Programozni tanulni megéri, ez nem kérdés. Olyan készségeket sajátíthatunk el általa, amik már napjainkban is nagyon fontosak és egyre inkább azok lesznek a jövőben. Analitikus gondolkodás, programozási alapműveletek és alapfeladatok megértése, átlátása, adatbáziskezelés. 

Számtalan olyan munkakör és fejlődési lehetőség van, ahol jól jöhet a programozói tudás akkor is, ha nem kifejezetten programozói pályában gondolkodunk. 

Programozás ingyen: lehet anyagi ráfordítás nélkül tanulni?

A programozás alapjainak megismerése nem csak költséges tanfolyamokon lehetséges. Ha belekóstolnál, de még nem vagy biztos benne, melyik programnyelvvel szeretnél mélyebben megismerkedni, vagy nem tudod eldönteni, valóban neked való-e a programozás, jó választás lehet valamilyen ingyenes tanulás forma. Nincs kockázat, és sok esetben csak a kitartásodon és a szorgalmadon áll, meddig jutsz el a programozási ismeretekben.

 

 

A lehetőségek nagyon különbözőek, az általuk elérhető szintek is mások. Kezdőként, de akár haladó szinten is tanulhatsz programozni az itt felsorolt lehetőségek segítségével.

Tanulási formák

Az első lépés, hogy felmérd, milyen tanulási forma felel meg neked a legjobban, hiszen ingyenesen is sokféle módszer közül választhatsz. Önállóan szeretnél haladni, mintha egy könyvet dolgoznál fel a saját ütemedben, szeretnéd, hogy valaki magyarázza neked lépésről lépésre a programozás menetét, vagy interaktívan, feladatokon, esetleg játékokon keresztül tanulnál? 

Ha magas szinten tudsz angolul, az online tanulás lehetőségeinek végtelen tárházát érheted el. Ebben a cikkben megemlítünk angol nyelvű lehetőségeket is, de az anyanyelven elérhető tanulás van fókuszban.

Ingyenes próbalehetőség

Több helyen van lehetőség kipróbálni a programozást, így eldöntheted, érdemes-e elmélyedni benne, megfelel-e neked az adott tanulási forma. Nyílt napokon, workshopokon, online is van lehetőség ingyenesen kipróbálni néhány tanfolyamot. 

Codeberry 

Az első 25 leckénket ingyen próbálhatod ki, megnézheted, hogyan magyarázunk, hogyan ültetjük azonnal gyakorlatba a tanultakat és hogyan kaphatsz egyből visszajelzést az általad elvégzett feladatokról. Ha tetszik és belevágnál a tanulásba nálunk, többféle hasznos tananyagmodul közül választhatsz.

A programozás ingyen kipróbálható a CodeBerry első 25 leckéjében.

A programozás ingyen kipróbálható a CodeBerry első 25 leckéjében.

További tananyagaink már nem ingyenesek, de a programozóleckéken felül mentorálást és motiváló tanulóközösséget is nyújtunk diákjainknak. 

Nyílt napok, workshopok, programozóleckék

Érdemes figyelemmel kísérni a régiónkban lévő programozóiskolák honlapját és közösségimédia- felületeit, mert a legtöbb intézmény tart ingyenes nyílt napokat, próbaórákat, ahol bele lehet pillantani a programozásba és az iskola működésébe. Jó alkalom egy-egy ilyen nyílt nap megismerni a tanárokat, a tanmenet főbb pontjait, a tanfolyam légkörét, és eldönteni, szeretnénk-e belevágni. 

 

 

A workshopok alkalmával pedig tényleges programozói ismeretekre is szert tehetünk ingyenesen. Itt néhány példát sorolunk fel, de érdemes követni a számodra szimpatikus oktatóhelyeket.

  • Green Fox Academy – nyílt alkalmak és workshopok
  • Czirják Tech – ingyenes online nyílt napok programozás órákkal
  • SKOOL – ingyenes workshopok és tanfolyamok fiatal lányoknak

Programozás tankönyvek ingyen, jegyzetek digitalizálva

Különbözőek vagyunk, különbözőek a tanulási módszereinek is. Sok szuper interaktív felület, játék és applikáció érhető el a tanulásra, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lennének olyanok, akik hagyományosan, jegyzetek és könyvek segítségével szeretnek tanulni. 

Ennek is megvan az előnye, minden információ visszakereshető, minden résszel annyit lehet foglalkozni, amennyi szükséges. Ha te is abba a csoportba tartozol, akik – ha új dologról szeretnének tanulni – fognak egy hasznos szakkönyvet és elmélyednek a témában, akkor ezt a listát neked állítottuk össze! 

