Mi a különbség programozó és szoftverfejlesztő között? A többi IT-s szakmával mi a helyzet? Megválaszoljuk a kérdéseket, ki mit csinál az informatika világában. Kinek mik a fő feladatai, miben hasonlítanak és miben térnek el a szakmák.

Szeretnénk egy átlátható összefoglalót adni, ami tisztázza a sokat hallott-látott kifejezéset azok számára, akik még nem mozognak otthonosan ezen a területen. 

Fontos kiemelni, hogy sok esetben nincs éles határ az egyes szerepek között, adott cégtől, szaktudástól, megrendeléstől is függhet, hogy kinek milyen feladatokat kell pontosan ellátnia. 

Mi a különbség programozó és szoftverfejlesztő között? 

Mindennapi szóhasználatban a kettő gyakorlatilag felcserélhető, sőt, a programozás és a fejlesztés mellé még a kódolás kifejezést is hozzátehetjük. Angolul a programmer, developer és a coder a legtöbb szövegkörnyezetben szintén egyenértékűen használható.

Ezek mind azt a tudást és szerepkört jelentik, hogy valaki különböző programnyelveket használva létrehozza azokat az utasítássorokat, amik a gépek számára értelmezhetők, és amiken keresztül létrejön a felhasználható szoftver. 

Attól függetlenül, hogy mindennapi nyelvhasználatban ezek általában ugyanazt jelentik, egyes munkaadók differenciálhatják, hogy mit értenek szoftverfejlesztő vagy programozó alatt.

Vannak, akik a  szoftverfejlesztést átfogóbb tervezői feladatnak látják, magas szintű döntéshozatallal (pl. a szoftverfejlesztő tervezi meg az adatbázist, vagy egy komplexebb szoftver részei között hogyan mozog majd az adat), ezzel szemben a programozást konkrétan csak a programsorok megírására értik, amit a tervezők iránymutatása alapján hajtanak végre (pl. egy legördülő menü hibás megjelenésének megjavítása, vagy egy adott kimenettel és bemenettel rendelkező függvény megírása). 

Programozó szoftverfejlesztő pozíciók nagy számmal várják a jelentkezőket

Credit: Unsplash

Mi a különbség szoftvermérnök és a programozó között?

A szoftvermérnök (Software Engineer) minden esetben mérnöki végzettségű, tehát egyetemi képzésben részesült, legalább BsC szintű diplomával rendelkezik informatikai területen (mérnökinformatikus, programtervező informatikus, stb). Feladatait és hatáskörét az adott cég szabja meg, de mindenképpen felsőoktatási intézményben képzett programozói pozíció. 

Az egyetemi képzésben a Computer Science (számítástechnika, számítástudomány, informatika kifejezésekkel adható vissza magyarul) elméleti, matematikai alapjait oktatják hangsúlyosabban, a programozási gyakorlat kevésbé van előtérben.

A szoftvermérnöki pozíciókban otthonosan kell mozogni a fejlesztés elméleti oldalán (pl. adatstruktúrák tervezése, algoritmusok hatékonysága stb.) és a gyakorlati megvalósításban is. 

Ha nem szoftvermérnököt keresnek egy munkára, hanem programozót vagy szoftverfejlesztőt, akkor nem feltétlenül elvárás a diploma, könnyen lehet, hogy tanfolyamokon megszerzett és egyénileg csiszolgatott programozói tudás elegendő a felvételhez. Persze a gyors tanulás és nyitottság az új ismeretekre elengedhetetlen.

Mi a különbség webdesigner és a webfejlesztő között?

Egy igényes és jól működő weboldal létrehozása általában több különböző szakember feladata. A designerek általában valamilyen termék vizuális tervezésért, arculatért felelnek – a webdesigner egy olyan designer, aki weboldalak vizuális megjelenését tervezi meg. A webdesignerek grafikai tervezőszoftvereket (pl. Photoshop, Illustrator, Sketch stb.) használnak. 

Érteniük kell a színelmélethez, tipográfiához, hasznosak lehetnek a grafikai ismeretek, mint a vektorgrafika, illetve az alapvető nyomdai ismeretek (hiszen a honlapokon és a nyomtatott anyagokon megjelenő arculat gyakran egyezik, érdemes lehet tudni, hogyan jelenik meg papíron is az, ami a képernyőn).

Fontos az oldalak felépítésének alapvető ismerete, ehhez jól jöhet, ha a webdesigner sem járatlan a HTML és a CSS alapjaiban, tehát a sitebuilding (magyarul weboldalépítés) nyelvei nincsenek kínaiul a számára. A webdesigner mindezzel együtt nem programozó (általában, de akadhatnak kivételek), hanem a vizualitásért felelős tervező.  

A webfejlesztők feladata a honlapok létrehozása és működtetése, webes nyelvek használatával (pl. HTML, CSS, JavaScript, feladattól függően esetleg Java, Python, PHP, SQL stb). A designerekkel szemben a webfejlesztők programozók, akik megírják a szükséges programkódot ahhoz, hogy a honlap működjön.

A különbség programozó és szoftverfejlesztő pozíció között cégenként is eltérő lehet.

A különbség programozó és szoftverfejlesztő pozíció között cégenként is eltérő lehet. Credit: Unsplash

Mi a különbség UI designer és UX designer között?

A UI (user interface, magyarul felhasználói felület) megtervezésekor az esztétikai szempontok mellett a felhasználói igényeket és a brand arculatát is figyelembe kell venni és ennek megfelelő designt alkotni. A UI designer a felületen látható színeket, ábrák, gombok, stb. vizuális megjelenését tervezi, ehhez leginkább grafikai szoftvereket használ.

A UX (user experience, magyarul felhasználói élmény) tervezéséhez a felhasználói igények pontos felmérésére van szükség, ehhez a UX designerek interjúkat készítenek és visszajelzést kérnek a felhasználóktól.

A UX designer ezek alapján tervezi meg az oldal szerkezetét, a különböző menüpontokat, a navigáció lépéseit, és így tovább. Ebben olyan szoftverek vannak a segítségére, amiket kifejezetten felhasználói élmény tervezésére és optimalizálásra hoztak létre. 

Mi a különbség frontend, backend és full-stack fejlesztő között?

A frontend, más néven kliens oldal az, amit látunk egy honlapból: a gombok, a képek, a szöveg, az interakció – azaz minden program, ami a kliensen, a böngészőben fut.

Frontend fejlesztőknek hívjuk azokat, akik designerek tervei alapján létrehozzák a honlap, vagy a mobilalkalmazás felületét, azaz a frontendet, mindent, amit a felhasználó lát és amivel interakcióba lép. Webes projetek esetén főként HTML-ben, CSS-ben és JavaScriptben dolgoznak, időnként JavaScript keretrendszereket használnak (pl. React, AngularJS, Vue.js).

A backend, más néven szerver oldal az, amit nem látunk egy honlapból: adatok mentése és betöltése egy adatbázisokból, számolások, a klienstől érkező kérések kiszolgálása, API végpontok biztosítása – azaz minden program, ami a szerveren fut.

A backend fejlesztők, más néven a szerveroldali programozók dolgoznak a backenden. A leggyakoribb szerveroldali nyelvek a Python, Node.js, PHP és a Java.

Full-stack fejlesztőnek hívják azokat a fejlesztőket, akik a kliens- és szerveroldali programozáshoz egyaránt értenek.

Mi a különbség egy rendszeradminisztrátor és egy DevOps mérnök között?

Angolul system administrator vagy sysadmin (időnként nagy betűvel írják: SysAdmin), ő felelős a szerverek üzemeltetéséért, karbantartásáért, megbízható működéséért. Munkakörébe tartozik a rendszerek telepítése és támogatása, a leállások és egyéb problémák kezelése. Általában része a feladatkörnek egy kis programozás is: olyan programok (scriptek) írása, amik rendszeres, ismétlődő feladatokat automatizálnak.

A DevOps mérnök (időnként kis betűvel írják: devops) határszerepet tölt be a rendszergazda hardveres és a fejlesztők szoftveres feladatai közt. Lehet olyan fejlesztő, aki az infrastruktúra telepítésével, tesztelésével, üzemeltetésével kapcsolatos munkákban vesz részt és támogatja a felhasználók munkáját, vagy lehet olyan rendszeradminisztrátor, aki magabiztosabb a programozásban, átlátja, frissíti, aktualizálja a szükséges kódokat.

A DevOps mérnök fontos feladata a rendszer biztonságának kialakítása, a hackertámadások elleni védelem kiépítése. Munkájának elengedhetetlen része a folyamatos kapcsolattartás a fejlesztőkkel, felhasználókkal és a rendszergazdával, így jó kommunikációs készségekkel kell rendelkeznie, valamint jól kell tudnia csapatban dolgozni. 

A szoftver architect magas szintű tervezési és kivitelezési kérdésekben dönt.

A szoftver architect magas szintű tervezési és kivitelezési kérdésekben dönt. Credit: Unsplash

Mit csinál egy szoftver architect

A szoftver architect sok tapasztalatot igénylő, nagy felelősséggel járó fejlesztői szerepkör. A magyar IT közegben is “architect”-ként szoktak rá hivatkozni, nem szokás fordítani. (Az ‘építész’-hez, amit eredetileg a szó jelent, csak elvont értelemben van köze.) 

A szoftver architect magas szintű tervezési és kivitelezési kérdésekben dönt, a szoftver tervezés és szoftver fejlesztés lehetőségeinek, technológiáinak széles eszköztárát ismeri. Általában jelen van az üzleti partnerekkel és megrendelőkkel való kommunikációban is.

Mit csinál egy etikus hacker?

A köznyelvben “hacker” kifejezést olyan személyekre használjuk, akik informatikai tudásukkal és tapasztalatukkal visszaélve illetéktelenül törnek be számítógépes rendszerekbe adatszerzés, károkozás céljából. 

Ezzel szemben az etikus hacker, aki hivatalos felhatalmazással, szerződéses felkérés keretében méri fel egy informatikai rendszer biztonságát azáltal, hogy megpróbál bejutni illetve adatokat szerezni. Tudását és tapasztalatát tesztelésre és a biztonsági hibák feltárására használja fel. Részletesen dokumentálja a folyamatot, ismerteti a rendszer üzemeltetőivel a talált biztonsági hibákat.

Mit csinál egy szoftvertesztelő?

Mielőtt egy termék piacra kerül, vagy átadják a megrendelőnek, tesztek hosszú sora fut le, hogy kiderüljön, minden megfelelően működik-e. Alapvetően kétféle különböző tesztelési metódust különböztetünk meg, a manuális és az automatizált tesztelést. 

A manuális tesztelők a végfelhasználó szerepébe bújva próbálják ki a szoftver (weblap, applikáció stb.) funkcióit, és dokumentálják a működési hibákat. Egyedi helyzeteket is modelleznek, mi történik, ha a felhasználó véletlenül ér hozzá a képernyőhöz, vagy milyen hibaüzenetet kap, ha nem létező felhasználónévvel próbál belépni.

A manuális tesztelő általában pontos forgatókönyvek alapján tesztel, mindig alaposan dokumentálja a folyamatot és visszajelzést ad a fejlesztőknek a talált hibákról. A tesztelés eljárásait és protokollját, valamit a szükséges fogalmakat néhány hónapos tanulás során el lehet sajátítani, majd némi gyakorlatot követően el lehet helyezkedni az IT területen. 

Az automatizált tesztelés során már nem egy tesztelő megy végig az adott felületen és szűri a hibákat, hanem tesztelésre specializált eszközöket használ, vagy hoz létre. A tesztautomatizálók maguk is programoznak, a teszteléshez szükséges folyamatokat automatizáló szakemberek vagy csapatok fejlesztik.

A data analyst adatot tisztít, alakít át és segít a csapat tagjainak az adat értelmezésében és vizualizálásában.

A data analyst adatot tisztít, alakít át és segít a csapat tagjainak az adat értelmezésében és vizualizálásában. Credit: Unsplash

Mi a különbség a data analyst és a data scientist között?

Magyarországon sem az adatszakértő, sem az adattudós nem terjedt el, hazai közegben is leginkább data analyst-ként és data scientist-ként utalunk azokra, akik adatok elemzésével foglalkoznak.

A data analyst adatot tisztít, alakít át és segít a csapat tagjainak az adat értelmezésében és vizualizálásában. A fő eszközei az Excel, SQL, R és adatvizualizációs eszközök, pl. Tableau, Data Studio.

A data scientist komplex projekteket visz, adatok elemzésével trendeket, mintákat állapít meg, elemzéseket, előrejelzéseket készít és információt szolgáltat a döntési folyamatok támogatására. Általában magas szintű matematikai, statisztikai, programozói ismeretekkel rendelkezik.

A leggyakrabban használt eszközei SASS, Python, R, Tensorflow, Hadoop, Spark. Keresett és nagyon jól fizetett szakma, de komplexitása miatt nagy tudást és tapasztalatot igényel.

A Codeberry blogján összegyűjtjük neked a leghasznosabb tippeket és trükköket tartalmazó cikkeket, hogy könnyebben eligazodj a programozás útvesztőjében.

Ha tetszett a cikk, ajánljuk figyelmedbe további bejegyzéseinket is a témában: