Informatikus fizetési kalauz 2022-re – a top 10 legjobban fizetett szakma

  • Reading time:16 perc alatt olvasható

Informatikus fizetési körkép a világból

2021-es informatikus fizetési kalauzunkban már összeszedtük, hogy tavaly átlagosan mennyi pénzt vittek haza a különböző fejlesztési területeken dolgozók. 

Ebben a cikkünkben pedig igyekszünk bemutatni, hogy idén milyen új trendek várhatóak az IT-berkeken belül – mivel lehet a legjobban keresni 2022-ben informatikusként?

 

informatikus fizetés

 

Világpiaci szinten évi bruttó 81.000 – 146.000 dollár közé tehető az IT szektorban dolgozók átlagfizetése beosztástól és karrierszinttől függően, ez nagyjából 25 – 45 millió forintnak felel meg éves szinten.

Magyar viszonylatban is elég széles skálán mozognak a számok; teljesen kezdőként átlagosan bruttó 457.000 Ft-tól indulnak a bérek, ezek azonban hamar megemelkednek, ahogy bővülnek az ismereteink, senior szinteken pedig a bruttó 1,5-1,7 milliós havi informatikus fizetések sem ritkák.

 

informatikus fizetés

 

Ilyenek a junior informatikus fizetések 2022-ben

Amikor elkezdesz programozni, valószínűleg HTML-t, CSS-t és JavaScriptet fogsz tanulni, aminek a segítségével frontend fejlesztő, vagy tervező lehetsz. 

Ezek pályakezdő pozíciók, amikben megszerezheted a továbblépéshez szükséges szakértelmet és képességeket, és átlagosan 450-500 ezer forintos bért érhetsz el velük havi szinten – mely egyébként átlagos belépő összeg szinte minden junior pozícióra.

Két junior java fejlesztő fizetés közt is óriási különbség lehet  – jótanácsunk tehát, hogy sose fogadd el a legelső ajánlatot, inkább nézz szét a konkurenciáknál is, hátha jobb áron adhatod a tudásod! 

Ha egy frontend vagy webfejlesztő fizetésnél többre vágysz, érdemes lehet elkezdened backend fejlesztői pozíciók felé is kacsintgatni.

Ha nem tudod, mi a különbség a frontend és backend fejlesztés között, olvasd el a „Rövid bevezetés a programozásba című cikkünket!

Egy ilyen beosztásban ma junior szinten Magyarországon 800 000 ft-os bruttó havi fizetésre számíthatunk.

Ez önmagában nem sokkal több, mint frontendes társaié, de lehetőséget ad arra, hogy elindulj felfelé a szamárlétrán, és egyre magasabb béreket kínáló állásokhoz juthass.

 

Magyarországi átlagos bruttó havi bérek foglalkozás szerint:

Karrierszint, Bruttó átlagfizetés
Belépő szint  Junior – Medior (1+ év tapasztalat) Senior, Expert
DevOps szakember: 431.000 Ft 722.000 Ft 1.2m Ft – 2m Ft
Backend fejlesztő: 325.000 Ft 810.000 Ft 1.1m Ft – 1.45m Ft
Android fejlesztő: 440.000 Ft 900.000 Ft 970.000 Ft – 1.3m Ft
Fullstack fejlesztő: 600.000 Ft 1.100.000 Ft 900.000 Ft – 1.4m Ft
Java fejlesztő: 454.000 Ft 990.000 Ft 1m Ft – 1.5m Ft
JavaScript fejlesztő: 430.000 Ft 900.000 Ft 1m Ft – 1.2m Ft
C++ fejlesztő: 484.000 Ft 750.000 Ft 947.000 Ft – 1m Ft
C# fejlesztő: 419.000 Ft 907.000 Ft 1m Ft – 1.2m Ft
Python fejlesztő: 433.000 Ft 700.000 Ft 1.1m Ft – 1.4m Ft
Frontend fejlesztő: 399.000 Ft 850.000 Ft 964.000 Ft – 1.2m Ft
Rendszermérnök: 475.000 Ft 885.000 Ft 1m Ft
Adat- vagy üzleti elemző: 349.000 Ft 750.000 Ft 909.000 Ft
Teszt-automatizáció: 447.000 Ft 988.000 Ft 1.2m Ft – 1.4m Ft
Cloud-architect: Nincs adat 1.000.000 Ft 1.500.000 Ft
Az adatokért köszönet a NoFluffJobs, a Fizetések.hu, a 24.hu, a Computerworld, a Piac és Profit, a Pénzcentrum, az Index és az Indeed portáloknak.

Mik a 2022-es igények IT-fronton?

A legkeresettebb pozíciók terén nincs nagy változás; továbbra is kiugró kereslet mutatkozik full-stack, front-end, backend illetve Java és .NET fejlesztők iránt.

Emellett egyre nagyobb igény van IT-biztonsági szakemberekre és felhőmérnökökre, és a 2022-es előrejelzések szerint továbbra is az idei év sikerszakmái közt marad majd a Data Scientist és a UX designer.

A millió forintos álommelók

2022 várhatóan a mesterséges intelligencia, a robotika és az automatizálás jegyében fog telni; továbbra is csúcson marad tehát a Data Science tudománya, mely mostanra már szinte minden iparágban jelen van.

Adattudósokat keresnek üzleti intelligenciát támogató cégekhez, önvezető járművek fejlesztésére, de még a járvány elleni védekezésben is kiemelkedően fontos az adattudomány szerepe.

2022-ben a kiberbiztonsági szakemberek is egyre több állásajánlatra számíthatnak. A karantén kezdete óta egyre nagyobb számban álltak át a cégek home office-ra, így az internetes rendszerek ellen intézett támadások is megsokszorozódtak.

 

 

Ennek köszönhetően a kibervédelem keresettsége 2021-ben ugrásszerűen megnőtt, és átlagosan 15%-os béremelés illette a területen dolgozókat.

Idén is tovább fog bővülni a cloud szolgáltatásokat használó cégek száma, így ha épp azon gondolkodsz, milyen új skillekkel bővítsd tudástárad, a felhőmérnökök eszköztára, mint az AS, Microsoft Azure vagy a Google Cloud tökéletes választás lehet számodra.

A felhőmérnökök ráadásul roppant keresettek a munkaerőpiacon, így kiemelkedő fizetésre számíthatnak akár már kevés tapasztalattal is.

A DevOps és a gépi tanulás továbbra is egyre népszerűbb a szoftveriparban. Az ehhez kapcsolódó programnyelvek és keretrendszerek feltörekvőben vannak, és a velük dolgozó fejlesztők kapják a legmagasabb informatikus fizetéseket. 

Vannak például olyan viszonylag új programnyelvek, amelyekre már most nagy a kereslet, így a hozzáértő szakemberek millió forint feletti bruttó havi béreket is elkérhetnek szaktudásukért.

Ilyen például az F#, az OcamI, a Clojure, a Groovy és a Perl. Ezek közül bármelyiknek a megtanulásával biztos előnyre tehetsz szert a konkurenciával szemben, és hipp-hopp karnyújtásnyira találod magad a 900 ezer forintos kezdő bérektől is!

Ha érdekel, mivel foglalkozik pontosan egy Data Scientist vagy egy DevOps engineer, ebben a cikkünkben találsz róla egy összefoglalót.

2022-ben hasítanak a magas szintű programnyelvek

Nem meglepő, hogy továbbra is a Java, a JavaScript és a Python a legnépszerűbb programnyelvek, de jelentős a kereslet a Reactban és az Angularban járatos szakemberek iránt is.

Város vagy vidék?

Magyarországon még mindig a főváros számít az informatikai szektor központjának – jelenleg a munkavállalók több, mint 80%-át foglalkoztatják budapesti cégek.

A vidéki városok közül Szeged, Debrecen, Miskolc és Székesfehérvár a legnépszerűbb az IT szakemberek köreiben.

2022 legjobb befektetése: tanulj meg programozni!

Ha megvan a kellő motivációd és készségeid, ma már online is különféle tanulási lehetőségek közül választhatsz.

Ez jó hír mindazoknak, akiknek esetleg nincs lehetősége vagy ideje részt venni felsőoktatásban. Ne feledd – nem kell egyből senior fejlesztővé képezned magad, hogy munkához láthass! 

Rövid bevezetés a programozásba című cikkünkben már említettük a programozóként való elhelyezkedés előnyeit.

A legtöbb embernek a legnagyobb motiváció a programozás megtanulására a magas fizetés mellett a modern, kényelmes irodai környezet, az ingyen kávé, gyümölcs és frissítő, a magán egészségbiztosítás, vagy a fizetésen felüli juttatások például sportolásra vagy más szabadidős tevékenységre.

 

informatikus fizetés

 

Jó, jó, de mégis mennyi lesz majd a fizetésem?

Ha úgy döntesz, hogy elkezded a programozói karriert, javarészt ez a három szempont fogja meghatározni a bruttó havi béred:

1, Lakhelyed

NE ess pánikba, ha nem a fővárosban, vagy valamelyik megyeszékhelyen álmodozol informatikai pályáról, hiszen hála az internet áldásos hatásainak, egyre növekvő népszerűségek örvend az úgynevezett “remote” munkavégzési forma, ahol otthonod kényelméből is dolgozhatsz.

Persze nem mindenhol preferálják az állandó home officet, de így is jó eséllyel fogsz találni egy olyan munkát, ahol a földrajzi helyzeted helyett inkább a képességeidet és a tudásodat értékelik.

2, Tudásszint

Mondanunk sem kell, rendkívül fontos, hogy a legelterjedtebb programnyelvek és technológiák megtanulása mellett keress magadnak egy szűkebb területet, és behatóan ismerj meg egy specializált nyelvet is. 

Ahogy minden karriernél, a programozásnál is növeli a fizetésedet és a munkahelyi biztonságodat, ha rendkívül specializált szakértelemmel rendelkezel.

Ráadásul nem is feltétlenül kell C++ expertnek lenned ahhoz, hogy jól keress – egy átlagos javascript fejlesztő fizetés is bőven megüti az 450-900 ezer forintot hazánkban.

Ha szeretnéd megtudni, pontosan milyen képességekre van szükséged a kereseti lehetőségeid növeléséhez, olvasd el a Melyik programozási nyelvet válasszam? című cikket!

3, Tapasztalat

Nem feltétlen csak az évek során megszerzett munkatapasztalatra gondolunk (habár persze az is fontos, hogy legyen egy szépen rendezett CV-d!).

Ha mondjuk egy csinos medior szoftverfejlesztő fizetésre utazol, az is rendkívül sokat nyom a latban, hogy megtanuld, hogyan add el magad, akár szabadúszóként, akár valamilyen hagyományos alkalmazotti beosztásban.

A CodeBerry Programozóiskola “Bevezetés a programozásba” című cikksorozatában programozással kapcsolatos témákat feszegetünk, és mindenről szót ejtünk, amire a kezdetekben szükséged lehet.

Kövesd a blogunkat, ha még több olyan cikket szeretnél olvasni, amiben minden programozással kapcsolatos kérdésedre választ találhatsz!

A programozás alapjai

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!