Python

(Peter Wentworth, Jeffrey Elkner, Allen B. Downey és Chris Meyers: How to Think Like a Computer Scientist: learning with Python, 2012 – című könyv magyar fordítása)

JavaScript

Programozási alapok, C nyelv:

C#:

Java: 

Általános tudnivalók, Java, C

Ingyenes játékok és appok programozástanuláshoz

Ma már számtalan app és játék érhető el, amik érthetően, lépésről-lépésre, szinte észrevétlenül tanítanak programozni. Ezek közül egyre több ingyenesen is használható. Angolul a lista szinte végtelen, ebben a cikkben csak néhány kedvencet válogattunk össze. 

A játékokban és appokban az a jó, hogy nem igényelnek magas szintű angoltudást, biztos  alapokkal bárki elkezdhet programozást játszani. 

Játékok

CodinGame

Rengeteg különböző programozási nyelvet és technológiát támogató játék programozóknak, a közös tanulásért és fejlődésért, szórakoztató formában:

 
Code Avengers

Szórakoztató és hatékony online tanulás az alapoktól, grafikus programozási nyelv segítségével:

SQLZOO

Táblázatkezelés, lekérdezések SQL nyelven:

 
RoboCode

Robottankok programozása, Javaban és .NET segítségével. Csaták a többi programozó ellen:

 
Flexbox Froggy

Pozícionálás gyakorlása CSS-ben, egy békát kell eljuttatni a levelére. Egymásra épülő szintek, egyszerű utasításoktól a bonyolult kódokig: 

Appok

GrassHopper

JavaScript az alapoktól kezdve, izgalmas projekteken keresztül:

SoloLearn

Több, mint 15 programozási nyelv és keretrendszer alapjai, gépi tanulás  és data science oktatóprojektek:

Mimo

A Mimo applikáció

Extra rövid, de mégis komplex, jól felépített leckék, gyakorlás, azonnali visszajelzés.

 
 
 
 
 
 

 

Programming Hub

IT alapok, Android fejlesztés, webprogramozás.

Codemurai

HTML, CSS, JavaScript, TypeScript, valamint további nyelvek és keretrendszerek sajátíthatók el, szórakoztató formában.

 

 

 

 

 

 

Magyarul is elérhető programozás játékok

Több (inkább gyerekeknek szóló) programozós játékot is adaptáltak magyarra, ebben a válogatásban olyanokat közlünk, amik felnőttként is szórakoztatóak és hasznosak lehetnek a számunkra. 

  • CodeCombat – Több különböző programozási nyelvet (Python, JavaScript, HTML, CSS, jQuery) támogató izgalmas játék, egymásra épülő pályákkal. Az alapfogalmak elsajátításától kezdve összetett kódsorok megírásáig vezeti végig a játékosokat. 
  • Code.org – többféle programozást oktató játék az alapok megismeréséhez, magyar nyeven

 

 

Programozás oktató videók, távoktatás  

A különböző ingyenes online tutorialok és oktatóvideók kiváló módjai lehetnek a tanulásnak, amennyiben megvan benned az elszántság, hogy gyakorolj és önállóan elmélyítsd, amit a videókból tanultál. 

Ha nyelvtudásod a megfelelő szinten van, angolul is tanulhatsz programozni, ebben az esetben a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Érdemes megnézni a Udemy és a Coursera oldalait, ahol több ezer programozókurzusból válogathatunk. 

Top 10 YouTube tananyag és tutorial:

Haladóknak és profiknak

Az ingyenes lehetőségekről azoknak sem kell lemondani, akik magas szinten tudnak már programozni. A világ legjobb egyetemeinek előadásaiból és kurzusaiból is válogathatunk már, angol nyelvű videós előadásokat és hanganyagokat tölthetünk le ingyen. 

Elit egyetemek (mint a Harvard, az MIT vagy a Stanford) online előadásait listázza – számos tudományterültehez kapcsolódva – az Open Culture nevű weboldal. A Computer Science kurzusokat külön csoportosítva találjuk.

Nem kell tehát mélyen a zsebedbe nyúlnod, ha programozni szeretnél tanulni, számos különböző módját olvashattad a cikkben az ingyenes tanulásnak. 

Ha az a szándékod, hogy hagyományos programozótanfolyamot is elvégzel majd a jövőben, de még nem tudod, melyik irányt vagy nyelvet válaszd, akkor is érdemes lehet élni az ingyenes lehetőségekkel, és kipróbálni az egyes technológiákat.

 

A CodeBerry blogján összegyűjtjük neked a leghasznosabb tippeket és trükköket tartalmazó cikkeket, hogy könnyebben eligazodj a programozás útvesztőjében.

Ha tetszett a cikk, ajánljuk figyelmedbe további bejegyzéseinket is a témában: