Freisinger Ádám gyógyszerészként és egészségügyi menedzserként végzett, hogy aztán egy huszárvágással inkább fejlesztőként helyezkedjen el. Azóta már a második IT céget alapította meg barátaival — a CodeBerry Programozóiskolában webfejlesztést oktatnak online, magyar nyelven.

Az interjúban BASIC-ben írt kalandjátékokra, RAM-réztekercselésre és a mesterséges intelligenciákra is kitérünk, miközben kiderül, milyen egy napja egy magyar IT startup alapítójának.

Itt lakom: Magyarország, Budapest

Itt dolgozok: ahol a laptopom van éppen / Codeberry programozóiskola

Ezt használom: iPhone | MacBook Air | Sublime Text

Egy szó, ami leírja a munkastílusom: hatékony

Ha megkérdezik, hogy mi a foglalkozásod, mit válaszolsz?

Embereknek segítek programozást tanulni.

Mesélj arról, hogy mit és min dolgozol most programozás témában?

Napközben a Codeberry tananyagán dolgozom, ami jelenleg kevésbé jelent kódolást, inkább arról gondolkozom, hogyan lehet a legegyszerűbben megtanítani egy-egy koncepciót, aztán leckéket írok erre építve.

A szabadidőmben hobbiprojekteket szeretek csinálgatni, ezek általában eszközök valamilyen számomra érdekes dologhoz. Az utóbbi időben három ilyet építettem:

  • egy közösségi playlistet Spotify-hoz
  • egy Chrome kiegészítőt, ami híres regények első sorai közül mutat egyet-egyet minden új lapon
  • és egy célkitűzős, célkövetős szoftvert, ami segít rendszerbe foglalni a projektjeimet, illetve a CodeBerry-nél is ezt használjuk a célok követésére.

Hogyan néz ki a munkahelyed? Hogyan néz ki az asztalod?

Jól érzem magam a minimalizmusban, úgyhogy az asztalomon csak az van, amit használok:

Itt készülnek a Codeberry leckéi

Itt készülnek a Codeberry leckéi

Mikor, hol és hogyan tanultál programozni?

Még általános iskolában kaptam egy számítógépet, és a szüleim úgy gondolták, hogy használnom is tudni kell, ezért hetente segített egy ismerősünk megtanulni az alapokat. BASIC-ben írtam az első kis szaladgálós „lapozgatós” kalandjátékomat, és nagyon élveztem.

Később mindig azt tanultam, ami éppen érdekelt. Volt, hogy DC++-ra írtam chatbotot, volt, hogy édesapámnak készítettem honlapot, volt, hogy kijött a legújabb Meteor framework, és nagyon izgalmasnak tűnt, ezért készítettem a segítségével egy webappot.

Az interneten keresve tanultam a legtöbbet. Általában először keresek egy szélesebb áttekintést az adott témában, aztán elkezdek benne turkálni, és amikor elakadok, azt a részt megpróbálom alaposabban megérteni.

Milyenek a munkalehetőségek programozóként? Te általában mennyi ideig kerestél állást?

Gyógyszerészként és egészségügyi menedzserként végeztem, így programozóként sosem kerestem állást. Kezdetben a feladatok, később a munka mindig megtalált.

Most a saját cégemben dolgozom néha kicsit programozóként, általában pedig mindig abban a pozícióban, ahol épp szűkösek az erőforrások.

Egyébként LinkedInen és Upwork-ön lényegében folyamatosan keresnek a kint lévő minimális információ alapján is, úgyhogy a kereslet tényleg hatalmas.

Hogy telik most egy napod, egy heted, egy hónapod, egy éved?

Szeretek korán kelni, mert ilyenkor még csönd van kívül és belül is. Megtervezem a napomat, iszom egy gyümölcsökből készült italt, és a reggeli után nekikezdek a munkának. Van egy külön naptáram, amibe az előző nap különösen említésre méltó eseményeit írom föl, ez szintén a reggelem része.

Céges szemmel a hét első másfél napja a stratégiáé, a péntek pedig a visszatekintésé. A kettő között tudok zavartalanul dolgozni.

A magánéletben is szeretem a rendszeres visszatekintést, a párommal hetente megírjuk egymásnak, hogy azon a héten mi volt különösen jó, és mi lenne az, amin érdemes lenne változtatni.

Hetente kétszer megpróbálok valaki olyannal ebédelni, akit már rég nem láttam.

A hetem, a hónapom és az évem is hasonló a napomhoz. Szeretem az elején megtervezni és a végén visszatekinteni rá, és tanulni belőle. Minden hónapban összegyűjtöm az előző hónapban készült fotóimat. Minden évben kitöltöm a YearCompass-t.

Mi az a tudás, amit te tudsz, és az átlagember számára meglepő?

Hogy a programozás nagy része nem varázslat, hanem keresés az interneten :).

Kikkel dolgozol együtt?

A barátaimmal, akikkel már bő nyolc éve közös projekteken dolgozunk, mint amilyen például a Codeberry.

Milyen tipikus életutak vannak a szakmádon belül?

Gyógyszerészként jól definiált életutakat járhattam volna be, de pont ezt a bizonyosságot szerettem volna elhagyni. Jelenleg az a szakmám, hogy olyan dolgokat csináljak meg, amire a cégünkben épp nincs elég erőforrás, vagy amit még más nem csinált korábban.

Így folyamatosan tanulhatok és fejlődhetek, viszont tipikus életút nincs előttem. Ez számomra örömteli, így még sokáig érezhetem a „szinte bármi lehetek” érzést.

Ádám a Codeberry egyik alapítójaként több szerepkörben is jelen van a cég életében

Ádám a Codeberry egyik alapítójaként több szerepkörben is jelen van a cég életében

Mi a te életpályád, hogyan tovább?

Angolul talán a “jack of all trades master of none” kifejezés írja le az életutamat. Szeretnék minél több dologhoz — tűrhető szinten — érteni. Egy kicsit olyannak lenni mint egy kacsa. Ért az úszáshoz is meg a repüléshez is, de egyikhez sem igazán.

Az előttem álló út a „some trades” pontot köti össze az „all trades” ponttal. Remélem minél kevésbé egyenes vonalban.

Milyen foglalkozásra váltanál, ha váltanál? Milyen foglalkozásra tudnál váltani?

Nem váltanék.

Milyennek kell lenni az embernek, hogy jó programozó, IT szakember legyen? Kiknek nem javasolnád ezt a szakmát?

Ami nem árt:

  • erős analitikus gondolkodás
  • kísérletezőkedv
  • figyelem a részletekre.

Mit szeretsz benne leginkább?

Nagyon gyorsan látok eredményt, látom, ahogy a kezem munkája nyomán változik a világ. Valószínűleg nem lennék jó atomerőmű-tervező/építtető/építő, hogy a jelenben minden erőmmel egy olyan dolgon munkálkodjak, aminek a való világban majd hét év múlva talán le is rakják az első építőkövét.

A programozásnál átírok egy paramétert, és azonnal megváltozik a világ.

Mi a legnehezebb, illetve mi a legbosszantóbb ebben a szakmában? Mik ennek a szakmának a veszélyei?

Ahogy a RAM-ok réztekercseléséhez sem kell már érteni ahhoz, hogy megnézz egy weboldalt az interneten, úgy szerintem egyre több olyan dolog van, amit a programozás során jól megírt programok kitakarhatnak előlem.

Bosszant, ha újra meg kell írnom egy bejelentkező/felhasználókezelő modult, ahelyett, hogy csak annyit mondanék, hogy legyen itt egy bejelentkezési lehetőség. Annyian és annyiszor megírtak már sok problémára megoldásokat, hatékonyságot vesztünk így.

Ádám a munkanapjain a korán kelést preferálja, mivel ekkor még minden nyugodt és csendes

Ádám a munkanapjain a korán kelést preferálja, mivel ekkor még minden nyugodt és csendes

Mennyire biztos az állásod? Mennyi ideig dolgozik az ember egy helyen?

Jelenleg szinte biztosnak vehetem azt, hogy találok munkát.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy addig dolgozom egy helyen, amíg a körülmények a fókuszált munkát, tanulási, fejlődési lehetőséget biztosítják. Ha ez megszűnne, váltanék.

Ha egy kérésed lehetne az emberekhez a szakmád nevében, mi lenne az?

Ne írjátok meg kétszer ugyanazt a kódot. 🙂

Mennyit keres átlagosan egy ember a szakmádban (pályakezdőként, tapasztaltként, veteránként)?

A korábbi takarékos éveknek köszönhetően most van lehetőségem egy saját vállalkozáson dolgozni. Remélem nemsokára megérik arra, hogy fizetést is termeljen, most még a lelkesedés hajt.

Szerinted hogyan lehet, hogyan érdemes megtanulni programozni?

Erre nehéz univerzális választ adni, mert mindenkinek úgy érdemes tanulni, ahogy az a legkönnyebben megy. Nekem például valós projekteken keresztül, az elakadási pontoknál segítséget keresve megy a legjobban.

Szerinted miért érdemes megtanulni programozni?

Egyrészt a programozás olyan, mint egy idegen nyelv — segít megismerni egy másik kultúrát, másrészt a saját életedet tudod a segítségével akár a mindennapokban megváltoztatni.

Arról nem is beszélve, hogy egy biztos munkalehetőség a következő évtizedben (vagy legalábbis a mesterséges intelligenciák megjelenéséig).

“Bemutatkozik a Codeberry-csapat” sorozatban alapítóink, munkatársaink mesélnek róla, hogy milyen is a világ informatikus szemszögből.

Szeretnél te is megtanulni programozni? Gyere és próbáld ki ingyen az első 25 leckét a CodeBerry Programozóiskolában.