Informatikus fizetési kalauz 2021-re – A top 14 IT-szakma és átlagbéreik

  • Reading time:19 perc alatt olvasható

Lehet, hogy van frissebb cikkünk a témában?

 

2021 azzal a hírrel robbant be az IT világába, hogy az eddig is jelentős informatikus szakemberhiány ebben az esztendőben akár a duplájára növekedhet.

Na de mégis milyen szakterületen várható a legnagyobb szükség utánpótlásra, és milyen összegeket kérhetünk el idén a munkánkért, és hogyan alakulnak az informatikus fizetések az egyes területeken?

2020-as informatikai fizetési kalauzunkban már összeszedtük, hogy tavaly átlagosan mennyi pénzt vittek haza a különböző fejlesztési területeken dolgozók. 

Ebben a cikkünkben pedig igyekszünk bemutatni, hogy idén milyen új trendek várhatóak az IT-berkeken belül – mivel lehet a legjobban keresni 2021-ben informatikusként?

Világpiaci szinten bruttó 75 000 – 112 000 dollár közé tehető az IT szektorban dolgozók átlagfizetése beosztástól és karrierszinttől függően, ez nagyjából 1,8 – 2,75 millió forintnak felel meg.

Magyar viszonylatban is elég széles skálán mozognak a számok; teljesen kezdőként átlagosan bruttó 450.000 Ft-tól indulnak a bérek, ezek azonban hamar megemelkednek, ahogy bővülnek az ismereteink, senior szinteken pedig a bruttó 1,5-1,7 milliós havi informatikus fizetések sem ritkák.

 

 

Junior informatikus fizetési szinteken is elég jól áll a széna.

Amikor elkezdesz programozni, valószínűleg HTML-t, CSS-t és JavaScriptet fogsz tanulni, aminek a segítségével frontend fejlesztő, vagy tervező lehetsz.

Ezek pályakezdő pozíciók, amikben megszerezheted a továbblépéshez szükséges szakértelmet és képességeket, és  450-500 ezer forintos bért érhetsz el velük havi szinten – mely egyébként átlagos belépő összeg szinte minden junior pozícióra.

 

 

Ha egy frontend vagy webfejlesztő fizetésnél többre vágysz, érdemes lehet elkezdened backend fejlesztői pozíciók felé is kacsintgatni. (Ha nem tudod, mi a különbség a frontend és backend fejlesztés között, olvasd el a „Rövid bevezetés a programozásba című cikkünket!)

Egy ilyen beosztásban ma junior szinten Magyarországon 800 000 ft-os bruttó havi fizetésre számíthatunk. Ez önmagában nem sokkal több, mint frontendes társaié, de lehetőséget ad arra, hogy elindulj felfelé a szamárlétrán, és egyre magasabb béreket kínáló állásokhoz juthass.

 

Magyarországi átlagos bruttó havi bérek foglalkozás szerint:

 

Karrierszint, Bruttó átlagfizetés

Belépő szint  Medior Senior, Expert
DevOps szakember:

360.000 Ft

1.200.000 Ft

1m – 1.3m Ft

Backend fejlesztő:

325.000 Ft

810.000 Ft

1.1m – 1.45m Ft

Android fejlesztő:

440.000 Ft

970.000 Ft

900.000 – 1.3m Ft

Fullstack fejlesztő:

600.000 Ft

1.100.000 Ft

900.000 – 1.4m Ft

Java fejlesztő:

430.000 Ft

990.000 Ft

1m – 1.5m Ft

JavaScript fejlesztő:

430.000 Ft

1.067.000 Ft

900.000 – 1.2m Ft

C++ fejlesztő:

448.000 Ft

920.000 Ft

750.000 – 1m Ft

C# fejlesztő:

416.000 Ft

900.000 Ft

1m – 1.2m Ft

Python fejlesztő:

390.000 Ft

960.000 Ft

700.000 – 1.4m Ft

Frontend fejlesztő:

350.000 Ft

850.000 Ft

700.000 – 1.2m Ft

Rendszermérnök:

425.000 Ft

885.000 Ft

Nincs adat

Adat- vagy üzleti elemző:

300.000 Ft

750.000 Ft

Nincs adat

Teszt-automatizáció:

410.000 Ft

910.000 Ft

1.2m – 1.4m Ft

Cloud-architect:

Nincs adat

1.000.000 Ft

1.500.000 Ft

Az adatokért köszönet a NoFluffJobs, a Fizetések.hu, a 24.hu, a Computerworld, a Piac és Profit, a Pénzcentrum, az Index és az Indeed portáloknak.

Mik a 2021-es igények IT-fronton?

A legkeresettebb pozíciók terén nincs nagy változás; továbbra is kiugró kereslet mutatkozik full-stack, front-end és backend feljesztők iránt, de a Java fejlesztők is ugyanolyan kapósak, mint a korábbi években.

Emellett egyre nagyobb igény van .NET fejlesztőkre, és a 2021-es előrejelzések szerint az idei év sikerszakmái közé emelkedik majd a Data Scientist és a UX designer.

A millió forintos álommelók

Az előrejelzések szerint egyes területek a korábbinál nagyobb hangsúlyt kapnak idén; ilyen például a Data Science, mely mostanra már szinte minden iparágban jelen van.

Adattudósokat keresnek üzleti intelligenciát támogató cégekhez, önvezető járművek fejlesztésére, de még a járvány elleni védekezésben is egyre fontosabb az adattudomány szerepe.

2021-ben a kiberbiztonsági szakemberek is egyre több állásajánlatra számíthatnak. A karantén kezdete óta egyre nagyobb számban állnak át a cégek home office-ra, így az internetes rendszerek ellen intézett támadások is megsokszorozódtak.

 

 

Ennek köszönhetően a kibervédelem egyre keresettebb szolgáltatás, és átlagosan 15%-os béremelésre számíthatnak a területen dolgozók.

Idén tovább fog bővülni a cloud szolgáltatásokat használó cégek száma világszerte, így ha épp azon gondolkodsz, milyen új skillekkel bővítsd tudástárad, a felhőmérnökök eszköztára, mint az AS, Microsoft Azure vagy a Google Cloud tökéletes választás lehet számodra.

A felhőmérnökök ráadásul roppant keresettek a munkaerőpiacon, így kiemelkedő fizetésre számíthatnak akár már kevés tapasztalattal is.

A DevOps és a gépi tanulás továbbra is egyre népszerűbb a szoftveriparban. Az ehhez kapcsolódó programnyelvek és keretrendszerek feltörekvőben vannak, és a velük dolgozó fejlesztők kapják a legmagasabb informatikus fizetéseket. Vannak például olyan viszonylag új programnyelvek, amelyekre már most nagy a kereslet, így a hozzáértő szakemberek millió forint feletti bruttó havi béreket is elkérhetnek szaktudásukért. Ilyen például az F#, az OcamI, a Clojure, a Groovy és a Perl. Ezek közül bármelyiknek a megtanulásával biztos előnyre tehetsz szert a konkurenciával szemben, és hipp-hopp karnyújtásnyira találod magad a 900 ezer forintos kezdő bérektől is!

Ha érdekel, mivel foglalkozik pontosan egy Data Scientist vagy egy DevOps engineer, ebben a cikkünkben találsz róla egy összefoglalót.

2021-ben hasítanak a magas szintű programnyelvek

Nem meglepő, hogy továbbra is a Java, a JavaScript és a Python a legnépszerűbb programnyelvek, de idén nagy valószínűséggel megjelenik a legkeresettebb nyelvek között a Go is, mely a Google saját fejlesztésű programozási nyelve, és főként az Android fejlesztésben használatos.

Jelentős a kereslet még a Reactban és az Angularban járatos szakemberek iránt is.

Város vagy vidék?

Magyarországon még mindig a főváros számít az informatikai szektor központjának – jelenleg a munkavállalók több, mint 80%-át foglalkoztatják budapesti cégek.

A vidéki városok közül Szeged, Debrecen, Miskolc és Székesfehérvár a legnépszerűbb az IT szakemberek köreiben.

2021 legjobb befektetése: tanulj meg programozni!

Ha megvan a kellő motivációd és készségeid, ma már online is különféle tanulási lehetőségek közül választhatsz. Ez jó hír mindazoknak, akiknek esetleg nincs lehetősége vagy ideje részt venni felsőoktatásban. Ne feledd – nem kell egyből senior fejlesztővé képezned magad, hogy munkához láthass! 

Az előző cikkünkben (Rövid bevezetés a programozásba) már említettük a programozóként való elhelyezkedés előnyeit.

A legtöbb embernek a legnagyobb motiváció a programozás megtanulására a magas informatikus fizetés mellett a modern, kényelmes irodai környezet, az ingyen kávé, gyümölcs és frissítő, a magán egészségbiztosítás, vagy a fizetésen felüli juttatások például sportolásra vagy más szabadidős tevékenységre.

 

Informatikus fizetések 2021-ben
Ha már van egy stabil alaptudásod, egy szoftvertesztelő informatikus fizetés biztosan meghozza majd a kedved a folytatáshoz, és mellette még értékes tapasztalatokra is szert tehetsz!

Jó, jó, de mégis mennyi lesz majd a fizetésem?

Ha úgy döntesz, hogy elkezded a programozói karriert, javarészt ez a három szempont fogja meghatározni a bruttó havi béred:

1, Lakhelyed

NE ess pánikba, ha nem a fővárosban, vagy valamelyik megyeszékhelyen álmodozol informatikai pályáról, hiszen hála az internet áldásos hatásainak, egyre növekvő népszerűségek örvend az úgynevezett “remote” munkavégzési forma, ahol otthonod kényelméből is dolgozhatsz.

Persze nem mindenhol preferálják az állandó home officet, de így is jó eséllyel fogsz találni egy olyan munkát, ahol a földrajzi helyzeted helyett inkább a képességeidet és a tudásodat értékelik.

 

 

2, Tudásszint

Mondanunk sem kell, rendkívül fontos, hogy a legelterjedtebb programnyelvek és technológiák megtanulása mellett keress magadnak egy szűkebb területet, és behatóan ismerj meg egy specializált nyelvet is.

Ahogy minden karriernél, a programozásnál is növeli a fizetésedet és a munkahelyi biztonságodat, ha rendkívül specializált szakértelemmel rendelkezel.

Ráadásul nem is feltétlenül kell C++ expertnek lenned ahhoz, hogy jól keress – egy átlagos javascript fejlesztő informatikus fizetés is bőven megüti az 500-700 ezer forintot hazánkban.

Ha szeretnéd megtudni, pontosan milyen képességekre van szükséged a kereseti lehetőségeid növeléséhez, olvasd el a Melyik programozási nyelvet válasszam? című cikket!

3, Tapasztalat

Nem feltétlen csak az évek során megszerzett munkatapasztalatra gondolunk (habár persze az is fontos, hogy legyen egy szépen rendezett CV-d).

Ha mondjuk egy csinos medior szoftverfejlesztő informatikus fizetésre utazol, az is rendkívül sokat nyom a latban, hogy megtanuld, hogyan add el magad, akár szabadúszóként, akár valamilyen hagyományos alkalmazotti beosztásban.

 

Önmagad reklámozása és egy saját márka kialakítása különösen fontos, ha szabadúszóként dolgozol, ha folyamatosan rövid távon szerződtetnek, és ha sok ügyféllel dolgozol.

 

Summa summarum…

Ebben a rövid kis salary guide-ban igyekeztünk bemutatni, hogy a programozás megtanulása 2021-ben kétségtelenül az egyik legjobb döntés, ha karriert akarsz építeni.

Nem csupán azért, mert ezzel a tudással hozzáférést nyersz egy rugalmas, jól fizető munkákkal teli piachoz, ami hatalmas szabadságot és kereseti lehetőséget biztosít számodra – ennél sokkal többet nyersz vele, hiszen egyben magadat is fejlesztheted, felkészülhetsz a jövőre és a munkád elégedettséggel tölthet el.

A jó informatikus fizetés mellett kétség kívül egy kihívásokkal teli karriert is találsz a programozásban, amiben folyamatosan új készségeket kell elsajátítanod és soha nem hagyhatod abba a fejlődést; cserébe pedig rengeteg örömöt is ad.

A programozás megtanulásával kétség kívül elérheted a pénzügyi és személyes céljaidat, a lakhelyedtől, iskolázottságodtól vagy hátteredtől függetlenül.

 

 

Ha tudni szeretnéd, mik az első lépések a fejlesztővé válás útján, kövesd figyelemmel cikksorozatunk a programozásról!

A CodeBerry Programozóiskola “Bevezetés a programozásba” című cikksorozatában programozással kapcsolatos témákat feszegetünk, és mindenről szót ejtünk, amire a kezdetekben szükséged lehet.

Kövesd a blogunkat, ha még több olyan cikket szeretnél olvasni, amiben minden programozással kapcsolatos kérdésedre választ találhatsz!

A programozás alapjai

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!