Hogyan tanuljunk meg programozni

  • Reading time:28 perc alatt olvasható

A CodeBerry Programozóiskola A programozás alapjai című cikksorozatában programozással kapcsolatos témákat feszegetünk, és mindenről szót ejtünk, amire a kezdetekben szükséged lehet. Kövesd a blogunkat, ha még több olyan cikket szeretnél olvasni, amiben minden programozással kapcsolatos kérdésedre választ találhatsz!

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!

A programozás alapjai

Most, hogy végre eldöntötted, hogy meg szeretnél tanulni programozni, ideje valóra váltani ezt az álmod!

Ebben a cikkben az alábbi pontokban mutatjuk meg, hogy hogyan tanuljunk meg programozni hatékonyan: 

  • Milyen programnyelvekkel érdemes kezdeni 
  • Rendelkezésre álló oktatási anyagok 
  • A programozni tanulás első lépései 
  • Hogyan válj programozóvá 

Olyan kiegészítő segédanyagokra (például videókra, podcastokra, appokra, játékokra) is szeretnénk felhívni a figyelmedet, amiknek segítségével a programozás elkezdése után egyedül is folytatni tudod majd a tanulást. 

 

A Codeberry megmutatja, hogyan tanuljunk meg programozni
A CodeBerry megmutatja, hogyan tanuljunk meg programozni

Kezdőknek ajánlott programnyelvek

Python

A Python egy remek általános célú, magas szintű programozási nyelv, aminek rengetegféle felhasználása létezik – többek között asztali alkalmazásokat hozhatsz vele létre, webalkalmazásokat fejleszthetsz, de még matematikai egyenleteket is kiszámoltathatsz vele.

A „magas szintű programozási nyelv” kifejezés elsőre esetleg azt a benyomást keltheti benned, hogy valami nagyon bonyolult, nehezen elsajátítható dologról van szó. Pedig a „magas szintű” kifejezés csupán arra utal, hogy az adott programnyelv közelebb áll az emberi nyelvhez, vagy úgy is mondhatjuk, hogy fejlettebb más programozási nyelveknél. A magas szintű nyelvek időt és energiát spórolnak neked azzal, hogy természetesebben tudsz bennük írni. Egy alacsonyabb szintű nyelven általában sokat kell ismételned magad, és hihetetlenül szájbarágósan kell fogalmaznod. A Pythonnál viszont lehetővé teszi, hogy kifejezetten könnyen olvasható és egyszerűen karbantartható kódot írj, ami az egyik legfontosabb szempont a programozásban. 

A Python-t mindenkinek érdemes megtanulni, hisz amellett, hogy ez az egyik legkönnyebb programozási nyelv, az egyik legalkalmasabb is, hogy kezdőként minél hamarabb elsajátítsd a programozás alapjait.

 

JavaScript

A JavaScript szinte maga egy személyben kelti életre a webet, legalábbis ez a nyelv felel a weboldalak interaktivitásáért és funkcionalitásáért.  

Ha a weboldalkészítés érdekel, ez a programozási nyelv is nélkülözhetetlen eszközöd lesz. A HTML és a CSS kezeli a weboldalad szerkezeti tulajdonságait és megjelenését, amibe mindig a JavaScript lehel életet. Segítségével olyan „script”-eket, azaz kódrészleteket hozhatsz létre, amelyek meghatározzák, hogyan reagáljon az oldal egy adott gomb megnyomására, vagy amikor például adatokat ad meg valaki egy űrlapon.

Népszerűségének köszönhetően nagyon sok lehetőséget lehet találni az interneten, amik segítenek megtanulni a JavaScript alapjait, a programozó-tanfolyamoktól az egyetemi képzésekig. Rendkívül sokoldalú nyelv, hiszen frontend JavaScript mellett backend fejlesztéshez is kiválóan használható egy Node.js-hez hasonló végrehajtási környezetben. Kezdők számára első nyelvnek is kiváló.

 

Java

Amellett, hogy a programnyelvek népszerűségi skáláján előkelő helyezett, egyike az objektumorientált programozási nyelveknek is. A Java (nem összekeverendő a JavaScripttel) hihetetlenül sokoldalú, és rengetegféle alkalmazáshoz használható. Ha a Java mellett döntesz, jó eséllyel kapsz majd munkát egy nagyvállalatnál. A JavaScripttel és Pythonnal együtt a Javát is előszeretettel használják az olyan óriási technológiai cégek, mint a Google, Facebook és társaik. 

Ha valaki Android operációs rendszerrel szeretne foglalkozni, vagy okostelefonokra, bankautomatákra, televíziókra, számítógépekre programot írni, ez a tökéletes választás. És bár az elmúlt években az iOS-fejlesztés volt a divatosabb (ahhoz pedig Swiftet használnak), az Androidos alkalmazások fejlesztése mostanra elterjedtebbé vált.

Népszerűségének köszönhetően a Java elsajátításához is nagy mennyiségű anyag áll a tanulók rendelkezésére mind online, mind pedig fizikai formátumban, és összességében ez is egy tökéletes programozási nyelv kezdőknek.

 

Hogyan tanuljunk meg programozni online?
Hogyan tanuljunk meg programozni online?

Akkor most lássuk, honnan és hogyan tanuljunk meg programozni!

Intenzív programozó kurzusok 

A programozó kurzusok rövid, intenzív tanfolyamok, amik kicsit a katonai kiképzéshez hasonlóan működnek. Bár valószínűleg itt nem kell gumiabroncsok közt futkároznod vagy fogkefével kisikálnod a vécét, de az biztos, hogy a szellemi erőfeszítésben néha a határaidat fogod súrolni, ha beiratkozol egy ilyen programozói kiképzőtáborba. 

Az intenzív programozó kurzusok általában 14 hétig (3–4 hónapig) tartanak, és megtanítják azokat az alapvető képességeket, amire egy adott feladatkör sikeres betöltéséhez szükséged lehet például frontend vagy fullstack fejlesztőként – utóbbi egy olyan programozó, aki frontend és backend fejlesztéssel egyaránt foglalkozik. A munkáltatók szívesen szemezgetnek az ígéretesnek mutatkozó, frissen végzett tehetségek közül egy-egy ilyen tanfolyam végén. 

Természetesen ha ilyen egyszerű volna mindent megtanulni a programozásról 14 hét alatt, akkor senki sem bajlódna holmi informatikai diplomák megszerzésével vagy azzal, hogy évekig csiszolgassák készségeiket. Mindazonáltal egy programozókurzus is meg tudja adni azokat az alapkészségeket, amikre egy pályakezdő programozói munka megszerzéséhez szükséged lehet, ahol nem feltétlenül kérnek egyetemi diplomát. Ha még csak mostanában vágtál bele a programozásba, de szeretnél minél hamarabb munkát találni, akkor egy ilyen tanfolyam remek választás lehet számodra. 

Hazánkban például az alábbi bootcampekben érhetők el efféle kurzusok:

1, Codecool – Itt főként 8-15 hónapos kurzusokból válogathatsz, és főként full-stack valamint front-end developer pályára léphetsz a végzést követően.

2, Green Fox Academy – A Green Fox-nál akkor is érdemes kopogtatni, ha nem szánnál egy teljes évet a bootcamp világára. Itt már 3-6 hónap után is kezedben tarthatod a tanúsítványod, mint frissen sült junior programozó.

3, PROGmasters – Ez a programozóiskola is rövidebb, nagyjából fél éven belül elvégezhető kurzusokkal várja a hallgatóit. Fejlesztői és tesztelői vonalon egyaránt elindulhatsz, ha őket választod.

4, Progmatic – Ide sincs másra szükséged, mint öt hónapnyi kitartó munkára – persze ha minden álmod, hogy megkezdd a karriered, mint junior programozó.

 

Egyetem

Az egyetemi képzés kétségtelenül a tanulás egyik leghagyományosabb formája, és valóban nagyszerű rálátást ad a számítástechnika világára, valamint segít megérteni a programozás alapját képező koncepciókat. Arra viszont ne számítson senki, hogy az egyetemi professzorok majd lépésről lépésre türelmesen bevezetik a Python, JavaScript vagy C++ programnyelv rejtelmeibe! Az egyetemeken fel lehet venni olyan tantárgyakat, amik megtanítják egy-egy programozási nyelv alapjait, de ennél sokkal több időd fog meglehetősen összetett matematikai műveletek elvégzésével telni. 

Informatikai diplomát akkor érdemes szerezni, ha kutatóként szeretnél elhelyezkedni, vagy olyan neves vállalatoknál szeretnél dolgozni, amilyen például a Google. De ha inkább arról álmodsz, hogy egy középvállalkozásnak vagy egy játékstúdiónak dolgozhass, akkor jó eséllyel nem kell egyetemre járnod a célod elérése érdekében. 

Habár az egyetemen hatalmas elméleti tudást szerezhetünk, a gyakorlatot a hallgatóknak általában önszorgalomból kell megszereznie. Ezért szívből ajánljuk minden diplomás vagy még egyetemista informatikusnak, hogy tanuljanak programozni a szabadidejükben. Az online tanfolyamok, intenzív programozókurzusok és a kiegészítő tananyagok mind azt szolgálják, hogy profi programozó váljon belőlük. 

Hogyan tanuljunk meg programozni az egyetemen?

Ha felütitek a felvételi tájolót, nem fogtok olyat találni, hogy “Informatikus szak”, hanem több nagyobb szakterület közül tudtok majd választani. Ilyenek például:

  • Mérnökinformatikus
  • Programtervező informatikus
  • Üzemmérnök informatikus

Természetesen mindegyiknek megéri utánajárni részletesen is, mielőtt belevágunk, hogy pontosan mit is fogunk tanulni.

Általánosságban véve a mérnökinformatikát azoknak javasolják, akik átfogóbban szeretnének tanulni a témában, és érdeklődnek a műszaki aspektus iránt is (hisz komplett rendszerek telepítése, üzemeltetése, sőt, tervezése és fejlesztése is a tanulmányok részét képezi). Az elméleti rész sem elhanyagolható; aki ide jelentkezik, készüljön elő bőven négyzetrácsos füzetekkel, hisz a diszkrét matek és az emelt szintű fizika nem könnyű témakörök.

A programtervező informatikusoknak is be kell tárazni azokkal a füzetekkel, hisz itt is magas szinten elvárt a matematika és a fizika ismerete. Azonban ha valaki úgy szeretne programozóvá válni, hogy előtte alaposan elsajátítja az analitikus gondolkodást és rendelkezik egy erős akademikus tudással, annak ez a szak lesz a tökéletes választás.

Az üzemmérnök informatikus képzés egy új, kiváló lehetőség azok számára, akik már egy ideje kacérkodnak a mérnökinformatika szak gondolatával, azonban nem szeretnének (vagy nem mernek) megbirkózni a hatalmas elméleti résszel, melyet utóbbi képzés jelentene számukra. Az üzemmérnök informatikus szak a mérnökinformatika szak kistestvére – három éves kurzus, és főként gyakorlatorientált szaknak szánták, hogy viszonylag gyorsan, megbízható tudással rendelkező ifjú mérnököket állítsanak pályára.

Aki pedig úgy gondolja, hogy három-négy évet nem szívesen, de kettőt rááldozna egy iskolarendű oktatásra, az bátran keresgélhet a fenti képzések felsőoktatási-szakképzés megfelelői között. Itt a tananyag jelentősen egyszerűbb – persze a megszerezhető tudásanyag is biztosan csekélyebb, és több önálló tanulást kíván.

Online tanfolyamok

Az online tanfolyamok a hagyományos oktatás legnagyobb előnyeit kombinálják az intenzív programozókurzusok gyakorlatiasabb filozófiájával. Itt nemcsak a programozás általános elméleti hátterét sajátíthatod el, hanem azt a gyakorlati tudást is megszerezheted, amire a programozóként való sikeres elhelyezkedéshez szükséged lesz. 

Az a szabadság pedig, hogy magad döntheted el mikor, hol és hogyan tanulsz, sokkal rugalmasabbá teszi az online tanfolyamokat a hagyományos oktatási formáknál. Itt valóban hasznos tudásra tehetsz szert anélkül, hogy ott kéne hagynod a munkád, el kéne költöznöd vagy több százezer forintot kellene tandíjra költened. Egyszerűen, az otthonod kényelméből fejlesztheted szakmai készségeidet.

Az online tanfolyamok egy egyetemi diploma megszerzésének töredékébe kerülnek. Általában digitális formában küldik el neked a tananyagot, és egy egyetemmel ellentétben valószínűleg egyáltalán nem kell mellette régi, elavult tankönyvekre költened. Helyettük olyan speciális tananyag fog a rendelkezésedre állni, amit a területen jártas szakemberek fejlesztettek ki. 

Aki tud angolul, az bőven válogathat az olyan online tanfolyamok közül, amilyen például a Codecademy is. A Codecademy oldalán több különböző programozási nyelv alapjait is ingyen megtanulhatod. Ha viszont egy konkrét karrierútvonalon szeretnél elindulni, mondjuk webfejlesztésre, adattudományra vagy informatikára szakosodnál, akkor elő kell fizetned a pro verzióra, ami haladóbb tananyaghoz is hozzáférést ad. 

A CodeBerrynél mélyrehatóbb, egy-egy karrierútvonalra specializált tanfolyamokat érhetsz el, például honlapkészítő vagy frontend fejlesztő útvonalat is választhatsz – ráadásul a saját anyanyelveden ismerkedhetsz a programozás alapjaival. Emellett mentort és tanulótársat is kaphatsz, és egy barátságos online közösség fogja támogatni a fejlődésedet.   

 

Kiegészítő segédanyagok, melyek segítségedre lehetnek a tanulás során:

Elöljáróban jó tudni, hogy habár csak a világ népességének 20%-a beszél angolul, becslések szerint az internet több, mint 55%-a ezen a nyelven íródott. Tehát az online elérhető segédanyagok nagy része nem magyar nyelvű. Ezért aztán az alábbi segédletek attól függően lesznek elérhetők számodra, hogy milyen nyelvet beszélsz. 

 

Videók 

A Youtube-ra rengeteg hasznos videót töltenek fel igazi webfejlesztők és programozók, amikben megosztják tapasztalataikat, hogy bepillantást engedjenek a szakma számodra is érdekes rejtelmeibe. Ugyanitt sok programozóval készített interjút is meg tudsz nézni, amiben elmesélik, hogyan érdemes munkát keresni, és hogy őket mi segítette hozzá szakmai sikereik eléréséhez. 

 

Online közösségek

Online fórumokon vagy csoportokban megismerhetsz más programozókat is, akik útmutatást nyújthatnak akár magával a programozással, akár a programozói pályával kapcsolatban. Érdemes mások tapasztalataiból tanulni, hiszen így már nem fogod ugyanazokat a hibákat elkövetni, és kicsit simább úton juthatsz el a sikerig. 

A közösségek abban is segítenek, hogy magabiztosabbá válj, és hogy fokozatosan kialakuljon benned, hogy „igazi” programozónak érezd magad. A másokkal való interakciók segítenek levetkőzni az úgynevezett imposztor szindrómát, amit sokan élnek át, amikor frissen megszerzett tudással épp egy új szakmában próbálják megvetni a lábukat. A közösség támogatni fog és stabilitást nyújt, amikor először próbálsz állást találni, vagy épp egy álommunka lebeg a szemed előtt.  

Az sem kizárt, hogy épp egy online közösségen keresztül találsz majd munkalehetőséget, hiszen a munkáltatók gyakran böngészik a netet új tehetségek után kutatva. Új kapcsolatokat is építhetsz a többi programozóval, akikkel akár közös projektekbe is kezdhettek – ezzel is erősítve a közösséghez tartozás érzését. 

Sokszor nem egyszerű a saját nyelveden működő online programozóközösséget találni. Szerencsére a CodeBerrynél ez is megvan: itt a tananyag mellett egy online közösséghez is hozzáférést kapsz, ahol a saját nyelveden beszélgethetsz a tanulótársaiddal. 

Keress magadnak egy mentort, aki segít a tanulásban

Tanulóként az egyik legértékesebb erőforrás, amit csak használhatsz, az nem valamilyen segédanyag, hanem egy téged támogató személy! Mivel már maguk is átestek a programozóvá válás folyamatán, a mentorok a tippek, trükkök és tapasztalatok igazi aranybányájának számítanak. Gondolj a mentorodra úgy, mintha a jövőbeli önmagad lenne, aki segíthet neked a céljaid elérésében. 

Tanulhatsz a hibáikból, és ahogy a fejlődésedről beszélgettek, segítenek megérteni az általad elkövetett hibákat is. 

A mentorok abban is tanácsot adhatnak, hogy a tanfolyam elvégzése után hogyan találj munkát, hogyan fejleszd a portfóliódat, és hogy mire számíts egy állásinterjún. 

 

Ha személyesen is ismersz már egy programozót vagy fejlesztőt, kérdezd meg tőlük, hogy nem „inaskodhatnál”-e nekik, azaz nem segíthetnél-e a napi feladataik elvégzésében. Az olyan feladatok, amik egy profi számára esetleg már unalmasan egyszerűnek számítanak, neked remek gyakorlási lehetőséget jelenthetnek, és olyan nyelvekkel dolgozhatsz “gyakornokként, melyekket később is szívesen foglalkoznál.  

Vannak olyan weboldalak is, amiken keresztül online mentorokat találhatsz magadnak: például a codementor.io. A Codementoron tapasztalt programozókkal és fejlesztőkkel veheted fel a kapcsolatot, akiktől megkaphatod a szükséges útmutatást – ha fizetsz érte. Ez egy viszonylag drága opció, hiszen a legolcsóbb megoldás esetén is 10 dollárt, azaz nagyjából 3000 forintot kell fizetned 15 perc tanácsadásért (tehát óránként körülbelül 12 000 forintodba fog kerülni). Ezt a megoldást csak azoknak javasoljuk, akiknek nincs programozó ismerőse. 

A CodeBerrynél viszont egyből mentort is kapsz a tanfolyamhoz – egy sok év szakmai tapasztalattal rendelkező profi informatikust -, aki segít a programozói tanulmányaid során a fejlődésben. 

Amellett, hogy a mentorok chaten megválaszolják a kérdéseidet, a tanulási terved kialakításában is segítenek, ellenőrzik az általad írt kódot, és ötleteket adnak, hogy miként tehetnéd azt még jobbá, valamint segítenek következetesen és elkötelezetten haladni az anyaggal. 

Hallgass podcastokat

A podcastok igazi varázsa abban rejlik, hogy ingyenesek, informatívak és menet közben is tanulhatsz a segítségükkel. Ha kedved támadna tanulással elütni az időt a dugóban vagy a buszon ülve, csak vedd elő a fülhallgatód, és hallgass meg egy-két jól sikerült felvételt a témában. 

 A CodeNewbie például egy remek, kezdő programozóknak szóló podcast, amin a pályakezdők élményeiről esik a legtöbb szó, és arról, hogy hogyan tanultak meg programozni, hogyan szerezték meg az első munkájukat stb. A Software Engineering Daily és a Coding Blocks pedig két olyan podcast, amiken inkább technikai témák kerülnek szóba, és ahol rengeteg hasznos tudást adnak át teljesen ingyen.

Könyvek/Segédanyagok

Egy programozási nyelv minden egyes parancsát megjegyezni szinte teljességgel lehetetlen. A könyvek és a W3 Schools-hoz hasonló online erőforrások segítségével viszont gyorsan kikereshetsz egy-egy parancsot, ha éppen nem jut az eszedbe. Ha jobban szereted a papíralapú könyveket, az Amazonon és a többi hasonló oldalon rengeteg nagyszerű példányt találhatsz, amik útmutatóul szolgálnak egy-egy programnyelvhez. Aki viszont nem ragaszkodik a fizikai könyvekhez, az kedvére válogathat a W3 Schools honlapján elérhető ingyenes anyagok közül, amik hasznos társai lesznek a tanulás során.  

 

Programozni tanulni szinte bárhol lehet.

Programozójátékok és -alkalmazások 

Ha szereted összekötni a kellemest a hasznossal, tanulj programozni programozójátékok vagy -alkalmazások segítségével. Ezekkel a szórakoztató, interaktív oktatójátékokkal szinte észrevétlenül lehet tanulni, elsajátítva a programozás alapjait.

Az olyan játékok, mint a CodeCombat vagy a CodinGame hihetetlenül szórakoztatóak, és segítenek visszanyerni a lendületed, amikor a hagyományos tanulás már teljesen kisütötte az agyadat. 

A CodeCombat egy böngészőalapú szerepjáték, amiben gépi kóddal irányíthatod a karakteredet. Ezzel a módszerrel úgy fogod megtanulni a JavaScriptet vagy a Pythont, hogy észre sem veszed. Arról nem is beszélve, hogy fergeteges játékélményben lesz részed.

Különböző parancsokkal érheted el, hogy a játék főhőse lépjen, támadjon vagy végrehajtsa az egyes pályák teljesítéséhez szükséges feladatokat. Ahogy pedig haladsz előre, a programozás olyan fontos logikai alappilléreivel ismerkedsz meg, mint a szintaxisok, argumentumok vagy stringek, hogy csak néhányat említsek. 

A CodinGame is egy olyan honlap, ahol számos, a programozói készségeid csiszolására alkalmas játékkal találkozhatsz. A CodinGame sokkal nehezebb, mint a CodeCombat, és inkább azoknak szól, akiknek már van némi fogalmuk a programozási nyelvekről. Ha még teljesen új számodra a programozás, akkor célszerűbb lehet egyszerűbb játékokkal kezdened, amilyen például a CodeCombat is. 

 

Gyakorlás és helyes tanulási szokások kialakítása

Egyszer egy bölcs ember azt mondta: „Gyakorlat teszi a mestert.” 

Számát sem tudom, hány könyvet olvastam el, hány videót néztem meg, de egy biztos: a tudás megszilárdításához elengedhetetlen a rendszeres gyakorlás. Keress magadnak projekteket, amikkel szívesen foglalkozol, és tűzz ki magadnak olyan személyes célokat, amik a határaid feszegetésére és folyamatos tanulásra sarkallnak. Idővel így felkészülten nézhetsz majd szembe az első munkanapoddal. 

A CodeBerry csapata arra szeretne biztatni, hogy válaszd az élethosszig tartó tanulást, és sose hagyd abba a programozói készségeid fejlesztését. Ha szeretnél a saját nyelveden programozni tanulni egy mentor és egy barátságos online közösség támogatásával, látogass el a honlapunkra, és regisztrálj, hogy az első 25 leckénket ingyen kipróbálhasd! 

 

Nézz utána a különböző programnyelveknek

Ahogy egyre jobban elmélyedsz a programozásban és kezdenek megfogalmazódni a személyes céljaid, az is körvonalazódni fog, hogy melyik programozási nyelv a számodra legmegfelelőbb választás. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy nézzen utána a különböző programnyelveknek, gyűjtsön minden őt érdeklő témáról további információkat, és fedezze fel, hogy melyik a neki való. A következő, „Melyik programozási nyelvet válasszam?” című cikkünkben sorra vesszük a legnépszerűbb programozási nyelveket, hogy ezzel is segítsünk egy kicsit az indulásnál. 

Köszönöm, hogy megtiszteltél a figyelmeddel – találkozzunk a következő cikkben!

A CodeBerry Programozóiskola A programozás alapjai című cikksorozatában programozással kapcsolatos témákat feszegetünk, és mindenről szót ejtünk, amire a kezdetekben szükséged lehet. Kövesd a blogunkat, ha még több olyan cikket szeretnél olvasni, amiben minden programozással kapcsolatos kérdésedre választ találhatsz!

A programozás alapjai

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!