Szociális munkásból JavaScript fejlesztő – Borosová Anikó diákunk története

  • Reading time:14 perc alatt olvasható
Borosová Anikó az ELTE-n végzett szociális munka szakon. A diploma megszerzése után a szociális szférában helyezkedett el, majd dolgozott adatfeldolgozóként, ügyfélszolgálatosként is. Jelenleg az EDMdesigner.com-nál dolgozik junior JavaScript fejlesztőként.

Itt lakom: Budapest, Magyarország
Itt dolgozom: EDMdesigner.com Kft.
Ennyi időt tanultam a CodeBerry-nél: 4 hónap
Ezt használom: munkahelyen ASUS laptop Ubuntuval / otthon Lenovo ThinkPad Edge Windows 10-zel / Sublime Text / egy 11 éves Nokiám van (nem Nokia 3310, annyira sajnos nem vagyok menő)

Ha megkérdezik, hogy mi a foglalkozásod most, mit válaszolsz?

Programozó vagy junior JavaScript fejlesztő. Szűk ismerősi körömben nincs más programozó, vagy olyan ember, aki mélyebben belelátna a témába, így nem igazán szoktam részletezni. Egyébként ez egy sokkal nehezebb kérdés, mint aminek elsőre tűnik.

Már nem vagyok szociális munkás, de még nem vagyok programozó, vagy ha igen, még nem fogtam fel teljesen, még nem az identitásom része. Fura érzés.

Mivel foglalkoztál korábban, mielőtt elkezdtél JavaScript fejlesztőként dolgozni?

Szociális munkásként végeztem az ELTE-n, az egyetem után pedig hazatértem Szlovákiába és ott kezdtem dolgozni a szakmámban. Dolgoztam munkaügyi központban és önkormányzatnál is, leginkább munkanélküliekkel, szociálisan hátrányos helyzetű ügyfelekkel, hajléktalanokkal és egy szegregált, romák által lakott lakóteleppel.

Később dolgoztam az autóiparban is adatfeldolgozó/ügyfélszolgálatos munkakörben.

 

 

Miért döntöttél úgy, hogy elkezdesz webfejlesztést tanulni?

A korábbi munkáimban nem igazán voltam boldog. Szociális munkásként ritkán van eredménye az ember munkájának: leginkább tűzoltásból áll az egész, és pozitív kimenetelű, valódi változást a legritkább esetben lehet csak elérni.

Olyan, mint egy Kafka-regény: az ember megy szembe egy totális rendszerrel, próbál segíteni, de eszközök híján, illetve kiégett, motiválatlan, vagy az ügyfelet rendszeresen megalázó környezetben gyorsan elveszti az ember a reményt és eldöntheti, hogy menekül, vagy bedarálja a rendszer.

Én menekülni akartam, de soha azelőtt nem gondoltam volna az IT-szektorra, mint számomra elérhető célra. Aztán tavaly egyre több helyen lehetett hallani/olvasni az IT-szektorban lévő munkaerőhiányról, online kurzusokról és gondoltam, kipróbálom. Megtetszett, és ami nagyon fontos volt: volt eredménye annak, amit csinálok.

Ha lassan is, de épültek a dolgok a kezem alatt. 1–2 hónap elteltével azt gondoltam, hogy oké, akkor ezt most vegyük komolyan, mert ebből egyszer akár még munkahely is lehet. Lett.

Ebben az irodában tevékenykedik Anikó, mint javascript fejlesztő
Ebben az irodában tevékenykedik Anikó, mint JavaScript fejlesztő

Hogyan tanultál meg programozni? Milyen tanfolyamokat, blogokat, könyveket stb. használtál?

Codecademy-n, FreeCodeCamp-en kezdtem, mellettük dokumentációkat olvastam, videóanyagokat követtem, majd jött a CodeBerry. Illetve idén nyáron a Rails Girls pozsonyi workshopja.

Milyen volt a CodeBerryben tanulni? Mit adott neked a CodeBerry?

A mentori segítség volt a legjobb, leghasznosabb. Korábban egyedül tanultam, de úgy az ember, pláne kezdőként: nem lehet biztos abban, hogy jól érti-e az összefüggéseket; nehezebb átlátni, hogy mi mindennek kell még utánanéznie és merre haladjon.

Mentorral ez sokkal könnyebb. Ez a CodeBerry-nél ráadásul nagyon egyszerűen, közvetlen módon van megoldva és bármikor kérdezhetsz, ha elakadsz és viszonylag gyorsan választ is kapsz — akkor is, ha neked mindig van 10 újabb kérdésed. Egy hagyományos oktatási rendszerhez és a korábbi tanulmányi tapasztalataimhoz képest ez nagyon pozitív volt.

Nagyon hasznos volt még az álláskeresésre és interjúkra való felkészítés, hogy milyen elméleti kérdésekre készüljek és hogyan — szakmaváltásnál, újra kezdőként ez mindenképpen nagy segítség.

Milyen tapasztalatot, tippet-trükköt osztanál meg szívesen azokkal, akik most kezdik a tanulást?

Nem baj, ha nem érted elsőre/másodikra/n-edikre, csak csináld. Addig csináld, amíg nem sikerül. Addig nézd, amíg be nem látod (gimis osztályfőnököm útravalója, és igaza volt). Lesznek mélypontok, de ne add fel.

Kérj segítséget, merj többet kérdezni, ha pedig eljutnál egy pontra, ahol úgy érzed, otthon, egyedül megakadtál, veszítesz a motivációdból és nem tudod, hogyan tovább, akkor menj el egy IRL (“in real life”, azaz személyes) programozó eseményre, workshopra, találkozz és beszélj hasonló cipőben járó emberekkel.

A Rails Girls nekem pont jókor adott egy nagy lendületet: nagyon-nagyon pozitív érzéseket hagyott bennem, és úgy jöttem el onnan, hogy ha a mentorom (Pilar Huidobro, álljon itt a neve, mert egy hős), aki szintén egy ilyen eseményen kezdte a programozást és 5 év alatt eljutott odáig, hogy szoftverfejlesztőként dolgozik és most ő tanít másokat, akkor talán én is meg tudom csinálni, én is meg tudom tanulni.

JavaScript fejlesztőként akár otthonról is dolgozhatsz
JavaScript fejlesztőként akár otthonról is dolgozhatsz

Mesélj arról picit, hogy hol dolgozol most, mik a feladataid? Hogy telik most egy napod, egy heted, mint JavaScript fejlesztő?

Az EDMdesigner-nél dolgozom JavaScript fejlesztőként. A cég készülő email content management szoftverén dolgozunk, kisebb team-ekre osztva, ahol mindenkinek megvan a maga részfeladata.

Emellett van egy Knockout.js-hez fejlesztett component library-nk, a Knob.js, ami szintén folyamatosan bővül, én is készítettem már ehhez új komponenst. Az én (mindössze két fős) team-em feladata ezen kívül az ún. user aquisition — azon dolgozunk, hogyan szerezhetnénk több regisztrált és a későbbiekben előfizető felhasználót.

Ehhez olyan eszközöket használunk, mint a Google Analytics, Intercom, Hotjar.
A SCRUM-módszert követve minden délelőtt van standup-unk, ahol megbeszéljük az aznapi feladatokat, elakadásokat, illetve a jövőben várható új feladatokat.
Nehéz, de általában véve pozitív, hogy már a kezdetektől kódolnom kell és így folyamatában ismerem meg a cégnél folyó munkát, a már meglévő kódot, és tanulom azt, hogy hogyan dolgozzak mások kódjával, hogyan illeszkedik az én munkám másokéhoz.

Másfél hónap alatt szinte csak olyan dolgokat csináltam, amiket korábban nem, így szinte minden nap tanulok valami újat a feladataimból.

Kikkel dolgozol együtt JavaScript fejlesztőként, kik és hogyan segítik a munkádat?

Nem vagyunk sokan, ez egy alig 20 fős cég. A kollégák többsége részmunkaidős, illetve vannak köztünk diákok is. A már említett napi standup-okon megbeszéljük, hogyan haladjak tovább, emellett lényegében bárkitől kérdezhetek, ha elakadok, nagyon segítőkész mindenki.

 

 

Milyen szoftvereket, eszközöket, technológiákat használsz jelenleg a munkád során, mint junior JavaScript fejlesztő?

Ubuntu, Slack, Sublime Text, terminator, GitKraken, Node.js, Jasmine, gulp, mongoDB, redis, docker, nginx stb. JavaScript library-k vagy npm package-k közül pedig majd’ minden nap vagy héten előjön valami új.

Mennyi ideig kerestél állást? Nehéz volt munkahelyet találni JavaScript fejlesztőként?

Hát az én esetem egyáltalán nem nevezhető tipikusnak, nagyon-nagy szerencsével alakult úgy, ahogy. A stratégia az volt, hogy min. 8–10 helyre jelentkezem majd, az első interjúk minden bizonnyal nehézkesek lesznek, aztán a sokadikra belejövök és remélhetőleg a 10+-ik interjú sikeres lesz és kapok állást.

Ehhez képest az EDMdesigner volt az első hely, ahová elküldtem a jelentkezésem és felvettek. Azt azért tegyük hozzá, hogy nem elég egy helyre bekerülni, bent maradni is nehéz.

Az interjúkat teljes pánik követte, hogy hát én erre még nem vagyok felkészülve, nem ez volt eltervezve. Az első néhány hét nagyon nehéz volt, végig olyan érzéssel, hogy nem vagyok idevaló, én ezt nem fogom tudni megcsinálni. Azóta eltelt másfél hónap és még élek.

Anikó tanácsa a most felvételiző JavaScript fejlesztőknek: ne izguld túl, csak bízz magadban!
Anikó tanácsa a most felvételiző JavaScript fejlesztőknek: ne izguld túl, csak bízz magadban!

Milyen volt a felvételi a junior JavaScript fejlesztői pozícióra?

Három körös volt az interjú, nagyjából 1–1,5 hét alatt zajlott le. Első körben egy telefonos interjú volt, itt JavaScript elméleti kérdéseket kaptam. Második feladatként egy to-do listet kellett elkészíteni úgy, hogy a HTML kódot is JavaScripttel hozzam létre.

Erre egy hétvégét, kb. három napot kaptam. Harmadik lépésként egy Skype-interjúnk volt, itt már a munkahelyről, az ott folyó napi szintű munkáról, a csapatról és a munkábaállás feltételeiről esett szó.

 

 

Rutinos JavaScript fejlesztőként mit tanácsolsz azoknak, akik felvételire készülnek épp?

Hogy ne izgulják túl a dolgot. Aludjanak eleget. Semmiképpen sem 2 és fél órát az interjú előtti éjszakán. Ez nagyon fontos!
És ne essenek pánikba, ha megkapják az állást. Menni fog.

Mi a következő lépés a számodra? Merre tovább?

Távlati terveket nehéz most szőni, jelenleg annyi új dolog kerül elém, hogy örülök, ha a következő néhány napomat látom előre. Az biztos, hogy rengeteg új dolgot, eszközt kell megtanulnom, rengeteget kell még fejlődnöm, hogy szintet tudjak lépni és önállóbb tudjak lenni a munkámban. Messze van még az, hogy senior JavaScript fejlesztő legyek, de remélem, az is eljön majd.

A “CodeBerry Programozóiskola — Diákjaink Történetei” sorozatban olyan diákjainkkal beszélgetünk, akik sikeresen elhelyezkedtek fejlesztőként.

Ha te is szívesen lépnél fejlesztői pályára, a következő cikkekből megtudhatod, hogyan vágj bele:

Szeretnél te is megtanulni programozni? Gyere és próbáld ki ingyen az első 25 leckét a CodeBerry Programozóiskolában.