Kovács Bálint 10 éve fejleszt komolyabban, főleg webre. Dolgozott már banknak, weblapokat készítő cégnek, mobilalkalmazást fejlesztőknek, jelenleg pedig vezető fejlesztő Pécsett, ahol a tervezés és a csapat irányítása a feladata. Bálint a vidéki légkört és a családias cégeket szereti igazán.
Itt lakom: Magyarország, Pécs
Itt dolgozok: Y-collective
Ezt használom: Sony Xperia Z3 Compact / Asus K501UX / Windows 10
Egy szó, ami leírja a munkastílusom: figyelem

Ha megkérdezik, hogy mi a foglalkozásod, mit válaszolsz?

Mostanában azt, hogy vezető fejlesztő, mert ebből a vezetőről van mindenkinek fogalma és komolyan hangzik, de korábban csak annyit mondtam, hogy programozó. 🙂

 

Mesélj arról, hogy mit és min dolgozol most programozás témában, mint vezető fejlesztő?

Jelenleg REST API-kat és azok háttér rendszereit tervezem egy nagy hazai multi számára. Ezzel kapcsolatban egyeztetek az ügyféllel illetve napi szinten követem, segítem a csapatot, és igyekszem fenntartani a lendületet mindenkiben.

Hogyan néz ki a munkahelyed? Hogyan néz ki az asztalod?

A Y-collective irodája industrial stílusú, külön étkezővel, és ping-pong asztallal a rekreációhoz:

Az Y-collective irodája, itt dolgozik Bálint, mint vezető fejlesztő

Az Y-collective irodája, itt dolgozik Bálint, mint vezető fejlesztő

                                                                         

Az asztalom pedig így néz ki:

Bálint asztala vezető fejlesztőként

Bálint asztala vezető fejlesztőként

Mikor, hol és hogyan tanultál programozni?

Mondhatnám, hogy a főiskolán (a végzettségem programozó matematikus), de komolyabban az első két munkahelyem tanított meg programozni, plusz a rengeteg otthoni projekt. A tanulásnak egyébként még nincs vége, minden nap fejlődök valamit.

Milyenek a munkalehetőségek programozóként? Te általában mennyi ideig kerestél állást?

Jónak vélem a helyzetet, amelyik céget ismerem, mind embert keres, és engem is havi szinten keresnek más cégek. Pályakezdő korom óta egyszer kerestem állást, körülbelül egy hétig, munkanélküli pedig sosem voltam, az interjúra és a próbanapokra is szabit kellett kivennem.

Hogy telik most egy napod, egy heted, egy hónapod, egy éved, mint vezető fejlesztő?

A napom nyugodtan indul, bebiciklizek, az iroda csendes, aztán egyre nagyobb lesz a zaj, majd általában kicsit szétcsúszik a munkanap, mert valami mindig sürgősebb. Otthon nyugalom vár, persze némi munka mindig akad, amivel el lehet tölteni az estéket, zárni a napot.

A hét egyébként összeszedett, hétfőn meetinggel kezdünk, aztán munka. Sajnos ebbe sokszor bele kell férnie rengeteg instant ügynek is, amelyekre gyorsan kell reagálni.

Az évek eleje általában nyugisabb, de a munka folyamatos. Igyekszünk betenni sok céges programot (farsang, erdei sütögetés, wakeboard, FedEx nap, házi fun projektek, stb.), hogy valódi csapattá kovácsolódjunk.

Mi az, ami meglepett, amikor elkezdted a kódolást, amit nem gondoltál volna előtte?

Talán az, hogy milyen unalmas tud lenni. 🙂 Egy bankoknak fejlesztő cégnél kezdtem anno, és be kell valljam, hogy a munkamenet olyan összetett volt, hogy ha módosítottam egy megjelenített szám formátumát, akkor az csak aznap este vagy másnap volt látható.

Szerencsére nem kellett sokat várnom és át tudtam menni egy webes céghez, ahol hatalmas öröm volt azonnal látni a munkám eredményét.

 

 

Mi az a tudás, amit vezető fejlesztőként te tudsz, és az átlagember számára meglepő?

Jobban, hatékonyabban és fókuszáltabban megy a munka, ha közben az ember játszik egy ping-pong meccset. Eredményesebb lehetsz 6 kipihent óra alatt, mint 8 + 4 túlórával.

Kikkel dolgozol együtt vezető fejlesztőként?

Vezetőkkel, fejlesztőkkel és marketingesekkel is. Remek a csapat, kezdünk ideális helyzetbe kerülni és ráérezni arra, hogy ki miben a legjobb, és azt erősíteni benne megfelelő feladatokkal.

Milyen tipikus életutak vannak a szakmádon belül?

Az ember dolgozhat kis cégnél, közepes cégnél, multinál.

Lehet tanár vagy kaphat programozói állást egyáltalán nem fejlesztésorientált vállalatnál is. Sőt, a szabadúszó, egyéni vállalkozó munka vagy a saját cég alapítása is remek alternatíva lehet.

Mindegyik mellett tudok pozitívumot és negatívumot is felhozni, egyénfüggő, hogy ki hol találja meg a számítását.

Mi a te életpályád, hogyan tovább?

Én végigjártam a ranglétrát, junior-tól a vezető fejlesztőig. Közben volt cégem és voltam egyéni vállalkozó is. Jelenleg vezető fejlesztő vagyok, egy remek és egyre remekebb csapattal a hátam mögött. Úgy érzem vannak még lehetőségek a cégnél, szeretném ezeket kiaknázni, mielőtt újabb fába vágom a fejszémet. Egyszóval szeretném a csapatból a legtöbbet kihozni, és a legtöbbet elérni velük.

Milyen foglalkozásra váltanál, ha váltanál? Milyen foglalkozásra tudnál váltani?

Méhészet. Ez ilyen félig komoly válasz, igazából feltehetően ha méhészkednék nappal, éjjel akkor is fejlesztenék. A váltás mellett egyedül a stressz csökkentése és a vidéki élet szól, de feltehetően nem fogok váltani.

Hogy mire válthatnék? Szerintem bármire, mindent tanulhatónak vélek, a kérdés inkább az, mennyire érdekel. Táncos vagy bróker például nem lennék.

Junior programozóból vezető fejlesztő - Bálint a folyamatos tanulásra esküszik

Junior programozóból vezető fejlesztő – Bálint a folyamatos tanulásra esküszik

Milyennek kell lenni az embernek, hogy jó programozó, IT szakember legyen? Kiknek nem javasolnád ezt a szakmát?

Fontos a figyelem, a folyamatos tanulás utáni vágy pedig hatalmas előny.

Aki nem tud vagy nem akar extra időt beletenni, és nem követi a változó, fejlődő trendeket, az elég hamar kiesik, illetve megragad egy szinten.

Nem javaslom senkinek a pályát, aki nem tud végigolvasni egy szakcikket, vagy egyedül végigcsinálni egy minimális otthoni projektet, illetve azoknak sem, akiket nem érdekel általában a fejlesztés és csak a pénz miatt vágnának bele. Csalódni fognak, feltehetően rossz állásuk lesz, vagy egyáltalán nem tudnak majd elhelyezkedni, mert ez az első dolog, amit minden HR-es kiszúr.

Mit szeretsz benne leginkább?

Ez egy virtuális világ, nincs határa, így amikor valahol mégis határba ütközöl, akkor végre elkezdhetsz azon gondolkodni, hogy azt hogyan lehet kitolni. Itt kezdődik a szórakoztató része, és a szórakoztató projektek a legjobbak.

A változatosságot szeretem és a szembeszökően szép megoldásokat, amelyekkel találkozom néha.

Mi a legnehezebb, illetve mi a legbosszantóbb ebben a szakmában? Mik ennek a szakmának a veszélyei?

Vezető fejlesztőként azt tapasztalom a kollégáim munkáját figyelve, hogy talán a legnehezebb az ügyfél megértése, az elmondott információk valós igénnyé alakítása. A kivitelezés könnyű, de egy félreértett mondat miatt egy hétig feleslegesen fejleszteni kiborító lehet. Az ügyfél pedig sokszor maga sem tudja, mit akar.

A másik az ülőmunka, kell mellé valamilyen mozgás és a testedet sem hanyagolhatod el.

Mennyire biztos az állásod? Mennyi ideig dolgozik az ember egy helyen?

Az állásomat biztosnak érzem, a legtöbb ajánlat amit kapok a fővárosba hívna, ami számomra nem vonzó, hiába jobb ott a bérezés.

A leghosszabb munkaviszonyom öt év volt, azóta általában két évig tartott minden következő állomás, de a mostani ezt meghaladta.

Ha az ember megtalálja a helyét, akkor sokáig, tíz-húsz évig is dolgozhat ott, de néha nem árt váltani, én például minden váltásból rengeteget tanultam. Ez lehet pozitív vagy negatív tapasztalat is, de mindenképpen előre visz, és általa megtanulod jobban megválasztani a következő munkahelyed.

 

 

Ha egy kérésed lehetne az emberekhez a szakmád nevében, mi lenne az?

Ne gondolják, hogy mi értünk mindenhez, amiben van elektronika.

Nem tudom a TV-t a leírása nélkül behangolni, és nem értek minden géphez, hardverhez.

Mennyit keres átlagosan egy ember a szakmádban (pályakezdőként, tapasztaltként, veteránként)?

Erre vannak kimutatások, amelyek pontosabbak annál, mint amit én mondhatok.

Sosem érdekelt, hogy ki mennyit keres, a magam bére kellett, hogy elegendő legyen a hónapra. Éppen ezért csak magamból tudok kiindulni, amikor erre válaszolok, ami fura lesz, mert én több, mint 250 000 forintos fizetéssel kezdtem a banknál Budapesten, amit boldogan cseréltem egy 140 000 forintos állásra Pécsett. Nekem ennyit megért a váltás, a nyugalom, az érdekesebb munka és a vidékies légkör. Mivel minden munkahelyem jobb és jobb lett az évek során, így sokszor kevesebbért is elmentem egy jobb helyre, hosszú távon viszont folyamatosan javult a bérem.

Szerintem nem a pénz határozza meg azt, hogy jól érzed-e magad ahol vagy, tudom, hogy dolgozhatnék több pénzért is, de egy sokkal rosszabb helyen. Persze ki sem zárja egymást a kettő. 🙂

Szerinted hogyan lehet, hogyan érdemes megtanulni programozni?

Az iskola úgy érzem ad egy olyan alapot, amire biztonsággal lehet építeni a gyakorlatban, így nem hagynám ki, sokszor nagyon jó az elmélet.

Ezen kívül azonban a gyakorlat az, ami a részletekre is megtanít, tehát fogj egy ötletet vagy igényt, lehet az bármilyen kicsi, és kezdd el megcsinálni.

Ebből megtanulsz rengeteg mindent: specifikálás, tervezés, megfelelő technológia választás, hasonló megoldások vizsgálata, javítása, fejlesztés, tesztelés. Ha mindent kipróbálsz, azt is látni fogod, hogy melyik ment a legjobban így nagyjából behatárolhatod, hogy miben leszel a legjobb.

Te hogyan tartod frissen a tudásod vezető fejlesztőként? Milyen könyveket, blogokat olvasol, milyen konferenciákra jársz, stb.?

Mindent felsorolni nem tudok, nem is kell szerintem, mert sokféle fejlesztő van, és nyilván mindegyik típusnak megvan a maga tematikus blogja. Azért néhány példa, amelyekre oda szoktam figyelni:

Ezeken kívül az aktuális technológia dokumentációja mindig kellemes olvasmány.

Könyvekből szintén az adott téma határozza meg, hogy mit olvasok, de egy jó példát leírok azért: Phil Sturgeon — Build APIs You Won’t Hate

Konferenciák közül ami még idén esélyes az a Magyarországi Web Konferencia, de sok a JavaScript konferencia, workshop, Lean Poker és meetup, főleg Budapesten — ezeket is ajánlom mindenkinek. Nézzetek körül a meetup.com oldalon.

A YouTube szintén rengeteg információt képes átadni, erre szép példa az Emarsys Craftlab csatornája.

Szerinted miért érdemes megtanulni programozni?

Amiért minden mást érdemes megtanulni, ami érdekel. Ez ugyan olyan tudás, mint megtanulni pólót szitázni, vagy érteni a villamossághoz. A különbség az, hogy egyre nagyobb teret hódít a szoftver, egyre inkább alapműveltségnek gondolom azt, hogy meg tudd szerkeszteni a saját honlapod, vagy felprogramozni az automatizált házad különböző eszközeit. Végtelenek a lehetőségek, ha csak egy dologra fel tudod használni ezt a tudást, akkor miért ne tanulnád meg?

A “CodeBerry Programozóiskola — Diákjaink Történetei” sorozatban olyan diákjainkkal beszélgetünk, akik sikeresen elhelyezkedtek fejlesztőként.

Szeretnél te is megtanulni programozni? Gyere és próbáld ki ingyen az első 25 leckét a CodeBerry Programozóiskolában.