6 kiváló ok, amiért érdemes programozást tanulni

  • Reading time:18 perc alatt olvasható

A CodeBerry Programozóiskola “Bevezetés a programozásba” című cikksorozatában programozással kapcsolatos témákat feszegetünk, és mindenről szót ejtünk, amire a kezdetekben szükséged lehet. Kövesd a blogunkat, ha még több olyan cikket szeretnél olvasni, amiben minden kérdésedre választ kapsz, hogy miért is érdemes elsajátítani a programozás alapjait!

Szeretnél online programozást tanulni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!

Bevezetés a programozásba

A tavalyi évben nagy volt a kereslet a programozási tudásra. A “20 legjobb állás Amerikában” című CNBC cikk szerint a szoftvermérnöki a 7. legjobban megfizetett szakma évi 105 563 dollár (havonta több mint 2,5 millió forint) átlagfizetéssel. 

A listán emellett más állások is szerepelnek, amelyeknél a programozási tudás szintén rendkívül hasznos, ha nem is feltétlenül szükséges. A legtöbbet az adatmérnökök vihetik haza – szinte magától értetődő, hogy ha valaki ilyen munkát szeretne találni, ahhoz jól jöhet némi programozási készség is.

Ebben a cikkben megnézzük, miért érdemes programozást tanulni, és ez hogyan változtathatja meg az életedet. Lehet, hogy egy új karrierhez segít hozzá, vagy egyszerűen csak menő dolgokat tudsz majd így készíteni, amikkel aztán eldicsekedhetsz a barátaidnak.

Ejtünk egy-két szót a pénzről, és arról is, hogyan lehet hasznosítani a programozási tudást különféle területeken. Azt is megemlítjük, hogy ezeknek a képességeknek a megszerzése hogyan járul hozzá a személyes fejlődésedhez az egyre digitálisabbá váló világunkban.

 

 

1. Mennyire kifizetődő programozást tanulni?

Kikerülhetetlen tény, hogy a fizetés nagyon fontos. A legtöbb embert érdekli, hogy az új tudás elsajátításába fektetett időnek később meglesz-e az eredménye.

Ahogy már említettük, sok ma keresett készségnek köze van a programozáshoz. A technológia egyre mélyebben beépül a társadalmunk szövetébe, kezdve az egyszerű szkripteléstől az olyan szoftverek fejlesztéséig, amik kitágítják a ma ismert tudomány határait – ahogy például Katie Bourman fekete lyuk ábrázoló programja tette.

Így aztán nem meglepő, hogy a cégek rengeteg pénzt fizetnek azért, hogy nagyszerű fejlesztőket toborozzanak a csapataikba, hisz nekik is szükségük van a hozzáértő, jó szakemberekre.

Itt van néhány kecsegtető adat a fizetésekről, hogy meghozzák a kedved a jövőre nézve, és elkezdj programozást tanulni.

 

A payscale.com alapján, a kezdő szoftvermérnökök ennyit keresnek az alábbi amerikai városokban:

New York, New York – 96 200 dollár évente (majdnem 2,5 millió forint havonta).

San Francisco, Kalifornia – 112 368 dollár évente (majdnem 3 millió forint havonta).

Austin, Texas – 79 154 dollár évente (több mint 2 millió forint havonta).

Hogy pár példát kiemeljünk, az

<– alábbi infografikára  összeírtuk, nagyjából mennyit kereshetsz idehaza a legnépszerűbb területeken már most kezdőként illetve néhány év múlva senior fejlesztői pozíciókban.

 

És ez még nem minden. Ha pedig további részletes adatok és statisztikák is érdekelnének, vagy nem találtad meg ebben a listában a neked tetsző területet, akkor olvasd el az Informatikus fizetési útikalauzunkat, melyben részletesen írunk a témáról!

2. Vedd kézbe az irányítást!

A közvélekedéssel ellentétben nem csak informatikai végzettséggel lehet valakiből programozó. Kezdetben nem sok mindenre lesz hozzá szükséged – csak egy számítógépre és internetre, hogy elkezdj programozást tanulni. Ezzel a két dologgal se perc alatt elkezdhetsz tanulni, és online kurzusokba is belekezdhetsz. 

Emellett sok ingyenes programozási segítséget is lehet találni, ahol még gyakorlófeladatokat is adnak. Ha kíváncsi vagy, pontosan hol találsz ilyen feladatokat, vagy szívesebben olvasnál még a különböző képzési formákról, akkor kukkants be ide vagy ide

Ha pedig az érdekel, hogy melyik nyelvvel érdemes elkezdeni programozást tanulni, akkor ebből a cikkből tájékozódhatsz.

Itt egyébként több alternatívát is felsorolunk, melyekből akkor is kiválaszthatod már most a neked megfelelőt, ha még csak most kezdenél el programozást tanulni.

Ez sok lehetőséget nyit meg a kezdő programozók számára. A fizetett szoftverfejlesztői állások jobbak pénzügyi, biztonsági és juttatási szempontból, de más utak is járhatóak, melyek saját, egyedi vonzerővel rendelkeznek. Ezekről alább olvashatsz bővebben.

 

 

3. Munka szabadúszóként

Ha a magad ura szeretnél lenni, meg akarod válogatni az ügyfeleidet, te akarod megszabni az időbeosztásod, akkor ez a neked való megoldás. Sok szolgáltatás található a neten, ami segíthet ebben az életstílusban – például az Upwork, a Codementor vagy a Freelancer.

Ha nem akarod ezeket az oldalakat használni, akkor te magad is felkeresheted az ügyfeleket, és személyesen is kiépítheted a kapcsolatokat a szakmán belül. Sok nagy techcég indult így – néhány emberrel, akik csak a saját álmaik megvalósításáért dolgoztak.

4. Indítsd saját online vállalkozást!

Nem igazán érdekel a szoftvermérnökség? És akkor mi van?! A programozási tudásodat egy saját cég indításánál is kiválóan kamatoztathatod, legyen az e-kereskedelmi-, magántanácsadó-, építészeti cég vagy… bármi más!

 

Az informatikus fizetési adatok bizonyítják, hogy érdemes programozást tanulni.
Az informatikus fizetési adatok bizonyítják, hogy érdemes programozást tanulni.

5. Jó, de a programozás miért jó készségfejlesztő?

A programozás megtanulásával nem csak programozni tanulsz meg. Fejleszteni lehet vele például:

  • az analitikus gondolkodásodat
  • a problémák lebontását
  • a tervezési készségeidet
  • …és egy csomó más dolgot is. 

Például, ha másokkal közösen dolgozol egy projekten, akkor megtanulsz együttműködni. Ha egy bonyolult szoftvert vagy számítógépes programot fejlesztesz, amit el akarsz küldeni másoknak, fejlődni fognak a kommunikációs készségeid, hiszen ehhez a lehető legpontosabban kell dokumentálnod a munkádat.

Programozást tanulni nem csak azt jelenti, hogy szavakat pakolsz egymás után a képernyőre bizonyos sorrendben, hanem azt is, hogy teljesen átalakítod a gondolkodásmódodat. Ez pedig a modern világ bármilyen területén értékes képességnek számít.

Jó tanács: ne tanulj népszerű programozási nyelveket csak azért, mert más is azt teszi! Azzal foglalkozz, ami tényleg érdekel! 

 

Programozást tanulni akkor is érdemes, ha készségfejlesztés a cél.
Programozást tanulni akkor is érdemes, ha készségfejlesztés a cél.

6. Korlátlan lehetőségek

A programozás megtanulásával az izgalmas lehetőségek egész tárháza nyílik meg előtted, akár a webfejlesztés (CSS, HTML, JavaScript, melyekről a “Webprogramozás alapjai” című cikkünkben olvashatsz bővebben), játékfejlesztés (C#, C++, melyekről itt és itt találsz több infót) vagy az androidos Java nyelv (melyről a “Bevezetés a Java programozásba” című cikkünkben találsz részleteket) fejlesztés mellett döntesz.

Amint az alapokat elsajátítottad, már bele is vághatsz valami teljesen újba és építheted a videojátékokat, weboldalakat, asztali- és mobilos alkalmazásokat. Készíthetsz scrapereket, amik átfésülik a webes tartalmakat és adatot gyűjtenek.

 

 

Készíthetsz vizualizáló szoftvereket, amik a rengeteg hozzáférhetetlen információt tisztán tárják eléd. Szeretnél gonosz mesterséges intelligenciát készíteni, ami képes a gépi tanulásra, hogy aztán rabszolgasorba taszítsd az emberiséget, majd az egész ismert univerzumot? Miért is ne? Azt is megteheted (talán).

Más mókás és kreatív módja is van a programozási képességek hasznosításának – például a generatív művészet. Ez olyan művészeti ág, amikor pixeleket rajzolunk a képernyőre valamilyen algoritmus alapján.

Forrás: johndcook.com

Nemrég találtam egy oldalt, ahol három érték alapján – nap, hónap és év –  egy matematikai egyenlet segítségével képeket generálnak. Itt láthatsz egy példát erre. Tök menő, nem?

A nyílt forráskódú projektekhez is hozzájárulhatsz. Ezek olyan szoftverek, amiket különleges liszensz alatt fejlesztenek, és mindenki ingyen hozzájuk férhet, valamint más szoftverekben is felhasználhatják őket.

Ezek gyakran csapatmunkában készülnek, és szuper lehetőséget adnak a barátkozásra, és hogy részese legyél valami nagyobbnak. Rengeteg projekt van most is, ami csak rád vár. 

Ilyeneket találhatsz például a Githubon is. Gondoltad volna, hogy itt például számos nyílt forráskódú projekt készült a koronavírus elleni védekezés megkönnyítésére, melyet bárki fejleszthetett, aki szeretett volna hozzájárulni a munkához?

Ezek jó példák arra, hogy mihez kezdhetsz a programozással, de valójában nem ástunk velük a dolgok mélyére. Csak úgy fedezheted fel a számtalan lehetőséget, ha megragadod a billentyűzetet, és nekikezdesz.

 

 

Összegzés

Ismertettünk néhány okot, hogy miért érdemes programozást tanulni. Beszéltünk a fizetésekről, arról, hogy ezzel a saját kezünkbe vehetjük az irányítást, valamint megemlítettük, hogy ennek segítségével más készségeket is fejleszthetsz, illetve hogy a programozás menő, kreatív lehetőségeket hordoz magában. 

Megnéztük, hogy teheted meg az első lépést, hogy elsajátíthasd a programozás alapjait, illetve arra is hoztunk pár példát, hogy hol és hogyan lehet programozni tanulni.

Emellett a programozás az életünk egyre fontosabb részévé válik. Digitális világban élünk, és ez a jövőben még inkább így lesz. Ha most elkezded fejleszteni ezeket a készségeket, akkor úszhatsz az árral, ahelyett, hogy csak magával sodorna. Az eszközök megvannak ehhez, már csak el kell kezdeni.

Mire vársz még?

 

A CodeBerry Programozóiskola “Bevezetés a programozásba” című cikksorozatában programozással kapcsolatos témákat feszegetünk, és mindenről szót ejtünk, amire a kezdetekben szükséged lehet. Kövesd a blogunkat, ha még több olyan cikket szeretnél olvasni, amiben minden programozással kapcsolatos kérdésedre választ találhatsz!

Bevezetés a programozásba

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!