8 dolog, amit tudni akartál a frontend fejlesztő karrierről

 • Reading time:25 perc alatt olvasható

Miről lesz szó a cikkben?

Ebben a cikkben a frontend programozás témáját fogjuk körbejárni, először tisztázzuk, mit jelent a kifejezés, és mi a különbség a kliensoldali és a szerveroldali programozás között. 

Ezután a frontend fejlesztő feladatairól, szükséges készségeiről, a tanulásról és a karrierépítés első lépéseiről lesz szó.

 

Frontend fejlesztő

 

Mit jelent a frontend fejlesztő kifejezés?

A frontend fejlesztés a webfejlesztés egyik területe. Minden olyan webes elem és funkció, ami a böngészőben (a “kliens”-en) jelenik meg, illetve, amikkel a felhasználó interakcióba kerül, frontend programozással jön létre és működik. A frontend fejlesztést más szóval kliensoldali fejlesztésnek is nevezhetjük.

Amit egy-egy weboldalon látunk, szövegek, képek, gombok, animációk, navigáció stb.: ezek mind-mind frontend fejlesztők munkájával kerültek oda.

A cikkben ezt a fejlesztői területet járjuk körül, többféle nézőpontból mutatjuk be a frontend programozói munkakört.

 

 

Minden, amit a CodeBerry főoldalán látsz, a frontend programozáshoz tartozik: a felső sáv gombjai, a címsor, az egyes tanfolyamokról információt hordozó kártyák, a chat doboz stb. 

 

Kliensoldal és szerveroldal

A webfejlesztés nem egyetlen folyamat vagy tevékenység, inkább egy gyűjtőfogalom, ami weboldalak és webes alkalmazások fejlesztésének különböző területeit foglalja magába.

A webfejlesztés két nagy ága a kliensoldali és a szerveroldali programozás. Nézzük meg röviden, mit jelent egyik, illetve másik kifejezés. 

A kliensoldal fejlesztése azt a folyamatot jelenti, amely során a weboldal megjelenérése, stílusára, tartalmára vonatkozó terveket kód formájába öntik.

A szerveroldali programozás a szerveren futó háttérfolyamatok felépítéséről és fenntartásáról szól, vagyis azoknak az adatoknak a feldolgozásáról, rendszerezéséről, tárolásáról, előhívásáról, amelyek a weboldal, illetve az ott nyújtott szolgáltatás működéséhez kellenek. 

Böngésző és webszerver

A böngésző az a program, aminek segítségével az interneten elérhető tartalmakhoz hozzá tudunk férni, legismertebbek: Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera. A felhasználó eszközén (okostelefonján, számítógépén, tabletén stb.) futnak

A szerverek a színfalak mögött találhatók, tárolják és kezelik az adatokat, sokszor óriási mennyiségben. A böngésző továbbítja az adatkéréseket (request) a felhasználó oldaláról, a szerver pedig visszaküldi a kért információt (response), amit ismét a böngésző jelenít meg.

 

 

Frontend vs. backend fejlesztés

Az előbb részletezett kliensoldali programozás a frontend fejlesztés, a szerveroldali programozás pedig a backend fejlesztés. 

Frontend programozási feladat pl.:

 • szövegek, képek, videók, animációk megjelenítése
 • navigáció az aloldalak között
 • interakció a felhasználó és a weboldal között (pl. adatok bekérése)

Backend programozási feladat pl.:

 • adatbázisokból hívni le információt
 • adatbázisokban elhelyezni el a felhasználó által beírt adatokat 
 • ajánlórendszereket felépíteni és működtetni, hogy a felhasználó számára releváns tartalom jelenjen meg 

Full-stack programozás

Komplex weboldalak létrehozásához és működtetéséhez a két területnek szorosan együtt kell működnie. 

Azokat a kiterjedt tudással és nagy tapasztalattal rendelkező fejlesztőket, akik mindkét területen jártasak, és egy személyben frontend és a backend fejlesztők is, full-stack programozóknak nevezzük. 

