Így használd a Python for ciklust

  • Reading time:8 perc alatt olvasható

Mire jó a Python for ciklus?

Ebben a cikkben a for ciklusokkal fogunk foglalkozni. A for ciklus segítségével végimehetünk, vagy végigiterálhatunk stringeken, listákon vagy szótárakon (dictionaryken), és végrehajthatunk valamilyen kódot annak különböző részein.

 

Python for ciklus használata listán

Nézzünk meg egy példát, ahol is egy dogs nevű listát hoztunk létre. Egy egyszerű python for ciklussal végigmegyünk mindegyik értéken a listában, és kinyomtatjuk őket egyesével a képernyőre.

 

 

A Pythonban a for ciklus mindig a for szóval kezdődik. Ezután egy új változót kell létrehoznunk, amiben elmentjük az adatokat minden alkalommal, amikor a ciklusunk elér egy egyedi elemet a listánkban.

Mivel a listánk neve dogs, ezért a változónk neve dog lesz. Ezután az in szócskára van szükség, majd pedig jöhet a listánk neve, a dogs. A for ciklus első sorának lezárására kettőspontot használunk, majd új sort kezdünk.

 

python for ciklus

 

Ezután beírjuk, hogy mit szeretnénk minden elemmel tenni a listán. Ebben az esetben csak kinyomtatjuk őket a képernyőre. Beírhuk, hogy print(dog). Minden ciklusiteráció során eltároljuk az első értéket a dogs listából a dog változóba, és kinyomtatjuk, utána a másodikkal és továbbiakkal is ezt tesszük. Ha tehát lefuttatjuk ezt a kódot, minden kutyafajtát ki kell kerülnie a képernyőre.

Python for ciklus használata stringen

Egyedi stringeken is végigmehetünk. Tegyük fel, hogy végig akarunk menni egy szón vagy stringen.

 

 

Beírjuk, hogy for d in, aztán bemásoljuk a ‘Labrador’ szót, majd egy kettőspont után új sorban beírjuk, hogy print (d). Amikor ezt lefuttatjuk, végig fogja nézni a stringünk karaktereit, hozzárendeli a d változóhoz és kinyomtatja. Elég hasznos tud lenni.. 

Python for ciklus használata számlistán

Emellett a for ciklust használhatjuk számokon is.

 

 

Készítsünk egy számlistát. Beírjuk, hogy number = []. A zárójelek közé beírunk néhány számot véletlenszerűen, és végigiterálunk mindegyiken, majd egy kis kódot végrehajtunk mindegyik számon, hogy meglássuk az eredményt.

Írjuk be, hogy: for x in number:, új sor, y = x + 5. A kód végére írjuk még oda, hogy: print (y). Minden egyes integer vagy szám esetén ezek az x változóba kerülnek. Aztán az y egy öttel nagyobb szám lesz.

Amikor ezt lefuttatjuk, láthatjuk, hogy az első 6. Ez azért van, mert 1 plusz 5 az 6. Az eredeti listánk utolsó száma 5 volt, és mivel ötöt adtunk hozzá, a megoldásunk 10 lesz!

 

python for ciklus

Python for ciklus használata szótárban (dictionaryben)

Használat szótárkulcsokon

Próbáljunk meg végigmenni egy szótáron is (dictionary). Folytassuk a kutyás témánkkal, és mindegyik fajtához rendeljünk hozzá egy nevet, aztán nyomtassuk ki a szótárunk kulcsait és iteráljunk végig rajtuk egyesével.

 

 

Írjuk be, hogy: for k in dogs.keys()k lesz a változó,  dogs pedig a szótárunk, amihez hozzáírjuk, hogy: .keys(), mert minket csak a kulcsok érdekelnek a k változójú szótárban.

Ezzel végigiterálunk minden kulcson a szótárban. Amikor kinyomtatjuk a k változót, megkapjuk a kutyafajtákat, de a neveket nem, mivel ezek a kulcsai a szótárnak (dictionarynek).

 

python for ciklus

Használat szótárértékeken

Ha csak az értékeket akarjuk kinyomtatni, akkor azt írjuk be, hogy dogs.values() ahelyett, hogy dogs.keys().

 

 

Amikor ezt a kódot futtatjuk, a dictionary (szótár) értékeit kapjuk meg, a kutyák neveit.

Használat szótárkulcsokon és értékeken is

Ha szeretnénk kinyomtatni a kulcsokat és az értékeket is, végigmehetünk a kulcsokon és értékeken, és kinyomtathatjuk mindkettőt: k lesz a kulcs, dogs[k] pedig az érték.

 

 

Szeretnénk hozzáférni egy bizonoys kulcs értékéhez, ezért használhatjuk a dogs[k]-t, amivel hozzá lehet férni a dictionary kulcsaihoz.

Amikor ezt futtatjuk, akkor megkapjuk a szótár kulcsait (kutyafajtákat), amiket az értékek követnek (a kutyák nevei).

Ha kíváncsi vagy további oktatóvideóinkra is, látogass el Youtube csatornánkra, ahol számtalan videót találsz a programozás alapjairól.

A CodeBerry Programozóiskola “Python oktatóanyagok” sorozatában olyan kiegészítő tananyagokat találsz az egyes programnyelvekhez, melyek segítségével gyorsan és egyszerűen sajátíthatod el a programozás alapjait.

Python oktatóanyagok:

  • Így használd a Python for ciklust

Tanulj programozni és válts karriert!

100% ONLINE

IDEAL FOR BEGINNERS

SUPPORTIVE COMMUNITY

SELF-PACED LEARNING

Not sure if programming is for you? With CodeBerry you’ll like it.