A modern honlapok elé támasztott kritériumokat sok szempontból ráhúzhatjuk egy kaptafára.

A biztonsági aspektusok, az elérhetőség, a teljesítmény, a weboldal felhasználóbarát és mobilbarát jellege ma már alapkövetelmény. Ezek a különböző területek közötti határvonalak elmosódni látszanak. A UX és a SEO egyre gyakrabban szerepel egy mondatban.

A Google a lehető legjobb felhasználói élményt szeretné nyújtani a keresési találatok között böngésző látogatóknak, így a rangsorolási faktorok közé egyre több technikai követelmény is bekerült az utóbbi években.
Ha marketing tevékenységet szeretnénk folytatni oldalunkon, vagy egyszerűen felfedezhetővé akarjuk tenni azt a keresők számára, akkor érdemes megfogadni néhány univerzális szabályt.

A SEO manapság a weboldal készítés egyik alapköve

A SEO manapság a weboldal készítés egyik alapköve

SEO-barát honlap

Vegyünk egy WordPress-sablont vagy próbáljunk ki egy új keretrendszert, valószínű, hogy a top marketing üzenetek között lesz, hogy az adott termék SEO-barát. Ha pedig minden SEO-barát, akkor semmi sem az.

A SEO-barát címke legtöbbször csupán annyit jelent, hogy lehetséges az adott termékkel egy SEO-barát honlapot létrehozni. A modern keresők webmesterek felé támasztott követelményei azonban túlmutatnak a sablonokon.

Érdemes weboldal készítése során az ismert technikai SEO követelményeket figyelembe vennünk, amelyek egészséges és marketing szempontból is potenciálisan jól teljesítő weboldalak építését teszik lehetővé.

Mi az a Technikai SEO?

A technikai SEO alatt az oldal azon “színfalak mögötti” elemeit értjük, amelyek lehetővé teszik, hogy oldalunk rangsoroljon a keresőkben és organikus forgalmat irányítsunk weboldalunkra.
SEO szempontból fontos elemnek tekintjük az oldal struktúráját, a belső linkeket, átirányításokat, az oldal mobilbarát jellegét, az oldal betöltési sebességét, de a lista rendkívül hosszú.

A technikai SEO alatt valójában minden olyan megoldást értünk, amely egyszerűbbé teszi a keresőrobotok számára oldalad feltérképezését és indexálását.
A jó helyezésekhez persze a keresőoptimalizálás két másik területe, a tartalmi SEO és az off-page SEO is szükséges, azonban mindezeknek a technikai SEO jelenti az alapját.

 

 

Miért fontos a Technikai SEO?

Egy egészséges weboldal a felhasználók számára használható, és a keresőrobotok részéről is elérhető. A weboldalak felhasználóbarát jellege, a felhasználói élmény és a keresőoptimalizálás a Google biztatására (vagy nyomására) egyre jobban összefonódik.
A keresőóriás kezdeményezése a Web Vitals, ami egy “egységes útmutató a minőségi mutatók tekintetében, amelyek nélkülözhetetlenek a megfelelő felhasználói élmény biztosításához az interneten.”

De miért is fontos a technikai SEO? Erős technikai alapok nélkül a tartalmaid, oldalaid nem fognak jól teljesíteni a keresőkben. A technikai SEO szükséges ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki egy honlapból.

A SEO elemek az átkattintási arányt is befolyásolják.

A SEO elemek az átkattintási arányt is befolyásolják.

Tippek az egészséges honlaphoz

Több száz rangsorolási faktort ismerünk, amelyeknek csupán egy része nyilvános. A legtöbb nyilvános rangsorolási faktor azonban technikai jellegű.
Ha ezeket a technikai követelményeket a weboldal készítése során figyelembe veszed, akkor lépéselőnyben leszel a versenytársakhoz képest már az oldal élesítése után.

1. On-Page elemek

Oldalcím, URL cím, Meta leírás

Az oldalcím, url cím és meta leírás határozzák meg a keresési találatok közötti megjelenését oldalunknak. Azon túl, hogy befolyásolják az átkattintási arányt, a helyezésekre is közvetlen hatással vannak a tartalmi SEO elemek.

Érdemes minden oldalunkat egyedi oldalcímmel, olvasható url címmel (erre még visszatérünk) és meta leírással ellátni. Technikai szempontból fontos, hogy ezek az elemek bekerüljenek oldalunk részébe és testre szabhatóak legyenek.

A megfelelő megjelenés érdekében persze ezeket az elemeket a tartalmat feltöltő személynek szükséges megadnia. Javasolt figyelni az elemek hosszára is.
Az oldalcím a keresési találatok között kb. 60 karakterig jelenik meg félbeszakítás nélkül, míg a meta leírás esetében nem érdemes 160 karakter fölé lőni.

Címsorok és meta kulcsszavak

A címsorok (H1, H2, H3..) amellet, hogy irányítják a figyelmet, accessibility szempontból is pozitív hatással vannak oldalunkra, a SEO hatásokról nem is beszélve. Keresőoptimalizálás terén érdemes egy világos címsor hierarchiát kialakítani.
Javasolt az oldalcímet, cikk/termék nevét H1 címsorként megjeleníteni, a bekezdéseket H2 címsorként formázni, míg az algondolatokat alsóbbrendű (H3, H4…) címsorként megjeleníteni.

Bár a Google részéről egyre gyakrabban kommunikálják, hogy algoritmusuk címsorok nélkül is képes értelmezni az oldalak tartalmát, azonban a tapasztalatok szerint igenis számítanak a címsorok.
Mellesleg attól, hogy a Google (állításuk szerint) nem fordít megkülönböztetett figyelmet a címsorokra, attól még más keresőmotorok, mint a Bing vagy a Yandex továbbra is figyelembe veszi azokat.

Sok weboldalon mai napig találhatóak meta kulcsszavak (meta keywords), holott ezeket a meta tageket egyáltalán nem veszi figyelembe a Google 2009 óta.
Ha a forgalomterelésen kívül semmilyen más funkciót nem látnak el a meta kulcsszavak, akkor nem érdemes vesződni velük.

 

 

2. SSL tanúsítvány

Az SSL tanúsítvány egy biztonságos, titkosított csatornát hoz létre a kliens és a szerver között, ezzel téve biztonságossá honlapod használatát.
Amikor egy felhasználó információt küld honlapod felé, mint például bankkártya adatok vagy elérhetőség, akkor sokkal valószínűtlenebb, hogy az információ mások kezébe jut, mivel az SSL megvéd ettől.

A keresőmotorok és böngészők is a biztonságos weboldalakat részesítik előnyben. A legtöbb böngésző “nem biztonságos” figyelmeztetéssel szakítja meg a http oldalakra való eljutást, a Google pedig már 2014-ben hivatalosan bejelentette, hogy az SSL tanúsítvány használata rangsorolási faktor.

Gyakori hiba, hogy egy weboldal tulajdonos megvásárolja az SSL tanúsítványt, azonban nem állítja be a szükséges domain szintű átirányításokat, így http és https verziója is elérhetővé válik honlapjának.
Érdemes .htaccess fájllal egyetlen domain előtagra (https:// vagy https://www.) irányítani minden más változatot 301-es átirányításokkal.

3. Oldal betöltési sebessége

Mit gondolsz, egy látogató mennyit hajlandó várni átlagosan egy oldal betöltésére? 6 másodpercet. Ha hat másodperc alatt nem töltődik be weboldalad, akkor szinte azonnal visszafordítod oldaladra érkezőket.
A Google adatai szerint, ha 1 másodperc helyett 3 másodpercet kell várni oldalad betöltéséhez, akkor az oldalelhagyási arány 32%-al növekszik.
Az oldal betöltési sebessége azonban nem csak a felhasználói élmény és konverziós szempontból fontos, hanem egy rangsorolási faktor is.

Mit tehetsz tehát azért, hogy növeld oldalad forgalmát, jobb felhasználói élményt nyújts és ne pazarold látogatóid idejét?

  • Használj képeket a felhasznált méretben! Ne tölts fel 2000×3000 felbontású képeket, ha 20×30-as logóként szeretnéd kiszolgálni! Használj reszponzív képeket!
  • Tömörítsd fájljaidat! A tömörítés csökkenti a képek, CSS, HTML és JavaScript fájlok méretét is, így rövidebb idő alatt töltődik be weboldalad.
  • Telepíts cache bővítményt! A cache bővítmények elmentik oldalad egy statikus verzióját, így a visszatérő látogatóknak lényegesen rövidebb idő alatt töltődik be oldalad.

A technikai SEO szükséges ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki egy honlapból.

A technikai SEO szükséges ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki egy honlapból.

4. Mobilbarát weboldal

A felhasználói igények változása, a növekvő mobilhasználat kikövetelte a mobilbarát weboldalak fejlesztését. Ha 2020-ban weboldalad nem mobilbarát, akkor jelentős hátrányból indulsz. A Google már 2016-ban elkezdte az oldalak mobil verzióját előnyben részesíteni azok asztali verziójával szemben, azonban ma már alapbeállítás, hogy a Google az oldalak mobil verzióját indexálja.

Szeretnéd tesztelni oldalad mobilbarát jellegét?

Használd a Google Teszteszközét!

5. URL struktúra

Beszéljünk webáruházakról vagy tartalomvezérelt magazin oldalakról, ID-val és speciális karakterekkel tarkított URL-ek nem fogják megnyerni sem a látogatókat, sem a keresőrobotokat.
Ha már az URL struktúra kialakításánál figyelembe veszel néhány hasznos szabályt, akkor később számtalan 301-es átirányítástól kímélheted meg magadat, jobb felhasználói élményt nyújthatsz, és jobb helyezéseket érhetsz el.

Tippek a megfelelő URL struktúra kialakításához:

  • Az URL cím tartalmazza oldalad fókusz kulcsszavát!
  • Használj kisbetűs karaktereket!
  • Használd a perjelet (/) URL elemek elválasztásához! Jó: bpdigital.hu/seo-tanfolyam/on-page-seo Rossz: bpdigital.hu/seo-tanfolyam#on-page-seo
  • Használj rövid, leíró url címeket!
  • Kerüld a speciális karaktereket (#, %, &) az URL címben!

Az egészséges honlapnak számtalan olyan eleme van, amelyet egy rövid cikkben nem lehet érinteni, azonban a felsorolt tippek megfogadása megteremti az alapot egy felhasználóbarát, felfedezhető és gyors honlapnak.

További tippekért érdemes felkeresni a Google Web Fundamentals oldalát vagy a Mozilla Learn web development dokumentációit.

Szerző:

Híres Norbert
SEO Szakértő

A BP Digital SEO ügynökség csapatával közepes- és nagyvállalatoknak segít felfedezhetővé válni az online térben. Szakterülete a technikai SEO és a tartalommarketing.

 

 

A Codeberry blogján összegyűjtjük neked a leghasznosabb tippeket és trükköket tartalmazó cikkeket, hogy könnyebben eligazodj a programozás útvesztőjében.

Ha tetszett a cikk, ajánljuk figyelmedbe további bejegyzéseinket is a témában: