A Java programozás alapjai – Java programozás kezdőknek

  • Reading time:14 perc alatt olvasható

A CodeBerry Programozóiskola “Programozási nyelvek” című cikksorozatából megtudhatjátok, hogy milyen alapvető jellemzői vannak az egyes programozási nyelveknek, mire alkalmasak, kinek érdemes választani őket.

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!

Bevezetés a programozásba

Mi az a Java? 

A Java (nem összekeverendő a JavaScripttel) egy általános célú programozási nyelv, amit arra terveztek, hogy sokféle eszközön fusson, az okostelefonoktól és PC-ktől kezdve egészen az okostévékig. A Stack Overflow fejlesztői felmérése alapján a Java az 5. legnépszerűbb programnyelv, a sorban közvetlenül az SQL után.

 

 

 

A Java programozás még ma is népszerű, bár már 1995-ben elkészítette a Sun Microsystems nevű cég. A Java a C++ egyszerűbb változata, ami sok tervezésbeli elemet átvett az elődjétől, az Oaktól. A Java mottója a „WORA”, ami annyit tesz: „Write Once, Run Anywhere,” azaz „Írd meg egyszer, futtasd bárhol”. Miután a kódot megírod, bármilyen kompatibilis eszközön futtathatod, amin a Java telepítve van, újrafordítás nélkül.

 

Egy jó ötlettel és némi Java programozással csodás dolgokat alkothatsz rövid idő alatt is
Egy jó ötlettel és némi Java programozással csodás dolgokat alkothatsz rövid idő alatt is

Így néz ki egy Java kód a klasszikus „Helló, világ!” példát használva:

class HelloWorldApp {

    public static void main(String[ ] args) {

        System.out.printIn(“Helló, világ!”); // Megjeleníti a szöveget a képernyőn. 

    }

}

 

Milyen Javában programozni? 

A Javával képesek vagyunk objektumorientáltan programozni, azaz az attribútumokat objektumokba és osztályokba rendezhetjük. Amint definiálod ezeket a programodban, később utalhatsz rájuk, így nem kell újra leírnod az egész kódot. A procedurális programozási nyelvekben mindig ki kell írni az egymástól függő hosszú kódsorokat. A praktikus ki objektumaink nélkül mindig újra le kell írni mindent.

 

A Java felhasználása

Az a jó a Java programozásban, hogy rendkívül sokoldalú, és szinte mindenhol megtalálható az iparban. Sőt, ha megtanulod a Javát, soha nem fogsz kifogyni a felhasználási és alkalmazási lehetőségekből. A Javát leggyakrabban webfejlesztésre, valamint mobil- és asztali alkalmazások fejlesztésére használják.

Mobilalkalmazások

Javával teljes Android-alkalmazásokat lehet létrehozni, így ha jól ismered ezt a nyelvet, akár Android-fejlesztő is lehetsz.

 

A Java programozás a legjobb választás mobilapplikációk fejlesztéséhez
A Java programozás a legjobb választás mobilapplikációk fejlesztéséhez

Webfejlesztés

A weboldalak általában HTML-ből, CSS-ből és JavaScriptből állnak, de a webes alkalmazásokat többféle programozási nyelven is meg lehet írni. Sok webes alkalmazás támaszkodik például Javában írt szerverkódokra. A Javával emellett kisalkalmazásokat (Appleteket) is lehet írni, például játékokat, amik közvetlenül a böngészőben futtathatók. Utóbbiról ezen az oldalon olvasgathattok egy kicsit bővebben, illetve a Java számos szuper összetevőjéről is megtudhattok érdekes dolgokat.

 

Asztali alkalmazások

Az „Írd meg egyszer, futtasd bárhol” filozófiát szem előtt tartva a Java asztali alkalmazások futtatására is használható, például Windowson, MacOS-en és Linuxon. A Java valójában egyik platformon sem natív nyelv, de rengeteg olyan eszköz érhető el, amelyek segítségével bármilyen operációs rendszeren futtatható. A Sun Microsystemset megvásárló Oracle nevű cég fejlesztői eszközöket is kínál Java-programok írásához különféle platformokra.

 

 

Vállalkozás

A Java nem csak programnyelv, hanem platform is. A Java EE, azaz a Java Enterprise Edition  a Java különleges verziója, amit üzleti alkalmazásokhoz terveztek. A Java EE-t gyakran használják nagy méretű hálózatokhoz, és magasabb szintű biztonságot kínál a vállalatoknak.

 

 

Szerverek

Végül, de nem utolsósorban a Javát szerverekhez is használják. A Java EE mellett az Oracle Server JRE-t is kínál, ami egy kimondottan szerverekhez tervezett Java platform. A JRE a „Java Runtime Environment” rövidítése.

 

Mennyit keresnek a Java programozók?

A Payscale alapján az egyesült államokbeli Java-programozók átlagosan évi 72 611 dollárt keresnek, ami körülbelül havi 1,8 millió forintnak felel meg. Ahogy te is tudhatod, az egyesült államokbeli programozók keresnek a legjobban.

 

Java programozással hamar szert tehetsz egy átlagon felüli jövedelemre
Java programozással hamar szert tehetsz egy átlagon felüli jövedelemre

 

Bár valószínűleg Magyarországon ennél lényegesen kevesebbet tudsz csak keresni ezzel a tudással, még így is hihetetlen kereseti lehetőségeid lesznek, ha megtanulsz Javában programozni. A malajziai Java-programozók például akár 1200%-kal is többet kereshetnek az országuk átlagkereseténél. Nem semmi. (Adatokat itt találhatsz: Java-fejlesztői fizetés: helyi & világszintű összehasonlító infografika).

Ha pedig konkrét hazai adatok érdekelnek, akkor látogasd meg a “Mennyit keres egy programozó 2021-ben?” című cikkünket.

 

https://codeberryschool.com/blog/hu/informatikus-fizetesi-kalauz-2021/

 

Hogyan tanulhatom meg a Javát?

A népszerűsége és nagy kereslete miatt sok online és offline forrás érhető el, aminek segítségével megtanulhatod a Java programozás alapjait. Ha többet szeretnél tudni erről, olvasd el a „Hogyan tanuljunk meg programozni?” című cikkünket.

 

Mennyi idő alatt lehet megtanulni a Javát? 

A programozási nyelvek megtanulásának ideje nagyban függ attól, milyen módszereket használsz, mennyi mindent tudsz megjegyezni, és hetente hány órát szánsz a tanulásra. Ne várd, hogy mindent tudni fogsz a C++-ról egy féléves egyetemi képzés vagy egy 14 hetes programozóképzés elvégzése után. A megfelelő hozzáállással azonban viszonylag gyorsan szert tehetsz egy biztos alaptudásra.

 

 

 

Honnan tudhatom, hogy nekem való-e a Java?

Az az egyik legjobb dolog a programozásban, hogy sokféle nyelv létezik. Ha utálsz például C♯-pal programozni, sok más alternatíva közül választhatsz – áttérhetsz például a Java nyelvre. A tanulásnak sosincs vége.

A legtöbb embernek jó kezdés lehet a Java, mert a segítségével sokféle eszközre programozhatsz, sokféle alkalmazást készíthetsz egyetlen nyelvvel. 

Viszont ha most kezded a programozást, és nem tudod, jó választás-e neked a Java, olvasd el a „Melyik programozási nyelvet válasszam?” című cikkünket!

 

A CodeBerry Programozóiskola “Programozási nyelvek” című cikksorozatából megtudhatjátok, hogy milyen alapvető jellemzői vannak az egyes programozási nyelveknek, mire alkalmasak, kinek érdemes választani őket.

Bevezetés a programozásba

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!