Nincs teljes egyetértés abban, hogy lehet-e, érdemes-e programozási alapokat, vagy konkrét programozási nyelveket könyvből tanulni, és hogy melyek a legjobb programozás könyvek. Mi hiszünk abban, hogy egy jól megírt könyv gyakorlással, az olvasottak alapos elmélyítésével kiegészítve jó alapot és támogatást ad a tanuláshoz. 

Ennek a bejegyzésnek a célja, hogy segítsen eligazodni a programozási nyelveket oktató, vagy a programozás valamilyen részterületével foglalkozó könyvek rengetegében, és támpontot adjon azáltal, hogy összegyűjti, mire érdemes figyelni a könyv kiválasztásakor, honnan lehet beszerezni, hogyan lehet hatékonyan használni a programozás könyveket. 

A cikk második felében programozási nyelvek vagy technológiák szerint csoportosítva találsz könyvajánlásokat (pl. Android programozás, webfejlesztés). Angol nyelvű szakirodalom óriási számban áll rendelkezésre, ebben a bejegyzésben viszont a magyar nyelvű programozás könyvekre fókuszálunk. A gyűjtésben nyomtatott könyvek, online elérhető szakkönyvek és néhány egyetemi oktatást kiegészítő jegyzet is helyet kaptak. 

Nulladik lépés, ha még nem vagy biztos benne, merre indulnál

Lehet, hogy már pontos elképzelésed van róla, mit szeretnél tanulni a programozás hatalmas tengerén belül; milyen nyelvet, milyen technológiát szeretnél megismerni. Viszont könnyen lehet, hogy programozás könyvet keresgélve, kezdőként még nem tudod, merre indulj. Pont erre az esetere írtunk korábban egy cikket: Melyik programozási nyelvet válasszam? Kezdésnek érdemes lehet ezt a bejegyzést elolvasnod, mielőtt belevágsz a tanulásba. 

Dióhéjban összefoglalva: aszerint válassz nyelvet, hogy mi a tanulásod célja, miért szeretnél programozni, vagy az eddigiek mellé új nyelvet megismerni. 

Forrás: Líra könyv

Hogyan válaszd ki a megfelelő programozás könyvet?

Fontos, hogy tisztában legyél azzal, mi a célod az aktuális tanulási folyamattal. Érettségire vagy vizsgára szeretnél felkészülni? A programozás alapfogalmaival és alapvető logikai műveleteivel szeretnél megismerkedni? Már van programozási rutinod, és új nyelvet szeretnél megtanulni? Tisztázd a szándékot, és ennek megfelelően keress programozás könyvet. 

Honnan tudod, hogy a kötet, amibe belemélyedni készülsz, jó-e? Biztosra sajnos nem tudhatod mielőtt nekilátsz, de van, ami segíthet eldönteni. Elsőként nézd át a tartalomjegyzéket, hogy milyen témákra tagolódik a könyv, és tartalmazza-e azokat a kulcsfontosságú tudnivalókat, amire szükséged van. Teljesen kezdőként persze nehéz megítélni, mi az, amit meg kell ismertetnie egy programozás könyvnek ahhoz, hogy hasznos támpont legyen a tanulásban. 

Olvass bele a könyvbe! Fuss át néhány fejezetet; figyelj arra, hogy a szöveg logikusan felépített és jól követhető-e. Fontos, hogy a nyelvezet érthető legyen számodra, értelmezze az egyes fogalmakat, ne legyen felületes, de túl megterhelő se legyen az olvasása. 

Figyeld meg, hogy ad-e példákat a magyarázatok mellé. Példákon keresztül sokkal könnyebb befogadnunk komplex dolgokat, mint pusztán elméleti levezetésen át. 

Az eredményes tanuláshoz szükség van gyakorlásra. Jó, ha a könyv ezt is támogatja gyakorlófeladatokkal, azok magyarázatával és kódmintákkal. 

Végül fordulhatsz az ajánlókhoz, olvasd el, vagy kérd ki mások véleményét a könyvről fórumokon, programozói csoportokban. 

Hol és hogyan lehet beszerezni a programozási szakirodalmat?

Kézenfekvő lehet a válasz, hogy könyvesboltokban illetve online lehet programozási szakkönyveket beszerezni, de nézzük meg ennél alaposabban, milyen lehetőségeink vannak olcsóbban és fenntarthatóbb módon hozzájutni ezekhez a kötetekhez. 

Használt könyv

A környezetünknek és a pénztárcánknak is jót teszünk azzal, ha nem ropogósan, a nyomdából frissen kikerülve vesszük a könyveket. Miért volna baj, hogy valaki már olvasta előttünk? Az antikváriumok virtuális vagy valós polcain nem csak kifejezetten régi könyvek vannak, bár lehet, hogy sokunkban az antikvárium szó ezt idézi fel. Gyakran egészen friss, néhány éves kiadások is antikváriumba kerülnek, mindenképpen érdemes indítani egy-két keresést, megvan-e valahol a könyv, amit meg szeretnél venni. 

Adok-veszek csoportokban és oldalakon is megéri körülnézni, sokan megválnak a tankönyveiktől, ha már végeznek a tanulási folyamattal, amihez használták őket. 

Könyvtári kölcsönzés esetén számolni kell azzal, hogy a kölcsönzési idő szűkös, ezzel időnyomást helyez a vállunkra. Ennek meglehet az az előnye, hogy külső motivációt jelent nekünk a lejárati dátum, és intenzívebben haladunk az olvasással, mint időkeret nélkül. Előfordulhat viszont az is, hogy később is szükségünk lenne a könyvre, vagy hosszabb a tanulási folyamat, mint ameddig nálunk lehet a kötet. 

Könyvesbolt és kiadó 

programozás könyvek magyarul

Forrás: Unsplash

A kiadótól vásárolni nem mindig lehetséges, de több könyvkiadó működtet webshopot, ahonnan – akár a boltinál kedvezőbb áron – szerezhetjük be a köteteiket. A cikk végén található gyűjtésben a kiadótól megvásárolható programozás könyvek linkje a kiadó oldalára mutat. 

Ha könyvesboltban vásárolsz, kézbe tudod venni átnézni a kötetet, ez is fontos szempont lehet, főleg, ha bizonytalan vagy, hogy melyiket válaszd. A könyvkereskedések tárolókapacitása véges, így rengeteg kötet nincs kint a polcokon. Tájékozódj online, hogy rendelhető, vagy üzletben megvásárolható-e, amit keresel. 

Amikor meg sem kell venni

Egyetemi jegyzetek, szerzői oldalakon megosztott PDF-ek, ingyenesen elérhető tudás: számtalan programozási tananyag érhető el az interneten, teljes tankönyvek is. A cikk végén található gyűjteményben jeleztük, ha online könyvről vagy jegyzetről van szó. Nem minden esetben a legfrissebb kiadványokat lehet megtalálni, de ha az alapokat, az algoritmizálást, programozói logikát szeretnéd elsajátítani, ezek az anyagok is segítségedre lesznek. 

Hatékonyan tanulás programozás könyvből

Mi kell ahhoz, hogy eredményesen tanulj programozni könyvből? A szintednek, érdeklődésednek és céljaidnak leginkább megfelelő könyv kiválasztása mellett a kulcs az olvasottak gyakorlatba ültetése. Tanulásod csak akkor lesz hatékony, ha programozol is. 

Legyenek kérdéseid, amikre választ keresel, próbálj problémákat megoldani. Ha így olvasod a programozás könyvet, érdeklődve fogsz kutatni a megoldások és magyarázatok után, sokkal gazdagabb tanulási élményed lesz így, mintha csak fejezetről fejezetre folyamatosan haladnál. Valós programozás, kitartó gyakorlás nélkül akkor is elfelejtjük a tanultakat, ha olvasás közben értettük a folyamatot. 

Nyisd meg a programozói környezetet, amit ajánl a könyv és végezd el a lépéseket, amiket leír, csináld meg a feladatokat, amiket kiad.

 

Ajánlók

Ebben a részben nyelvenként és technológiánként csoportosított válogatást találsz olyan programozás könyvekből, amelyekből érdemes tanulni. 

Ha a programozás alapjait szeretnéd megtanulni 

Problémamegoldás, algoritmizálás, a programozás alapfogalmai: ezek a könyvek alapvető készségeket tanítanak, előkészítik a programozás összetett folyamatainak megtanulását. 

(A magyar fordítás 2019-ben jelent meg, a Debreceni Egyetem munkatársai készítették. Online elérhető dokumentum)

  • Gregorics Tibor, Heizlerné Bakonyi Viktória, Horváth Győző, Menyhárt László, Pap Gábor Sándorné, Papp-Varga Zsuzsanna, Szlávi Péter, Zsakó László: Programozási alapismeretek, ELTE IK,  2012. (online jegyzet)

Bevezetés a kódolás világába – programozás könyvek gyerekeknek

Ha a fiatal korosztályt is bevonnánk a kódolás izgalmas világába, nekik is találunk könyveket, amik játékok készítésén keresztül vezetik be az olvasóknak a programozás alapjait. Arról, hogy miért érdemes már fiatalon is  kódolni, Programozás gyerekeknek – mire figyeljünk, ha gyermekünk programozni tanulna? című cikkünkben olvashatsz bővebben.

Alapismeretek megszerzéséhez ajánljuk Programozás alapjai tanfolyamunkat.

Könyvek érettségi-felkészüléshez

Az emelt szintű informatika érettségi programozási feladatait több programozási nyelven is meg lehet oldani. Az alábbi programozás könyvek a C++, C# és Python nyelvekbe adnak bevezetést.

