Závecz Kriszti közgazdász diplomával, fitneszedzői múlttal és nem műszaki területen szerzett IT-s tapasztalattal, 3 gyermek édesanyjaként helyezkedett el frontend fejlesztőként. A sport és az egészséges életmód örök szerelem marad számára, de fő szakmai profilként mára frontend fejlesztőként  tevékenykedik  — az alábbi interjúból kiderül, hogyan és miért.

Itt lakom: Magyarország, Budapest
Itt dolgozom: EuroOne Zrt.
Ennyi időt tanultam a CodeBerry-nél: kb. 1 év
Ezt használom: Android, Dell és HP, Win10 (nem, nem elírás 🙂 ), Visual Studio Code, codepen.io, Firefox Developer Edition

Ha megkérdezik, hogy mi a foglalkozásod most, mit válaszolsz?

Frontend fejlesztő vagyok. Ha olyasvalaki kérdezi, aki az IT világában kevésbé járatos, akkor szimplán csak „webfejlesztőt” mondok.

Mivel foglalkoztál korábban, mielőtt frontend fejlesztő lettél?

Pályakezdőként asszisztens voltam egy rendszerintegrátor cégnél, aztán presales munkatárs egy IT-biztonsági cégnél. Utána néhány évig a másik kedvenc területemre, a fitneszre koncentráltam, csoportos fitneszedzéseket tartottam — ez most már csak hobbi.

 

 

Miért döntöttél úgy, hogy elkezdesz webfejlesztést tanulni?

Amikor a harmadik gyermekemet vártam, akkor jutottam arra, hogy hiába vagyok jó „soft skill”-ekben (pl. nyelvtudás, szorgalom, általános tájékozottság, stb.), valamilyen konkrét és „eladható” tudásra lesz szükségem hosszú távon. Mindig is szerettem a csendes, elmélyülős feladatokat, a webfejlesztés pedig pont ilyen, így elég vonzónak tűnt.

Hogyan tanultál meg programozni? Milyen tanfolyamokat, blogokat, könyveket stb. használtál?

Igyekeztem minél több forrásból tanulni, az egyik forrás természetesen a CodeBerry-tananyag volt. 🙂
A legtöbb új tudás úgy jött, hogy a saját projektjeimben egy-egy problémával elakadtam, amit persze mindenképp meg akartam oldani, s így addig túrtam az internetet, amíg szembe nem jött a megfelelő — és lehetőleg a jó gyakorlatokat követő, nem „workaround” jellegű — megoldás. Éppen emiatt szerintem elengedhetetlen ebben a szakmában az angoltudás. Magyarul keresve egyszerűen nem fog annyi és olyan minőségű segítség szembejönni, mint angolul, és kritikusan kell tudni olvasni a talált javaslatokat.
Sok-sok hasznos anyagot találtam a CSS-Tricks-en is, amiről viccesen úgy szoktam nyilatkozni, hogy gyakorlatilag a „bibliám”. 🙂 A másik ilyen a caniuse.com — ezen az oldalon összegyűjtve lehet megtalálni egy-egy CSS tulajdonságra, értékre vagy HTML-tagra vonatkozó böngészőtámogatottsági adatot. A JavaScript-ben való elmélyüléshez pedig David Walsh blogját és Wes Bos anyagait ajánlom.

Milyen volt a CodeBerryben tanulni? Mit adott neked a CodeBerry?

Már meglévő sitebuild tudással érkeztem a CodeBerry-hez tanulni, de nagyon hasznos volt az addigiakat más megközelítésből újra megalapozni és persze új információkat hozzátenni, valamint a JavaScript-be is belekóstolni, és kedvet kapni az önálló továbbhaladáshoz, kísérletezéshez.
Ami a legjobban tetszett a CodeBerry-ben, hogy látszott (és folyamatosan látszik is), hogy minden érdemi visszajelzést nagyon komolyan vesz a stáb. 🙂 Ez persze bármilyen profilú vállalkozásnál fontos lenne, mégis — ahogy én látom — kevés cég mondhatja ezt el magáról.

 

 Így fest egy frontend fejlesztő munkaasztala

Így fest egy frontend fejlesztő munkaasztala

Milyen tapasztalatot, tippet-trükköt osztanál meg szívesen azokkal, akik most kezdik a tanulást?

1. Angolul — nincs mese — tudni kell, ha frontend fejlesztőként szeretnél dolgozni. Kész, pont, punktum, ebben nem létezik kompromisszum. Egyszerűen reménytelenül le fogsz maradni egy idő után, ha angol nyelvű szakmai anyagokat nem tudsz értelmezni. A közösségi forrásokban talált megoldásokat pedig nem fogod tudni kritikusan értékelni.

