HR interjú kérdések programozóknak

 • Reading time:12 perc alatt olvasható

Miről olvashatsz ebben a cikkben?

Egy új programozói állás megszerzéséhez végig kell haladnunk egy kiválasztási folyamaton, különböző feladatokat kell teljesítenünk, és sikeresen szerepelnünk egy állásinterjún. 

Ebben a cikkben röviden bemutatjuk a kiválasztási folyamat állomásait, ezután a HR interjú kérdésekre fókuszálunk.

A személyes bemutatkozás az álláskeresési folyamat egyik legfontosabb és egyben legnagyobb kihívást jelentő lépcsőfoka. A sikeres pályázat nem kizárólag a kompetenciáinkon múlik, hanem azon, hogy hogyan tudjuk képviselni magunkat, hogyan tudjuk kommunikálni a tapasztalatainkat, képességeinket. Állítja Böhönyey Márta és Tóth Melinda pszichológus.

 

HR interjú kérdések

 

Hogyan épül fel egy kiválasztási folyamat?

Egy programozói állás betöltéséhez általában többlépcsős kiválasztási folyamat vezet. Bizonyítani kell a szakmai hozzáértést, és pozíció betöltéséhez szükséges további készséget és személyiségjegyeket.

Lehet, hogy egy interjú alkalmával haladnak végig az összes szemponton, de az is lehet, hogy több külön alkalommal beszélgetsz az interjúztatókkal. 

A felvételi folyamat összetevői általában, változó sorrendben a következők: 

 • Technikai teszt, programozói feladat(ok) megoldása 
 • Esetleg logikai teszt, általános problémákkal, nem valamely programozási nyelvre fókuszálva 
 • Bemutatkozás, korábbi tapasztalatok bemutatása
 • Soft skillek felmérése, hogy eldöntsék, adott csapatban, adott pozíció betöltésére alkalmas-e a jelentkező
 • Idegennyelv-tudás felmérése (jellemzően angol) 

Melyik van előbb, a technikai interjú vagy a HR interjú kérdések? 

A kiválasztási folyamat részei cégenként változó sorrendben követhetik egymást. A legtöbb helyen figyelmet fordítanak a leendő munkatárs technikai, (programozói) tudásszintjére, korábbi tapasztalataira, és a munka szempontjából releváns jellemvonásaira, Az adott cég stratégiájától függ, hogy melyik van előbb. 

Az állásinterjúk forgatókönyve változó. Számos cég általános beszélgetéssel kezdi a felvételi folyamatot, és csak utána tér rá a tesztre. A mottó: ha nincs meg a kémia, akkor mindegy, mekkora a tudás. Van olyan munkaadó is, aki szereti egy beugró teszttel előszűrni a jelentkezőket.” – olvashatjuk a Green Fox Academy állásinterjúkról szóló cikkében

Milyen formában kapjuk meg a HR interjú kérdéseket? 

Cégenként eltérő lehet az is, milyen csatornákon kapjuk meg a kérdéseket. A technikai feladatok megoldása történhet online, előzetes “házi feladat” formájában, élőben képernyőmegosztással, illetve előfordul, hogy papíron, vagy táblánál kell valamilyen problémát megoldani. 

A bemutatkozás történhet telefonos interjú formájában, videóhíváson keresztül, vagy személyes interjú keretében. 

 

HR interjú kérdések programozóknak

 

HR interjú kérdések a felvételi folyamatban

Az állásinterjúknak szinte minden esetben része egy olyan kérdésblokk, ami a soft skilleket méri fel, illetve a személyiségre, gondolkodásmódra, problémamegoldási készségre irányul.

Ezeknek a kérdéseknek az a célja, hogy a munkáltató felmérje, mennyire illik a jelentkező a szervezetbe, azon belül abba a csapatba, ahova keresik az új munkatársat. Hogyan kommunikál, hogyan áll hozzá a komolyabb kihívást jelentő feladatokhoz, mit csinál, ha nem tudsz valamit, hogyan kezeli a stresszt, milyen munkamorállal dolgozik.

A HR kérdésekre szerencsére viszonylag jól fel lehet készülni, mert a megfogalmazás módja cégenként valamennyire különbözik, de a kérdések lényege általában ugyanaz. Ez nem csak a programozói állásokra igaz, számos olyan terület és szervezet van, ahol a soft skilleket felmérő rész nagyjából ugyanarra a sablonra épül.

Mire kíváncsiak az interjúztatók a HR interjú kérdéseknél?