Ha mégsem könyvből tanulnál, a Python és a C++ nyelveket a CodeBerry tanfolyamain szuper közösségben, mentorok támogatásával, online tanulhatod meg. 

Programozás tanulása kutatómunka vagy projekt kiegészítéséhez

Tekler Vilmos: Numerikus módszerek Python nyelven – érthetően, Papirusz Book, 2020

Ezt a kötetet azoknak ajánljuk, akik tanulmányaik kiegészítéseként, vagy valamilyen munkában, mindennapi életben felmerülő probléma megoldásaként szeretnének programozni tanulni. Gyorsan alkalmazható numerikus módszereket ismertet meg a könyv, alapvető programozási műveleteket használva.

Komplex könyv webalkalmazások létrehozásához – sokféle technológia egyben 

Dinamikus webalkalmazások létrehozásához használt technológiák: HTML, CSS3, JavaScript, PHP (és keretrendszerei),  MySQL, objektumorientált programozás egymás után kapnak helyet a kötetben.

Frontend technológiák – webfejlesztés könyvek 

Az előző pontban található könyv HTML, CSS és JavaScript ismereteket is oktat, így jó kiindulás a frontend nyelvek tanulásához. Ezen kívül két további online könyvet ajánlunk. 

Backend technológiák

Szerveroldali programozás, adatbáziskezelés, PHP és SQL az alapoktól.

Android programozás könyvek

Az androidos fejlesztés programozási nyelvei (a Java vagy a Kotlin) megismerése mellett a speciális fejlesztői környezet és eszköztár megismerésére is szükségünk van, ha alkalmazásokat szeretnénk készíteni.

iPhone programozás könyv

A kötet az Apple iPhone SDK fejlesztői eszköztár használatát ismerteti meg az olvasóval és Objective-C nyelven írt alkalmazások létrehozását oktatja. 

Grafikus és játékalkalmazások 

Otthoni környezetben elkészíthető játékalkalmazások fejlesztésén vezet végig a könyv, Visual C++ és JavaScript nyelveken keresztül, valamit több grafikus megjelenítő rendszer és fejlesztői környezet használatát is bemutatja.

C++ programozás könyv

C++ tanuláshoz egy klasszikust ajánlunk, ami azonban annak ellenére, hogy nem friss kiadvány, máig megállja a helyét, és következetesen, érthetően vezet be a C++ programozási nyelvbe. 

Ha az olvasottakat interaktív tanfolyammal is kiegészítenéd, nézd meg C++ programozás tanfolyamunkat!

C# programozás könyvek

A listában szereplői könyvekből nem csak C# programozást, de álláskeresési technikákat is tanulhatsz, és tippeket olvashatsz, hogy könnyen boldogulj a fejlesztői munkaerőpiacon. 

Java könyvek

Ha az egyik legnépszerűbb és legsokszínűbben felhasználható programozási nyelvvel ismerkednél magyarul, az alábbi könyveket ajánljuk:

Ha nem csak könyvből szeretnél tanulni, Java programozás I. tanfolyamunk neked szól

MatLab programozás könyv

A MatLab fejlesztői környezet és programozási nyelv megnevezése is, a ‘matrix laboratory’ szavak összevonásaként . Összetett matematikai műveletekhez, adatelemzéshez és -vizualizációhoz használják. Ha megismerkednél vele, nézd meg ezt a könyvet:

Python könyvek

Az érettségire felkészítő tankönyv és a numerikus módszereket bemutató kötet mellett további Python könyveket is ajánlunk.

Python programozás tanfolyam I, – Várunk a tanulóközösségünkben, ha nem az önálló tanulás az egyetlen forma, amit kipróbálnál.

R programozás könyv

Az R programozási nyelvet statisztikai műveletek elvégzéséhez, valamint azok grafikai megjelenítéséhez alakították ki. Hasznos lehet bármilyen tudományterületen és kutatómunkában. Ha R programozást szeretnél tanulni, az alábbi jegyzetet ajánljuk:

Merre keress szakkönyvet, ha valamilyen speciális résztéma érdekel? 

Érdemes ellátogatnod Fehér Krisztián szerzői oldalára, aki számos specifikus témában írt könyvet, például nyomtatók programozása, CUDA programozás, 3D programozás, stb. 

Valamint azt se felejtsd el, hogy ez a bejegyzés a magyar nyelvű programozási szakkönyvekről szólt, de angolul szinte végtelen az elérhető szakirodalom mennyisége. 

Reméljük, hasznos információkat és tippeket olvastál a cikkben, sikeres és örömteli tanulást kívánunk!

A CodeBerry Programozóiskola “Programozási oktatóanyagok” sorozatában olyan kiegészítő tananyagokat találsz az egyes programnyelvekhez, melyek segítségével gyorsan és egyszerűen sajátíthatod el a programozás alapjait.

Programozási oktatóanyagok:

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!