Hogyan működik az állásgarancia?

Egy programozó tanfolyam állásgaranciával alapvetően arról szól, hogy a képzőintézmény vállalja, hogy a náluk megszerzett tudással rövid időn belül (általában néhány hónapos határidővel) állást lehet kapni.

Általában ezek az oktatóhelyek szorosan együttműködnek aktív piaci szereplőkként jelenlévő partnercégekkel, akik nyitott pozíciókkal várják a végzett tanulókat. 

A programozóiskolák honlapjait böngészve azt vehetjük észre, hogy többféle különböző  felállást neveznek állásgaranciának. 

A tanfolyam költségeinek elengedése, pénzvisszafizetés

Néhány iskola pénzvisszafizetési garanciát vállal a következő feltétellel: amennyiben a végzett diák számára nem tudnak egy bizonyos határidőn belül állást találni új szakmájában, elengedik a tanfolyam költségeinek egy részét vagy egészét. 

Ha a tanuló a képzés előtt, vagy a képzés alatt már rendezte a kurzus költségeit és nem tudnak neki állás biztosítani a képzés befejezését követő néhány hónapban (általában 3-6 hónap, de ez iskolánként változó), akkor az intézmény visszafizeti a tanfolyam árát, vagy annak egy részét. 

Egyes iskolák utófinanszírozásos konstrukciókat vállalnak, így a tanfolyam elvégzése után, csak a munkába állást követően kell elkezdeni törleszteni a tanfolyam költségeit. Ezekben az esetekben ha a diák nem talál állást, a tanfolyam költségeit sem kell utólag megfizetnie (vagy nem az egészet).

Biztos álláshelyek az iskola partnereinél, kedvezmények a tanfolyam díjában

Bizonyos képzőintézmények úgy vállalnak állásgaranciát, hogy jóval kedvezőbb árat kell fizetnie azoknak a tanulóknak, akik vállalják, hogy az iskola partnerei által felkínált állást (vagy állások valamelyikét) el fogják fogadni.

Ez a gyakorlatban jelentheti azt is, hogy feleannyit, vagy akár még kevesebbet fizet a tanfolyamért az, aki az iskola partnercége által felkínált állás elfogadását vállalja. Ugyanennek az ellenkezője is megtörténhet: ha a tanuló a képzés végén nem fogadja el egyik partnercég állásajánlatát sem, extra díjat kell fizetnie.

Tulajdonképpen úgy is tekinthetünk erre a fajta állásgaranciára, hogy jövőbeni munkáltatók vállalják át a képzés költségeinek egy részét, ha a tanuló náluk helyezkedik el.

Mit érdemes megfontolni az állásgaranciával kapcsolatban?

Egy állásgaranciát kínáló tanfolyam jó döntés lehet azok számára, akik “biztosra akarnak menni”, azaz mindenképpen rövid időn belül, stabil, jól fizető állásban szeretnének elhelyezkedni.

Figyelembe kell vennünk viszont azt, hogy ha biztos álláshelyeket kínáló, állásgaranciás konstrukciót választunk, az álláspiacnak egy szűkebb szeletéből válogathatunk, és mindenképpen élnünk kell a felkínált álláslehetőségekkel

A feltételeket (pl. a minimum bért, kötelezően az adott munkahelyen töltendő időt stb.) az oktatási intézmény és a munkáltató szabja, ezeket a feltételeket el kell fogadnunk

A lehetséges munkáltatók listáját néhány iskola közli, néhány nem, de mivel egy tanfolyam 3-6-12 hónapig is tarthat, inkább csak kategorikusan mondható meg, hogy milyen állások várhatóak (pl. “ezzel a képzéssel a korábbi tanulóink junior frontend fejlesztő állásokban tudtak elhelyezkedni, ennyi és ennyi átlagos fizetéssel”).

Forrás: HWSW

Ha az álláspiac teljes palettájáról szeretnénk válogatni és nem felelnek meg nekünk azok a kötöttségek, amit az állásgarancia feltételei jelentenek, akkor nem érdemes ezt a konstrukciót választani.

Természetesen a képzőintézmények azért vállalják ezt a garanciát, mert kapcsolatrandszerüknek és oktatási színvonaluknak köszönhetően a végzett diákjaik nagy többségét (gyakran 95% felett) el tudják helyezni a tanfolyam végeztével. Ehhez általában az iskolák komoly előszűrést végeznek: felmérik a tanulóik programozási előismereteit, angoltudását, intelligenciáját stb. és csak olyan tanulókat vesznek fel, akik várhatóan sikerrel veszik a tanfolyam kihívásait és jó eséllyel helyezkednek majd el a munkaerőpiacon.

Programozó tanfolyam állásgaranciával – magyarországi körkép 

Codecool

A Codecool nappali full-stack programozó képzést kínál állásgaranciával. Programozási alapismeretek és különböző frontend és backend nyelvek mellett soft skilleket is fejlesztenek: gondolkodásmód, kommunikáció, csapatmunka, idegennyelvek. 

Programozó tanfolyam állásgaranciával

Forrás: Codecool

Széleskörű tudásra lehet szert tenni, ami sokféle különböző IT szakma betöltését teszi lehetővé. Hálózatépítés, IT biztonság, programozási paradigmák, programozási nyelvek (Python, Java, C#, C++, SQL, HTML + CSS) szerepelnek a tananyagban.

Az állásgarancia a nappali full stack programozó képzésre érvényes, de a hétvégi és a rövidebb, specializált IT képzések után is igénybe vehető a karrierszolgáltatás: az iskola segít felkészülni az állásinterjúra és kapcsolatot építeni a partnercégekkel. 

Ha a Codecoolon keresztül helyezkedsz el, a teljes állásgaranciát nem kínáló képzések árának 25%-át is visszatérítik. 

Forrás: Codecool

A tandíjat megtérítheted előre, vagy utófinanszírozással a munkába állást követően, részletekben (18 vagy 24 hónapra elosztva). Ha a képzés elvégzése után 6 hónapon belül nem kapsz állást, nem kell megtérítened a tanfolyam díját.

Ha beleegyezel, hogy a partnercégek által kínált valamelyik állást elfogadod, kedvezőbb áron vehetsz részt a tanfolyamon, mint állásgarancia nélkül.

PROGmasters

 • 5 hónap
 • kezdő
 • 1.090,000 Ft+Áfa-tól
 • online/jelenléti

A PROGmastersnél full-stack fejlesztő képzésre jelentkezhetsz, melyen a Java mellett megismerkedsz majd az SQL, JavaScript, HTML és CSS nyelvekkel is, emellett pedig még számos érdekes dolgot fogsz tanulni.

Forrás: PROGmasters

A képzés végére junior szoftverfejlesztő válik belőled, és beléphetsz a munkaerőpiacra.

A kurzus választható online és tantermi formában is, időtartama 5 hónap, mely alatt intenzív képzés zajlik, így egy nagyjából nappali munkarendű oktatásra kell felkészülnöd.

A képzés kiscsoportos, a tanulási folyamatot mentorok segítik.

A tanfolyam díja megtéríthető előre fizetéssel vagy utólag, részletekben is, illetve választható állásgaranciával vagy anélkül.

Forrás: PROGmaster

Előfinanszírozottan, állásgaranciával a képzés díja 1.090.000 Ft+Áfa, az állásgarancia opció nélkül 1.590.000 Ft+Áfa, ha pedig a képzés végeztével szeretnéd kifizetni a költségeket, akkor egy 99.000 Ft-os előleggel illetve a képzés végeztével 18 hónapon át havi 69.500 Ft+Áfa törlesztőrészlettel kell számolnod.

Forrás: PROGmasters

PROGmasters vélemények:

“Elhivatott, szakmailag és emberileg egyaránt kifogástalan csapat, kőkemény tempó, szerteágazó, sokéves iparági gyakorlatból származó tudás, valós állásgarancia – amennyiben Te is beleteszed azt, amit egy ilyen intenzív kurzus megkíván. Életem egyik legjobb döntése volt hogy elvégeztem a képzést, nagyon alaposan felkészített az IT-szektorban való további tanulásra és egy agilis teambe való gyors beilleszkedésre.” – Majkut Péter, végzett PROGmasters hallgató

Green Fox Academy

 • +18 hét
 • Kezdő, angol nyelv feltétel
 • Különböző képzési konstrukciók
 • online/jelenléti

A Green Fox on-campus junior programozó képzése a Java mellett JavaScript, C# és C++ alapokkal is foglalkozik, amennyiben a szuperintenzív képzési formát választod.

Ha erre jelentkezel, heti 5+8 óra oktatással illetve nagyjából 20 órányi extra házifeladat megoldással kell számolnod, 18 héten keresztül, melyet azonban megszakít majd 2 hét szünidő is.

