4 tipp állásinterjúhoz önbizalom növelésre

  • Reading time:14 perc alatt olvasható

Az első pár fejlesztői állás nem mindig hullik magától az ölünkbe a karrierünk elején.

Hogyan győzöl meg valakit arról, hogy neked adja a munkát, amikor ilyen kevés tapasztalatod van? Mi az, amit mindenképpen tudnod kell? Mi van, ha olyan kérdést tesznek fel, amire nem tudod a választ?

Íme 4 fontos tipp állásinterjúhoz, amire még szükséged lehet a későbbiekben.

Tényleg tudnod kell, hogyan kell megírni egy <link> címkét nulláról?

(Elárulom: nem kell.)

Néhány tipp állásinterjúhoz mindig jól jön
Néhány tipp állásinterjúhoz mindig jól jön


Már idestova egy évtizede dolgozom webfejlesztőként. Mindenféle munkát végeztem már különféle cégeknél — nemzetközi-tech vállalatoktól kezdve kis, helyi cégekig. Megszámlálhatatlan állásinterjún voltam már, és többször utasítottak el, mint ahányszor felvettek. Ahogy pedig haladok felfelé a szamárlétrán, egyre többször találom magam az asztal másik oldalán.

Most szeretnék megosztani veled pár dolgot, ami szerintem jó, ha megvan egy pályázóban. De ami talán fontosabb, hogy ezek olyan dolgok, amik engem a saját állásinterjúimon magabiztosabbá tettek.

A technikai elvárások munkakörönként változnak, így ezzel kapcsolatban nem fogok tippeket adni. Erről rengeteg nagyon jó cikket lehet találni a neten, olyasmi címekkel, mint „10 dolog, amit minden mai webfejlesztőnek tudnia kell”. Ezekből mindent megtudhatsz, amit szeretnél (és még azt is, amit nem).

Általánosságban azt tudom javasolni, hogy ne gyötörd magad olyan dolgok miatt, amiket nem tudsz.

 


1. tipp állásinterjúhoz: Fogadd el a jelenlegi tapasztalatodat és képességeidet

Az állásinterjúkon általában először a szakmai tapasztalatodról kérdeznek. Sőt, többnyire az önéletrajzokban is ez az első pont. Minden állásinterjú alapvető része a tapasztalatod és tudásod, készségeid tényleges alkalmazásának bemutatása.

Teljesen normális, ha szeretnél jó benyomást tenni az interjúztatóra. Így könnyen előfordulhat, hogy emiatt kicsit túlfényezed magad vagy a képességeidet, vagy túl fontosnak állítasz be egy projektet, amin korábban dolgoztál.

De egy dolgot jegyezz meg jól; senki sem várja el tőled, hogy pályakezdőként tömérdek tapasztalatod vagy technikai tudásod legyen! Viszont ha többnek állítod be a tapasztalatodat, mint amennyivel valójában rendelkezel, az finoman szólva is kedvezőtlen fényben fog feltüntetni, még akkor is, ha egyébként megfelelnél az állásra. Ez a karriered minden lépcsőjén igaz marad, de kezdőként a legkönnyebb beleesni ebbe a csapdába.

Sokkal jobban teszed, ha objektíven beszélsz a tapasztalatodról és képességeidről. Számolj be a projektekről, amikben részt vettél, és részletezd, hogy pontosan mi volt a feladatod! Emeld ki, hogy milyen készségeket használtál és milyen technológiákkal találkoztál a projektek során!

Ne beszélj róla — mutasd meg!

Ez a történetmesélés egyik alapelve, de meggyőződésem szerint ugyanúgy vonatkozik az állásinterjúkra is.

Ne mondd el a közönségnek, hogy mi történik, hanem mutasd meg nekik, és engedd, hogy maguk értelmezzék azt, maguk vonják le abból a megfelelő következtetéseket!

Például, ha az interjúztató maga jut az alábbi következtetésre:

„Ennek a jelentkezőnek van tapasztalata az Y-nal, és láthatóan lelkes az X-szel kapcsolatban.”

az sokkal értékesebb, mintha te rágnád a szájába:

„Rengeteg tapasztalatom van az Y-nal, és nagyon lelkes vagyok az X-szel kapcsolatban”.

Amellett, hogy nem szabad eltúlozni a képességeidet és a tapasztalatodat, éppen olyan fontos, hogy be tudd ismerni, ha nem tudsz vagy nem ismersz valamit.

Top tipp állásinterjúhoz: ne félj, ha még nem tudsz valamit.
Top tipp állásinterjúhoz: ne félj, ha még nem tudsz valamit.


2. tipp állásinterjúhoz: Ne félj kimondani, hogy „nem tudom”

Néha nehéz leküzdeni a késztetést, hogy válaszoljunk egy olyan kérdésre, amire valójában nem tudjuk a választ. De ha ezt teszed, valószínűleg a következő fog történni:

Megpróbálsz összeollózni mindenféle kis információtöredéket, amit hallottál vagy olvastál valahol a témában, és kimondod, ami először az eszedbe jut. Közben persze reménykedsz, hogy hátha sikerült éppen a megfelelő szavakat a megfelelő sorrendben egymás után tenni, és kijön belőle a helyes válasz. Össze fogsz zavarodni, összefüggéstelen lesz, amit mondasz, és látszani fog rajtad a feszültség.

Hadd próbáljam meg a lehető legvilágosabban megfogalmazni: a „nem tudom” mindig a legjobb válasz egy olyan kérdésre, amire nem tudod a választ. Ne próbálj meg úgy csinálni, mintha tudnál valamit, amit igazából nem tudsz!

 Ha egy állásinterjún kellemetlen helyzetbe hoznak azért, mert kimondtad, hogy nem tudsz valamit, azt inkább vedd figyelmeztető jelnek. Ez általában egy mérgező munkahelyre utal. Nem érdemes olyan cégnél dolgozni, amelyik nem támogatja a sebezhetőséget. Az első benyomásik igenis számítanak, és ha már az interjún feszélyezve érzed magad, az később sem valószínű, hogy javulni fog.

Ne legyünk kétségbe esve, ha váratlan kérdéssel lepnek meg. Ha nem tudsz valamit, mindig mondd azt ki egyenesen. Ezután még mindig elmondhatod, hogy szerinted egyébként mi lehet a jó válasz. Sőt, még jobb, ha egy kérdéssel folytatod!

Sajnos az X-ről még nem sokat tudok, de azt gondolom köze van az Y-hoz. Ki tudnák fejteni a kérdést kicsit részletesebben? Önöknél X-et használnak a projektekben?

A kérdéseidre adott válasz gyakran ad egy második válaszadási lehetőséget. Bár az eredeti kérdésre nem tudtad a választ, ezzel a kérdéssel megmutathatod, hogy a kontextussal viszont tisztában vagy.

A tapasztalt fejlesztőktől mindig vár rád pár tipp állásinterjúhoz
A tapasztalt fejlesztőktől mindig vár rád pár tipp állásinterjúhoz

3. tipp állásinterjúhoz: Kérdezz! Sokat.


A kérdezés nagyszerű módja lehet annak, hogy kicsit oldódjon az interjú merevsége, és a hangulat egy kellemesebb beszélgetés irányába terelődjön.

Az interjúztatók általában szívesen osztják meg az adott technológiával kapcsolatos tapasztalataikat, és mesélnek egy bizonyos projekt során felmerült különböző kihívásokról –  ráadásul szimpatikus is lehetsz, ha saját magadtól érdeklődsz a munkásságuk iránt, ezáltal biztosítva őket arról, hogy komolyan gondolod a jövőd a cégüknél. Így abba is betekintést nyerhetsz, hogy miért fontos nekik egy adott készség vagy technológia a meghirdetett munkakörben.

Arról se feledkezz meg, hogy az állásinterjú többek között arra is szolgál, hogy te is jobban megismerhesd az esetleges jövendő munkaadódat! Ezt pedig nem lehet kérdések nélkül megtenni.

Milyen projekten fogok dolgozni? Milyen befejezett projektjei voltak mostanában a cégnek? Mekkora a csapat, akikkel dolgozni fogok? Milyen képzési és a személyes fejlődésemmel kapcsolatos lehetőségek vannak a cégnél?

Ez nem csak az állásinterjún hasznos. A fejlesztők napi feladatai közé tartozik a lehetőségeik objektív kiértékelése. Ehhez meg kell szerezned a megfelelő információkat — ehhez pedig elengedhetetlen kérdéseket feltenni. Méghozzá sokat.

 

 

4. tipp állásinterjúhoz: Nem feltétlenül a legjobb technikai tudással rendelkező pályázó kapja meg végül a munkát.


Ezzel nem egy egyetemes igazságot próbálok kinyilatkoztatni, csak arra szeretnélek rávezetni, hogy mit érdemes, és mit nem érdemes csinálni egy állásinterjún. És természetesen nem is azt állítom, hogy a technikai tudás nem számít.

Csupán arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy a fejlődés nem minden esetben lineáris. Nem tudhatsz, és nem is fogsz tudni mindent, ami egy adott munkaköri leírásnál fel van sorolva. Mindannyian más úton jutottunk el oda, ahol éppen vagyunk, és ez így van rendjén.

Minden munka más, és minden szervezet mást és mást fog elvárni a pályázóktól. De, az aktuális tudásszintedtől és az adott munkaköri elvárásoktól függetlenül, fontos megjegyezned az alábbiakat:

  • Fogadd el a jelenlegi tudásszintedet és tapasztalatodat!
  • Tartsd észben, hogy teljesen elfogadható azt mondani, hogy „nem tudom”!
  • Bátran tegyél fel kérdéseket, ha nem értesz valamit!
  • Az önbizalom fejlesztés fontos, hisz a tudásod könnyen növelhető, de a határozottság elengehetetlen, ha nagyobb volumenű projektekre pályázol.

Úgy gondolom, hogy a fenti elvek követése nem csak a sikeres állásinterjú szempontjából elengedhetetlen, hanem azok később is segítségedre lesznek az életed folyamán, bármilyen munkakörben vagy karrier bármelyik állomásán is legyél éppen.

Remélem hasznosnak találtad ezt a cikket, de az is elképzelhető, hogy neked másfajta stratégiák váltak be. 

Köszönöm, hogy elolvastad!

 

A “4 tipp állásinterjúhoz önbizalom növelésre” cikk eredeti angol verzióját itt olvashatod

 

A Codeberry blogján összegyűjtjük neked a leghasznosabb tippeket és trükköket tartalmazó cikkeket, hogy könnyebben eligazodj a programozás útvesztőjében.

Ha tetszett a cikk, ajánljuk figyelmedbe további bejegyzéseinket is a témában: