Ebben a cikkben azt gyűjtöttük össze, hol indul programozó képzés Debrecenben és milyen tanfolyamlehetőségek közül válogathattok.

Abban valószínűleg az emberek többsége egyetért, hogy a programozás ismerete kiemelkedően hasznos napjainkban. Képzett programozóként számtalan álláslehetőség vár rád, de programnyelveket ismerni és megbízhatóan kódolni akkor is érdemes lehet, ha más szakmát, egyéni vállalkozást vagy projektet egészítenél ki vele, nem pedig hagyományos programozói munkakörben gondolkodsz. 

Mindenképpen jó döntés tehát alapszinten megismerni a programozást, később pedig olyan szakterületeit kiismerni, ami terveidhez, készségeidhez leginkább passzol. 

 

 

Programozó képzés Debrecenben

Debrecenben többrétű képzési struktúra közül választhatunk, programozás tanfolyam pedig bárki számára elérhető a településen.

Egyetemi szintű képzés keretében több szakon oktatnak programozási alapozó tantárgyakat, de például mérnökinformatikus vagy programtervező informatikus szakon komplex fejlesztői tudást lehet elsajátítani.

Hozzá kell tenni, hogy az egyetemi szakok mély elméleti tudást, de jóval kevesebb gyakorlatot adnak, így azt egyénileg haladva kell megszerezni.

2021-től az OKJ-s rendszert a Szakmajegyzék váltja le, mely a régi rendszerben elsajátítható foglalkozásokat szelektálja két fő részre; a komplexebb tudást igénylő szakmákat a továbbiakban 2-3 éves, szakiskolai rendszerben oktatják, azonban az informatikai képzettségek jelentős része a továbbiakban is végezhető felnőttképzés keretein belül, mely nagyban hasonlít a régi OKJ programozó és OKJ szoftverfejlesztő képzésekhez.

Nézzük most egyesével a lehetőségeket, hol indul programozó képzés Debrecenben!

Programozó képzés Debrecenben is mindenki számára elérhető

Tanfolyamok

Webler

A Webler számtalan kisebb-nagyobb volumenű, informatikai képzéssel várja az érdeklődőket. Lehetőség van komplett témakörökbe beleásni magunkat, vagy a már meglévő tudásunkat gyarapítani rövidebb, kiegészítő kurzusokkal.

Jelenleg az alábbi képzések közül választhatunk:

 • Java programozó
 • Webdesigner
 • Rendszergazda
 • Photoshop
 • Webszerkesztő-webgrafikus
 • Webmester
 • Webprogramozó
 • JavaScript, JQuery, JSON, Ajax tanfolyam
 • Bootstrap 4 tanfolyam
 • HTML 5 és CSS 3 tanfolyam
 • Python tanfolyam

Persze ezeken kívül több résztanfolyam is rendelkezésre áll, érdemes tehát szétnézni a képzések között, mielőtt kiválasztanánk a számunkra megfelelőt.

A kurzusok időtartama a 20 órástól a több hónapon át tartóig terjed, az árak is ennek megfelelően 29.000 Ft és 298.000 Ft között mozognak. Az órák jellemzően hétköznap esti vagy hétvégi időpontokra vannak ütemezve.

A képzések OKJ bizonyítványt nem adnak, így külön vizsgadíjakkal sem kell kalkulálnunk.

“Nagyon jó kis gyakorlatias órák, minden felmerülő kérdésre választ kaptunk, összességében remekül használható tudással lettünk gazdagabbak.” – Gerébi Dóra, Facebook

Logiscool programozó iskola

A Logiscool többek közt táborokat és programozó kurzusokat kínál, melyek heti egy alkalommal 2×45 percet vesznek igénybe.

Ez a gyerekeknek dedikált programozó képzés Debrecenben főként 6-18 éves diákok jelentkezését várja, a gyerekeknek korcsoportonként indítanak foglalkozásokat. Programozással, robotikával, az informatika alapjaival ismerkedhetnek meg a tanulók, játékos formában.

A képzések díját havi 13 500 forintos részletekben lehet kiegyenlíteni, a kurzusok átlagosan egy-egy iskolai félév időtartamát ölelik fel.

Sirius felnőttképzés

Az intézmény két informatikai képzéssel várja az érdeklődőket:

Mindkét képzés elvégzése 10 hónapot vesz igénybe, az oktatás rendszerint hétköznap esti, illetve szombati időpontokra van ütemezve.

A képzések önköltséges formában indulnak, a díjuk 260.000 Ft, melyre havi részletfizetési lehetőség vehető igénybe, illetve egy egyszeri, 50.000 Ft-os OKJ vizsgadíjjal kell számolni a jelentkezőknek.

Webler

A Webler két OKJ tanfolyammal is készül a debreceni tanulni vágyóknak:

 • Szoftverfejlesztő
 • Informatikai rendszerüzemeltető

A képzések 340 illetve 324 órányi tananyagot tartalmaznak, ezek Webler adatai alapján 43/85  alkalmat jelentenek a tanulóknak, attól függően, hogy milyen ütemezést választanak. Lehetőség van intenzív és hétvégi képzésre is jelentkezni, így mindenki megtalálja az időbeosztásának megfelelőt.

A képzések önköltséges formában érhetőek el, 398.000 Ft illetve 379.000 Ft-os árakon, melyekre kamatmentes részletfizetés igényelhető.

 

 

TanfolyamOKJ.hu

A TanfolyamOKJ országosan szervez képzéseket, debreceni helyszínnel jelenleg 

 • PLC programozó

képzésen vehetnek részt a tanulók, de indulnak informatikai rendszerüzemeltető, illetve szoftverfejlesztő képzések is.

A képzés ebben az esetben is önköltséges, a díjszabások átalánosan 260.000-től 300.000 Ft-ig terjednek, melyre szintén részletfizetési lehetőséget biztosít az intézmény. Ezen felül egy egyszeri, 50.000 Ft-os, illetve a PLC programozói képzés esetében 70.000 Ft-os vizsgadíjjal kell számolnia a tanulni vágyónak.

A képzések időtartama 10 hónap, a tanórák átlagosan hétköznap esti illetve szombati időpontokra vannak ütemezve.

Dekra Akademie

A Dekra-nál is egyfajta képzést kínálnak IT-területen, itt is PLC programozást tanulhatnak az arra vágyók.

A Dekra fél éves képzési időtartamot ígér, a képzés összesen 400 tanórát foglal magába.

Az árakról a weboldalukon megadott e-mail címen lehet részletes tájékoztatást kérni.

“Nagyon színvonalas és korrekt képzést nyújtanak, elérhető áron!” – Bánhegyi János, Facebook

OKTÁV Továbbképző Központ

Az OKTÁV szintén a PLC programozó képzést kínálja a debreceni közönségnek.

Náluk ez a tanfolyam 10 hónap alatt végezhető el, a díja barátibb, mint a többi versenytársé, 290.000 Ft. Ezen felül azonban egy egyszeri 85.000 Ft-os vizsgadíjjal illetve a jegyzetek árával is kalkulálnia kell a tanulóknak.

Programozó képzés Debrecenben gyerekek számára is elérhető

Egyetemi szintű képzés

Az egyetemi szintű programozó képzés Debrecenben a Debreceni Egyetem Informatikai Karán zajlik – itt számos alapképzési és mesterképzési szak kapcsolódik a programozás területéhez.

Érdemes alaposan tájékozódni az oktatott tárgyakról, tematikáról, szakmai gyakorlati lehetőségekről azoknak, akik diplomás informatikusok szeretnének lenni. Az alapképzés 6, illetve 7 féléves, nappali és levelező formában is indulnak egyes szakok.

Ha ide jelentkezel, az alábbi alapszakok közül választhatsz:

Ezzel a képzéssel szoftverfejlesztőként dolgozhatsz majd, a képzés során az alábbi nyelvekkel ismerkedsz meg: C, C++, Java, Javascript, C#, .NET, PHP, Python, SQL stb.

A kari tájékoztató alapján azok jelentkezését várják, akik alapszinten már ismernek programozási nyelveket, illetve már legalább hobbi szinten foglalkoznak is a programozással.

A mérnökinformatikus végzettséggel rendelkezők kiterjedt ismeretekkel fognak rendelkezni többek között a számítógépes és távközlő hálózatokhoz, de megtanulnak kliens-szerver rendszereket programozni, vállalati információs rendszereket tervezni és készíteni, vagy épp döntéstámogató rendszereket létrehozni, működtetni.

Az egyetem azoknak ajánlja ezt a képzést, akik érdeklődnek az újdonságok iránt, valamint logikus gondolkodás és kreativitás jellemzi őket. Ha nem csak programozni szeretnél tudni, de érdekel az is, hogy hogy épül fel a számítógép, vagy elbűvölnek a különféle operációs rendszerek, akkor ez a te tereped.

Gazdaságinformatikusként vállalatirányítási rendszertámogató, üzleti elemző, ügyviteli rendszerfejlesztő és tesztelő, illetve sok egyéb más karrierút vár a végzettekre. 

Ha valaki logikus gondolkodó, szereti a matekot és a programozást, jó az algoritmikus gondolkodása, esetleg szívesen belekóstolna a pénzügyi és gazdasági témakörökbe is, akkor ez az ő asztala.

Manapság egyre több cégnél jelent problémát a hatalmas adattömegek feldolgozása és napi szintű kezelése – ehhez nyújt segítséget egy végzett informatikus könyvtáros.

Ha érdekel a multimédiás rendszerek tervezése és fejlesztése, vagy kíváncsi vagy, milyen technikái vannak az interneten való adatmegjelenítés tervezésének, akkor az informatikus könyvtáros szak a neked való választás.

 

 

Mi lenne, ha nem lennél helyhez és időhöz kötve a tanulás folyamán?

Gondolkodtál már azon, milyen lenne úgy tanulni, hogy nem kell utaznod az iskoláig, nem kell pénzt és időt fordítanod az odajutásra, sőt nem határozza meg a napjaid és heteid ritmusát az oktatás?

Ha online tanulási formát választasz, akkor ez mind megvalósul. Vannak tanfolyamok, ahol az órák fix időpontokban vannak, videóhíváson keresztül tartjátok a kapcsolatot a tanárral és az osztállyal, ez (legalább részben) kötött időbeosztást jelent.

 Létezik viszont olyan online tanfolyam is, ahol teljesen magad oszthatod be a haladási tempót, tanulásra fordított idő mennyiségét, a gyakorlásra, ismétlésre szánt alkalmakat. Ezt kínálja neked a CodeBerry Online Programozóiskola, ahol digitális tanulóközösség tagja lehetsz és online mentorálás formájában kaphatsz segítséget, ha elakadnál. 

A legtöbb szakmai fórumhoz és cikkhez kapcsolódva mi is azt javasoljuk, gondold át, hogy mennyire érdekel az IT közeg, mennyire vagy elkötelezett a témában. Ha lelkes, kitartó és szorgalmas típusnak értékeled magad, aki szívesen old meg problémákat és erősek az analitikus készségei, akkor valószínűleg neked való a programozás.

Ha így érzed, akkor kezdj bele, ismerd meg a saját tapasztalataidon keresztül, gyűjts sikerélményeket a tanfolyamok során és merülj el ebben az izgalmas, egyszerre logikus és következetes, de kreatív és alkotó tevékenységben. 

További tippeket találsz a programozás tanulás első lépéseihez és a programozó tanfolyam választáshoz korábbi cikkeinkben. 

 

Bevezetés a programozásba című sorozatunkban további bejegyzéseket találsz, melyek megkönnyíthetik a tanfolyamválasztást és az induló lépéseket.

“Programozás tanfolyamok” című cikksorozatunkban részletesen összegyűjtöttük, hogy Magyarország nagyobb városaiban milyen tanulási lehetőségek várják a kódolni vágyókat, illetve egyéb hasznos érdekességeket is, melyek segíthetnek kiválasztani a megfelelő képzést.

Programozás tanfolyamok

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!