2. Alkoss saját ötlet alapján kis projekteket, olyanokat, ahol a képzeletbeli megugrandó léc mindig egy kicsit az aktuális tudásszinted felett van. Kelljen utánanézned, akadj el vele, ess kétségbe (na jó, csak kicsit 🙂 ), járd körbe több oldalról a kérdést, jöjj rá homlokodra csapva, hogy csak egy pontosvesszőt felejtettél le… majd állapítsd meg, hogy teljesen más megközelítéssel kellene újraírnod az egészet. Kelljen rá aludnod egyet. Amikor viszont megtalálod a megoldást, az hihetetlenül jó érzés. 🙂

3. „Sitting kills” — itt kicsit a fitneszedző beszél belőlem, de tényleg nagyon könnyű ellustulni, plusz kilókat felszedni és a nem jól használt ízületeinkben mozgásszervi panaszokat produkálni. A fitnesz szakemberek pedig nem véletlenül riogatnak az ülés káros hatásaival. Mozogjatok. Egészségmegőrzés szempontjából is fontos, de — ha mással nem is győzlek meg — velem rengetegszer fordult elő, hogy edzés közben jutott eszembe egy-egy elakadás lehetséges (és általában tényleg sikerre vezető) megoldása. 🙂

 

 

Mesélj arról picit, hogy hol dolgozol most, mik a feladataid? Hogy telik most egy napod, egy heted?


Egy magyar tulajdonú középvállalkozásnál, az EuroOne Zrt-nél dolgozom, a fejlesztési üzletág csapatában 6 órás munkaidőben. MegosztásPoint alapú nagyvállalati intranet portálok fejlesztése a legfőbb profil, így nem csak a frontend fejlesztésben kell elmerülnöm, hanem MegosztásPoint-specifikus ismereteket is meg kell tanulnom. Ezt egyáltalán nem bánom, szeretek tanulni. 🙂
Egy átlagos napon általában reggel megbeszéljük a közvetlen felettesemmel, hogy aznap milyen projekttel fogok előrehaladni, szükségem van-e bármiben komolyabb segítségre. A konkrétan megfogalmazott feladatokat, ügyféligényeket a projektmenedzser kollégáktól kapom. Ami a legjobb, hogy az első naptól fogva valódi nagyvállalati projektekben dolgozhatok — nyilván az egyszerűbbtől haladva a komplexebb teendők felé, de ez így van jól, és még így is hatalmas bizalomnak érzem.

 

Frontend fejlesztőként akár otthonról is dolgozhatsz

Frontend fejlesztőként akár otthonról is dolgozhatsz

Kikkel dolgozol együtt, kik és hogyan segítik a munkádat?

Öt frontend fejlesztő kollégával dolgozom együtt. Részterülettől függően bármelyik gyakorlott kollégától kérhetek segítséget, mindenki készséges és maximálisan igyekeznek támogatni abban, hogy haladjak és tanuljak.

Milyen szoftvereket, eszközöket, technológiákat használsz jelenleg a munkád során?

MegosztásPoint 2013, MegosztásPoint Designer, távoli elérést biztosító megoldások, HTML5, CSS3, JavaScript és jQuery, Adobe PhotoShop.

Mennyi ideig kerestél állást frontend fejlesztőként? Nehéz volt munkahelyet találni?

Az én helyzetemet az nehezítette, hogy csak 6 órás pozíció jöhetett szóba, de szerencsére így sem volt vészesen hosszú a keresés — nagyjából két hónap.

Milyen volt a felvételi a frontend fejlesztői pozícióra?

Az én tapasztalatom szerint a legtöbb helyen otthon elkészítendő próbafeladatot kapnak a jelöltek. Én három ilyet oldottam meg, és összességében azt találtam közös vonásnak, hogy ezek a feladatok nem vállalhatatlanul nehezek, viszont mindegyikben volt egy-két kisebb csavar, ami igényelt némi utánanézést a részemről, de azt mondhatom, hogy mindegyik esetben jól működő megoldást adtam be. És így utólag ami a legfontosabb: mindegyikből tanultam valami újat! 🙂

Kriszti munkahelye frontend fejlesztőként

Kriszti munkahelye frontend fejlesztőként

Mit tanácsolsz azoknak, akik felvételire készülnek épp?

Szánják rá az időt a saját portfólió felépítésére, és tudjanak 1–2 kedvenc munkájukról beszélni (pl. mi volt benne a legnehezebb számukra és ezt hogyan oldották fel). A kedvenc munkáidnál talán a kódot sem árt átnézni, mert simán előfordulhat, hogy egy pár hónappal korábban készített projektben már kevésbé emlékszel a konkrét megoldás részleteire — attól még az a megoldás és a belefektetett munka a tied, de ezt át is kell tudni adni az interjúztató felé.
A másik hogy ne izguljanak egy-egy interjú előtt annyira, mint ahogy én tettem mindig. 🙂 Persze feleslegesen, mert csupa jó tapasztalatom van ilyen szempontból: csak pozitív szemléletű, jó szándékú interjúztatókkal volt dolgom, soha nem álltak bele a „gonosz tanár” szerepébe, ahol arra lettek volna kíváncsiak, hogy mi az, amit (még) nem tudok.

 

 

Mi a következő lépés a számodra frontend fejlesztői karrieredben? Merre tovább?

Középtávon a JavaScript-ben való elmélyülés a cél, ezután pedig valamely keretrendszer (pl. Angular vagy React) megismerése. Azért jó karrier a frontend fejlesztőké, mert mindig lehet újat tanulni, szerintem nagymamakoromig kitart majd a szakmai bakancslistám. 🙂

A “CodeBerry Programozóiskola — Diákjaink Történetei” sorozatban olyan diákjainkkal beszélgetünk, akik sikeresen elhelyezkedtek fejlesztőként.

Szeretnél te is megtanulni programozni? Gyere és próbáld ki ingyen az első 25 leckét a CodeBerry Programozóiskolában.