Írás, olvasás, számolás, társas készségek és… programozás gyerekeknek? Információs társadalmunk egyre inkább afelé halad, hogy az alapszintű programozási ismeretek nagyon fontosak lesznek, már gyerekkorban is érdemes foglalkozni velük.

Ebben a  cikkben összefoglaljuk, miért hasznos a gyerekeknek programozni tanulni, mire érdemes figyelni, mikor tanulási módszert, felületet vagy tanfolyamot választunk gyermekünknek, mik a sikeres és örömteli programozástanulás feltételei. Összegyűjtöttünk sok hasznos tananyagot, weboldalt, játékot, amik segítségével programozni tanulhatnak a gyerekek, valamint a magyarországi kurzusokról és táborokról is készítettünk egy listát. 

Alapkészségek változó világunkban

Az oktatáskutatással, pedagógiai reformokkal foglalkozó szakemberek egybehangzóan állítják, hogy a 21. század kihívásaira és a későbbi munkaerőpiaci helytállásra, egyéni célok megvalósítására másképp kell felkészíteni a gyerekeket, mint néhány évvel, évtizeddel korábban. 

A technológia születésüktől kezdve körbeveszi a kicsiket, az infokommunikációs eszközök (pl. mobiltelefonok, tabletek, számítógépek) hatékony használata ma már alapkészség, az információdömping szűrése és kritikus fogyasztása pedig sokszor fontosabb, mint a lexikális ismeretek. 

Néhány a legfontosabb 21. századi készségek közül:

1.   Kritikus gondolkodás, problémamegoldás, elemzés, értelmezés, az információ szintetizálása

2.   Kreativitás, kíváncsiság, képzelőerő, innovativitás

3.   Kitartás, önfegyelem, tervezés, adaptivitás

4.   Csapatmunka, vezetés, együttműködés, (virtuális) munkamegosztás

5.   IKT (infokommunikációs technológia) ismeret, média- és internethasználat, adatértelmezés és -elemzés, számítógépes programozás

(Forrás: Edglossary)

Analitikusan gondolkodni, egy-egy probléma megoldását lépésekre bontani, tervezni, kreatívan és adaptívan gondolkodni és csapatban dolgozni elengedhetetlen lesz, ezek elsajátításához pedig a számítógépes programozás tanulása hatékony és izgalmas utat kínál. 

Mire kell figyelni, ha gyerekek programozás-oktatásáról van szó?

Élményközpontúság, játékosság, a siker megtapasztalása – sokat hallott szavak, de ha tényleg megvalósulnak, a kulcsot jelenthetik a programozás megszeretéséhez. Nagyon fontos, hogy a programozás izgalmas és színes legyen, ne pedig száraz, emellett kihívást jelentsen, de ne akkorát, amit a fiatal tanulók nem tudnak teljesíteni. 

Az alapfogalmakat gyakorlat közben, használat során kell bevezetni, az új ismereteket pedig azonnal a feladatokba ültetni és játékosan, szinte észrevétlenül elmélyíteni. 

Jól felépített, átgondolt, egymásra épülő rendszer nélkül aligha lehet sikeres a programozás tanulása, ami a szükséges logikai és matematikai készségeket és ismereteket is magába kell, hogy építse. A folyamatos visszacsatolás és a kreatív feladatmegoldásból származó sikerélmény sokkal inkább garanciát jelentenek a fejlődésre, mint a számonkérés.

Az érthető, életkornak megfelelő, de nem túlegyszerűsített nyelvezet, a magyarázat módja és technikái szintén kulcsfontosságúak a gyerekek tanítása során. 

Ha nem önállóan tanul a leendő programozó, akkor bizony nem szabad megfeledkeznünk az oktató személyiségének fontosságáról sem, hiszen – ha saját élményeinkre visszagondolunk – pozitív és negatív irányba is nagyban változtathatja a hozzáállásunkat az oktató személye.

Izgalmasak és még inkább közösségformálók azok a projektek, ahol a tanulás játékkészítésen vagy robotprogramozáson keresztül zajlik és a program végén közösen lehet játszani a csapat munkájával. Az “Ezt mi hoztuk létre!”-élmény nagyon fontos motiválóerő.

Életkornak megfelelő ismeretek – programozás gyerekeknek

Óvodás- és kisiskolás kor 

Hogyan tanulhatna programozni az a kisgyerek, aki még nem, vagy alig olvas, nincs tisztában bizonyos logikai műveletekkel és matematikai alapfogalmakkal? – kérdezhetnénk. A felvetés jogos, de az ilyen korú gyerekek nem is programozni tanulnak még, hanem az algoritmikus gondolkodás képességét sajátítják el.

Számos fogalmat el lehet magyarázni mindennapi életből vett példákon keresztül. Például az öltözködés vagy a fogmosás lépései és helyes sorrendjük rávezetnek arra, mit jelent az algoritmus fogalma. 

