Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, hogy mi az a programozó bootcamp, mit kell róluk tudni, miben különböznek más informatikai képzésektől. Ebben a cikkben pedig azzal foglalkozunk, megéri-e egy programozó bootcampet elvégezni, illetve kinek éri meg, és milyen szempontokat érdemes mérlegelni, mielőtt képzésre jelentkezel.

Rövid válasz a kérdésre: megéri-e programozó bootcampen tanulni? 

Foglalkozhatunk a kérdéssel röviden, de egyértelmű választ nem tudunk adni, ugyanis az, hogy megéri-e egy programozó bootcamp az attól függ. Ezt a bizonyos “attól függ”-öt járjuk körül a cikkben.

A bootcampek gyakorlatorientált képzési formák, kevés elméleti háttérrel, intenzíven oktatják az egyes programnyelvek valós, gyakorlati példákon való alkalmazását, 3-12 hónap időtartam alatt.

Ha a bootcamp által nyújtott lehetőségek és keretek egyeznek a céljaiddal és a tanulási stílusoddal, ezzel együtt pedig elő tudod teremteni azokat az anyagi feltételeket és azt az időmennyiséget, amit rá kell fordítani akkor valószínűleg megéri. Ennek alátámasztására foglalkoztatási és jövedelmi adatokat használunk a cikkben, melyek az IVSZ Bootcamp audit jelentéséből származnak. 

 

Megéri-e elvégezni egy programozó bootcampet?

 

Megérte-e azoknak, akik az elmúlt néhány évben programozói bootcampen tanultak? 

A bootcampeken végzett hallgatók elhelyezkedéséről, sikerességéről és jövedelmük változásáról a magyar piac három legnagyobb szereplőjének (Codecool, Green Fox, Progmasters) bevonásával készült felmérés. Ez alapján azt látjuk, hogy a képzés elvégzése után az elhelyezkedési ráta 95% fölötti, vagyis kimagaslóan jó.

Jövedelmük változásáról a munkába állás után 397-en szolgáltattak adatot. A képzés előtt 199 fő kevesebb, mint bruttó 299 ezer forintot keresett, 62-en pedig nem dolgoztak. A bootcamp után 312 fő esett a a bruttó 300-599 ezer forintos fizetési kategóriába, vagy annál is magasabb jövedelmi csoportba, és mindössze 44 fő maradt a 299 ezer forint alatti sávban. 

További 23 fő nem állandó havi fizetést kap, hanem egyéb formában van jövedelme és mindössze 10 fő volt, aki a beszámoló készítésének idején nem dolgozott.

Fizetés Előtte Utána
Kevesebb mint bruttó 299 ezer 199 44
Havi brittó 300-599 ezer 97 296
Havi bruttó 600 ezer, vagy több 39 16
Egyéb 0 23
Nem dolgozott 62 10

Bíztató adatok és körültekintő mérlegelés

Bár a fenti adatok nagyon bíztatónak tűnnek, érdemes őket óvatosan kezelni és azokat a beszámolókat is keresni, ahol tényleges pályakövetés van. Fontos kiemelni, hogy a fenti statisztikák mind végzett hallgatókra vonatkoznak, nem pedig felvettekre, tehát a magas foglalkoztatási arányt tehát nem “rontják” a lemorzsolódók. 

Nem minden hallgató fejezi be a bootcampet

A három legnagyobb képzőintézménynél különböző volt a lemorzsolódók aránya: 2015-2019 között a Codecoolnál a hallgatók 31,3%-a, a Green Foxnál a hallgatók 12,8%-a, a Progmastersnél a hallgatók 2,6%-a esett ki a képzésből. Összesen a felmért időszakban programozó bootcampen tanulók több, mint ötöde nem fejezte be a képzést. 

Ez nem véletlen, hiszen egy ilyen bootcamp megterhelő tud lenni, komoly anyagi teherrel jár és kevés szabadidő marad mellette. Komoly elköteleződést jelent és többek számára csak a tanfolyam során derül ki, hogy mégsem tudják teljesíteni.

 

 

Tájékozódj, kérdezz, dönts felelősen

Fontos, hogy a képzés feltételeinek alaposan utánanézz, ismerd a részleteket, a fizetési konstrukciókat és az állásgarancia részleteit, ha az is tartozik a bootcamphez. Ebben lehet segítségedre lehet Programozó tanfolyamok állásgaranciával című cikkünk. 

Mérlegeld, hogy számodra megéri-e az az adott képzési keret. Alaposan ismerd meg, hogy mit vállalsz, hiszen általában képzési szerződést is alá kell írni. 

A programozó bootcampek alatt és után felmerülő nehézségekről és a hallgatóktól elvárt elkötelezett és kitartó munkáról további két cikket ajánlunk: 

Mennyi idő alatt térül meg egy programozó bootcamp ára?

Utánaszámoltunk, hogy egy átlagos kezdő programozói fizetéssel mennyi idő alatt térül meg a három legnépszerűbb magyarországi programozó bootcamp ára. Nem egyértelmű erre válaszolni, sem azért, mert a programozói fizetések nem egyformák, sem azért, mert a programozó bootcampek ára nagyban különbözhet attól függően, milyen konstrukciót választ a hallgató, előre fizet vagy utófinanszírozással, él-e a felkínált állással a tanfolyam végén, stb. 

Összefoglalva azt mondhatjuk: egy-egy ilyen bootcamp ára nagyságrendileg 1 és 2 millió forint között van, viszonylag alacsony programozói fizetés mellett is egy év alatt visszajön. Magasabb kezdőfizetés mellett viszont akár 3-4 hónap alatt is visszajöhet egy bootcamp ára. 

 

CodeCool Green Fox Progmasters
törlesztési forma 24 hónap alatt törlesztve jövedelemarányos utófinanszírozással utófinanszírozás (12 vagy 24 hónap)
tanfolyam ára 2,042,400 2,090,000 1,350,000
bruttó bér nettó bér
250,000 166,250 12 13 8
300,000 199,500 10 10 7
350,000 232,750 9 9 6
400,000 266,000 8 8 5
450,000 299,250 7 7 5
500,000 332,500 6 6 4
550,000 365,750 6 6 4
600,000 399,000 5 5 3
650,000 432,250 5 5 3
700,000 465,500 4 4 3
750,000 498,750 4 4 3
800,000 532,000 4 4 3

 

Ha pedig érdekel, mennyit keres egy programozó, olvasd el “Informatikus fizetési kalauz 2021-re” című cikkünket.

Milyen területről érkezel és merre tartasz?

Az IT szektor nagy előnye más szférákhoz képest, hogy jól láthatóan dinamikusan növekednek a fizetések az idő előrehaladtával. Már néhány év tapasztalat is sokat számít, egy 5-8 év tapasztalattal rendelkező senior fejlesztő pedig dupláját-tripláját is megkeresheti annak, amennyit egy junior programozó kap. 

Ha a kezdő fizetésed az új IT szakmádban esetleg nem lenne jelentősen magasabb, mint a korábbi fizetésed, az nem jelenti azt, hogy ne érné meg, hiszen egy ilyen képzés befektetés a jövőbe. Karrierváltás után egy folyamatos fejlődési és előrelépési lehetőséget nyújtó területen helyezkedhetsz el és ha nem is azonnal, de néhány év múlva akár korábbi fizetésed többszörösét keresheted meg. 

Attól is függ, hogy számodra megéri-e, hogy milyen pályát hagysz ott a programozói karrierért cserébe. Ha a havi nettó 160-180 ezer forintot (vagy annyit sem) jelentő pályát hagysz ott és váltasz az IT szektorra, az anyagilag biztosan megéri. 

Egy 2020-ban végzett munkaerőpiaci felmérésben, amely az oktatási intézmények és IT vállalkozások közötti együttműködési lehetőségeit hivatott vizsgálni, a következőképp foglalták össze a bootcampek jelentőségét: 

“A piac viszont egyértelműen visszaigazolja a bootcamp képzések létjogosultságát: az innen érkező munkavállalók munkaerőpiaci elhelyezkedési esélye kimagasló, képzéseik tananyagát és módszertanukat a hazai vállalkozások igényeihez szabják, specializált és naprakész tudást és erős projekttapasztalatot biztosítva a képzésben résztvevő hallgatóknak.” 

Kellenek-e programozói előismeretek egy bootcamphez?

Több bootcampet hirdetnek teljesen kezdőknek, de mégis előnyös lehet, ha vannak programozói előismereteid, mert: 

  • Általában van előszűrés, akár nagyon komoly, többlépcsős folyamat – ami részben a problémamegoldó képességed, angoltudásod, kreativitásod szűri, de programozási alapismereteket is tartalmaz(hat).
  • Rengeteg újat fogsz tanulni a képzés alatt, nagyon intenzíven. Ha először hallasz mindenről, lehet, hogy túl sok az új információ, illetve könnyen el is felejted egy részét, viszont, ha már alapszinten meglévő ismereteket mélyítesz el és gyakorolsz be a bootcampen, az sokkal hatékonyabb lehet.
  • Egy ilyen bootcamp nagyon sok energia- és időbefektetést igényel tőled, ismerned kell valamennyire a területet, hogy tényleg érdekel-e és szívesen tanulod-e. Jó, ha nem csak nagyon felszínes képed van a programozásról, hanem kipróbáltad már, találkoztál nehézségeivel, felmérted, hogy hogyan reagálsz rájuk.

A cikkben többször említett IVSZ bootcamp audit adataiból viszont az látszik, hogy egyáltalán nem szükséges haladó szintű programozói előismeret egy bootcamp sikeres teljesítéséhez. A végzettek 80%-a legfeljebb alapszintű programozói tudással rendelkezett a képzés megkezdése előtt.

 

 

Összegezzük – mikor éri meg programozó bootcampet választani?

  • Ha fontos neked, hogy rövid idő alatt végezz, és hajlandó vagy ezért nagyon intenzíven  tanulni.
  • Ha a programozói karrier pozitív változást hozna az életedbe a jelenlegi munkakörödhöz képest: nagyobb anyagi biztonságot, rugalmasabb munkaidőt, esetleg kevesebb terhelést jelentene.
  • Ha az IT terület valóban érdekel, motivált vagy és az is tudsz maradni benne, mindig új kihívásokat és sikerélményeket találsz a programozásban. 
  • Ha számodra kritikus pont, hogy minél hamarabb munkába állhass ezen a területen, akkor jó választás lehet egy bootcamp, de ha a programozói karrier hosszabb távú cél, vagy nem is programozói karriert szeretnél, csak tanulni kicsit programozni, akkor nézz körül a tanfolyami piacon. 
  • Ha tudsz a tanulás mellett dolgozni, van más bevételed, vagy van módod hosszabb ideig, kisebb intenzitással tanulni (nem bootcamp jellegű tanfolyamokon) az jóval olcsóbb és gyakran jóval barátibb, akár hatékonyabb módja lehet a tanulásnak, mert sok mindenki tanulási stílusának, kapacitásának jobban megfelel, mint a nagyon intenzív terhelést jelentő bootcampek.

Ha egy bootcamp túl költséges vagy túl intenzív neked

Vannak sokan, akiknek az élethelyzete nem tesz lehetővé 3-12 hónapnyi napi 8-10 órás tanulást, vagy még csak ismerkednek a programozás világával, és nem biztosak abban, hogy karriert is szeretnének váltani. Nekik érdemes elsőre bootcamp helyett egy rövidebb, az általuk választott időben végezhető programozótanfolyamot keresni, ami a számukra szimpatikus és céljaik megfelelő nyelvet oktatja. 

A Codeberry tanfolyamain a legnépszerűbb programozási nyelveken keresztül (köztük JavaScript, Java, Python, C++) tanulhatod meg  a programozás alapjait. Kurzusaink többsége 4 hetes, összesen 20 órát igénybe vevő alapszintű, vagy a már elsajátított alapokra építő középhaladó tanfolyam. 

A CodeBerry Programozóiskola A programozás alapjai című cikksorozatában programozással kapcsolatos témákat feszegetünk, és mindenről szót ejtünk, amire a kezdetekben szükséged lehet.

Kövesd a blogunkat, ha még több olyan cikket szeretnél olvasni, amiben minden programozással kapcsolatos kérdésedre választ találhatsz!

A programozás alapjai