Ebben a cikkben azt járjuk körbe különböző szempontok mentén, hogy miért kiemelkedően fontos a programozás a 21. században. 

Mi az a programozás?

Ha használtál már valaha számítógépet, néztél videókat az interneten, vagy játszottál valamilyen videójátékot, nehéz elképzelni, hogy mindez igazából csak jó pár sor betűből és szimbólumból áll.

A számítógépnek az az erőssége, hogy egy másodperc alatt több ezer sornyi programot tud feldolgozni, és ez teszi lehetővé, hogy meglehetősen összetett utasításokat is képes legyen végrehajtani, és ezáltal hihetetlen feladatokat tudjon elvégezni. A programozás ezeknek az összetett utasításoknak a megírása. 

Programozás nélkül ezt a cikket sem olvashatnád például (programozásra volt szükség a cikk megjelenítéséhez a weboldalunkon, de a az internet és a számítógéped alapvető működéséhez is szükség van rá), nem használhatnád az okostelefonod, nem működne a Facebook vagy a Netflix sem. 

Olvass további érdekességeket a programozás alapjairól a CodeBerry Bevezetés a programozásba című cikksorozatában.

 

Miért fontos a programozás?

 

Mi az a program?

A program megfelelően csoportosított és egymás után rendezett logikai és matematikai függvények sorozata. Ezek a függvények utasításokat tartalmaznak, melyeket a számítógép végrehajt. Az utasítások az egyes programozási nyelvekben eltérhetnek, a különböző nyelvek más-más feladatok végrehajtására alkalmasak és kicsit másképp kommunikálnak a számítógéppel.

Miért fontos a programozás a technológia történetében?

A programozható eszközök megváltoztatták a világot, rengeteg, történelmünket meghatározó esemény nem jöhetett volna létre, vagy egészen másképp alakult volna kitartó és leleményes programozók munkája nélkül. A II világháború alakulásában, a Holdra szállásban, az első általános célú számítógép megalkotásában mind kiemelkedő jelentősége volt a programozók munkájának. 

Erről a témáról bővebben a “Hogyan vált a programozás női szakmából férfi pályává” című cikkünkben olvashatsz, ami nők programozásban betöltött szerepével foglalkozik elsősorban, de végigvezet a technológia történetének néhány fontos állomásán. Vagy olvasd el A “How coding can change the world” című cikket az iD Tech oldalán.

 

Változó világ és változó munkaerőpiac

Egyértelmű, hogy egyre több és több technológia és tevékenység válik automatizálttá. Önvezető autók, automata gyártósorok, okosházak, virtuális asszisztensek, adatvezérelt piaci döntések, képalkotó eljárásokkal támogatott orvosi diagnózis: csak néhány példa, amik segítségével végiggondolhatjuk, hogyan szövi át a programozott technológia az életünket.

Ez a folyamat a munkaerőpiacra is hatással van, egyre fontosabbá, bizonyos szektorokban pedig nélkülözhetetlenné válik a programozói ismeret, a képesség arra, hogy kapcsolatba tudjon lépni a munkavállaló a gépekkel ès módosítani tudja a működésüket.

Ezért a jövő egyik kiemelkedően fontos készsege a programozói tudás.

 

Programozás a hagyományos számítógépes közegben 

Bár a cikk célja, hogy sokféle területen mutassa meg a programozás jelentőségét, nem feledkezünk meg arról a területről sem, ami talán a legtöbbek fejében elsőre megjelenik a “programozás” szó hallatán: hagyományos számítógépes szoftverek fejlesztése, karbantartása, weboldalak készítése. 

Ezek a technológiák is folyamatosan fejlődnek, változnak, és biztosan jelentősek lesznek a jövőben is. Hozzunk viszont néhány példát arra is, milyen területeken vannak programozói feladatok és lesznek várhatóan a jövőben is a számítógépeken kívül.

 

 

Programozás a számítógépeken kívül

 Hol lehet hasznosítani a programozói tudást? Több cikkben foglalkoztunk már hasonló témákkal, pl. Mire használják a programozást? illetve Mit tudok kezdeni a programozói tudással? további érdekes szempontokat olvashatsz arról, hol és hogyan alkalmazható a kódolás. 

Mi mindent kell programozni?

 • Telefonok
 • Okosórák
 • Okos háztartási eszközök
 • Autók vezérlésében használt szoftverek (akár önvezető autók)
 • Repülőgépek robotpilóta üzemmódban, vezető nélküli vonatok
 • PLC programozás 

Alapkészségek változó világunkban

Az oktatáskutatással, pedagógiai reformokkal foglalkozó szakemberek egybehangzóan állítják, hogy a 21. század kihívásaira és a későbbi munkaerőpiaci helytállásra, egyéni célok megvalósítására másképp kell felkészíteni a gyerekeket, mint néhány évvel, évtizeddel korábban. 

A technológia születésüktől kezdve körbeveszi a kicsiket, az infokommunikációs eszközök (pl. mobiltelefonok, tabletek, számítógépek) hatékony használata ma már alapkészség, az információdömping szűrése és kritikus fogyasztása pedig sokszor fontosabb, mint a lexikális ismeretek. 

Néhány a legfontosabb 21. századi készségek közül:

 • Kritikus gondolkodás, problémamegoldás, elemzés, értelmezés, az információ szintetizálása
 • Kreativitás, kíváncsiság, képzelőerő, innovativitás
 • Kitartás, önfegyelem, tervezés, adaptivitás
 • Csapatmunka, vezetés, együttműködés, (virtuális) munkamegosztás
 • IKT (infokommunikációs technológia) ismeret, média- és internethasználat, adatértelmezés és -elemzés, számítógépes programozás

Analitikusan gondolkodni, egy-egy probléma megoldását lépésekre bontani, tervezni, kreatívan és adaptívan gondolkodni és csapatban dolgozni elengedhetetlen lesz, ezek elsajátításához pedig a számítógépes programozás tanulása hatékony és izgalmas utat kínál. 

 

 

Miért fontos a programozás gyerekeknek? 

Az előző két bekezdésben olvashattál arról, hogyan válik lassan alapkészséggé és elvárássá a programozói tudás, illetve milyen fontos készségek fejlesztéséhez járul hozzá. A gyerekek életében kifejezetten fontos a programozási és digitális kompetenciák fejlesztése, mivel egy olyan világban kell majd boldogulniuk, ahol körbeveszi őket a technológia, mindennapi tevékenységeiket átszövi majd.

Később a programozói alapismeretek segíthetik a fiatalok továbbtanulását és pályaválasztását, nem csak szűken az IT és a programozás területén, de annál jóval tágabb körben járulhatnak hozzá a sikeres tanuláshoz és munkavégzéshez. Erről a témáról részletesebben olvashatsz “Mire tudom használni a programozói tudásom?” című cikkünkben.

Összegzés: miért fontos a programozás az életünkben? 

A programozás fontos az innováció létrehozásában, a globális problémák megoldásában, környezetbarát megoldások keresésében. A programozásnak jelentősége van a számítógépek és az internet teljesítményének növelése, lehetőségeik minél jobb kihasználása érdekében.

A programozás fontos a gép be- és kimeneti folyamatainak felgyorsításához, az adatok és információk feldolgozásának automatizálásához, gyűjtéséhez, kezeléséhez, számításához, elemzéséhez.

Ez azt jelenti, hogy bár a számítógépes programozás ma is rendkívül fontos, a jövőben viszont még nagyobb jelentőségre tehet szert. Programozást tanulni azt jelenti, hogy részese lehetsz azoknak a kutatási, fejlesztési, tesztelési folyamatoknak, amelyek a jövő társadalmát formálják és globális problémákra keresnek válaszokat. 

Azért is fontos a programozás, mert világunk nagy része automatizált. Az embereknek képesnek kell lenniük és a gépek és emberek közötti interakció ellenőrzésére. Mivel a számítógépek hatékonyabban és pontosabban képesek elvégezni bizonyos feladatokat, mint az emberek, érdemes minél jobban kihasználni számítási teljesítményt és produktivitást. Efelé halad a technológia, emiatt lesz egyre értékesebb a programozói tudás. 

A technológia által vezérelt világban versenyelőnyt jelenthet másokhoz képest, ha vannak programozási alapismereteink. 

A CodeBerry Programozóiskola A programozás alapjai című cikksorozatában programozással kapcsolatos témákat feszegetünk, és mindenről szót ejtünk, amire a kezdetekben szükséged lehet.

Kövesd a blogunkat, ha még több olyan cikket szeretnél olvasni, amiben minden programozással kapcsolatos kérdésedre választ találhatsz!

A programozás alapjai