Offline játékokkal és rávezető feladatokkal is elérhetjük, hogy fejlődjön a gyerekek programozói logikája, otthoni, vagy óvodai, iskolai környezetben is sokféle rávezető játékot játszhatunk.

Óvodai és iskolai csoportoknak szuper lehetőség a BeeBot, gombnyomásokkal előre programozható játékrobot, amivel tanulási és fejlődési lehetőségek gazdag tárháza nyílik meg. 

Egyre több programozószakkör indul óvodásoknak és kisiskolásoknak, amik amellett, hogy nagyon hasznos készségek megszerzéséhez juttatják a gyerekeket, közösségi élményt is jelentenek. 

4-5 éves kortól kezdve léteznek már csoportok, fiúknak-lányoknak, robotépítőknek, olvasni tudóknak és vizuális alapon tanulóknak egyaránt. 

A cikk végén részletes listát találsz a Magyarországon elérhető gyerek programozó-tanfolyamokról, ahol a legkisebbektől a legnagyobbakig minden gyerkőcöt és fiatalt szeretettel várnak. 

Programozó gondolkodást fejlesztő játékok gyerekeknek magyarul

A moderniskola.hu bármilyen tanórára bevihető, valamint otthoni játéktippeket gyűjtött össze, amiket minimális eszközigénnyel megvalósíthatunk. 

Magabiztosan olvasó gyerekek

A nagyobbak már a hagyományos programozási nyelvekkel is ismerkedhetnek, önállóan is jól olvasnak, sőt sokan már az angol nyelvvel is megbarátkoztak valamilyen szinten. Az élményközpontú tanulás továbbra is fontos, de egyre inkább teret nyerhet az önálló haladás.  

Magyar nyelven is elérhető már több, gyermekek számára készült oktatókönyv. Íme néhány, amit egyszerűen beszerezni és örömét lelheti benne a fiatal programozójelölt: 

Programozás könyv gyerekeknek magyar nyelven

13-14 éves kor és a középiskola 

Az igazán érdeklődők ennyi idősen már egyre komplexebb projekteket tudnak megvalósítani és egyre mélyebb ismereteket tudnak elsajátítani a kódolás területén. Ebben az életkorban a továbbtanulás kérdései is felmerülnek, a középiskola végén már a pályaválasztás szempontjait is mérlegelni kell, de egyfajta orientáció kijelölése már korábban is válaszút elé állítja a fiatalokat és szüleiket. (Magának a középiskolának a kiválasztása és a fakultációválasztás is döntés elé állítja a fiatalokat.) 

Azok előtt a középiskolások előtt, akik jól tudnak angolul, kinyílik az önálló programozástanulás lehetőségeinek végtelen tárháza, az interneten elérhető nemzetközi oktatóanyagokon keresztül. 

Programozási nyelvek és felületek gyerekeknek

Scratch

Kifejezetten gyermekek számára kifejlesztett, grafikus programozás nyelv, magyarul is elérhető felülettel. A gyerekek kész modulokat mozgathatnak, nem kell kódokat beírni, csak a folyamat lépéseit megérteni, végiggondolni, és a megfelelő paneleket kiválasztani. Történeteket, animációkat, játékokat lehet létrehozni a segítségével.

 

Scratch Jr

Az 5-7 éves korosztályt vonja be programozás logikai alapjaiba, egyelőre nem érhető el magyarul, de folyamatosan zajlik az adaptálás, egyre több nyelvre. 

Code.org

Gondosan felépített oktatóanyag a programozáshoz szükséges készségek és alapfogalmak előkészítésétől egészen a komplex feladatokig. Nem minden oktatómodul érhető el magyarul, de a – már 4 éves kortól ajánlott – alapozó fejezetek vagy a Minecraft és a Jégvarázs modul magyarra is adaptálva van. 

Több tanfolyam és könyv ajánlja gyerekeknek Python nyelv tanulását. Ez a programozási nyelv ideális kezdőknek, könnyen olvasható, logikus, felhasználható különböző célokra – mint például a játékprogramozás – és kiváló alapot biztosít a programozási alapismeretek megtanulásához. A Python programozás alapjai című cikkünkben még többet tudhatsz meg erről a nyelvről.

Természetesen az egyes tanfolyamok, oktatóvideók, játékok más-más nyelveken vezetik be a gyereket a programozás világába (például a weboldalak készítéséhez szükséges HTML, CSS és JavaScript oktatásával). A megfelelő alapokkal rendelkező, nagyobb, érdeklődő és kitartó fiataloknál már gyakorlatilag bármelyik programozási nyelv szóba jöhet. 

Programozás játékok magyar nyelven

Programozás Youtube csatornák gyerekeknek magyar nyelven

Hol és hogyan tanulhatnak gyerekek programozni? 

Van néhány tagadhatatlan előnye a workshopokon, táborokban, tanfolyamokon való tanulásnak. Ezek pedig: folyamatos támogatás, magyarázat, visszacsatolás, de ami talán a legfontosabb: a közösség

A cikkben eddig felsorolt lehetőségek jobbára az önálló tanulásról szóltak, melyekben persze a szülő is részt vehet, de otthoni környezetre korlátozódnak. Most nézzük meg azokat a helyeket, ahol szuper közösségben, felkészült oktatókkal tanulhatnak a jövő programozói. 

CodeBerry Programozóiskola

Magyarország egyik legnagyobb online programozóiskolája – online, saját tempóban végezhető tanfolyamok, sok-sok nyelven (HTML, CSS, JavaScript, Python, Java stb.).

A tanulást mentorok és egy segítőkész online közösség támogatják.

Egyszerű, érthető magyarázatok és gyakorlati feladatok, amikkel kipróbálhatóak és begyakorolhatóak a programozás alapjai.

Funside

Forrás: Funside

Tanfolyamok, nyári táborok és workshopok elképesztően széles választéka várja az érdeklődőket. LEGO robotika, programozás, tematikus napok (például Star Wars és Harry Potter témájú alkalmak), Minecraft-programozás, és még hosszan sorolhatnánk, mi mindenből választhatnak a gyerekek és szüleik. A családi workshopokon egy szülő és egy vagy két gyermek együtt vehet részt.

Az adott program típusától függően változnak a célcsoportok, 7-8 éves kortól várják a gyerekeket, de kifejezetten középiskolás korosztályra szabott tanfolyamot is hirdetnek. 

Az állandó foglalkozások és napközis táborok Budapesten, az ottalvós nyári tábor a Balatonon kerül megrendezésre.

Logiscool

Nyári táborok (játékkészítés, robotika, programozás, Minecraft és digitális tábor) 6-tól egészen 18 éves korig. Programozókurzusok és nyári intenzív tanfolyamok, változatos témákban és módszerekkel. Azonnali sikerélményt nyújtó, saját fejlesztésű programnyelv és oktatási platform, a <scoolcode> használata.  

  • Budapesten több helyszínen (összesen 11 helyszín)
  • A főváros vonzáskörzetében: Budaörs, Dunakeszi, Gyál, Szentendre 
  • Az ország sok más pontján: Baja, Békéscsaba, Debrecen, Dunaújváros, Érd, Esztergom, Győr, Jászberény/Hatvan, Kaposvár/Balatonboglár, Kecskemét, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szigetszentmiklós, Szolnok/Szombathely, Tatabánya/Tata, Vác, Veszprém, Zalaegerszeg, Keszthely

SKOOL

A SKOOL közösség egyedi színfolt a gyerek programozás-oktatás palettáján, mivel kifejezetten lányoknak szól. Egy összetartó, támogató közösség, ami tudatosítja a fiatal lányokban, hogy a technológia világa nem csak a fiúk terepe. 8-tól egészen 21 éves korig várják a tanulókat, a kisebbeknek játékos programozás-oktatás, Scratch, a nagyobbaknak app-fejlesztés, játékprogramozás, weboldalak készítése. 

Credit: Skool

A végzősöknek közösségi mentorálás is elérhető: továbbtanulással, gyakornoki lehetőségekkel, karrierépítéssel kapcsolatban. A foglalkozások többsége ingyenes

Etalon School

Python oktatás grafikus sémákon keresztül és 3D animáció, tantárgyi ismeretekhez kapcsolódva (ol animált sejtműködés, vulkán, lemeztektonika, stb). 9-16 éves kor közötti tanulóknak, Budapesten.

Dr.Code

Kezdő és haladó szintű kurzusok, programozós szülinapi partyk, nyári táborok. Játék- és webfejlesztés, robotika, Scratch, hardverépítés és -programozás, és még sok más izgalmas foglalkozás. Játékos ismerkedés a programozással már 5 éves kortól, változatos technológiák, egészen emelt szintű érettségire való felkészítésig. 

  • Helyszínek: Kecskemét, Óbuda, Debrecen, Eger, Gyöngyös, Hatvan, Miskolc

Kockulj okosan 

Izgalmas online szakkörök, amikhez az ország bármely pontjáról lehet csatlakozni. Robotika, programozástanulás, gépírásoktatás. A tantermi órák Pécsen valósulnak meg. 

Végezetül pedig itt egy rövid videó, amiben egy programozó kisfiú beszél arról, miért fontos, hogy minél többen és minél korábban megismerkedjenek a programozás alapjaival (a videó angol nyelvű, de feliratozható):

Ha elsőre nehéz eligazodni a lehetőségek tengerében, oldalunkon találsz egy kis segítséget azzal kapcsolatban, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, mikor tanulási formát választunk gyermekünkkel: Így válassz kezdő programozó-tanfolyamot!