2020 az OKJ utolsó éve

Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) a Magyarországon hivatalosan megszerezhető szakképesítéseket tartalmazza. Bár ennek rendszere a közeljövőben jelentősen átalakul, 2020-ban még az eddig érvényben lévő szabályozás szerint lehet jelentkezni, 2020 végéig indulhatnak el azok a szakmai képzések, amik eddig az OKJ besorolásban kaptak helyet. 

Az informatikai területen több szakmából is lehet államilag elismert bizonyítványt szerezni, van például informatikai rendszerüzemeltető (rendszergazda), PLC programozó, vagy szoftverfejlesztő tanfolyam.

Általában az OKJ programozó képzésről

A szoftverfejlesztő OKJ tanfolyam a legtöbb képzési intézményben körülbelül egy éves, elméleti és gyakorlati képzés, ahol a hallgatók megismerhetik az alapokat többféle programozási nyelvben, ezen kívül adatbázis kezelési ismereteket is szerezhetnek. Ez a szakma nem államilag támogatott a képzési rendszerben, az intézmények önköltséges formában indítják tanfolyamaikat. 

 A tanév során modulzáró vizsgákat kell teljesíteni, a tanfolyam végén pedig önálló gyakorlati projektet megvalósítani és komplex szakmai vizsgát tenni az OKJ bizonyítvány megszerzéséért. Az különböző iskolákban oktatott tananyagban sok az átfedés, mivel az OKJ-s szakmáknak központilag meghatározott tanterve és követelményei vannak. 

A továbbiakban arról olvashatsz röviden, hol találsz államilag elismert bizonyítványt adó programozó képzéseket. Ha szeretnél támpontokat kapni a megfelelő intézmény kiválasztásához, olvasd el ezt az összefoglalót: Így válassz kezdő programozó tanfolyamot!

1. Ruander

Online és tantermi oktatással is várnak a Ruandernél a hét különböző napjain. Folyamatosan frissülő, naprakész tananyagot oktatnak, az elméleti tudás mellett gyakorlati elmélyedésre is van lehetőség. 

OKJ programozó képzésen erős alapokat szerezhetsz karrierépítéshez és továbbtanuláshoz egyaránt.

Forrás: Ruander

A szoftverfejlesztő képzés díja 399.000 Ft+69.000 Ft vizsgadíj, a tandíjra részletfizetési lehetőség van.

Az informatikai rendszerüzemeltető képzés díja  379.000 Ft+69.000 Ft vizsgadíj, szintén részletfizetési lehetőséggel.

Mindkét esetben elérhető intenzív, hétvégi vagy akár délelőtti oktatási forma is.

2. Webler

A Webler két OKJ tanfolyammal is készül a tanulni vágyóknak:

A képzések 340 illetve 324 órányi tananyagot tartalmaznak, ezek Webler adatai alapján 43/85  alkalmat jelentenek a tanulóknak, attól függően, hogy milyen ütemezést választunk. 

Forrás: Webler

Lehetőség van intenzív és hétvégi képzésre is jelentkezni, így mindenki megtalálja az időbeosztásának megfelelőt.

A képzések önköltséges formában érhetők el, 398.000 Ft illetve 379.000 Ft-os árakon, melyekre kamatmentes részletfizetés igényelhető.

Forrás: Webler

Jó oktatás, jó oktató, kellemes hangulat, korrekt ügykezelés. Maximálisan meg voltam velük elégedve. Ajánlani tudom csak őket!  – Németh Zsombor, Facebook

3. Soter-Line

A Soter-Line a Ruanderhez hasonlóan szintén többféle OKJ-s tanfolyammal készül az érdeklődőknek. Ilyenek például:

Forrás: Soter-Line

A tandíjak 376.000 Ft-tól 424.000 Ft-ig terjednek, a képzések időtartama attól is függ, hogy intenzív, hétvégi vagy heti egy alkalmas képzési formát választunk-e.

A tandíjra az iskola részletfizetési lehetőséget biztosít, de mellette bele kell számolnunk az egyszeri OKJ vizsgadíjat is a költségeinkbe.

4. TopSchool

A TopSchoolnál szoftverfejlesztő OKJ-s végzettséget szerezhetünk. A tanfolyam nem kevesebb, mint 960 tanórát foglal magába, és 13×40.000 Ft-unkba kerül (illetve az OKJ vizsgadíj). Ha azonban rendelkezünk B1 nyelvismerettel, akkor egyszer 40.000 Ft-ot illetve 12×30.000 Ft-ot kell fizetnünk az oktatásért.

A tanfolyam megkezdéséhez érettségi vizsga előfeltétel.

5. Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum

A BMSZC-ben számos képzés kapcsolódik az informatika világához, ezek közül a legrelevánsabbak a 

Forrás: BMSZC

A képzések nappali illetve esti formában is elérhetőek, és Budapest-szerte több tagintézményben is indulnak.

6. Számalk-Szalézi Szakgimnázium

A Számalk is több, nappali és esti tagozatos továbbképzéssel várja az érdeklődőket.

Képzést indít

Kategóriákban.

Forrás: Számalk

A képzések érettségi meglétéhez kötöttek, lehetőség van részt venni állami finanszírozott illetve önköltséges formában is.

Forrás: Számalk

7. Oktáv

Az Oktáv országszerte indít képzéseket, így vidékiként is könnyedén csatlakozhatsz egy-egy induló csoporthoz.

A weboldalukon egy részletes kereső segítségével választhatod ki a neked megfelelő képzést és a hozzád legközelebbi helyszíneket, ahol egyben ellenőrizheted is, hogy hol indul a leghamarabb képzés.

Az intézmény 

tanfolyamot szervez, 3 féléves időtartamban, kéthetente szombatonként tartott képzési napokkal. 

A képzések díja mindkét esetben 14×32.000 Ft-ba kerülnek, illetve egy egyszeri 98.000 Ft (szoftverfejlesztő) vagy egyszeri 80.000 Ft-os (informatikai rendszerüzemeltető) vizsga díjjal kell kalkulálnia a jelentkezőknek.

8. Szegedi Szakképzési Centrum

A Szegedi Szakképzési Centrumnál szoftverfejlesztő OKJ-re jelentkezhetnek az érdeklődők. Az előfeltétel itt is az érettségi bizonyítvány, az oktatásban nappali vagy esti munkarendben is lehetőség van részt venni.

A képzés iskolarendszerben történik, az időtartama két tanév. Elméleti és gyakorlati oktatás egyaránt része a kurzusnak.

9. Számpont

Ha az ország nyugati régiójában keresgélnél inkább kurzusokat, akkor a zalaegerszegi Számpont oktatási központ ideális választás lehet.

13 hónapos szoftverfejlesztő képzéssel várják a hallgatókat, ezalatt pedig összesen 960 órányi elméleti és gyakorlati órát biztosítanak.

A Szoftverfejlesztő képzés bemeneti feltétele a középiskolai végzettséget igazoló érettségi bizonyítvány bemutatása, valamint ajánlott az angol nyelv ismerete, és alapszintű informatikai háttértudás.

Forrás: Számpont

A képzés díja 296.000 Ft + 65.000 Ft vizsgadíj, mely havi részletekben is fizethető: 

  • 4*74.000,-, vagyis négy negyedév + 65.000 vizsgadíj
  • 12*25.000,-, vagyis 12 hónap + 65.000 vizsgadíj

A képzés jelenleg hibrid oktatás keretében zajlik – 340 óra kontaktórás – 620 óra távoktatás bontásban van lehetőséged elvégezni a tanfolyamot.

10. Forba

A Forba Oktatási Központnál szoftverfejlesztő képzésre lehet jelentkezni – a képzés ebben az esetben is 10 hónapot vesz igénybe, hétfőn és szerdán 16.30-20.00 időintervallumban.

Forrás: Forba

A képzés díja itt a legmagasabb, 380.000 Ft+vizsgadíj, kamatmentes törlesztésre természetesen itt is van lehetőség.

11. Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola

Az iskola két éves OKJ-s képzést indít informatikai rendszerüzemeltető, illetve szoftverfejlesztő szakmákból.

A képzés államilag támogatott, de érettségihez kötött, így azzal mindenképp rendelkeznie kell a jelentkezőknek.

A képzésre 25 év alattiak jelentkezhetnek, akik még nem rendelkeznek OKJ-s bizonyítvánnyal.

Esti tanfolyamra jelentkezni szintén van lehetőség, ide azokat is várják, akik már rendelkeznek egy OKJ-s végzettséggel.

11+1. CodeBerry

Habár a CodeBerrynél mi nem adunk OKJ-s bizonyítványt, hisz az akkreditációs folyamat nagyon hosszú időt vesz igénybe, később pedig nem tudnánk folyamatosan naprakész tananyaggal várni, a hosszadalmas és általában helyhez kötött képzésekkel ellentétben nálunk online, a saját ütemedben ismerkedhetsz meg a programozással.

Alapozó kurzusaink kifejezetten kezdők számára lettek kifejlesztve, többek között az alábbi témák közül választhatsz:

Ha szívesebben tanulnál otthonról, vagy a napirended nem teszi lehetővé a fix időpontban tanulást, a CodeBerry leckéivel ugyanúgy nyitva áll előtted a lehetőség, hogy kiváló fejlesztő váljon belőled.

Ha pedig inkább az élő oktatást preferálod, most új élő, online videós órákkal készülünk neked weboldal készítő kurzusunkon, ahol csoporttársaiddal együtt, mentorok segítségével sajátíthatod el a webfejlesztés alapjait.

Ha még csak ismerkedsz a programozás területével, hasznos információkat találhatsz az informatikai szakmákról Van-e különbség programozó és szoftverfejlesztő között? című cikkünkben, és böngészheted a legnépszerűbb programozási nyelvek rövid leírását is. 

A “Programozás tanfolyamok” című cikksorozatunkban részletesen összegyűjtöttük, hogy Magyarország nagyobb városaiban milyen tanulási lehetőségek várják a kódolni vágyókat, illetve egyéb hasznos érdekességeket is, amelyek segíthetnek kiválasztani a megfelelő képzést.

Programozás tanfolyamok

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!