Java programozó karrier – minden, amit a Javaról tudni kell

 • Reading time:19 perc alatt olvasható

Miről lesz szó a cikkben? 

Elsőként röviden összefoglaljuk, mi az a Java és miért foglal el kitüntetett helyet a programozási nyelvek között. Ezután a Java programozó lét különböző oldalaival foglalkozunk, például milyen karrierlehetőségek nyílnak meg egy Java programozó előtt, milyen fizetésre számíthat, hogyan válhat valaki haladó Java programozóvá.

 

Java programozás

Mi az a Java? 

A Java programozási nyelv már hosszú ideje az egyik legdominánsabb programozási nyelv a piacon. 1995-óta van jelen, és napjainkban is a népszerűségi listák élmezőnyében foglal helyet. 

Elképesztően sokféle területen alkalmazott technológia, ez részben annak köszönhető, hogy 

gyakorlatilag bármilyen eszközön lefut, amin megtalálható az ehhez szükséges virtuális gép, a JVM. A Java tehát platformfüggetlen, ahogy ezt a jelmondata is kifejezi: “Write once, run everywhere” (“Írd meg egyszer, futtasd mindenhol”). 

 

Java programozó
Forrás: altexsoft.com

 

Néhány fontos tulajdonságát emeljük most ki, ha pedig részletesen olvasnál tovább a Javaról, ajánljuk a Java programozás alapjai című cikkünket. Ha kifejezetten a platformfüggetlenség háttere érdekel, akkor pedig A JVM működése – avagy a Java és a platformfüggetlenség című írást ajánljuk. 

 A Java jellemzői

 • A Java magas szintű programozási nyelv: 

Vannak programozási nyelvek, amelyek kevésbé távolodnak el a “gép logikájától”, úgy fogalmazzák meg és írják le az utasításokat, ami nem az emberi nyelvek kifejezéseit használják, hanem inkább matematikai-logikai kifejezésekre emlékeztetnek. Ezek az alacsony szintű programozási nyelvek (fontos, hogy ez nem minősítés, csupán ez a nevük). 

A magas szintű nyelvek ezzel szemben jobban hasonlítanak az emberi nyelvekre, könnyebb is megtanulni őket kezdő programozóként. A Java is ilyen, angol szavakat, azok rövidítéseit, valamint különböző jeleket használ. 

 • Objektumorientált:

A Java kifejezetten úgy lett megalkotva, hogy az objektumorientált módszertant könnyen lehessen alkalmazni benne. Ez azt jelenti, hogy Javában objektumokon keresztül lehet modellezni a a világot, az egyes objektumoknak és az őket összefogó osztályoknak saját, rájuk jellemző tulajdonságai és metódusai vannak, ahogy a való életben a tárgyaknak. Ez a szemléletmód sok programozási feladatot nagyban leegyszerűsít. 

 • Általános célú:

Nem kifejezetten valamilyen specifikus programozási, technológiai feladat megoldására hozták létre, rengeteg különböző formában, különböző keretrendszerekkel alkalmazzák szerte az IT szektorban. 

Bármilyen eszközön lefut, ahol az ehhez szükséges futtatási környezet megvan. Lehet Javaban írni programokat telefonokra, számítógépekre, beágyazott programokat bármilyen gép működtetéséhez. Könnyebb lenne azt listázni, hogy hol nem lehet használni a Javát, mint azt, hogy hol igen. 

Hol dolgoznak Java programozók? 

Miket fejlesztenek, és milyen projektekben vesznek tipikusan részt a Java programozók? 

 • Backend webfejlesztés – a weboldalak mögött húzódó háttér-infrastruktúra, adatbázisok kezelése, szerveroldalon zajló folyamatok. Csak néhány példa a számtalanból, ahol Java nyelven készült a backend: LinkedIn, Amazon, Aliexpress.
 • Webes alkalmazások, pl. a Google különböző szolgáltatásai, a Google Sheets, Google Slides, Gmail stb.
 • Asztali alkalmazások – olyan szoftverek, amiket a gépedre töltesz le, mint a Spotify, Slack, fejlesztői környezetek, mint az IdeaJ, Eclipse
 • Mobilapplikációk – az Android egyik fő nyelve a Java. Appok, amik akár a te telefondon is megtalálhatók: fotógaléria, naptár, QR-kód olvasó, Netflix, Tinder, Google Earth, Wolt stb. Erről a témáról korábban külön írtunk: Az Android programozás alapjai – Java vagy Kotlin?
 • Big data és Mesterséges intelligencia – gépek tanítása “gondolkodni”, döntéseket hozni adatok alapján. Olvass tovább a Java és a mesterséges intelligencia kapcsolatáról ebben a cikkben: Is Java the Best Language for Artificial Intelligence Projects?
 • Játékfejlesztés: a leghíresebb játékok egy része Javaban van írva, sok más játékhoz viszont inkább C++-t vagy C#-ot választanak. Javara épülő játékok például: Minecraft, FIFA.
 • Beágyazott rendszerek – számtalan gép működik beépített computerekkel, ezek jelentős része használ Java-t, a teljesség igénye nélkül illusztráljuk ezzel a képpel, hányféle területen jelenhetnek meg a beágyazott rendszerek. 

 

Beágyazott rendszerek
Forrás: oracle.com

 

Ez a sokféle gép akár kommunikálhat is egymással, ha pedig egy hálózat részei lesznek, akkor már az IoT(Internet of Things) izgalmas világáról beszélhetünk.

Java és nagyvállalati szoftverek 

A vállalati szoftverek hatalmas teherbírású rendszerek, amik nagyvállalati (banki, szolgáltatási, biztonsági, államigazgatási stb.) szektorban működnek, és egyéni felhasználók igényei helyett ilyen szervezetek igényeit elégítik ki. 

Miért ragaszkodnak a nagyvállalatok továbbra is a Javahoz? Mert megbízható, robusztus, folyamatosan fejlesztik, rengeteg keretrendszer érhető el hozzá és rengeteg, régóta működő rendszer van Javaban írva, amiket fenn kell tartani, és értelmetlenül nagy, és ésszerűtlen munka volna átírni őket másik nyelvre. 

Ha mélyebben érdekel a Java nagyvállalati felhasználása, ajánljuk ezt a cikket: What Big Companies Still Code in Java: Do Major Corporations Still Use Java? 

A Javának szinte minden típusú szoftver fejlesztéséhez van keretrendszere, ahogy korábban említettük, talán egyszerűbb lenne azt összegyűjteni, milyen programozási területeken nem alkalmazzák a Javát, mint azt, hogy hol igen. 

 

 

Hogyan lehetsz Java programozó? 

Többfelől is közelíthetsz a programozói pályához attól függően, hogy neked milyen tanulási forma a megfelelő és mik a céljaid. A programozás tanulásáról, a különböző informatikai képzésekről már több cikkben is írtunk. Ha érdekelnek a képzési rendszerek és a különböző tanulási formák előnyei és hátrányai, akkor nézz bele korábbi cikkeinkbe: 

Informatikai végzettség egyetemen

Tanulhatsz programozni egyetemi keretek között, programtervező informatikus, mérnökinformatikus, gazdaságinformatikus stb. szakokon. Ha ilyen szakra jelentkezel, akkor erős elméleti hátteret kapsz, komoly matematikai ismeretekre teszel szert, jó rálátásod lesz a programtervezés egész folyamatára. 

Gyakorlati programozási feladatokból viszont kevesebbet fogsz megoldani, a tényleges programozási rutinra jó eséllyel nem az egyetemen teszel szert, hanem egyéni projekteken, egyéb tanulási formákon, szakmai gyakorlatokon keresztül. 

Számos programozói állás esetében elvárás az egyetemi diploma, de nem mindenhol. Mint írtuk, a Javat nagyon gyakran alkalmazzák nagyvállalati környezetben, ahol sok fejlesztői pozíció előkövetelménye BSc vagy MSc diploma informatikából.

 

Java programozó képzés online

Java programozó bootcamp, Java programozó tanfolyam

Nem csak egyetemen lehet profi oktatóktól programozást tanulni, hanem különböző tanfolyamokon is. Ezek egy része az állami felnőttképzési rendszerbe illeszkedik, más része pedig intenzív, 4-12 hónapos bootcamp. A bootcampeken kevesebb elmélet és matematika, viszont jóval több programozási gyakorlat, szimulált munkahelyi feladat, készségfejlesztés vár rád. 

Az ilyen típusú képzésen végzett hallgatókat más álláshelyek várják, mint a diplomás programozókat, de a bootcampek hallgatóinak felvételi rátája kiemelkedően magas, a fizetések pedig nem feltétlenül alacsonyabbak, mint egy diplomás informatikus esetében. 

Két korábbi cikkünk is foglalkozik a bootcampekkel, csekkold ezeket is: 

Java tanulás önállóan, online tananyagok segítségével 

Programozni tanulni nem csak az iskolapadban lehet. Online, bárhonnan elérhető, saját időbeosztás szerint feldolgozható tananyagokkal is kiválóan lehet haladni. Ha fontos neked, hogy magyarul legyen a tananyag akkor a CodeBerry Java kurzusát ajánljuk: Java programozás tanfolyam.

Ha angol nyelven tanulnál programozni, az internet végtelen sok lehetőséget rejt. Néhány tipp, amit érdemes csekkolnod: FreeCodeCamp, Udemy, Coursera.

 

Java programozó roadmap
Forrás: amigoscode.com

 

A roadmaphez hasznos kommentárokat és magyarázatokat is ad a készítője, ebben a videóban: 

 

 

Milyen készségek kellenek ahhoz, hogy Java programozó legyél?

Ami általában a programozáshoz, vagyis

 • Precizitás 
 • Kitartás, türelem
 • Jó elemző és problémamegoldó készség 
 • Képesség a logikus gondolkodásra és az algoritmikus, induktív gondolkodás elsajátítására

Java programozó fizetés – a Java programozó karrier számokban

Informatikus fizetési kalauz 2021-re: ebben a cikkben sokféle különböző forrás alapján elemeztük a programozói fizetéseket, és a top 14 szakma átlagbéreit listáztuk. 

A Java programozói fizetés junior szinten bruttó 600 ezer forint körül alakul, míg senior szinten 900 ezer és 1,4 millió forint között van.

 

Java programozó képzés online

 

Jó ötlet kezdő programozóként a Java nyelvet választani? 

Igen! 

A programozás alapjait szinte bármilyen nyelven el lehet sajátítani, ha pedig egy tananyag kifejezetten kezdők számára van összeállítva, és figyelembe veszi az igényeiket, mindent az alapoktól magyaráz el, akkor alkalmas arra, hogy bevezessen a programozás világába. 

Bár a Java nem a legegyszerűbb programozási nyelv, mégis arra biztatunk, hogy ha ez az irány érdekelne, és olyan projektekben dolgoznál szívesen, amik Javara épülnek, bátran kezdd el megtanulni kezdőként is. 

A Javat választani első programozási nyelvnek jó döntés, mert kiemelten keresett tudás, a megfelelő szint elérése után biztos karrierlehetőséget jelent. Különböző irányokba el lehet vele indulni attól függően, hogy mivel szeretnél foglalkozni. Jó alapot biztosít más programozási nyelvek és egyéb technológiák megtanulásához. 

Milyen lehetőségei vannak egy Java programozónak, ha nem kifejezetten szoftverfejlesztéssel foglalkozna?

Inspirációként ajánljuk ezt az angol nyelvű cikket: 5 karrierlehetőség tapasztalt Java fejlesztőknek. Vannak olyan munkakörök az IT területhez kapcsolódva, amiket hatékonyabban, nagyobb szakértelemmel lehet végezni, ha otthon van a kódolásban is az illető. Vannak olyan szakmák, ahol egyenesen elengedhetetlen, máshol csak jelentős előnnyel jár. Egy tapasztalt programozó be tud vonni olyan megoldásokat a munkájába, amik hatékonyabbá teszik azt, automatizálni tud bizonyos lépéseket, átlátja a szükséges folyamatokat. 

Ha másban szeretnéd kamatoztatni Java tudásod, és nem csak kódolni szeretnél, ötletnek felsorolunk néhány lehetséges munkakört: 

 • DevOps mérnök
 • Szoftver architect 
 • Projektmenedzser
 • Business Analyst

 Ha nem mindegyik munkakör jelentése tiszta számodra, keress támpontot az IT terület leggyakrabban emlegetett munkaköreit bemutató cikkünkben: Van-e különbség programozó és szoftverfejlesztő között?

 

Java programozó
Forrás: freecodecamp.com

 

Reméljük, hasznosnak találtad ezt az összeállítást, és közelebb vitt a Java programozói karrier felé, ha esetleg még bizonytalan voltál, hogy ez-e a neked való út. 

A CodeBerry Programozóiskola A programozás alapjai című cikksorozatában programozással kapcsolatos témákat feszegetünk, és mindenről szót ejtünk, amire a kezdetekben szükséged lehet.

Kövesd a blogunkat, ha még több olyan cikket szeretnél olvasni, amiben minden programozással kapcsolatos kérdésedre választ találhatsz!

A programozás alapjai