Mennyi idő alatt lehet megtanulni programozni?

  • Reading time:16 perc alatt olvasható

A CodeBerry Programozóiskola “Bevezetés a programozásba” című cikksorozatában programozással kapcsolatos témákat feszegetünk, és mindenről szót ejtünk, amire a kezdetekben szükséged lehet.

Kövesd a blogunkat, ha még több olyan cikket szeretnél olvasni, amiben minden programozással kapcsolatos kérdésedre választ találhatsz!

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!

A programozás alapjai

Mit értünk azalatt, hogy „megtanulni programozni”?

Szóval úgy döntöttél, megtanulsz programozni.

Ahogy minden hosszú távú befektetésnél, biztosan ebben az esetben is legalább három kérdés megfordult a fejedben: „Mennyibe kerül?”, „Milyen előnyökkel jár?” és „Mennyi ideig tart?”.

Mielőtt azonban kiszámolnánk, mennyi időbe telik, érdemes feltenni egy negyedik kérdést is: „Mit jelent megtanulni programozni?”

Megtanulni programozni jelentheti azt, hogy meg tudsz írni egy mobilalkalmazást, vagy azt, hogy megtanulsz mindent, ami ahhoz kell, hogy teljes munkaidőben fejlesztőként dolgozhass, esetleg azt, hogy képes vagy megírni egy egyszerű, pársoros kódot egy személyes projekthez.

 

 

A tanulási idő nagyban függ attól, hogy nálad mi számít annak, hogy „tudsz programozni”.

A programozás megtanulásának idejét egyéb tényezők is befolyásolják, például:

  • A programozási nyelv nehézsége
  • Tanulási módszerek
  • A tanulás sebessége és intenzitása
  • Korábbi ismeretek

Nézzük meg, hogy ezek a tényezők hogyan befolyásolják a programozás megtanulásának idejét!

 

Sosem késő megtanulni programozni
Sosem késő megtanulni programozni

 

A programozási nyelv

Nem minden programozási nyelv egyenlő, és ez így van jól.

A HTML és CSS ugyan nem számítanak valódi programnyelvnek, mégis rendkívül hasznosak, ráadásul sokkal könnyebben megtanulhatók. Néhány hét intenzív tanulással nagyon jól megértheted ezeket a nyelveket, és használni is tudod majd őket alapszinten.

A JavaScript és Python nyelvek közepes szintűek, szóval sokkal több tanulás és munka befektetése szükséges a megtanulásukhoz.

Jó hír, hogy a frontend webfejlesztőknek csak a HTML, CSS és JavaScript nyelveket kell ismerni. Más szóval már két könnyű és egy közepes nyelvvel elkezdheted építeni a programozói karrieredet.

A Java és a C++ a haladó nyelvek közé sorolhatók, amiket több év alatt lehet csak megtanulni, és egy egész élet kell, mire a mesterükké válsz. Még a több mint tíz év tapasztalattal rendelkező programozók is gyakran mondják, hogy nem érzik magukat valódi szakértőknek.

Ha szívesebben olvasnál mélyebben is a témáról, kukkants be ide is:

“Már minden cikket elolvastál, végigböngészted az egész internetet, egyszóval teljeskörű kutatást végeztél a programozás témáját illetően. Eljött hát az idő, hogy megválaszold a nagy kérdést: „Melyik programozási nyelvet tanuljam meg?”

Számos lehetőség közül válogathatnak, akik szeretnének megtanulni programozni. A leghagyományosabb persze az egyetem, de jó alternatívát jelenthetnek az intenzív programozókurzusok és az online képzések is.

 

A célkitűzések is segítenek megtanulni programozni
A célkitűzések is segítenek megtanulni programozni

 

Tanulási módszerek

Az egyetemen széles körű oktatásban részesülhetsz, és olyan témák is terítékre kerülnek, mint a magasszintű matematika, elektronika stb., viszont itt inkább elméletet tanítanak, és kevésbé foglalkoznak a gyakorlati készségekkel.

Ha egy bizonyos nyelven szeretnél megtanulni programozni, azt a szabadidődben teheted meg az egyetem mellett, és a diploma megszerzése így is 4–5 évedbe kerül. 

Hazánkban egyébként a Budapesti Műszaki Egyetem, az Óbudai Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem informatikai képzései a legnépszerűbbek, illetve vidéken a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is nagyon népszerű a felsőoktatásba jelentkezők körében.

Ha nem is vonz különösebben az egyetem világa, akkor is mindenképp érdemes ellátogatni a weboldalaikra, hisz szuper kutatásokat, pályázatokat, sőt, akár állásbörzéket is felfedezhettek!

Ha azonban a lehető legrövidebb időn belül szeretnél megtanulni  programozni, nem biztos, hogy az egyetem a legjobb választás.

 

 

A hagyományos oktatás népszerű alternatívái lehetnek például az intenzív programozókurzusok.

Ezek a szuperintenzív képzések – melyekre az utóbbi időben egyébként csinos iparág épült, ezáltal széles kínálatot nyújtva az érdeklődők számára –  kicsit a katonai kiképzőtáborokra emlékeztetnek – megpróbálják minél gyorsabban megtanítani a résztvevőket a programozásra.

Körülbelül 3 hónapos időintervallumot ölelnek fel, ami alatt szinte főállásban tartanak neked foglalkozásokat, hozzávetőlegesen húsz-negyven órát egy héten. Ezalatt megtanítják, amire az elhelyezkedéshez szükséged lehet.

Ha jó a memóriád és gyorsan tudsz tanulni, akkor jól fogsz teljesíteni ezeken a kurzusokon, ha viszont lassabban tanulsz az átlagnál, valószínűleg jobban jársz más módszerekkel. 

Ezzel el is érkeztünk az online kurzusokhoz. Az online kurzusok a gyors tanulás és a tartós tanulás között egyensúlyoznak. Magyarul olyan ütemben haladnak, ami serkenti az agyműködésed, de nem terhel túl. Az egyetemmel vagy a programozókurzusokkal ellentétben az online képzések esetében a saját tempódban haladhatsz.

Egy online kurzus elvégzése körülbelül 3–6 hónapig tart. Ha pedig érdekel, hogy mit is tanulhatsz egy ilyen tanfolyamon, vagy hogyan néz ki a tananyag, ajánljuk figyelmedbe a CodeBerry kezdőknek szóló kurzusát, ahol most az első 25 leckét ingyenesen ki is próbálhatod! 

 

A tanulás során az egyensúly fenntartása nagyon fontos a rendszeresség és az intenzitás között

 

A tanulás gyakorisága és intenzitása

(A programozás megtanulása) Megtanulni kódolni nagyon hasonlít az idegen nyelvek elsajátításához. Ha tanultál már idegen nyelveket, észrevehetted, hogy a tanulás gyakorisága és intenzitása hatással van arra, mennyi mindent tudsz megjegyezni.

Túl sok új szó vagy új nyelvtani szabály egyidejű megtanulása túlterhelhet, ami miatt gyorsan elfelejted, amit megtanultál. Ha viszont túl keveset tanulsz és nem gyakorolsz eleget, az új információ nem ragad meg a fejedben. Ez a tanulás intenzitása.

A tanulás gyakorisága arra utal, hogy milyen gyakran tanulsz vagy gyakorlod a már megtanult dolgokat. Naponta, hetente vagy havonta foglalkozol a programozással? Az intenzív tanulás mellett fontos a rendszeresség is, hogy friss maradjon a tudásod.

Azt, hogy mennyi idő alatt tudsz megtanulni programozni, jelentősen befolyásolja, hogy fenn tudod-e tartani a tanulás ideális gyakoriságát és intenzitását. Ha ezek közül bármelyik túl nagy vagy túl kicsi, el fogod felejteni, amit tanultál, és újra meg újra ugyanazt az anyagot kell majd ismételgetned.

Ez természetesen lelassítja a tanulási folyamatot.

 

Korábbi ismeretek

Akár hiszed, akár nem, az a 10–20 évvel ezelőtt elvégzett programozó kurzus még akár ma is segíthet a tanulásban. Az emberi agy hihetetlenül jól képes tárolni az olyan régi emlékeket és tudást is, amiről azt hitted, hogy már rég elveszett.

Mondok egy személyes példát: nagyon gyorsan meg tudtam tanulni a HTML-t, mert a középiskolában megtanultam az alapjait, és fel tudtam idézni. Majdnem 10 évig egy sor HTML kódot se írtam, de valahogy mégis visszatértek az emlékek, amikor elkezdtem gépelni.

Ha nemrég tanultál, vagy most is használsz valamilyen programnyelvet, ezek az alapok segíteni fognak, hogy a következőt még gyorsabban sajátítsd el. Emlékezz vissza az idegen nyelves példára! Ha tudsz franciául, egy másik újlatin nyelv megtanulása már sokkal könnyebben fog menni.

 

Mielőtt belevágsz a tanulásba, ki kell választanod a tökéletesen hozzád illő programnyelvet
Mielőtt belevágsz a tanulásba, ki kell választanod a tökéletesen hozzád illő programnyelvet

 

Rövid távú célok

Ahogy a cikk elején említettük, a „programozás megtanulása” sok dolgot jelenthet. Ha az a célod, hogy valami egyszerű dolgot készíts, például egy weboldalt az esküvődhöz vagy egy személyes projektet, akkor csak pár hétig kell tanulnod.

Ahhoz viszont, hogy fejlesztőként helyezkedhess el, körülbelül 150–200 órányi gyakorlásra lesz szükséged (ez körülbelül 3–4 hónap egy intenzív kurzuson).

Összefoglalás

Sok tényezőtől függ, hogy mennyi idő alatt tudsz megtanulni programozni: attól, hogy neked mit jelent a programozni tudás, a tanulási módszeredtől, a tanulás intenzitásától és gyakoriságától, illetve a korábbi programozási tapasztalataidtól. 

Amellett, hogy a legnagyobb rugalmasságot és szabadságot biztosítják, az online kurzusok még egyensúlyt is teremtenek a programozókurzusok koncentrált tananyaga és a túlságosan elméleti egyetemi képzések között.

Az online tanfolyamokon a saját tempódban tanulhatsz.

 

 

Ha először tanulsz programozni, vagy még nincs sok tapasztalatod (benne) a számítástechnika világban, javasoljuk a HTML, a CSS és a JavaScript elsajátítását, mielőtt bonyolultabb nyelvekbe kezdenél.

Ezeket felhasználva már foglalkozhatsz webfejlesztéssel, így sikeres programozói karriert teremthetsz magadnak.

Ha pedig már most szívesen eljátszanál a gondolattal, hogy mennyit is nyerhetnél azzal, ha belevágsz a karrierváltásba, akkor ebből a cikkünkből megtudhatod, hogy melyik IT-területen mennyi fizetés üti majd a markodat.

A CodeBerry Programozóiskola “Bevezetés a programozásba” című cikksorozatában programozással kapcsolatos témákat feszegetünk, és mindenről szót ejtünk, amire a kezdetekben szükséged lehet. Kövesd a blogunkat, ha még több olyan cikket szeretnél olvasni, amiben minden programozással kapcsolatos kérdésedre választ találhatsz!

A programozás alapjai

 

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!