A képzésen belül Front-end, Back-end, Full-Stack, Devops, Mobile, Test Automation, Embedded szakirányok érhetőek el, illetve soft-skill tréningek és coaching alkalmak is a kurzus részét képezik. 

A képzés díja itt is az állásgarancia illete a finanszírozási forma függvénye; amennyiben modulonként szeretnéd megvásárolni a kurzusokat, úgy az alábbi összeggekkel kell kalkulálnod:

 • Alapozó modul: 450.000 Ft + Áfa
 • Orientációs modul: 450.000 Ft + Áfa
 • Projekt modul: 570.000 Ft + Áfa

Ha mindhárom modult elvégzed, az elhelyezési garanciára te is igényt tarthatsz – ha fél év alatt nem sikerül állást találniuk számodra, visszakérheted a tandíjad összegét.

Ha előfinanszírozással szeretnél részt venni a képzésen, úgy 1.190.000 Ft+Áfa-ba kerül majd számodra. Az elhelyezési garancia ebben az esetben is biztosított.

Ha utófinanszírozással szeretnél jelentkezni, a tandíjad összege 1.890.000 Ft+Áfa lesz, melyet akkor kell elkezdened törleszteni, mikor elhelyezkedsz – minden hónapban a nettó fizetésed 20%-ával fizeted vissza a képzést. A kurzus kezdetekor csak 100.000 Ft + Áfa kaució fizetendő.

Ebben az esetben is jár számodra az elhelyezési garancia, illetve mindhárom finanszírozási forma esetén lehetőséged van a tanfolyam első két hetében meggondolni magad és elállni a képzéstől – ekkor az általad már korábban befizetett összeg visszajár.

A felvételhez nincs szükséged előzetes programozói ismeretekre, az angol tudás azonban elvárás.

Green Fox Academy vélemények:

“Melós volt és jó móka egyszerre! Hasznos tudást szereztem, megismerhettem néhány igazán szuper embert, és elhelyezkedtem – úgyhogy nekem szerencsére abszolút megérte! A trénereknek és a két mentorunknak, Balázsnak és Bencének óriás köszönet! “ – Csapó Tünde, Facebook

Progmatic

 • 5 hónap, heti 5 nap
 • kezdő
 • 990.000 Ft-Áfa-tól
 • online/offline

A Progmatic öt modulból felépített kurzussal készül a leendő programozók számára.

Mindenképp az iskola pozitívumai között említhető, hogy nagyon szép, szemléletes táblázatokban mutatja be az egyes modulok tartalmát és időigényét, illetve, hogy a kurzus szakosodásra is ad lehetőséget.

Forrás: Progmatic

A képzés a JavaScript nyelven keresztül ismertet meg a frontend programozás alapjaival, ezáltal adva egy stabil objektumorientált programozási tudást, ezután pedig az Angular keretrendszerrel foglalkozhatsz.

A képzés végül egy nagyobb volumenű projektmunkával zárul, illetve ekkor kerül sor a softskillek fejlesztésére, álláskeresésre való felkészítésre is.

Forrás: Progmatic

A képzés időtartama 7 hónap, a kurzusra előzetes felvételiztetés van, mely a jelentkezők angol tudását, általános logikai készségeit méri fel. A képzés megkezdéséhez előzetes programozói ismeretekre nincs szükség. 

Az oktatás hétfőn, szerdán és csütörtökön 17-20 óra között, illetve szombatonként 9-18 óráig tart, de időszakosan nappali képzések is kiírásra kerülnek.

Az oktatás 15-20 fős csoportokban zajlik, mentorok irányításával. A kurzus végeztével lehetőség van az iskola partnereinél nyitott pozíciókra pályázni, azonban nem kötelező a Progmaticon keresztül elhelyezkedni. Amennyiben mégis egy partnercégnél találsz munkahelyet, a tandíjadból 150.000 Ft-ot visszakapsz.

Forrás: Progmatic

A tandíj háromféle konstrukcióban téríthető meg:

 • Előfinanszírozással: 990.000 Ft+Áfa, melyet két részletben van lehetőséged fizetni.
 • Havi finanszírozással: 1.090.000 Ft+Áfa, melyet 8 részletben van lehetőséged fizetni.
 • Utófinanszírozással: 1.290.000 Ft+Áfa, melyet a kurzus vége utáni 3. hónaptól kell elkezdened törleszteni, 24 egyenlő részletre osztva. (Ebben az esetben köteles vagy részt venni egy állásinterjún a Progmatic valamely partnerével, illetve elhelyezkedés esetén nem jár vissza a 150.000 Ft.)

Progmatic vélemények:

“Összességében nekem nagyszerű élmény volt a képzés, és éppen olyan álláshoz jutottam általa, amit eredetileg elképzeltem. Mindenkinek, aki hasonló érdeklődésű, ugyanezt kívánom!” – Peti, Software developer, Morgan Stanley

BrainingHub

 • 30 órától
 • kezdő/középhaladó
 • 45.000 Ft+Áfa-tól
 • online/jelenléti
 • nappali/esti képzési formák

A BrainingHub-nál szintén alapokról induló Java tanfolyammal várnak, emellett azonban számos ráépülő képzést is lehetőséged van elvégezni, mint például az Angular vagy a Junior Java programozó kurzus.

A Java Intro egy 2 órás ízelítő kurzus, melyet minden érdeklődő egy feliratkozást követően ingyenesen tekinthet meg online, egy szombati időpontban.

Forrás: BrainingHub

A Java Online Starter Course egy 30 órás Java alapozó kurzus 45.000 Ft+Áfa-ért, melyet nappali vagy esti képzési formában választhatsz.

A Junior Java programozó képzés egy nagyobb volumenű tanfolyam, ahol mélyebben is elmerülhetsz a Java programnyelv rejtelmeiben. A kurzus időtartama 6 hónap, mely 350 kontaktórát+30 óra soft skill fejlesztést foglal magában.

A képzés finanszírozási formáit több kritérium is befolyásolja, többek közt lehetőséged van karrierváltóként jelentkezni, mely esetében a cég állásgaranciát vállal, azaz a képzés végeztével munkahelyet biztosít a számodra, ahol a nettó fizetésed nem lehet alacsonyabb 300.000 Ft-nál. A finanszírozási formákról egyébként a Java képzés esetén itt tájékozódhatsz.

A BrainingHub-nál tantermi oktatásban részesülsz, a felvételi folyamat része egy szakmai, egy angol és egy soft skill teszt, illetve egy személyes interjú.

BrainingHub vélemények:

“Több online kurzus elvégzését követően döntöttem a jelentkezés mellett, hogy az addig tanultakat kicsit felfrissítsem a Junior Java felvételi előtt. A tanfolyam teljesen az alapoktól építkezett, de a befejezésre egy egyszerűbb konzolos sakk program kiegészítéséhez szükséges alapokat is lefektette. Jó hangulatú, életszerű példákkal gazdagon illusztrált tanfolyam, ahol néhány gyakorlatban is használt programozási “fogással” is megismerkedhettünk.” – Barnabás, Junior Java hallgató

HelixLab

A HelixLabnál különféle képzésekben vehetnek részt a jelentkezők, mint:

 • játékfejlesztő
 • szoftverfejlesztő
 • frontend fejlesztő
 • backend fejlesztő
 • full-stack fejlesztő,

függően attól, hogy milyen képzettségi szint elérése a cél, illetve alaptudással vagy anélkül érkezik az érdeklődő.

A képzések végén oklevelet vehetnek át a tanulók, a kurzusok díja 300.000 Ft-tól 700.000 Ft-ig terjed, ha pedig több kurzuson is részt szeretnél venni, kedvezményben részesülsz a végösszegből.

Forrás: HelixLab


Forrás: HelixLab

A HelixLab több céggel működik együtt, így a képzést jó eredménnyel teljesítő hallgatók számára lehetőséget biztosítanak a partnercégeknél állásinterjún való részvételre.

Ha belekóstolnál a programozás világába és elsajátítanád az alapokat, mielőtt egy hosszú és intenzív kurzusba kezdesz, próbáld ki a CodeBerry programozóiskola online tanfolyamait napi egy kávé áráért! 

Ha még nem vagy biztos benne, mit szeretnél tanulni, itt egy kis segítség, hogy melyik programozási nyelvet válaszd.

“Programozás tanfolyamok” című cikksorozatunkban részletesen összegyűjtöttük, hogy Magyarország nagyobb városaiban milyen tanulási lehetőségek várják a kódolni vágyókat, illetve egyéb hasznos érdekességeket is, amelyek segíthetnek kiválasztani a megfelelő képzést.

Programozás tanfolyamok

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!