Mik a frontend fő programozási nyelvei?

Minden weboldal három fő programozási nyelvre épül, a szerkezet vázát a HTML (Hypertext MarkUp Language) adja, erre a vázra épül a weboldal megjelenését, stílusát, színeit, elrendezését meghatározó CSS (Cascading Style Sheet), illetve az interaktivitásért, kattinthatóságért, navigációért felelős JavaScript

Mit csinál egy frontend fejlesztő?

Alapesetben egy frontend fejlesztő a megrendelő igényeivel összhangban, a webdesigner tervei alapján felépíti a honlap megjelenését és kliensoldali működését. Ehhez HTML, CSS és JavaScript programozási nyelveket, valamit egyéb keretrendszereket és könyvtárakat használ. 

Előfordul, hogy a területek vagy feladatok között nincs éles határ, és a frontend fejlesztő egyéb webfejlesztéshez kapcsolódó területekkel is foglalkozhat, pl: keresőoptimalizálás (SEO), felhasználói élmény tervezése (UI/UX), design, backend feladatok stb. 

Illetve az is lehetséges, hogy a weboldalkészítési folyamatnak csak valamelyik részével, szakaszával foglalkozik egy-egy fejlesztő. Például egy akkora cégnél, mint a Netflix, a Slack vagy az Amazon, nagy eséllyel minden funkciót (például a belépési felületet, az aloldalak közti navigációt, a keresőt stb.) egy-egy külön csapat fejleszt.

Ha tovább olvasod a cikket, még rengeteg információt találsz arról, miket csinál és milyen technológiákat használ egy frontend fejlesztő.

Mik szerepelhetnek egy frontend fejlesztő munkaköri leírásában? 

Ezzel a témával itt csak röviden foglalkozunk, mivel külön cikket, sőt még egy mini kutatást is szenteltünk ennek a témának: Mit kell tudnia egy frontend fejlesztőnek?

Néhány kulcsfeladat, amik nagy valószínűséggel az elvárások között lesznek:

 • A frontend fő programozási nyelveinek ismerete (HTML, CSS, JavaScript)
 • Modern JavaScript keretrendszerek (pl. Vue, React, Angular)
 • Verziókezelés
 • Szinte minden esetben része a munkakörnek, hogy a fejlesztő jól tudjon csapatban dolgozni, legyen jó kommunikációs készsége és megbízható angol nyelvtudása.

 

Ha már ismerős vagy a frontend programozás világában és ismered az aktuális trendeket a technológiák terén, akkor valószínűleg mélyebben is érdekel, milyen elvárásokkal szembesül egy frontend fejlesztő, amikor egy állásra jelentkezik. Az alábbi lista ezt foglalja össze.

 • Ismerned kell a frontend programozás legfontosabb nyelveit, a HTML-t a CSS-t és a JavaScriptet. Egyre gyakrabban merül fel elvárásként a JavaScript bővítéseként létrejött TypeScript
 • Meg kell ismerkedned legalább egy modern JavaScript frameworkkel, de előnyös, ha többet is ismersz. Alapvetően a React vagy az Angular az elvárás.
 • A programozói munkád feleljen meg a modern minőségi elvárásoknak, ismerd a Clean Code elveket, légy jártas a debuggingban (hibakeresésben).
 • Légy jártas a verziókezelésben, legyen gyakorlatod a Git használatában.
 • Ismerd a szoftverek közötti kommunikáció alapjait: konkrétumként legtöbbször a REST API-al találkozunk.
 • Tudd használni a CSS preprocesszorokat, vagy más néven precompilereket, első sorban a SASS-t.
 • Mozogj otthonosan a tesztelés világában, a tesztelő frameworkök és szoftverek között, tudj teszteket készíteni.
 • Magabiztosan kell kommunikálnod angolul szóban és írásban, a dokumentációhoz is megfelelő szakmai nyelvismerettel kell rendelkezned.
 • A csapatmunkához elengedhetetlen társas és kommunikációs készségek nagyon fontosak: csapatjátékosként, a proaktív attitűddel, megbízhatóan és precízen dolgozva kell részt venned a fejlesztői csapatban.

 

frontend fejlesztő fizetések

 

Mi a különbség a junior és a senior frontend fejlesztő között?

Dióhéjban összefoglalva: egy senior frontend fejlesztőnek nagyobb rendszereket kell átlátnia, megbízhatóbb problémamegoldó képességgel kell rendelkeznie, mint egy juniornak. 

Az alapvető különbség, hogy sokféle projektben gyűjtött, széleskörű tapasztalattal rendelkezik, és ezt a tapasztalatot tudja integrálni, az aktuális problémára alkalmazni. Gyakran szükségesek vezetői készségek, az elvárások között szerepelhet a  csapatirányítás, kezdő kollégák betanítása is. 

Ha ez a téma érdekel, egy korábbi cikkünket ajánljuk, amii kifejezetten erre a kérdésre válaszol: Mi legyen a következő? – Mit tanulj, ha juniorból senior frontend fejlesztővé akarsz válni? 

Hol lehet megtanulni? – Frontend fejlesztő tanfolyamok

Ha felkeltette az érdeklődésed a webfejlesztés, szeretnéd  megtanulni a weboldalkészítés menetét, számos tanfolyam közül választhatsz. 

A CodeBerry Weboldalkészítés tanfolyamán a HTML és a CSS programozási nyelvek használatában szerezhetsz gyakorlatot, megtanulhatod, hogyan készíts látványos, modern honlapokat.

A Programozás alapjai tanfolyamon pedig a weboldalakat életre keltő JavaScript alapjait ismerheted meg.

Írtunk korábban egy bejegyzést arról, milyen további tanfolyamok érhetőek el weboldalkészítéshez kapcsolódva. Ha teljesebb képet szeretnél kapni, olvasd el A 10 legjobb webszerkesztő tanfolyam című cikkünket.

Mennyi idő megtanulni a frontend fejlesztést?

Arra, hogy mennyi időbe telik megtanulni valamit, sosem egyszerű válaszolni. Mert egy tanulási folyamat mindig függ attól, mennyire intenzíven foglalkozunk az új ismerettel, mennyit gyakoroljuk. Ezen kívül függ az egyéni adottságoktól, érdeklődéstől, motivációtól és az előismeretektől is. 

Körülbelül 100 óra alatt meg lehet tanulni a frontend webfejlesztés alapjait, de ez még nem az a szint, amivel frontend fejlesztői állást lehet szerezni. További gyakorlás szükséges, illetve keretrendszerek, könyvtárak, kódolási módszertanok megismerése. 

A programozó bootcampek általában  4-5 hónapos intenzív képzésekkel vállalják, hogy frontend programozóvá képeznek, amivel már sikerrel jelenetkezhetsz állásokra is. Ezeknek a képzéseknek része az elmélet és a gyakorlat, programozási nyelvek ismerete és feladatmegoldás, projektmunka keretében, valamint fejlesztik a szükséges soft skilleket is.

Hogyan indulhat útnak egy pályakezdő frontend fejlesztő? 

Ha a weboldalkészítéshez szükséges alapkészségek már a birtokodban vannak és a technikai tudásod eljutott arra a szintre, hogy elkezdd álmaid frontend állását keresni, van néhány dolog, amivel közelebb kerülhetsz a sikerhez. 

 1. Már a tanulási folyamat alatt elkezdheted építeni a portfóliódat, hiszen az meggyőző referenciamunkák segítségével sokkal nagyobb esélyed lesz a munkaerőpiacon. Ahogy haladsz előre a tanulásban, korábbi gyakorlóprojktjeidhez is visszatérhetsz és továbbfejlesztheted őket. 
 2. Ha lehetőséged van, vegyél részt szakmai rendezvényeken, programozói workshopokon, kiállításokon stb. A networking, azaz a szakmai ismeretségi háló növelése kiemelkedően fontos pályakezdőként, de a későbbiekben is érdemes vele foglalkozni.
 3. Tanulj és fejleszd magad folyamatosan, törekedj mindig fejlődni és minél inkább naprakész lenni. A programozói munkában a tanulás nem ér véget egy képzés befejezésével, a technológiák változása, fejlődése miatt mindig szükség van a tudás frissítésére. Olvass cikkeket a téged érdeklő témákban, nézz YouTube tutorialokat, próbálj ki új megoldásokat. 
 4. Ne ess ki a gyakorlatból, amíg épp nincs programozói munkád. Ha nem azonnal kezdesz frontend fejlesztőként dolgozni, a képzés befejezése és a munka megkezdése között kieshetsz a gyakorlatból, könnyen megkophat a frissen megszerzett tudásod. Ezért érdemes gyakorlóprojekteken dolgozni vagy pl. online kódolós kihívásokban részt venni, hogy friss maradjon, amit tanultál. 

Frontend fejlesztői állások

A következőkben megpróbáljuk röviden összefoglalni, mit érdemes tudni a frontend fejlesztői karrierről, annak állomásairól.

Hol dolgoznak frontend fejlesztők? 

 • Nagyvállalatoknál, multiknál: általában a nagy cégeknél a fejlesztést többfős csapatok végzik, a folyamatnak egy-egy szegmensével külön programozók fogalkoznak. 

Egy fejlesztői csapat tagjaként könnyen előfordulhat, hogy csak a frontenddel kell foglalkoznod, mert külön személy felel a designért, a UX/UI tervezésért, az ügyfélkapcsolatokért, a backendért. Kisebb cégeknél ezzel szemben lehet, hogy több feladat összpontosul egy-egy fejlesztőnél, nem csak a frontend. 

 • Közepes, kisebb cégek, startupok: változatos fejlesztői feladatok adódhatnak, nagyban függ a cég profiljától, hogy mit kell csinálnia a frontend fejlesztőknek. 

Különbözhetnek a feladatok például annak függvényében, hogy maga a fejlesztő(csapat) méri-e föl az ügyfél igényeit, tehát kell-e ügyfelekkel foglalkozni, vannak-e a fejlesztőknek UI/UX (azaz felhasználói élmény tervezésére vonatkozó) feladatai, milyen célközönségnek készül a termék, stb.

Az sem ritka felállás, hogy egy kisebb cégnek csak egy webfejlesztő alkalmazására van anyagi kerete, így fullstack fejlesztőt keresnek, aki a teljes folyamatot kézben tudja tartani.

 • Szabadúszó webfejlesztő: egyedi megrendelésre is készíthetsz weboldalakat, a honlapkészítés kifejezetten olyan terület, amit sokan csinálnak egyénileg. Szabadúszóként is különböző felállások lehetségesek, ha nagy projektek mellé szerződsz szabadúszóként, akkor lehet, hogy kifejezetten valamilyen speciális frontend feladat megoldására keresnek.

Ha egy webfejlesztőnek honlapkészítő vállalkozása van, akkor a megrendelői sok esetben nem látják át a teljes folyamatot, csak szeretnének egy honlapot a terméküknek vagy szolgáltatásuknak. Így minden feladat a fejlesztő kezében érhet össze, a copywritingtól kezdve a webshop üzemeltetéséhez szükséges backend feladatokig. 

 

Frontend fejlesztő karrier

 

Frontend fejlesztői álláskeresés

Nézzünk meg néhány tippet, amik segítségével sikeresebb lehet a frontend fejlesztői álláskeresés.

Állásportálok

Ahogy más területeken, úgy a frontend programozásnál is az egyik legkézenfekvőbb megoldás az álláskeresésre a különböző állásportálok böngészése. Mivel sok a remote (távolról végezhető) munka, így érdemes nem csak a lakóhelyünk közelében keresgélni, illetve a nemzetközi álláspiacot átfogó oldalakat felkeresni (pl. Indeed, LinkedIn Jobs).

Jelentősen hozzájárulhatnak az állástaláláshoz azok az oldalak, ahol részletesen felépíthetjük a saját profilunkat, referenciamunkákat oszthatunk meg, beszámolhatunk korábbi projektjeinkről. Ilyen oldal pl. a LinkedIn, érdemes élni vele.

Szakmai rendezvények, kapcsolatépítés

Ahogy korábban, a pályakezdéssel kapcsolatban írtuk, itt is megemlítjük, hogy ha minél több személyes ismeretségünk van az IT szakmában, az abban is segít, hogy megtaláld a vágyott állást, vagy épp az állás találjon meg téged. 

Miért is írjuk ezt? A CodeBerry munkatársaival és volt diákjaival készült interjúkban a programozók gyakran számoltak be arról, hogy nem igazán kerestek állást, vagy nem hosszan. Inkább mások keresték őket különböző ajánlatokkal, felkérésekkel, vagy gyakornoki pozíciókból továbblépve azonnal el tudtak kezdeni nagyobb projektekben is dolgozni.

Karriertámogatás, állásgarancia

Vannak programozóképzések (jellemzően bootcampek), amelyek különböző szolgáltatásokkal támogatják az elhelyezkedést, érdemes ezeknek, illetve a hozzájuk kapcsolódó feltételrendszernek is utánanézni. Ilyen szolgáltatások pl. a karriertanácsadás, networking programok szervezése, állásinterjúra való felkészítés, az álláskeresésre is kiterjedő mentorálás. 

További lehetőség bizonyos tanfolyamoknál az állásgarancia, aminek keretében általában valamelyik partnercégnél tud elhelyezkedni a frissen végzett programozó . Ha ez a téma érdekel részletesen, olvasd el: Kurzusok, ahol biztosra mehetsz – a top 6 programozó tanfolyam állásgaranciával című cikkünket.

Frontend fejlesztő gyakornoki pozíciók 

Mint minden szakmát, így a frontend fejlesztést is gyakorlatban lehet a legjobban elsajátítani, ezért sokan érdeklődnek, akár egyetemi tanulmányok mellett, vagy egy programozó bootcamp befejezése után a gyakornoki pozíciók iránt. 

Egy cégnél elhelyezkedve, gyakornokként valószínűleg egy mentor fogja segíteni a fejlődésed, betanít, kalauzol az adott cég működésében és segít, ha elakadsz a programozói feladataiddal. 

Az egyetemi informatikai képzések teljesítéséhez általában szükséges egy külső cégnél eltöltött gyakorlati idő is, ennek hossza egyetemenként, képzésenként változhat. 

Frontend fejlesztői fizetések

Az IT szakmák átlagos, magyarországi fizetéseiről készítettünk egy külön gyűjtést, amit a 

Informatikus fizetési kalauz 2021-re – A top 14 IT-szakma és átlagbéreik című cikkünkben érsz el. Ez alapján az átlagos bruttó kezdőfizetés havi 350.000 forinttól indul, néhány év gyakorlattal viszont már 850.000 forint körüli fizetésre is számíthat egy frontend fejlesztő. A komoly rutinnal rendelkező seniorok 700.000-1.2 millió forint közötti fizetést is kaphatnak. 

 

 

Összefoglaló

A cikkben a frontend programozás témakörét jártuk körül, a hozzá kapcsolód fogalmak tisztázásán túl bemutattuk, mivel foglalkozik egy frontend fejlesztő, hogyan lehet a szakmát megtanulni, elhelyezkedni benne, és milyen fizetésekre számíthat, aki sikerrel veszi az akadályokat.

A Codeberry blogján összegyűjtjük neked a leghasznosabb tippeket és trükköket tartalmazó cikkeket, hogy könnyebben eligazodj a programozás útvesztőjében.

Ha kíváncsi vagy további oktatóvideóinkra is, látogass el Youtube csatornánkra, ahol számtalan videót találsz a programozás alapjairól.

A programozás alapjai

Programnyelv specifikus cikkek