 • Hogyan állsz hozzá a feladatokhoz? (Ebből a szempontból a rutinfeladatok és a nagy kihívást jelentő feladatok is érdekesek lehetnek.) 
 • Milyen a gondolkodásmódod, megközelítésed a problémához?
 • Hogyan oldasz meg problémákat? Mit csinálsz, ha valami nem tudsz egyedül megoldani, vagy nem tudod, merre indulj?
 • Hogyan dolgozol csapatban? Hogyan kommunikálsz?
 • Milyen a terhelhetőséged?
 • Mennyire vagy precíz?
 • Mennyire vagy megbízható?  Pontosan tartod a határidőket? 

Összességében: a személyiségedről próbálnak képet kapni egy ilyen interjún.

 

HR interjú kérdések

 

Gyakori HR interjú kérdések a programozói állásinterjúkon

Milyen kérdésekre számíthatsz, ha a technikai tudásodat már bizonyítottad? Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló HR kérdéseket:

 • Meséljen röviden magáról! Gyakran ilyen és ehhez hasonló kötetlen bemutatkozó kérdésekkel kezdődik az interjú. Ebben a szakaszban is a szakmai tapasztalatokról és érdeklődésről, esetleg a tanulmányokról érdemes beszélni.
  • Miért választotta ezt a szakmát, miért szeret programozni? Ebből a kérdésből könnyen kiderülhet, hogy mennyire vagy motivált és érdeklődő. 
  • Miért szeretne ennél a cégnél dolgozni? / Miért szeretné ezt a pozíciót? Szintén a motiváltságra világít rá, illetve ki lehet domborítani benne azokat a tulajdonságokat, amik alkalmassá tesznek az állás betöltésére. Mindenképp érdemes utánanézni a cégnek és a pozíciónak, ahova jelentkezel, hogy megfelelően tudj válaszolni erre kérdésre.
  • Mit tesz azért, hogy a programozói tudása naprakész legyen? A programozói szakmában különösen fontos, hogy készek legyünk folyamatosan tanulni és új technológiákat megismerni, mert hihetetlen gyorsasággal változik ez a terület.
 • Ön számára milyen az ideális munkakörnyezet? Az interjúztató mind tárgyi feltételekre, munkaeszközökre, irodai környezetre, mind pedig a személyi környezetre kíváncsi lehet.
  • Írjon le egy olyan időszakot, amikor szűk határidőn belül kellett teljesítenie! Ez a kérdés a stressztűrő képességet és a határidők betartását méri fel. 
 • Magyarázza el egy laikusnak röviden, hogyan működik a kedvenc projektje (vagy a projekt, amin legutóbb dolgozott)! Jó lehetőség arra, hogy felmérjék, tudsz-e tömören, lényegretörően kommunikálni szakmai kérdésekről. 
 • Inkább egyedül, vagy csapatban szeret dolgozni? Pozíciótól függ, hogy milyen jelöltet keresnek, olyat, akinek intenzíven kell együttműködnie más csapattagokkal, vagy olyat, akinek jól kell tudnia önállóan, egyedül dolgozni
  • Meséljen egy eredményes csapatmunkájáról! Ha felmerült valamilyen konfliktus, hogyan kezelték? Szintén az együttműködési készségeket készségeket méri fel a kérdés, segít eldönteni az interjúztatónak, jól működnél-e az adott csapatban. 
 • Töltött-e már el hosszú időt azzal, hogy megtalálja a rossz megközelítést a kódjában? Mit csinált pontosan? Ebben az esetben a hibakeresés mikéntjére, vagy egy téves koncepció felismerésére kíváncsiak, ami nagyon fontos a programozói munka során 
  • Meséljen nekünk arról, amikor mélyebben utána kellett néznie egy adott területnek! Hogyan végzett kutatást? Programozóként gyakran kerülhetünk olyan helyzetbe, főleg új feladatok, új projektek indulásakor, hogy információt kell gyűjtenünk valamilyen területről, iparágról. 
 • Ebből a 4-ből mit tart a 2 legfontosabbnak: a kód átláthatósága, a kód minősége, gyorsaság, barátságos munkakörnyezet? Fontos, hogy itt a munkaadó szemszögéből tudjuk a kérdésre tekinteni, és azt a választ adjuk, ami az ő szempontjából a legrelevánsabb lehet. Nagy eséllyel ez az átláthatóság és a minőség lesz. 
 • Hol látja magát 5 év múlva? Gyakori állásinterjú-kérdés, a karriercélokat, ambíciókat, motiváltságot méri fel. 

A Codeberry blogján összegyűjtjük neked a leghasznosabb tippeket és trükköket tartalmazó cikkeket, hogy könnyebben eligazodj a programozás útvesztőjében.

Ha kíváncsi vagy további oktatóvideóinkra is, látogass el Youtube csatornánkra, ahol számtalan videót találsz a programozás alapjairól.

Ha tetszett a cikk, ajánljuk figyelmedbe további bejegyzéseinket is a témában: