Informatikus fizetési kalauz 2020-ra – A top 13 IT-szakma és átlagbéreik

 • Reading time:14 perc alatt olvasható

Lehet, hogy van frissebb cikkünk a témában?

 

A CodeBerry Programozóiskola “Bevezetés a programozásba” című cikksorozatában programozással kapcsolatos témákat feszegetünk, és mindenről szót ejtünk, amire a kezdetekben szükséged lehet. Kövesd a blogunkat, ha még több olyan cikket szeretnél olvasni, amiben minden programozással kapcsolatos kérdésedre választ találhatsz!

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!

A programozás alapjai

Mostanában mindenhonnan azt halljuk, hogy az informatikus fizetések az egekben járnak, na de mit is jelent ez számszerűsítve?

Eláruljuk, mennyit vihetsz majd haza java fejlesztőként vagy szoftvertesztelőként.

 

 

Az előző cikkünkben (Rövid bevezetés a programozásba) már említettük a programozóként való elhelyezkedés előnyeit, a legtöbb embernek mégis a legnagyobb motiváció a programozás megtanulására a magas fizetés és a jó kereseti lehetőségek, például egy frontend fejlesztői karrierben. 

Persze nem lehet a pénz az egyetlen ösztönző erő, amikor a programozói pályát választjuk. Fontos észben tartani, hogy a fejlesztői karrier is olyan, mint a többi; egyaránt lesznek benne örömteli és csalódással teli pillanatok, unalom és izgalom, lustaság és motiváció, stressz és pihenés.

Mindenesetre egy szépen mutató összeg a fizetési sávban mindenképp csábító ok lehet a munkára, szóval nézzük meg, hogy mennyit is kereshetsz programozóként.

Míg világpiaci szinten a képességeidtől és beosztásodtól függően a fizetésed átlagosan évi bruttó 40 000–89 000 dollár közé eshet, ami nagyjából havi 1–2,25 millió forintnak felel meg, addig a magyarországi tech szférában dolgozók átlagosan 400 ezer – 1,5 millió forintot vihetnek haza.

Magyarországon ennyi egy átlagos havi java fejlesztő informatikus fizetés. Ez elég jó pénz, akárhol is élsz.
A kép és az adatok forrása a HWSW Informatikai Hírmagazin.

Junior szinteken is elég jól áll a széna.

Amikor elkezdesz programozni, valószínűleg HTML-t, CSS-t és JavaScriptet fogsz tanulni, aminek a segítségével frontend fejlesztő, vagy tervező lehetsz.

Ezek pályakezdő pozíciók, amikben megszerezheted a továbblépéshez szükséges szakértelmet és képességeket, és átlagosan 450-500 ezer forintos bért érhetsz el velük havi szinten – mely egyébként átlagos belépő összeg szinte minden junior pozícióra.

Két junior java fejlesztő informatikus fizetés közt is óriási különbség lehet  – jótanácsunk tehát, hogy sose fogadd el a legelső ajánlatot, inkább nézz szét a konkurenciáknál is, hátha jobb áron adhatod a tudásod! 

Ha egy frontend vagy webfejlesztő informatikus fizetésnél többre vágysz, érdemes lehet elkezdened backend fejlesztői pozíciók felé is kacsintgatni. (Ha nem tudod, mi a különbség a frontend és backend fejlesztés között, olvasd el a „Rövid bevezetés a programozásba című cikkünket!)

Egy ilyen beosztásban ma  Magyarországon legalább 500 000 ft-os bruttó havi fizetésre számíthatunk. Ez önmagában nem sokkal több, mint frontendes társaié, de lehetőséget ad arra, hogy elindulj felfelé a szamárlétrán, és egyre magasabb béreket kínáló állásokhoz juthass.

Magyarországi átlagos bruttó havi bérek foglalkozás szerint:

  • DevOps szakember: 600 ezer – 750 ezer forint
  • Backend fejlesztő: 400 – 1,3 millió forint
  • Adattudós vagy gépi tanulási szakember (Data scientist): 550 ezer – 1,6 millió forint
  • Mobilalkalmazás-fejlesztő: 500 ezer – 1,5 millió forint
  • Fullstack fejlesztő: 500 ezer – 1,35 millió forint
  • Java fejlesztő: 500 ezer – 1,5 millió forint
  • C++ fejlesztő: 450 ezer – 1,3 millió forint
  • Frontend fejlesztő: 400 ezer – 1,5 millió forint
  • Rendszermérnök: 500 ezer – 1,1 millió forint
  • Adat- vagy üzleti elemző: 500 ezer – 750 ezer forint
  • Adatbázis fejlesztő: 450 ezer – 1 millió forint
  • Teszt-automatizáló: 400 ezer – 1,2 millió forint
  • SAP-konzulens: 600 ezer – 1,5 millió forint

(Az adatokért köszönet illeti a HWSW Informatikai Hírmagazint és a Szakszervezetek-hu-t)

A millió forintos álommelók

Ahogy egyre növekszik a kereslet a mesterséges intelligenciák iránt és egyre jobban támaszkodik a világ a technológiára, a programozók számára is rengeteg új, jól fizető álláslehetőség kínálkozik. 

A DevOps és a gépi tanulás például egyre népszerűbb a szoftveriparban. Az ehhez kapcsolódó programnyelvek és keretrendszerek feltörekvőben vannak, és a velük dolgozó fejlesztők kapják a legmagasabb informatikus fizetéseket.

Vannak például olyan viszonylag új programnyelvek, amelyekre már most nagy a kereslet, így a hozzáértő szakemberek millió forint feletti bruttó havi béreket is elkérhetnek szaktudásukért. Ilyen például az F#, az OcamI, a Clojure, a Groovy és a Perl.

Ezek közül bármelyiknek a megtanulásával biztos előnyre tehetsz szert a konkurenciával szemben, és hipp-hopp karnyújtásnyira találod magad a 900 ezer forintos kezdő bérektől is!

Az informatikus fizetések évek óta növekvő tendenciát mutatnak
Az informatikus fizetések évek óta növekvő tendenciát mutatnak

2020 legjobb befektetése: tanulj meg programozni!

Ha megvan a kellő motivációd és készségeid, ma már online is különféle tanulási lehetőségek közül választhatsz. Ez jó hír mindazoknak, akiknek esetleg nincs lehetősége vagy ideje részt venni felsőoktatásban. Ne feledd – nem kell egyből senior fejlesztővé képezned magad, hogy munkához láthass! 

Ha már van egy stabil alaptudásod, egy szoftvertesztelő informatikus fizetés biztosan meghozza majd a kedved a folytatáshoz, és mellette még értékes tapasztalatokra is szert tehetsz!

 

 

Jó, jó, de mégis mennyi lesz majd a fizetésem?

Ha úgy döntesz, hogy elkezded a programozói karriert, javarészt ez a három szempont fogja meghatározni a bruttó havi béred:

1, Lakhelyed

NE ess pánikba, ha nem a fővárosban, vagy valamelyik megyeszékhelyen álmodozol informatikai pályáról, hiszen hála az internet áldásos hatásainak, egyre növekvő népszerűségek örvend az úgynevezett “remote” munkavégzési forma, ahol otthonod kényelméből is dolgozhatsz.

Persze nem mindenhol preferálják az állandó home officet, de így is jó eséllyel fogsz találni egy olyan munkát, ahol a földrajzi helyzeted helyett inkább a képességeidet és a tudásodat értékelik.

2, Tudásszint

Mondanunk sem kell, rendkívül fontos, hogy a legelterjedtebb programnyelvek és technológiák megtanulása mellett keress magadnak egy szűkebb területet, és behatóan ismerj meg egy specializált nyelvet is.

Ahogy minden karriernél, a programozásnál is növeli a fizetésedet és a munkahelyi biztonságodat, ha rendkívül specializált szakértelemmel rendelkezel. Ráadásul nem is feltétlenül kell C++ expertnek lenned ahhoz, hogy jól keress – egy átlagos javascript fejlesztő informatikus fizetés is bőven megüti az 500-700 ezer forintot hazánkban.

Ha szeretnéd megtudni, pontosan milyen képességekre van szükséged a kereseti lehetőségeid növeléséhez, olvasd el a Melyik programozási nyelvet válasszam? című cikket!

3, Tapasztalat

Nem feltétlen csak az évek során megszerzett munkatapasztalatra gondolunk (habár persze az is fontos, hogy legyen egy szépen rendezett CV-d!)

Ha mondjuk egy csinos medior szoftverfejlesztő informatikus fizetésre utazol, az is rendkívül sokat nyom a latban, hogy megtanuld, hogyan add el magad, akár szabadúszóként, akár valamilyen hagyományos alkalmazotti beosztásban. 

Önmagad reklámozása és egy saját márka kialakítása különösen fontos, ha szabadúszóként dolgozol, ha folyamatosan rövid távon szerződtetnek, és ha sok ügyféllel dolgozol.

Kezdő informatikusként is tisztességes fizetés vár rád

Summa summarum…

Ebben a rövid kis salary guide-ban igyekeztünk bemutatni, hogy a programozás megtanulása 2020-ban kétségtelenül az egyik legjobb döntés, ha karriert akarsz építeni.

Nem csupán azért, mert ezzel a tudással hozzáférést nyersz egy rugalmas, jól fizető munkákkal teli piachoz, ami hatalmas szabadságot és kereseti lehetőséget biztosít számodra – ennél sokkal többet nyersz vele, hiszen egyben magadat is fejlesztheted, felkészülhetsz a jövőre és a munkád elégedettséggel tölthet el.

A jó informatikus fizetés mellett kétség kívül egy kihívásokkal teli karriert is találsz a programozásban, amiben folyamatosan új készségeket kell elsajátítanod és soha nem hagyhatod abba a fejlődést; cserébe pedig rengeteg örömöt is ad.

 

 

A programozás megtanulásával kétség kívül elérheted a pénzügyi és személyes céljaidat, a lakhelyedtől, iskolázottságodtól vagy hátteredtől függetlenül.

Ha tudni szeretnéd, mik az első lépések a fejlesztővé válás útján, maradj velünk, mert hamarosan érkezik egy cikksorozatunk a programozásról!

A következő cikkünkben megmutatjuk, hol és hogyan kezdj el programozást tanulni.

A CodeBerry Programozóiskola “Bevezetés a programozásba” című cikksorozatában programozással kapcsolatos témákat feszegetünk, és mindenről szót ejtünk, amire a kezdetekben szükséged lehet. Kövesd a blogunkat, ha még több olyan cikket szeretnél olvasni, amiben minden programozással kapcsolatos kérdésedre választ találhatsz!

A programozás alapjai

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!