Olyan programnyelvet szeretnél tanulni, amivel a munkakeresés gyerekjáték lesz? Szeretnéd, hogy a munkáltatók kapkodjanak utánad és jobbnál-jobb állásajánlatok közül válogathass?

Sajátíts el alaposan egyet (vagy akár többet) az alábbi programnyelvek közül, és ha a tudásod már biztos lábakon áll, fogadni merünk rá, hogy gyorsan fogsz állást találni, és magas fizetéssel fogják honorálni értékes programozási ismereteidet. 

 

 

Hogyan alakul a legkeresettebb programnyelvek toplistája?

A technológia világa rohamosan fejlődik és folyamatosan változik, ezért a keresett és népszerű programozási nyelvek listája is folyamatosan alakul:

  • Vannak nyelvek, melyek kirobbanthatatlannak tűnnek a top 10-ből (pl. Java, Python, JavaScript, SQL). 
  • Észrevehetünk azonban népszerűségi trendeket, egyes technológiákat kevesebbet (pl. PHP), másokat egyre többet használnak (pl. JavaScript). 
  • Egy-egy részterület feladatainak még hatékonyabb megoldására, a felmerülő igények minél jobb kiszolgálására új nyelveket alkotnak meg, új technológiákat hoznak létre (pl. R).
  • A keresett nyelvek listáján előkelő helyen szerepelnek az általános célú, nagy múltú nyelvek (pl. Java) és rövidebb múltra visszatekintő, speciális igényekre kifejlesztett nyelveket is (pl. R, MATLAB programnyelv) találunk a top 10-ben.

A legkeresettebb programnyelvek napjainkban.

A legkeresettebb programnyelvek napjainkban.

A cikkben megállapított sorrendhez a következőket vettük figyelembe:

 

  • Nemzetközi trendekről szóló összefoglalók: Go Courses, medium.com, hackr.io, Stackoverflow Developer Survey
  • Magyar nyelvű válogatások: prog.hu, it-tanfolyam.hu, portfolio.hu 
  • Több állásportálon is rákerestünk, hogy hány hirdetés tartalmazza az alábbi programnyelveket. A cikkben végül az Indeed állásportál számait tüntettük fel, mert ők egy meta-álláskereső oldal, akik több állásportál állásait összesítik. A számok a cikk írásakor voltak pontosak, természetesen az álláskínálat némiképp változik.

Java

“Write Once, Run Anywhere” – azaz: “Írd meg egyszer, futtasd bárhol!”. Ebben rejlik a Java népszerűsége, bármilyen kompatibilis eszközön újrafordítás nélkül futtathatók a megírt programok, ha a Java telepítve van. Általános célú nyelv, rendkívül sokoldalú felhasználási lehetőségekkel, például webfejlesztés, mobil- és asztali alkalmazások készítése. Emellett vállalati szerverekhez illetve üzleti alkalmazásokhoz tervezett külön Java verziók is elérhetők. 

A munkaerőpiaci lehetőségek széles skálájához elég megemlítenünk, hogy az Android is Java alapú és Windowsra is sok-sok alkalmazás készül Java-ban, de a nagyvállalati közeg és a backend programozás is nagyban épít rá.

Az Indeed állásportál a cikk megírása idején 1038 Java programozói állást hirdetett. 

Ha tovább olvasnál: 

Python

Könnyen olvasható, egyszerű szintaxisú általános célú nyelv. Kezdőknek is bátran ajánljuk, sokak véleménye szerint a Python az (egyik) legalkalmasabb programnyelv arra, hogy belekezdjünk a programozás alapjainak elsajátításába. A népszerűségi listáknak stabilan az élmezőnyében foglal helyet, nem csak a legtöbbet használt nyelvek között, de a fejlesztők által leginkább szeretett, szívesen és könnyen elsajátított nyelvek rangsorában is évről-évre az első néhány hely egyikét szerzi meg.

A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia-fejlesztés intenzíven fejlődő területei a Python felhasználásának. A data science világában szintén az egyik leggyakrabban alkalmazott nyelv, de a webprogramozás és a játékok területén sem ismeretlen. 

Az Indeed állásportál a cikk megírása idején 740 Python programozói állást hirdetett. 

Ha tovább olvasnál: 

JavaScript 

Főként a weboldalak nyelve. Elsősorban frontend fejlesztésre használják, ez a nyelv teszi interaktívvá és dinamikussá a legtöbb weboldalt, de szerveroldali programozásban is egyre népszerűbb, a Node.js szoftverrendszer segítségével. 

A webes fejlesztés, illetve az azt megelőző UI és UX design, tehát a felhasználóbarát, igényes és modern honlapok készítésének minden lépcsőfoka hatalmas felvevőpiac, webfejlesztőkre mindig szükség van. Ezzel a tudással nem lehet mellélőni. 

Az Indeed állásportál a cikk megírása idején 651 JavaScript programozói állást hirdetett. 

Ha tovább olvasnál:

Egy lépéssel előrébb: a TypeScript 

A TypeScript egy script nyelv, amit a Microsoft készített. A fejlesztéskor a cél nem egy újabb rivális nyelv megalkotása volt, hanem egy olyan eszköz elkészítése, ami kibővíti a JavaScript lehetőségeit és lehetővé teszi igazán nagy projektek elkészítését is.

Az Indeed állásportál a cikk megírása idején 172 olyan állást listázott, ami elvárja, vagy előnyként tünteti fel a TypeScript ismeretét.

 

C# 

A C#-pal asztali, mobil- és webes alapú alkalmazások egyaránt készíthetők, a .NET keretrendszer segítségével pedig még egyszerűbben fejleszthetünk Microsoft eszközökre és a Windows operációs rendszerre. Ez a keretrendszer szinte összenőtt a C#-pal, gyakran együtt emlegetik és az álláshirdetések is gyakran elvárják a keretrendszer ismeretét. 

Léteznek azonban más szoftver fejlesztői platformok is a C#-hoz, például a Unity, amit kifejezetten játékok fejlesztésére hoztak létre, és mára rengeteg kelendő játék motorja lett. 

Weboldalakat és webes alkalmazások kódjainak írására is alkalmas lehet a C#, az ASP.NET keretrendszer ebben segíti a fejlesztőket. 

A Microsofttól függetlenül is lehet C#-ban fejleszteni, az Xboxtól kezdve az Androidon át MacOS-ig számos platformra használható.

Az Indeed állásportál a cikk megírása idején 434 C# programozói állást hirdetett. 

Ha tovább olvasnál a témában: 

Keretrendszerek és programozási nyelvek, amiket érdemes ismerni.

Keretrendszerek és programozási nyelvek, amiket érdemes ismerni.

SQL

Structured Query Language (strukturált lekérdezőnyelv), az adatbáziskezelés sztenderd nyelve. Korunk adatvezérelt világában az óriási adatmennyiséget tároló és feldolgozó adatbázisok elengedhetetlen részei az általunk használt eszközök és szolgáltatások háttérfolyamatainak. Az ilyen adatbázisokat felépítő és kezelő szakemberekre nagyon-nagy a kereslet. 

Az SQL-t megtanulni mindenképpen megtérülő befektetés, egyéb programozási, adatelemzési, adatvizualizációs stb. ismeretekkel kiegészítve végtelen sok különböző területen helyezkedhetünk el vele, hiszen – ahogy az imént említettük – adatbázisokra mindenhol szükség van.

Az Indeed állásportál a cikk megírása idején 1300 SQL programozói állást hirdetett. 

 

 

C++

Alacsony szintű, hardverközeli programozási nyelv, nehezen olvasható, a széles körben használt és rengeteg rendszer alapját képező C nyelv továbbfejlesztett változata. Elsajátítása komoly számítástechnikai és matematikai háttérismereteket igényel. 

Tipikusan nem kezdők számára ajánlott programozási nyelv – a cikk fókuszában viszont az áll, milyen nyelvekkel lehet egészen biztosan állást találni, a C++ pedig mindenképp ide tartozik.

Operációs rendszerek és eszközmeghajtók létrehozására és finomhangolására, videojátékok készítésére, asztali és mobilalkalmazásokhoz használhatjuk.

Ha már nem vagy kezdő, vagy ha távlati célt keresel, a C++ kiváló választás lehet, mivel nagyon értékes tudás a munkaerőpiacon. A vállalatoknak nagy szükségük van magas szinten képzett C++ fejlesztőkre, akik kifejezetten összetett, komoly programozási feladatokat is el tudnak végezni.

Ezt az értékes tudást általában kimagasló fizetéssel díjazzák, a senior C++ fejlesztők a legjobban kereső programozók közt vannak. Ahogy új és új, egyre könnyebben olvasható és tanulható programnyelvek jelennek meg, úgy csökken a C++-ban programozók száma, éppen ezért jelent szinte biztos állást, ha valaki ebben a bonyolult nyelvben is profin dolgozik. 

Az Indeed állásportál a cikk megírása idején 362 C++ programozói állást hirdetett. 

Ha tovább olvasnál a témában: 

PHP

Webfejlesztésben és adatbáziskezelésben használt parancsnyelv, viszonylag könnyen tanulható és már a kezdetektől jó pénzkereseti lehetőségek rejlenek benne. Népszerűségét és keresettségét annak köszönheti, hogy a WordPress, a világ egyik legnépszerűbb weblapkészítő alkalmazása is PHP-ban fut. 2018-ban a weboldalak 83,5% választotta a PHP-t szerveroldali programnyelvének, köztük olyan techóriások, mint a Facebook, a Tumblr vagy a Slack. 

Webfejlesztőként, azon belül is backend vagy full-stack fejlesztőként rengeteg lehetőség vár rád, ha ismered és megbízhatóan használod a PHP nyelvet. 

Az Indeed állásportál a cikk megírása idején 259 PHP programozói állást hirdetett. 

Ha tovább olvasnál a témában: 

 Apple, Microsoft, Android, WordPress és a programozási nyelvek, amikkel hozzáférhetünk

Apple, Microsoft, Android, WordPress és a programozási nyelvek, amikkel hozzáférhetünk.

R

Az R egy szakterület-specifikus programozási nyelv, leginkább statisztikai elemzésekhez és az eredmények ábrázolásához használják. Napjainkban a data science kimagaslóan fontos és dinamikusan bővülő terület, ezért a statisztikai szoftverek írása és az adatelemzés sok-sok munkalehetőséget kínál. Az R emellett a gépi tanulásban is szerepet játszik, amit szintén nem kell külön hangsúlyozni, mennyire fontos irány. 

Mivel statisztikai elemzést rengeteg területen – természettudományos és humán kutatásban, kereskedelemben, marketingben, meteorológiában stb. (ez csak néhány kiragadott példa) – használnak, ezért nem csak fejlesztői csapatok, de kutatói csapatok tagjaként, vagy gyökeresen más területen is fontos tudás lehet az R programozás. 

A 21. századra jellemző végtelen adatmennyiségben kulcsfontosságúvá válnak azok a szakemberek, akik magas szinten értenek az adatelemzéshez és az összefüggések feltárásához. Ezért szinte biztos lehet a jelentkező, hogy fog olyan pozíciót találni, ahol R programozói tudását értékesíteni tudja.

Az Indeed állásportál a cikk megírása idején 187 R programozói állást hirdetett. 

 

Perl

Korábban a web egyik legfontosabb nyelve volt a Perl, az “internet szigetelőszalagjának” (“The Duct Tape of the Internet”) is emlegették. Ma már más nyelvek is komoly teret nyertek, de a Perl még mindig széles körben használt általános célú nyelv.  

Rendszeradminisztrációban, hálózatok programozásában, grafikus felhasználói felületek létrehozásában is használják és természetesen a webfejlesztés sem került ki teljesen a felhasználási területek közül.

Az Indeed állásportál a cikk megírása idején 129 Perl programozói állást hirdetett. 

 

 

MATLAB programnyelv

A programnyelvek népszerűségi listái különböző szempontok szerint alakulnak, de ha  a munkaerőpiaci keresettséget vesszük alapul, egyre több listán feltűnik a MatLab. Meglepő módon a MatLab egyszerre egy fejlesztői környezet neve, és a fejlesztői környezetben használt programozási nyelv neve is. Alapvetően műszaki számítások elvégzéséhez, algoritmusok fejlesztéséhez és teszteléséhez, szimulációk készítéséhez tervezték. 

Gyakran használják még tudományos eredmények vizuális ábrázolásához és adatfeldolgozási feladatokhoz is. Magas szintű matematikai készségekkel, vagy egyéb tudományterületen való jártasságot kiegészítve értékes, könnyen kamatoztatható tudás.

Az Indeed állásportál a cikk megírása idején 76 MatLab programozói állást hirdetett. 

 

Swift 

 

A Swift egy általános célú, magas szintű programozási nyelv, amit az Apple fejleszt. Alkalmas többek között macOS-re, iOS-re és egyéb Apple operációs rendszerekre készülő programok írására. Számos modern tulajdonsága van, ami könnyíti és biztonságosabbá teszi a fejlesztői munkát. Kiemeli a hasonló célú programozási nyelvek közül, hogy extrém gyorsan futnak a benne írt programok. 

Az Apple jelentősége megkérdőjelezhetetlen az IT világban, így ha a Swift még nem is a legnépszerűbb programnyelvek egyike jelenleg, feltörekvőben van és már most számos álláslehetőséget jelent. 

Az Indeed állásportál a cikk megírása idején 75 Swift programozói állást hirdetett. 

 

Ha pedig szívesen tudnál meg még többet a programnyelvek közötti különbségekről, ezt a videót ajánljuk figyelmedbe:

 

A CodeBerry blogján összegyűjtjük neked a leghasznosabb tippeket és trükköket tartalmazó cikkeket, hogy könnyebben eligazodj a programozás útvesztőjében.

Ha tetszett a cikk, ajánljuk figyelmedbe további bejegyzéseinket is a témában: