Így használd a Java Array-t és ArrayList-et

  • Reading time:13 perc alatt olvasható

Mire jók a Java Array-ek (tömbök)?                                       

A Javában a tömböket (Java array) arra használjuk, hogy ugyanolyan adattípusú értékeket tároljunk egy listában. Emellett ugyanolyan típusú változók gyűjteményeként is lehet, amire egy gyűjtőnévvel hivatkozhatunk.

 

 

Példa

Tegyük fel, hogy van egy kedvenc színed, mondjuk a kék, és ezt szeretnénk eltárolni. Ebben az esetben egy változó bőven elég nekünk. Azonban ha több mint egy kedvenc színed van, akkor mindegyikhez külön változóra lenne szükség, ahogy alább látható:

 

 

Ez nem egy kényelmes megoldás, főleg, ha nagyon sok értéket akarsz tárolni, mondjuk, 1, 2, 3 vagy akár 5, 7 és több értéket. Ebben az esetben az értékeket tömbökben vagy listákban szoktuk tárolni.

A lista és a tömb közötti különbség

A Javában különbséget tehetünk a tömbök és listák között, bár sok programozási nyelvben szinte ugyanazt jelentik. A legfőbb különbség az, hogy a tömböknek előre meghatározott, fixált hossza van, míg a listákat át lehet méretezni, és sokkal dinamikusabbak. A legtöbb esetben a Javában listákkal fogsz inkább találkozni a tömbök helyett.

 

java array, arraylist

 

Hogyan kell tömböt készíteni?

A tömbök létrehozásához definiálnunk kell a változó típusát szögletes zárójelekben, amit a tömb neve követ, ebben a cikkben ez a név a “colors” lesz, amit egyenlúségjel követ, és végül kapcsos zárójelek.

 Deklaráltuk a “colors” nevű változót, amibe a kedvenc színeinket tartalmazó tömb kerül. A színek adattípusa “String” lesz. Ahhoz, hogy egy tömböt adatokkal töltsünk fel, a kapcsos zárójelek közé kell beírnunk a színek neveit, vesszőkkel elválasztva: {“blue”, “green”, “orange”}.

 

 

Amint kész a tömb, kinyomtathatjuk az egészet vagy csak a kiválasztott elemeket a tömbből a megfelelő indexszámokat használva. Ezt a print függvénnyel oldhatjuk meg, amiben a tömb neve mögé szögletes zárójelet teszünk: System.out.println(colors[]).

A kiválasztott elemünk indexét be kell írnunk ebbe a szögletes zárójelbe. Az általunk elkészített tömbben a “blue” a nulladik elem lesz, a “green” és az “orange” pedig az első és a második. Ezzel tehát kinyomtathatjuk a színek neveit, ahogy az alábbi példa is mutatja:

 

 

A tömb elemeit for ciklussal is kinyomtathatjuk. Végigiterálunk a tömbön, amíg el nem érjük a maximális elemszámot a “colors” tömbben. Ahhoz, hogy az elemek számát megtudjuk, ami a tömbben található, a “colors.length” String metódust fogjuk használni. Ezután pedig több elemet is adhatunk a tömbhöz, például a “yellow”, azaz sárga színt, és mindegyiket ki fogja nyomtatni a program.

 

 

A tömböket ugyanúgy módosíthatjuk, mint a változókat. Például ha a második színt “orange”-ről “pink”-re akarjuk váltani, akkor ennek az elemnek az indexét felhasználva ezt meg is tehetjük, ahogy az alábbi példa is mutatja:

 

 

Nem ez a legegyszerűbb módszer új elemek hozzáadására a tömbben, mivel így a for ciklust is át kell írnunk, hogy kiírja az új elemet. Esetleg átírhatnánk a már létező tömbben lévő elemet, de ez sem lehetséges. Ilyen esetekben sokkal kényelmesebb az arrayListek használata több elem kezelésére a Javában.

 

java array, arraylist

ArrayListek

Egy ArrayList létrehozása

Az ArrayListek esetében szabadon hozzáadhatunk vagy eltávolíthatunk elemeket, míg a tömböknél teljesen új tömböt kell készítenünk, ha ilyesmit akarunk tenni. Az ArrayListeket a következő utasítással lehet létrehozni: ArrayList<String> colorList = new ArrayList<>( ); ahol a “colorList” az ArrayList neve, az “ArrayList” pedig egy osztály, amit a “java.util” csomagból importálnunk kell. Ezután létrehozzuk az ArrayListünket, amibe később beleteszünk pár elemet.

Az “add” metódust fogjuk használni, hogy elemeket tegyünk az újonnan létrehozott ArrayListünkbe, mégpedig így: colorList.add(“green”), colorList.add(“orange”), colorList.add(“yellow”). Az alábbi kódot követve minden elemet hozzáadhatunk az új ArrayListünkhöz:

 

 

Az ArrayListünkön elvégezhetünk különféle műveleteket is, például hozzáadhatunk és eltávolíthatunk elemeket, és kinyomtathatjuk ezeket. Az elemek kinyomtatásához az ArrayList nevét be kell passzolni ebbe a függvénybe: System.out.println(colorList). Ha el akarunk távolítani egy elemet az ArrayListből, akkor a “remove” függvényt kell használnunk, amivel az érték alapján vagy az index/szám alapján is törölhetünk. 

Az elemek eltávolítása mellett újakat is hozzáadhatunk, sőt, még felül is írhatjuk a már létező elemeket a colorList.set” metódus segítségével, ha beírjuk az eleme indexét, amit felül akarunk írni.

 

java array, arraylist

 

Sok dolgot tehetünk, ha már elkészítettük az ArrayListünket. Több elemet is hozzáadhatunk egy bizonyos indexhez, megnézhetjük, hogy egy elem megtalálható-e már a listában, például hogy a “blue”, azaz a kék szín megtalálható-e benne.

Emellett azt is megtudhatjuk, hogy hány elem található egy ArrayListben, ha a colorList.size() metódust használjuk, sőt, még betűrend szerint is rendezhetjük a színeket a “Collections.sort(colorList)” metódussal.

Ezek a legfontosabb dolgok, amiket az ArrayListekkel tehetünk, és így lehet több elemet tárolni a Javában. Végül meg kell említeni, hogy az elemeket egyesével is kinyomtathatjuk egy for ciklus és az “i” index segítségével, ha az ArrayList méretét használjuk a ciklusszám meghatározására. Az alábbi kódrészlet ezt mutatja:

 

 

Ha kíváncsi vagy további oktatóvideóinkra is, látogass el Youtube csatornánkra, ahol számtalan videót találsz a programozás alapjairól.

A CodeBerry Programozóiskola “Programozási oktatóanyagok” sorozatában olyan kiegészítő tananyagokat találsz az egyes programnyelvekhez, melyek segítségével gyorsan és egyszerűen sajátíthatod el a programozás alapjait.

HTML és CSS:

 

JavaScript:

 

Java:

  • Így használd a Java Array-t és ArrayList-et

 

Segédanyagok:

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!