelkezésre állt az iroda is, ami egy nagyon jó, inspiráló környezetet biztosított, így jó volt bemenni. Volt olyan is, hogy a főnök jelezte, hogy menjek be, hogy gyorsabban haladjon a munka.

Ezt egyébként én is éreztem, például a kérdéseimre hamarabb kaptam választ, ha bent voltam személyesen. De volt olyanra is példa, hogy nagyon belemerültem az adott feladatba, és a főnököm szólt, hogy 10 óránál többet minden nap bent lenni egy kicsit talán már túlzás… 🙂

A jelenlegi munkahelyem valamivel kötöttebb (értsd: ha kések pl. két órát, akkor odaszólok, hogy kések, de van home office lehetőség is). Mindenki keményen küzd minden nap, hogy mi legyünk a legjobbak, ez inspirál. Jól érzem magam a munkahelyemen.

Az időm nagy részét a tanácsadókkal töltöm, rengeteget kérdezek — 27-en vagyunk, szépen átlátható, hogy ki mihez ért, így közvetlenül azzal az emberrel tudok beszélni, akihez egy adott kérdés tartozik.

Nagyon jó, laza és védett környezetek az eddigi munkahelyeim — ha bármikor kérdésem van, megmutatom a csapatunk vezetőjének, ő meg mond rá valamit, hogy jó, vagy ha nem jó, akkor miért nem jó, és merre fejlesszem tovább.

Berlin pedig egyszerűen az egyik legjobb város, ahol életemben voltam. Egy magamfajta bevándorlónak ez a multikulturális környezet teret enged, hogy a legjobbat hozzam ki magamból.

Egészségügyi szoftverfejlesztőként két érdekes szakmára is rálátásod nyílik

Egészségügyi szoftverfejlesztőként két érdekes szakmára is rálátásod nyílik

Fizetési dolgok hogyan alakulnak Németországban, elsősorban Magyarországhoz képest?

Leszögezem, hogy ez csak a saját tapasztalatom. Egy magyar cég nehezen veszi fel fizetések tekintetében a versenyt egy német társával, amennyiben hasonló profillal dolgoznak.

Berlinben gyakornokként is lehet keresni annyit, amennyiből, ha szűkösen is, de már meg lehet élni. Jelenleg “pályakezdőként” a tech világban megkapom egy németországi orvos kezdő fizetését, lepapírozva, tisztán.

Ebben természetesen itt közre játszik az orvosi képesítésem is. A szerződésünkben szabályozva van a különböző szerepkörökben megvalósított projektmunkák órabérétől kezdve a havibéren át a készenléti időkig minden.

A “transparency policy” minden cégnél más, azaz van olyan cég, ahol megosztják a dolgozókkal, hogy a cég mennyiért vállal egy projektet és ebből ki mennyit kap, és van olyan cég is, ahol inkább nem osztják meg egymással a fizetési adataikat a kollégák. Kérdezni viszont mindig szabad.

Emellett természetesen a fizetés nem minden. Én nagy áldozatokat hoztam, hogy ma azért kapjak pénzt, amit szeretek csinálni, és megérte! Úgyhogy buzdítok mindenkit, aki elégedetlen a munkájával, hogy tanuljon és váltson.

Az élet rövid és sokszor hirtelen ér véget. Olyan dolgokkal érdemes megtölteni, amik boldoggá tesznek.

Így fest egy egészségügyi szoftverfejlesztő íróasztala

Ork asztala – így dolgozik egy egészségügyi szoftverfejlesztő

Mi a következő lépés a számodra? Merre tovább?

Bár még képlékeny, de érdekel a biztonságtechnika, a mesterséges intelligencia témakörében az öntanító gépek, illetve a robotika, azon belül is a gépek valóság-leképezése.

Egy nap lehet, hogy például sebészeti gépek fejlesztésében veszek majd részt, mert ez elképesztő munkamennyiséget tudna levenni az orvosok válláról. Szükségük is van rá.

És a következő lépés? Mindig is olyan dolgokat csináltam, amikre azt mondják, hogy “szuper ötlet, de őrültség”, vagy másoknak lehetetlennek tűnik. De ahogy már mondtam: “Lázadó vagyok!” 😀

 

A “CodeBerry Programozóiskola — Diákjaink Történetei” sorozatban olyan diákjainkkal beszélgetünk, akik sikeresen elhelyezkedtek fejlesztőként.

Szeretnél te is megtanulni programozni? Gyere és próbáld ki ingyen az első 25 leckét a CodeBerry Programozóiskolában.